Вступне слово


Скачати 3.63 Mb.
Назва Вступне слово
Сторінка 1/46
Дата 06.03.2016
Розмір 3.63 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   46

Міністерство охорони

навколишнього природного середовища України
Державне управління охорони навколишнього природного

середовища у Вінницькій області

ДОПОВІДЬ
про стан

навколишнього природного середовища

у Вінницькій області
(2009 рік)

Вінниця - 2010 р.

"ЗАТВЕРДЖЕНО"

Наказом Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області

від "24" липня 2010 р. № 62 "ОД"

ДОПОВІДЬ

про стан

навколишнього природного середовища

у Вінницькій області

у 2009 році


Вінниця - 2010 р.

Вступне слово


Пропонуємо до Вашої уваги чергову щорічну доповідь про стан навколишнього природного середовища у Вінницькій області, матеріали до якої готувались працівниками понад десяти ресурсорегулюючих управлінь та з метою здійснення моніторингу стану довкілля нашої області були узагальнені співробітниками Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області. Висловлюємо подяку головному управлінню статистики у Вінницькій області, Вінницькому обласному центру з гідрометеорології, Вінницькій обласній санітарно-епідеміологічній станціїБасейновому управлінню водними ресурсами річки Південний Буг, Державній екологічній інспекції у Вінницькій області, Вінницькому обласному управлінню лісового та мисливського господарства, Головному управлінню Держкомзему у Вінницькій області, Головному управлінню з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи обласної державної адміністрації за матеріали, надані для підготовки доповіді.

Це результат систематизації спостережної, статистичної та науково-дослідницької інформації про стан довкілля нашого краю, про заходи з його збереження і охорони, які були здійснені обласними організаціями і установами в 2009 р.

Як засвідчили результати узагальнення, протягом 2009 року екологічна ситуація в області продовжувала залишатися відносно стабільною. У 2009 році були три випадки виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру, які мали локальний характер: забруднення підземних вод сполуками хрому у смт.Турбів Липовецького району; забруднення пересихаючого струмка в результаті аварійної ситуації на каналізаційно-насосній станції № 2 очисних споруд комунального підприємства "Вапнярський водоканал"; в результаті аварії вантажного потягу поблизу станції Рудниця відбулось забруднення ґрунтів нафтопродуктами та жирами і маслами.

Незважаючи на фінансову економічну кризу та гальмування процесів економічного і соціального розвитку, загалом у Вінницькій області у 2009 році вдалось забезпечити якісне та своєчасне виконання завдань, які визначені як пріоритетні у сфері охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів. Зокрема:

1. Зроблено значний внесок у розробку схеми екологічної мережі та збільшення площі територій та об‘єктів природно-заповідного фонду області.

Протягом 2009 року проведено обстеження ділянок природної рослинності в Калинівському, Козятинському, Теплицькому, Тростянецькому, Погребищенському, Немирівському районах з метою виявлення природних ядер та коридорів регіональної екологічної мережі.

Проведено два засідання Координаційної ради з питань формування регіональної екологічної мережі на яких розглядалися питання щодо збереження і розширення територій та об’єктів екомережі.

Протягом поточного року особливо великого значення надавалося роботі із збільшення площі заповідності області. Встановлено межі для 110 об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, та для 13 територій та об’єктів загальнодержавного значення. Таким чином, станом на 01.01.2010року межі в натуру винесені для 38 територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, для 245 територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення. На виготовлення технічної документації з встановлення меж в натурі 186 заповідних об'єктів виділено 900 тис. грн. За даними головного управління економіки 118 сільські ради освоїли кошти в повному обсязі. Таким чином, 639,1 тис. грн. використано за призначенням. 72 проекти землеустрою щодо встановлення меж об’єктів природно-заповідного фонду узгоджено з Держуправлінням. Решта проектів проходять процедуру уточнення та узгодження.

На рівні органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади проведені заходи щодо збільшення площ природно-заповідного фонду, збереження і відтворення ландшафтних парків області.

10.12.2009 року обласною радою було прийняте рішення про створення на території м.Могилів-Подільського та Могилів-Подільського району регіонального ландшафтного парку "Дністер", площа якого складає 5049, 03 га.

Проведено засідання координаційних рад при головах районних рад Бершадського, Вінницького, Немирівського, Теплицького, Шаргородського районів на яких розглядалися питання реалізації Плану організації підготовки проектів актів, необхідних для організації виконання Указу Президента України "Про додаткові заходи щодо розвитку природно-заповідної справи в Україні" .

В результаті проведених зазначених вище заходів в 2009 році кількість заповідних об’єктів збільшилася на 30 нових територій та об’єктів місцевого значення . В тому числі: 2 регіональних ландшафтних парки "Середнє Побужжя" та "Дністер". Площа заповідності територій та об’єктів місцевого значення збільшилася на 8881,25га.

Окрім того, Указом Президента України від 16 грудня 2009 року №1057/2009 оголошено національний природний парк "Кармелюкове Поділля" площею 20203,4 га на території Тростянецького та Чечельницького районів.

На даний час в області нараховується 375 територій та об’єктів природно-заповідного фонду, які займають площу 56410,61 га

В зв’язку з відсутністю затверджених обласною радою Переліків рідкісних та зникаючих видів рослин та тварин, які потребують охорони Спеціалістами Держуправління проводилося уточнення таких переліків з науковцями інститутів ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, зоології ім. І.І.Шмальгаузена НАН України та Вінницького державного педагогічного університету ім.М. Коцюбинського.

Кадастрова документація для територій та об’єктів природно-заповідного фонду Вінницької області, що готувалася Сумським національним аграрним університетом на замовлення Державної служби заповідної справи за кошти державного бюджету узагальнена та погоджена Держуправлінням.
2. Організовано заходи зі знешкодження (видалення) непридатних, невизначених та заборонених пестицидів.

На території області продовжені роботи із знешкодження непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища вивезено на утилізацію 37,4 тонн ХЗЗР на суму 720,0 тис.грн.

Також за кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища на виконання договірних зобов'язань між Польською фірмою "Сарпі Даброва Горніча СП ТОВ" (SARPI Dobrova Gornicza Sp.z.o.o.) та Міністерством охорони навколишнього природного середовища України на території області перезатарено та вивезено на знешкодження близько 490 тонн непридатних та заборонених пестицидів. Таким чином, на сьогодні Гайсинський та Чечельницький райони області є повністю вивільненими від непридатних пестицидів.
3.Вдосконалено систему управління побутовими відходами та зменшено забруднення поверхневих вод.

У 2009 році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища продовжувалось фінансування заходів, спрямованих на зменшення забруднення поверхневих вод, а саме: будівництво каналізаційних мереж з улаштуванням очисних споруд типу "BIOTAL-200" в м.Погребище; реконструкція блоку насосно-повітродувної станції очисних споруд каналізації м.Вінниця; реконструкція каналізаційних мереж з підключенням до існуючих очисних споруд типу "BIOTAL-50" , смт. Оратів, будівництво очисних споруд по технології «BIOTAL» фізкультурно спортивного товариства «Динамо», будівництво мереж каналізації Жмеринського психоневрологічного будинку-інтернату з підключенням до міських каналізаційних мереж, будівництво господарсько-побутових очисних споруд в м. Ладижин.

Протягом 2009 року підприємствами Вінницького обласного комунального виробничого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Вінницяводоканал" проводились заходи з реконструкції очисних споруд Іллінецького структурного підрозділу "Вінницяводоканал.

Побудовані та введені в експлуатацію очисні споруди типу "Біотал" очисних споруд, які знаходяться на балансі Погребищенського ВПТУ № 42.

З метою покращення стану поверхневих вод заплановані такі заходи: реконструкція ОСК для виправних колоній с.Губник та с.Трудове, будівництво каналізаційних очисних споруд Чернівецького районного територіального медичного об’єднання

За рахунок коштів обласного фонду продовжено реалізацію будівництво полігонів твердих побутових відходів в м. Калинівка, смт. Муровані-Курилівці, заходу з впровадження роздільного збору, транспортування, переробки та утилізації твердих побутових відходів в смт. Крижопіль.
4. Забезпечено широкий доступ до екологічної інформації. Проведено широкий ряд еколого-просвітніх заходів.

Було покращено стан забезпечення екологічною інформацією громадськості та органів влади. Протягом року систематично поновлювався веб-сайт Держуправління (www.vineco.ucoz.org), що створило сприятливі умови для інформаційної та еколого-просвітницької діяльності. Інформація щодо діяльності Держуправління систематично подавались для розміщення на веб-сайтах Мінприроди та Вінницької ОДА. На веб-сайті Мінприроди розміщено 26, на веб-сайті облдержадміністрації – 15 повідомлень.

Протягом 2009 року за поданням Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області в обласних, районних, загальнореспубліканських та електронних ЗМІ було опубліковано, прозвучало в ефірі радіо й телебачення 288 інформаційних повідомлень щодо діяльності Держуправління, екологічних проблем області та шляхів їх вирішення. В друкованих ЗМІ були оприлюднені 120, через мережу радіо та телебачення – 127 інформаційних повідомлень.

Протягом року відбулось три засідання Громадської ради сталого розвитку. На розгляд були винесені питання аналізу роботи Держуправління з громадськістю, обговорення проектів постанов Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку надання екологічної інформації" та "Про затвердження Порядку участі громадськості у прийнятті рішень у сфері охорони довкілля"

Протягом квітня-травня проводився обласний конкурс "Кращий природоохоронний захід". Надійшло 27 робіт. Представлені роботи екологічних гуртків, клубів, агітбригад, шкільних лісництв, органів місцевого самоврядування. Флоринська сільська рада представила програму "Джерельна вода громади Флоринської сільської ради у відродженні водних ресурсів України". Одне із об'єднань юних натуралістів отримало від сільської ради згоду на створення заповідного об'єкту на території, де зростають червонокнижні види.

Протягом березня-квітня Держуправлінням разом з Могилів-Подільською районною державною адміністрацією, районною радою, Держлісгоспом та "Райагролісом" проводився конкурс "Першоцвіти під охороною". Переможці отримали грамоти та цінні подарунки.

Проведена робота із систематизації та оформлення робіт, що подавались для участі у Всеукраїнському конкурсі "До чистих джерел". До кожної конкурсної роботи – 14 робіт у двох номінаціях – написаний висновок Держуправління.
Авторський колектив та усі причетні до підготовки доповіді сподіваються, що змальований стан справ в екологічній галузі на теренах Вінниччини спонукатиме кожного до активної участі у природоохоронній діяльності, сприятиме її подальшому вдосконаленню, утвердженню екологічних пріоритетів у всіх сферах нашого життя.


Перший заступник начальника

Держуправління М.Мартинюк

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   46

Схожі:

X. ВСТУПНЕ СЛОВО ДО ОБШИР. ПРАВИЛ
Боже слово принявши, були як добра земля, принесли повні й обильні плоди праведности, як написано: „А посіяне на добрій землі це...
ПЛАН-КОНСПЕКТ ВІДКРИТОГО УРОКУ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ 6 ий клас
Методи та прийоми: слово учня, вступне слово вчителя, коментоване письмо, «Лінгвістичний футбол», попереджальний диктант, вправа...
Що краще в рідній стороні?
Вступне слово бібліотекаря( Використовувати оповідання О. Копиленка “Здрастуй, весно” і “Місяць перших квітів” )
Що краще в рідній стороні?
Вступне слово бібліотекаря( Використовувати оповідання О. Копиленка “Здрастуй, весно” і “Місяць перших квітів” )
Порядок денний: Вступне слово
Присутні: керуючий справами виконкому Чанишев В.І., начальник відділу організаційної роботи та внутрішньої політики Мягченко О. Ю.,...
Урок на тему: Світовий океан та його частини
Мотивація ( вступне слово вчителя, об’ява теми та мети уроку, епіграф, план уроку, проблемне питання – слайди №1,2,3)
ХІД ЗАНЯТТЯ Вступне слово вчителя
Української держави, розвиненої духовності, фізичної досконалості; моральної, художньо – естетичної, правової, трудової, екологічної...
Тема: Моя улюблена казка. Українські народні казки
Вступне слово вчителя: Відома українська поетеса Ліна Костенко про казку сказала так: «Затишно дітям в пазусі казок»
Програма науково-практичної конференції Шкільна географічна освіта: проблеми і перспективи
...
І. Вступне слово вчителя УЧИТЕЛЬ
УЧИТЕЛЬ. Без музики немає фантазії і злету. Вона живе й дихає не тільки в серці композитора й артиста, але рухає поезію та архітектуру,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка