ТЕМА: Загадкові таємниці Капітошки


Скачати 107.95 Kb.
Назва ТЕМА: Загадкові таємниці Капітошки
Дата 04.01.2014
Розмір 107.95 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
ЗАХІД: Прогулянка на свіжому повітрі
ТЕМА: Загадкові таємниці Капітошки
ВІК ДІТЕЙ: старший дошкільний (5-6 років)
МЕТА:

освітня лінія «Особистість дитини» – продовжувати вчити дітей усвідомлювати важливість фізичних вправ у розвитку та зміцненні здоров’я. Розвивати здатність самостійно застосовувати руховий досвід, позитивно ставитися до навколишньої дійсності. Виховувати вольові зусилля у руховій діяльності.
освітня лінія «Дитина в соціумі» – вчити дітей дотримуватися норм спілкування з дорослими та однолітками, виявляти інтерес і прагнення брати участь у спільній справі. Розвивати щирі та відверті стосунки з однолітками та елементарні морально-етичні норми поведінки Виховувати вміння співпереживати, допомагати іншим.
освітня лінія «Дитина в природі» – формувати у дітей знання про живу і неживу природу, природні явища та взаємозалежність у природному довкіллі. Вміти орієнтуватися у взаємозв’язку між діяльністю людини та подій у природі. Розвивати поняття про правила доцільного природокористування. Виховувати відповідальність, бережливе ставлення до рідної природи.
освітня лінія «Дитина у світі культури» - продовжувати вчити дітей створювати образи в художньо-продуктивній діяльності різними засобами і техніками, творчо застосовувати художньо-мовленнєвий досвід у театральній грі, використовуючи твори В.О. Сухомлинського. Залучати дітей до якісного виконання трудових доручень, свідомо обирати знаряддя праці, дотримуватися правил безпечної діяльності. Розвивати уміння декламувати вірші напам’ять; інтерес до нетрадиційного малювання, вміння відображати власні враження в образотворчій діяльності. Розвивати фантазію, креативність, винахідливість. Виховувати емоційно-ціннісне ставлення до життя, відповідальність, організованість, працелюбність.
освітня лінія «Гра дитини» – продовжити формувати навички у здатності використовувати власний досвід для створення ігрових задумів, добирати різні види іграшок в самостійних іграх, реалізовувати власні ігрові задуми, дотримуватися ігрового партнерства та рольових способів поведінки, норм спілкування у процесі гри. Розвивати творчість, вміння діяти послідовно, злагоджено з іншими учасниками. Виховувати зацікавленість до ігрової діяльності
освітня лінія «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі» – формувати пізнавальну активність, активно сприймати предмети, об’єкти, події. Розвивати спостережливість, кмітливість, допитливість; інтерес до дослідництва, експериментування. Виховувати інтерес до довкілля та самого себе.
освітня лінія «Мовлення дитини» – продовжувати формувати у дітей комунікативну компетентність, володіння навичками розгорнутого послідовного, логічного мовлення, висловлювати зв’язні самостійні оцінні судження стосовно весняних явищ, подій. Розвивати ініціативність, вміння виявляти словесну творчість у різних видах мовленнєвої діяльності. Виховувати бажання спілкуватися рідною мовою.
ОБЛАДНАННЯ: 5 надувних кульок синього кольору (кожна кулька – ігровий персонаж Капітошка), карта-схема, дидактичний посібник «Вода у природі» (за книгою В.Сухомлинського), м’яч, слайди до складання казки, малюнки до дидактичних ігор, лійки із водою, різноманітні предмети для дослідів, пляшки, гімнастичні палиці, пензлі, фарби, мольберти, крейда, білий папір, елементи костюмів до драматизації казки, білети для театру, каси, ноутбук.
ПОПЕРЕДНЯ РОБОТА: вивчення віршів, прикмет, читання та драматизація казки В. Сухомлинського « Краплина роси», проведення дослідів із водою, бесіди за книгою В. Сухомлинського «Вода у природі», читання творів видатного педагога «Весняний дощ», «Гомінкий струмок і мовчазна ріка», «Де береться краплина», «Веселка в небі», «Весняна краплина».

Проведення навчально-пізнавальної діяльності:

Заняття. Малювання.

Тема : Крапелька роси (за твором В. Сухомлинського)

Мета: вчити дітей створювати ілюстрацію до змісту знайомої казки В.Сухомлинського. Самостійно визначати сюжет та добирати засоби виразності, що відповідають образу, який відтворюється. Відображати свої враження в малюнках. У роботі використовувати нетрадиційний вид малювання. Розвивати креативні здібності, уміння планувати послідовність дій під час виконання завдання. Прищеплювати почуття красивого. Виховувати естетичний смак, бажання творити прекрасне.

Матеріал: фарби, нетрадиційний інструмент для малювання, білий папір, пензлі. Д\г «Фарба з фарбою подружись, новий колір – з’явись».
Заняття. Фізкультура.

Мета: удосконалювати навички стрибків у довжину з місця, повзання по гімнастичній лаві, ходьби із переступанням через предмети. Розвивати увагу та спритність під час ігор «Хитра лисиця», «Чабан». Виховувати морально-вольові якості під час виконання основних рухів та проведення рухливих ігор; бажання займатися спортом.

Обладнання: 6-8 кубів ( 30см), 2 гімнастичні лави, атрибути до рухливих ігор.
ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ПРОГУЛЯНКИ:


  1. Зупинка «В гостях у Капітошки» (пізнавальна діяльність):

  • крокуємо до пізнання (по сторінкам книги В.Сухомлинського «300 сторінок книги природи» – «Вода у природи»).

  • турнір «Чомусики».

  1. Зупинка поетична (мовленнєве спілкування):

  • розповідання віршів;

  • словесна розминка «Підбери слово»;

  • дидактична гра «Зашифрована прикмета»;

  • конструктори казок «Куди поспішала хмарка».

  1. Зупинка «Галявина добрих справ» (трудова діяльність).

  2. Зупинка «Лабораторія Капітошки-знайки» (дослідницька діяльність).

  • дидактична гра «Алло – довідкове бюро».

  1. Зупинка «Галявина забав» (рухова діяльність).

  2. Зупинка «Вернісаж кришталевої краплинки Капітошки-художника»» (художньо-творча діяльність).

  3. Зупинка «Театр Капітошки» (театралізована діяльність з елементами сюжетно-рольової гри «Театр»).

  4. Зупинка ігрова (самостійні ігри дітей).

ХІД ПРОГУЛЯНКИ:


Вихователь разом із дітьми виходить на територію дошкільного закладу.

Вихователь: Зараз ми з вами підемо по доріжці дитячого садка, ви уважно спостерігайте: може побачите щось надзвичайне.

Вихователь підводе дітей до зеленої галявини.

Зупинка 1. «В гостях у Капітошки» (пізнавальна діяльність)

Вихователь: Який дивовижний сьогодні ранок! Помилуйтеся ним. Чому він такий незвичайний? (Звертає увагу дітей на небо, сонце, повітря). Погляньте, навколо в траві виблискують намистинки. (Пропонує провести рукою по травичці). Чому вона мокра? Звідки взялася вода? Чи можна позбирати ці намистинки? (Відповіді дітей).

Вихователь: Так, діти, ці намистинки – не що інше, як краплинки роси. Вони з’являються вранці. За ніч вистигає земля й повітря, нагріте сонцем вдень, і волога з повітря перетворюється на крапельки води. Які вони? (Відповіді дітей – прозорі, чисті, блискучі, маленькі, гарні, великі тощо).

Вихователь: Погляньте, в густій траві хтось заховався. Що це за гість до нас завітав? (демонструє лялькову іграшку з кульок - Капітошку)

Капітошка: Я – крапелька води. Я потрібна всім живим істотам. Там де я з’являюсь, виростають рослини, живуть тварини, люди. Я довго подорожував зі своїми друзями – крапельками. Вирішив дізнатися, чи потрібні ми вам, що ви знаєте про нас.

Вихователь: Капітошко, щоб ближче з тобою познайомитися та розповісти про тебе, ми пропонуємо тобі відправитися з нами у подорож по країні природи.

Капітошка: Так, я згоден. Та спочатку мені дуже хочеться дізнатися, чи знаєте ви на чому я подорожував, звідки з’явився?

Вихователь: Наші діти багато знають про воду, а допоможе їм розповісти про тебе книга В.Сухомлинського «Вода у природі». (Діти, гортаючи сторінки книги-посібника, розповідають про кругообіг води в природі)

Капітошка: А чи знаєте ви, у яких місцях нас, водяних крапельок, дуже багато? Які річки є поблизу вашого помешкання? (Розповідь дітей про водне довкілля за допомогою слайдів на наутбуці).

Вихователь: Капітошко, наші дошкільнята полюбляють як і ти задавати багато запитань. А запитання починають зі слова «чому?»

Турнір «Чомусики». Мета: закріпити вміння дітей складати граматично правильні складнопідрядні речення питального типу; розвивати вміння слухати співрозмовника, увагу. Діти поділяються на 2 команди, продумують запитання, по черзі задають тій дитині у якої знаходиться Капітошка. Команда допомагає відповідати.

  • Чому воду називають «мандрівницею»?

  • Чому калюжа висихає?

  • Чому роси не буває вдень?

  • Чому вода буває солодкою? (та інші)

Капітошка: ви багато цікавого мені розповіли. За це пропоную вам ось цю карту-схему, за якою ви знайдете моїх друзів – крапельок.

(діти розглядають схему і йдуть до наступної зупинки).

Зупинка 2. Поетична: зустріч з Капітошкою-поетом (мовленнєве спілкування)

Капітошка: добрий день. Я - Капітошка-поет. Дуже полюбляю вірші про моїх друзів крапельок.

Вихователь: а наші малюки знають багато віршів про дощик, веселку, росу... (Індивідуальна робота: діти розповідають вірші. Мета: закріпити знайомі вірші, розвивати пам’ять, виразність, силу голосу).

Капітошка: за те, що ви мене порадували, я пропоную вам веселу гру з м’ячем (дидактична гра «Назви протилежні слова». Мета: формувати вміти добирати слова протилежного значення, розвивати словниковий запас, увагу).

Холодна – гаряча Сира – кип’ячена

Прозора – мутна Прісна – солона

Вихователь: Капітошко, а чи знаєш ти, що про воду не тільки складали поети вірші, художники писали картини, а й придумували казки та легенди. Так, видатний педагог В. Сухомлинський написав казки про крапельки дощу, річку... Діти допоможіть мені, будь ласка, пригадати назви цих казок (відповіді дітей).

Вихователь: сьогодні вранці на занятті ми з вами були художниками, створювали ілюстрації до казки «Краплина роси». А чи бажаєте зараз стати казкарями та за слайдами скласти нову казку «Куди поспішала хмаринка?».

Мета: вдосконалювати навички словесної творчості дітей, використовуючи прийоми фантазування. Підтримувати інтерес до складання розповіді.

Капітошка: казка мені дуже сподобалася, я її запам’ятаю та розповім своїм друзям. Так, дійсно, ми – діти-хмаринки, дружимо з рослинами, тваринами. А вони завжди знають час, коли ми прийдемо до них у гості.

Вихователь: наші діти теж, спостерігаючи за явищами природи, можуть тобі розповісти прикмети про дощ (діти по черзі дістають картки з малюнками і пригадують прикмету – дидактична вправа «Зашифрована прикмета».

Мета: розвивати спостережливість, увагу, зорову пам’ять, вміння аналізувати явища природи та їх причини виникнення):

Сонце заходить за хмари – буде дощ.

Багато зірок – на суху погоду, немає – буде дощ.

Червоне коло навколо місяця – буде дощ.

Хмари високо – день без дощу, хмари біжать низько – буде дощ.

Зупинка 3. «Галявина добрих справ» (трудова діяльність).

Капітошка-поет звертає увагу дітей на квіти в квітнику, чому у них такий сумний вигляд.

Капітошка: Що потрібно рослинам, щоб вони нас радували своєю красою?

(відповіді дітей). Так, нас часто називають рятівниками, тому що ми приходимо на допомогу. Я запрошую вас допомогти мені та квітам чарувати світ. Праці у природі «Капітошки поспішають на допомогу». Діти поливають та доглядають за квітами на квітнику. Мета: продовжити вчити аналізувати проблемну ситуацію, самостійно визначати потребу в поливанні, розпушуванні землі. Капітошки запрошують дітей далі у подорож.

Зупинка 4. «Лабораторія Капітошки-знайки» (дослідницька діяльність).

На майданчику приготовлене обладнання для дослідів.

Поряд знаходиться Капітошка-знайка.

Вихователь: діти, Капітошка-знайка пропонує вам запитання, на які ми разом з ним знайдемо відповідь.

(Дидактична гра «Алло – довідкове бюро» Мета: формувати вміння доречно добирати перші репліки діалогу, ввічливі форми звертання. Виховувати увагу до співрозмовника)

  • Чи може вода штовхатися?

  • Які предмети плавають у воді, які – ні?

  • Чи можна переносити воду без посуду?

  • Кого або що не бажає бачити у своїй воді річка? Чому?

Вихователь: перевірити ваші відповіді ми зможемо за допомогою дослідів.

Дослід № 1.

Припущення: надуту гумову кульку можна заштовхнути у посудину з водою.

Хід: спробуйте заштовхнути надуту гумову кульку у відро із водою. Це важко зробити, тому що вода виштовхує її. Роздивіться, як піднімається вода у відрі, коли ви заштовхували туди кульку. Що буде відбуватися, коли ви не будете тиснути на кульку?

Дослід № 2.

Припущення: легкі предмети плавають, важчі – тонуть.

Хід: у прозору посудину з водою запропонувати дітям опустити предмети однакової форми, але із різного матеріалу, використовуючи послідовність дії. Вчити дітей пояснювати поведінку цих предметів у воді. Чому деякі з них плавають, інші – тонуть, а окремі – розчиняються, змінюючи забарвлення води?

Вихователь: а зараз нам Капітошка-знайка пропонує загадкову скриньку.

Організація пошукової діяльності: дидактична гра «Мудра скринька».

Мета: розвивати пошукову активність, вміння аналізувати, обґрунтовувати свої міркування. Формувати системне бачення світу, використовуючи завдання розвивального характеру.

Дітям пропонуються картки із зображенням:

  • квітка - папір

  • тварина - пароплав

  • людина - сіль

  • фарби - риба

Відібрати малюнки, з ким (чим) вода «товаришує».

Вихователь: ми з вами багато дізнались, пригадали, а тепер час і позабавлятися. Галявина забав нас чекає.

Зупинка 5. «Галявина забав» (рухова діяльність).

Діти переходять до спортивного майданчику.

Вихователь: пригадайте, будь ласка, які ігри мають назву пов’язану з водним довкіллям (наприклад, «Струмочок», «Карасі і щука», «Розлилися води на три броди» – народна гра). За допомогою атрибутів вихователь організовує дітей на рухливу гру. Мета: продовжувати вчити дотримуватися правил, розвивати спритність, силу волі, виховувати морально-вольові якості. Із підгрупою дітей проводить індивідуальну роботу з фізичного виховання (вправи для запобігання сутулості за методикою Л. В. Калуської).

Вправи:

  1. В. п. – ноги нарізно, покласти долоні на лопатки, лікті вгору назовні. Розвести руки в сторони і назад так, щоб лопатки торкнулися одна одної.

  2. В. п. – те саме. Зчепити кисті рук за спиною – права рука зверху над лопатками, ліва внизу під лопатками. Потім змінити положення рук.

  3. В. п. – ноги нарізно, руки зігнуті у ліктях, палиця за спиною. Повернути тулуб праворуч-ліворуч. Тримати гімнастичну палицю на лопатках.

  4. В. п. – те саме. Чергування ходьби з присіданням (палиця за спиною, тулуб тримати прямо).

  5. В. п. – ноги на ширині плечей, палиця вгорі. Рухи руками над головою назад-вперед, узявши за кінці палиці. Руки в ліктях не згинати.

Вихователь: Наш Капітошка пропонує вам вирушити далі у подорож.

Зупинка 6. «Вернісаж кришталевої краплинки Капітошки-художника» (художньо-творча діяльність).

Капітошка: Добрий день, діти. Чув я, що ви багато знаєте про нас – водних крапельок. Відгадайте мою загадку: що народжується в небі, коли водночас світить сонечко і йде теплий дощик? (Веселка. Діти розглядають малюнок веселки).

Капітошка: Про який колір ми можемо сказати, що він «радісний»? Чому? Що нагадує? (відповіді дітей)

Капітошка: Я пропоную вам зробити замальовки про події, які ви запам’ятали під час подорожі із моїми друзями-капітошками.

Обладнання: мольберти, фарби, пензлі, білий папір, кольорова крейда, пляшки з водою для малювання на асфальті.

Мета: розвивати творчу уяву, креативність, бажання передавати свої враження засобами образотворчого мистецтва.

Вихователь: А тепер, давайте запросимо гостей до нашого театру, де покажемо їм казку В. Сухомлинського «Краплина роси».

Зупинка 7. «Театр Капітошки» (театралізована діяльність з елементами сюжетно-рольової гри «Театр»).

Дошкільнятам пропонується визначити ролі (артисти, костюмери, білетери, декоратори, глядачі). Драматизація казки В. Сухомлинського «Краплина роси».

Вихователь. Пливли по небу хмаринки та й розсипалися дощовими краплинами. Впала дощова вода на землю. Частина її стала туманом і повернулася у хмаринку. А частина умила квіти та травичку і вони дали їй свою красу. Без води в’януть рослини, страждають тварини та люди. Все живе на землі потребує води. Вода напуває землю, а земля годує людину. Давайте подякуємо краплинкам та відпустимо їх подорожувати далі, може ще хтось потребує допомоги, чекає на них. (Діти відпускають кульки – капітошки у повітря ).

Повертаються на майданчик.

Зупинка 8. Ігрова (самостійні ігри дітей).

Схожі:

Про захист комерційної таємниці
Основний договір, Стороні, яка одержує, інформацію, визначену Основним договором і щодо якої Сторона, яка розкриває, встановила у...
План Історія виникнення адвокатури та поняття “адвокатська таємниця”....
Для того щоб обґрунтувати ті чи інші позиції; як в сфері адвокатури чи адвокатської діяльності й, зокрема, щодо Інституту адвокатської...
Диплом V Київського Міжнародного фестивалю документальних фільмів «Кінолітопис 2006»
Загадкові, історії з приватного життя знаменитих людей, які жили на українській землі, та українців, рознесених по всьому світу
Г докладно розповіси
Чогось непокоїться хлопець, чомусь безпричинно тягне його в глибінь вечорів, де місяць і зорі ворожать угорі. (2) Ідеш шляхом, і...
Т аємниці Києва
Таємниці Києва. Збір у будь-якому зручному місці, пішки 4-6 км, тривалість 4 години
Р. В. Стівенсон Географічна карта джерело знань
А вам, для того, щоб досягти успіху в розгадуванні головної таємниці, потрібно буде використати свої знання з математики й природознавства,...
03049, м. Київ, тел.: +38 044 242-47-38 вул. Курська, буд. 20, п. 14 Е-маil
Місце вічного спочинку Дмитра Соколовського зберігалося в таємниці 90 літ – на ній не було ні хреста, ні горбика. І ось 17 жовтня...
Урок в 7 класі
Ось і завершується тривала подорож океанами й материкам нашої дивовижної планети. Чотири океани й п’ять материків відкривали вам...
Ми пропонуємо всім бажаючим спробувати власні сили на нашому святі....
Може ти знаєш таємниці захоплюючих ремесел? Спробуй себе на справжньому святі! Заповнюй анкету учасника проекту «Стань зіркою BEREG...
ДИДАКТИЧНИЙ ТЕАТР „ БІОС ” Сценарій вистави „ Розгадка великої таємниці природи
Так, це наука про життя в усіх його проявах. А чи не здається вам біологія дещо нудною наукою ? Здається ? Це тому, що ви погано...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка