Замість передмови


Скачати 32.76 Kb.
Назва Замість передмови
Дата 13.04.2013
Розмір 32.76 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
Замість передмови

Швидко ростуть наші діти… Швидкими темпами відбувається засвоєння знань, формування мовлення, вдосконалення пізнавальних процесів. Тому нам, дорослим, треба передусім задовольнити природну допитливість дитини, її інтерес до нав­колишнього світу, сприяти щоденному поповненню індивідуального словникового запасу української мови.

Незмірним запасом знань, накопичених людством, діти оволодівають за допомогою двох взаємопов’язаних середовищ.

Перше середовище – це родина дитини, в якій вона отримує перший життєвий досвід.

Друге середовище – це організоване цілеспрямоване систематичне навчання у дошкільних навчальних закладах, де працюють фахівці.

Щоб навчання в сім’ї мало планомірний характер і добре забезпечувало розвиток дитини, батьки повинні розуміти вагомість, суть освітньої роботи з дитиною, і їм потрібно обов’язково мати певні педагогічні знання, знати те, чого навчають у дитячому садочку.

Для ознайомлення батьків з темами занять, які проводять з дітьми різної вікової категорії працівники дитсадків, автори ввели до посібника розділ «Упевнені кроки у світ широкий».

У розділі «Рекомендації та поради батькам» ненав’язливо пропонуються поради вихователів, психологів, медиків, логопедів.

Як відомо, майже вся інформація передається за допомогою слова.

Дар слова – найважливіший дар, що надає можливість відчути радість пізнання і спілкування. У світі й у нашій свідомості немає нічого такого, чого не можна було б передати словом: і звучання музики, і... блиск фарб, і шум садів, і казковість сновидінь, і дитячий лепет, і гнів, і велика радість, і скорбота втрати, і тріумф перемоги. Але, на жаль, не кожному дано освоїти це багатство сповна. Якщо Іван Франко використовував понад 35 тисяч слів, то багатьом із наших сучасників достатньо кількох тисяч, а то й значно меншої кількості, що є показником обсягу прочитаної українськомовної літератури, рівня мислення, культури спілкування.

Мова будь-якої людини збагачується і вдосконалюється впродовж усього життя. А найважливішим періодом її розвитку є період дитинства, коли відбувається інтенсивне освоєння засобів мови, форм і функцій мови, письма і читання. Щоб допомагати в освоєнні багатства рідної мови, створено цей посібник. У ньому підібраний матеріал із культури мови і мовлення, лексики, граматики. До збірника увійшли невеликі розповіді з історії рідної мови, спрямовані на пробудження у дітей інтересу до мовних явищ та до історії народу, а також на виховання національної гордості та гідності.

Розділ «Говоримо правильно» містить багатий пізнавальний матеріал, що залучає дітей до джерел слова. Розвинути лінгвістичні здібності, чуття мови, освоїти деякі правила орфографії допоможуть завдання і вправи з розділів «Цікава граматика». Твори для дітей можна знайти у розділах «Малечі на добрий вечір», ноти і тексти пісень – «У музичному палаці», відомості про фільми – у розділі «Дитячий кінозал», про рекомендовану дитячу літературу, періодику – у розділі «Наші помічники».

Від сторінки до сторінки, від завдання до завдання Ви пройдете разом з дітьми захоплюючий шлях ознайомлення з різноманітними засобами рідної мови.

Ви також матимете змогу ознайомитися з програмою роботи дитячих дошкільних закладів, режимом дня, корисними порадами щодо харчування малюків, організації повсякденного життя дитини вдома та знайдете ще багато чого цікавого.

І головне – родина спільно з дитячим садком, узгоджено і щоденно відповідально, провадитиме роботу з дітьми, готуватиме їх до школи, до самостій-ного успішного життя.

Бажаємо Вам успіхів у вихованні та освіті Ваших дітей,
в опануванні ними української мови!


Розділ 1

Упевнені кроки – у світ широкий

І ось Ваш малюк вже в дитячому садочку… Як він там?.. Чи комфортно йому? Чим він займається? Чи не зголоднів?..

На ці та інші запитання кожен з батьків хотів би отримати відповідь. Хотілося б хоч одним оком зазирнути у цей цікавий світ дитячого садочка, дізнатися, який режим дня, за якою програмою працює заклад, як потрібно виховувати малюка, спілкуватися з ним тощо.

Тож цей розділ допоможе вам отримати відповіді на запитання, стане путівником у світ дитячого садка.

Програма «Я у Світі»

Перший наш крок – знайомство з новою програмою навчання і виховання дітей «Я у Світі».

Базова програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у світі», яка затверджена Міністерством освіти і науки України, спрямована:

– на цінності та інтереси дитини;

– на повноцінний розвиток особистості дитини, взаємозв’язок усіх сторін її життя;

– на створення відповідних умов для розвитку та саморозвитку дитини, гуманізацію взаємин дорослого з дитиною.

Програма «Я у Світі» побудована за блоками, які відповідають віковим етапам розвитку дитини:

Схожі:

ЗАМІСТЬ ПЕРЕДМОВИ. Сьогодні, 24. 08. 2011 року, на ювілейній 20-й...

РОЗДІЛ ПЕРШИЙ, У ЯКОМУ ХТОСЬ ПРИЇЖДЖАЄ, А ХТОСЬ УТІКАЄ
Маленькі друзі! Я знаю, що ви не любите читати передмови. А дехто з вас взагалі вважає, що книжку слід розпочинати з кінця. Але ця...
Тема: Подільність чисел. Ознаки подільності
Які числа слід підставити замість букв a, b, c і d, щоб всі рівності виявилися вірними
«Осінній ліс із вітром гомонить»
Додайте замість крапок назви тварин, запишіть фразеологізми. Два фразеологізми введіть у речення
ПРИБУТОК
Не буває нічого даремного. Будь-яка діяльність чогось коштує, якщо навіть не буквально, то принаймні в тому сенсі, що ми можемо замість...
Лекція Бухгалтерський облік
Якщо Ви спите на парі, то Вам, звичайно, може приснитися Ваша мрія, але якщо замість сну Ви оберете навчання, то втілите свою мрію...
Інформаційна картка послуги
Призначення грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування інвалідам...
Перелік навчально-наочних посібників, технічних засобів навчання...
Обладнання, яке необхідно придбати для комбінованої майстерні замість слюсарних та деревообробних верстаків
ВИКОРИСТАННЯ ІКТ НА УРОКАХ ЕТИКИ
Хочу відмітити, що ІКТ я застосовую не замість колишніх методів, прийомів і засобів навчання, а разом з ними, оскільки вони є складовою...
Методичні рекомендації та орієнтовне календарно-тематичне планування з історії
Варіант А. Редакція 2005 р., є чинною у 2014/2015 навчальному році: скорочення із 35 год до 31 год за рахунок трьох годин резерву...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка