Причини поширення наркоманій в дитячому, підлітковому та молодіжному середовищі: соціально-психологічний аналіз


Скачати 196.74 Kb.
Назва Причини поширення наркоманій в дитячому, підлітковому та молодіжному середовищі: соціально-психологічний аналіз
Дата 10.04.2013
Розмір 196.74 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Психологія > Документи
Причини поширення наркоманій в дитячому, підлітковому та молодіжному середовищі: соціально-психологічний аналіз

Лазаренко Б.П., канд. філос. наук, завідувач відділу
соціально-психологічних проблем здоров’я
Інституту соціальної та політичної психології АПН України;

Баришполець О.Т., канд. філос. наук, провідний науковий співробітник;

Хаїрова С.І., науковий співробітник

Згідно з проведеним фахівцями Інституту соціальної та політичної психології АПН України аналізу наукових досліджень причин зловживання наркотиками серед неповнолітніх та молоді встановлено, що серед таких причин дослідники найчастіше називають:

  • доступність наркотиків;

  • фінансове неблагополуччя;

  • невирішені побутові проблеми;

  • соціальні проблеми і пов’язані з ними психологічні стани невизначеності, депресії;

  • вплив соціального оточення, зокрема, друзів;

  • низький соціальний і освітній статус.

Крім того, серед причин, що провокують поширення наркоманії та пияцтва серед молоді, називаються наступні:

  • аномія суспільства, під якою розуміють такий стан суспільства, при якому немає чіткої регуляції поведінки індивідів, існує моральний вакуум, попередні старі норми і цінності вже не відповідають новим відносинам, а нові ще не склались;

  • моральна спустошеність людей, розчарованість у собі та навколишньому світі.

Неодноразово відмічається, що переважна більшість споживачів наркотиків вживали алкогольні напої до того, як стали наркоманами (нарощування дози психоактивних речовин, необхідних для входження в стан розслаблення, зняття напруги).

У різних дослідженнях у якості головних називаються різні причини і, зокрема, такі, що лежать на поверхні, а саме: безробіття, економічна незабезпеченість, низький соціальний і освітній статус. Однак, залишається без пояснення той факт, що серед забезпечених верств населення наркоманія, згідно статистики, розповсюджена в тій же мірі, що і серед малозабезпечених. Зокрема, кількість наркоманів серед студентів ВНЗ не поступається кількості наркоманів серед учнів ПТУ і школярів.

У зв’язку з цим виникла потреба у з‘ясуванні інших факторів, крім названих, які провокують вживання наркотиків у підлітковому та молодіжному середовищі .

З метою з’ясування цих факторів влітку 2003р було проведено фокус-групи, учасниками яких були:

а) підлітки та молодь літніх наметових таборів, організованих Спілкою дитячих та юнацьких організацій м. Києва та Київським міським центром соціальних служб для молоді. Це діти та молодь, віком від 13 до 22 років, яких можна віднести до категорії “благополучна молодь”. Більшість з них не вживали наркотиків узагалі, або вживали їх спорадично. З проблемою наркоманії вони знайомі, оскільки спостерігали її в інших: сусідів, друзів, однокласників.

б) Колишні і “діючі” наркомани, учасники груп реабілітації і волонтери громадських організацій м. Києва

в) Експерти — представники медичних центрів, працівники соціальних служб для молоді, представники правоохоронних органів, представники громадських організацій, що працюють у сфері профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі, передусім наркоманії, алкоголізму і тютюнопаління.

Контент-аналіз протоколів дискусії кожної групи дозволив виявити і побудувати певну ієрархію причин розповсюдження наркоманії.

Учасники першої групи, так звана, „благополучна молодь”, у якості основної причини залучення дітей до наркотиків називали відсутність організованого проведення вільного часу. Частота згадування цієї причини склала 71%. Тобто більше ніж дві треті учасників дискусій помітили її як дуже важливу. При цьому частина учасників в якості основної причини назвали нудьгу і відсутність захоплень у самої людини, частина — недоступність і дорожнечу занять спортом чи інших занять, таких як: танці, музика, художні гуртки та інше.

Іншою важливою причиною вживання наркотиків молоді люди назвали психологічні проблеми, позбутись яких дозволяють наркотики (71%): стосунки з хлопцем (дівчиною), шкільні проблеми, стосунки з батьками і багато інших. Цікаво відзначити той факт, що самі наркомани практично не зв’язували вживання наркотиків зі стресовими переживаннями. Скоріше для них наркотики були засобом ввійти в контакт із тими, хто їх прийме і підтримає у важкій ситуації (44%). Так чи інакше ці відповіді можна узагальнити як “невміння підлітків і молоді справлятися зі стресами”.

В окрему категорію причин, що провокують наркоманію, учасниками фокус-груп було виділено неблагополучні домашні обставини (57%). При цьому найбільш часто згадувались такі проблеми, як відсутність взаєморозуміння з батьками (43%), брак уваги з боку батьків (29%). Лише один учасник назвав економічну незабезпеченість сім’ї як побічну причину того, що нічим не зайнятий підліток виявляється на вулиці, де залучається до наркотиків. Звідси напрошується висновок: не сам по собі економічний статок сім’ї є причиною залучення підлітка до наркотиків, а та морально-психологічна атмосфера, у якій він живе. При цьому логічним видається зв’язок цієї події з названим вище мотивом – вживання наркотиків з метою позбутись проблем. Підліток, позбавлений моральної підтримки і психологічного захисту своїх батьків, стає більш відкритим для стресових переживань. При цьому він стає більш відкритим щодо негативного впливу інших людей, яких він сприймає як авторитети. Нерідко цими авторитетами стають друзі, які мають досвід вживання наркотиків.

Наступним за ступенем значимості виявився такий мотив, як цікавість (50%). Як було виявлено в ході дискусії, багатьох підлітків до вживання наркотиків приводить проста цікавість: їм буває інтересно спробувати те, про що розповідають друзі, і про що вони так багато чують. Також вдалось виявити такий різновид цього мотиву як тяга до забороненого (43 %). Для цієї категорії підлітків важливий сам факт того, що наркотики — це дещо заборонене. Як сказав учасник однієї з фокус-груп: „... горілка на кожному кроці продається, тут інтересу ніякого немає”. Згадувався хлопцями і такий мотив, як прийом наркотиків як стимуляторів (29%). Юнаки розповідали про те, що основними місцями вживання подібних наркотиків є дискотеки, де прийом “енергетизуючого коктейлю” допомагає відчути вибух емоцій, ввійти у певний стан і пережити небувалі відчуття, яких важко досягти інакше.

Слід відмітити, що достатньо мало, на відміну від очікуваного, говорили учасники фокус-групи про непоінформованість як причину наркоманії. Категорія, що охоплює цей аспект проблеми наркоманії, за частотою згадувань набрала лише 36%. Неповнолітні, які самі пережили досвід наркоманії, оцінили значимість цієї категорії набагато вище (56 %). Згадуючи про свій досвід наркоманії вони говорили: «як би я знав тоді що так буде… Але на питання «Чи Ви дійсно не знали про можливі наслідки вживання наркотиків?» всі вони відповідали що знали, чули, але вважали, що з ними не станеться того, що сталося з іншими. Тобто стосовно цього фактору доцільно говорити не про непоінформованість, а про недооцінку небезпеки.

Відмітили учасники фокус-групи і той факт, що на позитивне відношення до наркотиків у значній мірі впливає поширений стереотип позитивного ставлення до алкоголю як засобу стимулюючого веселий настрій, розкутість. Оскільки будь яке свято або спільне проведення вільного часу, як правило, супроводжуватись випивкою (36%), а наркотики виконують ту ж психостимулюючу функцію, то й на них переноситься те ж ставлення, що й до алкоголю. Значною мірою цьому сприяє також популярність наркотиків, як символу «крутості» у молодіжному середовищі (42%). Треба відзначити, що в групі наркоманів вага цієї категорії – “популярність наркотиків” – досягла (78%).

Підштовхує неповнолітніх до вживання наркотиків також прагнення до самовираження. За допомогою наркотиків вони намагаються ствердити власне “Я”, виділити себе з загальної маси, заявити про власну індивідуальність (21%). На думку респондентів фокус-груп, в хлопців, які приймають наркотики, немає інших засобів самовираження. Як пояснював один з учасників фокус-групи: “У них немає друзів, які б їм показали щось інше: піти в похід, наприклад, стрибнути з парашутом тощо. Вони цього не відчули, їм ні з чого вибирати...”

Відсутністю вибору пояснюють учасники фокус-групи і використання наркотиків у пошуках гострих відчуттів (21%). На їхню думку, саме не знаючи інших способів нейтралізації адреналіну, людина звертається до наркотиків.

Реклама і пропаганда в засобах масової інформації – наступна причина, яку називали учасники дискусії. Дівчата і хлопці говорили в першу чергу про відкриту рекламу наркотиків в Інтернеті, а також про опосередковану рекламу наркотиків через поп-культуру, кінофільми і телепередачі, що пропагують стиль життя, пов’язаний з вживанням алкоголю та наркотиків. На наш погляд вага цього фактору за даним фокус-групи дещо занижена (31%). Але те що він є значним і суттєвим наголошують експерти – психологи і соціальні робітники, які працюють с наркозалежною молоддю. При цьому емоційна незрілість людини є підставою яка посилює дію цього фактору і в значній мірі зумовлює поширення наркоманії серед неповнолітніх та молоді.

В цілому, узагальнюючи аналіз дискусії у даній групи, можна дати наступну картину уявлень про причини наркоманії у так званої благополучної молоді. Основну причину звертання до наркотиків молоді люди вбачають у відсутності справи, котра могла б захопити підлітка, забрати його вільний час, зацікавити, дала б змогу самореалізуватися і самоствердитися. Іншою, настільки ж важливою причиною, є сімейні проблеми, і, зокрема, брак уваги з боку батьків, відсутність взаєморозуміння з ними. В результаті, діти, позбавлені підтримки і контролю, з одного боку, і не знаючи, чим зайняти вільний час, з іншого, виявляються жертвами торговців наркотиками і власної цікавості. Сприятливий ґрунт при цьому створюють активна реклама і пропаганда наркотиків у засобах масової інформації, а також низька поінформованість підлітків щодо наслідків вживання наркотиків, зокрема етапів розвитку наркоманії та їхніх зовнішніх ознак. Чималу роль у поширенні наркоманії грають культурні стереотипи, які нав’язують неодмінну присутність алкоголю на будь-яком святі. З прийому алкоголю, вважають підлітки, починається шлях у наркоманію, а, точніше, — з толерантного ставлення до нього в суспільстві. Стосовно даної групи, можна зробити висновок, що наявність мети в житті і теплих сімейних взаємин — це головні фактори, що допомагають молодим людям утриматись в руслі здорового способу життя.

Аналіз суджень учасників фокус-групи “Наркомани” виявив подібне коло причин, що провокують наркоманію і пияцтво, однак ієрархія їх виявилась іншою.

Найбільш часто серед причин, які призвели їх до вживання наркотиків, представники цієї групи називали агітацію з боку друзів, які вже мали такій досвід. Частота згадування цієї категорії складала 100%. Це значить, що всі учасники групи так чи інакше були втягнути в коло наркоманів своїми друзями.

Наступною значимою причиною (в даній групі) виявилась популярність наркотиків. Наркотик для них виступав як норма життя, невід’ємний атрибут тієї соціальної групи, до якої належить чи хоче належати підліток. Цікаво відзначити, що групи, названі респондентами, мали зовсім різний соціальний статус: це і так звана “творча богема”, і, як висловився один з учасників, “...звичайна компанія: маленькі бандити, хулігани, дворові”. При цьому з висловлювань респондентів випливало, що наркотики це не просто минуще захоплення в молодіжному середовищі, а деякий символ, ознака, що відособлює молодіжну субкультуру від іншого суспільства, відокремлює своїх від чужих, своєрідний знак приналежності (78%).

Наступні причини, що набрали найбільшу вагу, належать до категорії “Неблагополучна обстановка в сім’ї “. Це:

– брак уваги з боку батьків (56%);

– відсутність взаєморозуміння з батьками (56%).

Значно рідше учасники цієї фокус-групи в якості причини своєї наркоманії називали:

– алкоголізм і наркоманію батьків — 22%;

– економічну незабезпеченість родини — 11%.

Звідси можна зробити висновок, що економічний чи соціальний статус родини сам по собі не визначає відношення підлітків до наркотиків. Визначальною є та сімейна атмосфера, що при цьому складається. Близькі, довірливі стосунки з рідними мають значно більший вплив на поведінку підлітків, ніж економічний добробут. Звідси стає зрозумілим, чому нерідко неповнолітні споживачі наркотиків з так званих благополучних родин говорять про дворову компанію, що їх прийняла, як про “родину”. Відсутність атмосфери любові і розуміння у власній родині штовхає цих молодих людей на вулицю, де вони змушені прийняти цінності і норми того соціального середовища, в яке попадають. Це, ймовірно, і пояснює той факт, що наркоманія однаково поширена як серед забезпечених, так і серед малозабезпечених верств населення.

Несприятлива обстановка в сім’ї є важливою, однак не єдиною причиною, що штовхає молодих людей до наркотиків. Чималу роль у цьому відіграє цікавість, частота згадування якої також складає 56%. Більше половини респондентів повідомили, що пробували наркотики з цікавості. При цьому половина з них відзначили, що їм хотілося на практиці відчути те, від чого їх так застерігали.

Цілком природно, що цікавість як причина, що провокує вживання наркотиків, йде в тісному сусідстві з відсутністю повноцінних знань про наркотики (56%). Ми навмисно підкреслюємо “повноцінних”, оскільки щось, колись про шкоду наркотиків чули всі, але, як з’ясувалося з розповідей учасників фокус-групи, цих знань було недостатньо для того, щоб утримати їх від наркоманії. Категорія, що охоплює інформаційний аспект проблеми наркоманії, включає такі моменти, що відбивають різні сторони даної проблеми:

– фрагментарність знань про наркотики — 44%;

– небажання вірити негативній інформації про наркоманію з причини її суперечливості (у сприйнятті респондентів інформація про наркоманію не відповідає прикладам, що спостерігаються) — 45%;

– недооцінка небезпеки (більшості початківців, які вживають наркотики, здається, що з ними не станеться того, що з іншими) — 33%.

Слід зазначити, що в особистій історії кожного з бувших наркоманів – учасників фокус-групи ці моменти представлені відносно повним переліком. Тому можна сказати, що хоча кожен з них набирає менше 50%, категорія “Інформованість” відбиває, на наш погляд, чи не основну причину, що обумовлює поширення наркоманії серед молоді.

Так, недооцінка небезпеки обумовлена відсутністю повноти інформації і невідповідністю (у сприйнятті респондентів) пропагованої небезпеки прикладам, що спостерігаються в житті. Цьому ж сприяє і відсутність вираженого негативного ефекту після перших декількох прийомів. Основна фраза, що приводить до такого висновку: “Покурив — і … нічого...”. Можна припустити, що якби вони відразу падали мертвими або починало нестерпно пекти в шлунку, то для інших це було б сигналом небезпеки. Але, оскільки цього не відбувається, явна дія наркотику починає усвідомлюватися тільки в стадії, коли вже занадто пізно. Фрагментарністю знань обумовлене і небажання вірити негативній інформації: “Хоч він мені і говорив, що це погано, — я дивився і думав, ну липа все це...Я ж не знав тоді, що він себе вже не контролює”.

Таким чином, можна припустити, що непоінформованість є благодатним ґрунтом для ефективної дії всіх інших факторів.

Настільки ж значимими в переліку причин, що провокують вживання наркотиків, можна назвати перекручені цінності (44%). Називаючи цю категорію, респонденти вагались в розкритті її змісту, однак чітко уявляли собі альтернативу — життя за законами Слова Божого.

Наступна причина, яку називали представники цієї групи — відсутність організованого дозвілля (33%). Тут учасники говорили про те, що їм нікуди було себе діти, нічим зайнятись. Вони виражали впевненість, що, якби займалися спортом чи ще чимось цікавим, з ними б такого не трапилось. Однак варто помітити, що, за словами фахівців, що працюють із проблемними дітьми, наркоманами нерідко стають діти заможних батьків, що мають можливість займатися досить дорогими видами спорту чи занять. Гроші, що вони одержують від батьків на своє дозвілля, вони витрачають на наркотики.

Інша причина, яку відзначила третина учасників — це “доступність наркотиків” (33%). З огляду на вагу даної категорії і її відносно низьку рангову позицію в загальному переліку причин, ми дійшли висновку, що не стільки доступність наркотиків обумовлює поширення наркоманії, як це схильні вважати учасники цієї фокус-групи, скільки резистентність підлітків щодо них.

Третина учасників відзначили низьку ефективність профілактичних заходів, які проводяться державими організаціями. Учасники говорили про формальність, “бездушність” засобів антипропаганди: плакати і ролики, про те, що нерідко вони мають протилежний ефект.

Окремо розглядалися категорії, що характеризують мотиви чи цілі вживання наркотиків.

Показово, що тут на передній план виступили такі мотиви як “Бажання самовиразитися, зробивши заборонене” і “Пошук підтримки і розуміння”. Вага кожної з цих категорій склала 44,5%. На наш погляд, звернення до наркотиків як способу порушити табу до деякої міри пояснює наркоманію як атрибут молодіжної субкультури, яка демонструє схильність до самоствердження через руйнування устояних норм і традицій.

Висока рангова позиція категорії “Пошук підтримки і розуміння” цілком погоджується з високою ранговою позицією такої психологічної проблеми як “Неблагополучна обстановка в сім’ї” і, зокрема, “Відсутність взаєморозуміння з батьками”. Доповнює цю картину мотив бути прийнятим певною групою (33%).

У цілому, завершуючи аналіз результатів даної фокус-групи, можна сказати, що, як і очікувалося, проблема наркоманії — це, в першу чергу, проблема психологічна, вторинна стосовно соціально-економічних проблем. Багато в чому вона обумовлена тим, що слабшають зв’язки між батьками і дитиною. Відносини між батьками і дітьми перетворюються у формальну виховну процедуру, що викликає протест у дітей. Те ж саме можна сказати і про шкільне навчання, яке також перетворюється на формальну процедуру передачі знань. У дітей залишається мало можливостей для самореалізації, самоствердження. Крім того, найчастіше їм немає чим зайняти дозвілля і тоді вони шукають заняття, здатне одночасно компенсувати всі нереалізовані потреби. Наркотики для них — це і незвідане, і заборонне, зв’язане з ризиком і азартом, приносить задоволення і допомагає самоствердитися в групі однолітків. Основними несприятливими факторами при цьому є емоційна незрілість неповнолітніх, їх недостатня поінформованість про механізм дії наркотиків, про стадії розвитку наркозалежності та їх ознаки, високий ступінь довіри до носіїв наркотичної субкультури.

Експерти основною причиною поширення наркоманії серед неповнолітніх та молоді вважають руйнування інституту родини, духовну спустошеність взаємин батьків та дітей; вплив реклами, що пропагує стиль життя, пов'язаний із вживанням алкоголю і наркотиків; невміння підлітка справлятися зі стресом; брак чітких світоглядних орієнтирів, означений як "відсутність ідеології"; викривлені цінності.

Отримана в результаті проведення фокус-груп інформація дозволила розробити схему масового дослідження, яке дало змогу відобразити загальну картину поширення наркоманії в підлітковому та молодіжному середовищі і його причин, а також здійснювати моніторинг динаміки цього процесу на протязі тривалого часу. В дослідженні приймали участь школярі, учні професійно-технічних навчальних закладів та студенти вузів.

За результатами опитувань 2003-2004 років стосовно вживання наркотиків отримана наступна інформація: 2,7% молодих людей позитивно ставляться до вживання наркотиків і ще 2,8% не бачать у цьому нічого поганого, 14% – вже пробували наркотики. Юнаки вдвічі більше, аніж дівчатка демонструють схильність до вживання наркотиків. При цьому кількість хлопців і дівчат які одноразово пробували наркотики, практично однакова. Звідси напрошується висновок, що цікавість рухає хлопцями и дівчатами в рівній мірі, однак мотивів, щоб утриматися від подальшого вживання наркотиків в дівчат більше, ніж в хлопців. Що ж це за мотиви? Як показують різні дослідження, у дівчат більш виражена потреба зберігати комфортні відносини з навколишнім оточенням, зокрема з близькими і рідними, ніж у хлопчиків. Вони в півтора рази вище оцінюють значимість впливу навколишніх на відношення до наркотиків і в три рази вище - мотиви, що відбивають взаємини з родиною. Можливо, страх утратити ці відносини і є для них основним стримуючим фактором.

У 2004 році порівняно з 2003 роком спостерігаються деякі зміни в характері поширеності наркоманії. Виявилась тенденція до збільшення кількості молоді, що вживає наркотики майже на 6%. В групах с різним освітнім статусом це збільшення відбулось в основному за рахунок учнів ПТУ і студентів ВНЗ (8,9% і 11,5%, відповідно). У гендерних групах число споживачів наркотиків збільшилося в основному за рахунок юнаків (9,1%). Порівняно з минулим роком збільшилася дистанція в частоті вживання наркотиків між жителями міста і села. Так, якщо в 2003 році ця різниця складала 6%, то в 2004 вона виросла до 12,5%. Тобто в, місті молоді люди вживають наркотики вдвічі частіше, ніж у селі. При цьому, відзначається незначне збільшення числа молодих людей, що вживають наркотики, у селі (на 1,5 %), і значне збільшення їх у місті (на 8,7 %).

Аналіз причин уживання наркотиків показав, що найістотнішими причинами вживання наркотиків виявилися наступні (у порядку зменшення): цікавість; вплив друзів, які вживають наркотики; прагнення до незвичайних відчуттів; брак нормальних орієнтирів та цілей у житті. При цьому стає очевидним, що цікавість підігрівається більш “досвідченими” товаришами і доповнюється власною самовпевненістю і наївністю початківця. Бажання випробувати незвичайні відчуття, спробувати щось, про що інші знають, підсилюється прагненням бути як усі, не виглядати білою вороною. Сприятливою умовою при цьому є відсутність батьківського контролю за життям і дозвіллям дитини. Понад половини респондентів не знають, куди звернутися по допомогу у ситуації виникнення алкогольної чи наркотичної залежності.

У порівнянні з 2003 роком спостерігаються деякі зміни у силі і виразності дії визначених причин. Наприклад, більш вираженим став фактор впливу оточення. Став очевидним його взаємозв'язок з такими особистісними властивостями як інфантилізм і конформізм. Більш вагомим став фактор, що відбиває негативний вплив неблагополучної обстановки в родині. Більш явним і одночасно усвідомленим став дефіцит знань про наслідки вживання наркотиків.

Певні тенденції дає можливість помітити соціологічне спостереження за дозвіллям учнівської та студентської молоді. Виявлено статистичні зв’язки даних щодо використання різновидів дозвілля та досвіду вживання наркотиків (в%):


Види дозвілля

(з означених у анкеті 16 різновидів)

Доводилося пробувати наркотики

багато разів

кілька разів

один раз

жодного разу

“тусуюсь” у дворі з хлопцями

56,5

48,7

33,9

27,1

слухаю музику

44,9

40,5

44,4

46,5

ходжу на дискотеки (у бари, клуби)

40,6

40,5

27,8

19,2

Дивлюся телевізор чи відео

37,7

27,8

30,6

44,8

Відвідую друзів, ходжу в гості

24,6

22,2

21,7

18,9

граю в комп'ютерні ігри

15,9

17,7

18,3

17,7

сиджу в Інтернеті

15,9

11,4

11,7

5,2

підробляю, щоб мати кошти на життя

11,6

17,1

13,9

8,0

займаюся спортом

10,1

17,1

16,7

21,7

читаю (книги, газети, журнали)

7,2

14,6

15,0

23,6

виїжджаю за місто

7,2

4,4

4,4

2,6

проводжу час зі своєю родиною

4,3

1,3

6,7

11,6

виконую різну роботу по дому, на присадибній ділянці

2,9

10,1

17,2

21,1

займаюся домашніми тваринами

2,9

1,9

5,0

4,5

люблю що-небудь майструвати, рукодільничати

2,9

2,5

3,9

6,7

ходжу в кіно

1,4

1,3

1,7

3,4

у мене практично не залишається вільного від навчання часу

0,0

1,9

1,7

5,4

Інформативним тут є не сама по собі перевага тих чи інших видів занять, а різка диференціація в частоті вибору способів використання вільного часу респондентами, що мають багатий досвід вживання наркотиків і не мають його зовсім. Так, наприклад, респонденти обох груп практично однаковою мірою присвячують час телевізорові, захоплюються музикою і комп'ютерними іграми. Разом з тим респонденти, які багато разів бували в стані наркотичного сп'яніння, удвічі частіше відвідують дворові тусовки і бувають на дискотеках. Одночасно серед них удвічі менше тих, хто захоплюється спортом чи книгами. Вони в чотири рідше проводять час зі своєю родиною і в десять разів рідше займаються домашньою роботою. Серед них у тричі менше тих, хто захоплюється творчістю. І, нарешті, серед цих респондентів у п'ять разів менше тих, у кого практично немає вільного часу.

Порівняно зо всіма іншими різновидами дозвілля саме дворові тусовки та дискотеки найбільше ваблять молодь, що має досвід вживання наркотиків. В цілому, за даними опитування, структура учасників обох видів зібрань така:

тусовки – 28,9% прилучених до наркотиків і 71,1% без жодного досвіду;

дискотеки – 31,5% прилучених до наркотиків і 68,5% без жодного досвіду.

Говорячи мовою лабораторного аналізу, маємо най оптимальні умови для поширення наркоманії.

Узагальнюючи результати аналізу, варто сказати що отримані результати багато чого говорять про взаємозв'язок поширення наркоманії з організацією побуту й індивідуального часу молодих людей, а також про значну роль родини в цьому процесі. Очевидно, що діти, час яких цілком завантажений, знаходяться в полі уваги і під контролем батьків і фізично не мають можливості заповнювати час чимось ще. З іншого боку, ці діти відгороджені від негативного впливу однолітків, більш досвідчених у питаннях уживання психотропних речовин. Однак коли взаємини батьків і дітей перетворюються на формальну процедуру виховання, духовно збіднюються і слабшають тоді вакуум, що утворився заповнюють інші люди і інші захоплення і не завжди вони безневинні.

Висновки

Серед причин поширення наркоманії в молодіжному середовищі опитана молодь зазначила, перш за все:

  • Цікавість до наркотичних речовин з боку молодих людей, у першу чергу, бажання отримати незвичні відчуття в змінених станах психіки (кайф).

  • Пасивне наслідування наркоспоживання, яку молодь вважає стереотипом поведінки свого оточення, та активне залучення до наркоспоживання з боку друзів.

  • Сподівання експериментаторів на те, що їм вдасться уникнути психічної і фізичної залежності від наркотиків.

  • Відсутність нормальних орієнтирів, цілей у житті підлітків та молоді.

Тривожним фактом є те, що, на думку молоді, вживання наркотичних речовин набуває стереотипного характеру, та, фактично, розповсюджене однаково як у місті, так і в сільській місцевості. Молодь вищих навчальных закладів у більшій мірі схильна вважати вживання наркотичних речовин стереотипом молодіжної поведінки, а це небезпечно, оскільки ця молодь є своєрідним генератором і ретранслятором соціокультурних норм сучасної молодіжної субкультури. Схожа думка дівчат та молодих жінок щодо стереотипності наркоспоживання. Вони в більшій мірі, ніж чоловіки, вважають причиною поширення наркоспоживання те, що наркотики стали звичним явищем життя сучасної молоді, а також, що в цьому не останню роль відіграє сім’я молодої людини.

В основі ж споживання наркотиків лежить цікавість, природна тяга молодих людей до незвіданого, забороненого, тобто, дослідницький мотив. Негативний вплив оточення і конформізм молодої людини варто розглядати як супутні фактори, що підсилюють дію основного — тягу до забороненого. Ці факти необхідно враховувати в побудові профілактичної роботи з молоддю.

Схожі:

Р І ШЕНН Я
Липовецької О. Г. з даного питання, колегія відмічає, що в області проводиться робота щодо попередження учнівської злочинності та...
Група Дата Виховний захід №1 Тема: «Паління Геть!»
Мета:  доповнити і розширити знання учнів про куріння та його вплив на здоров’я, з’ясувати причини і наслідки вживання тютюнових...
Тема: «Куріння і здоров’я»
Мета:  доповнити і розширити знання учнів про куріння та його вплив на здоров’я, з’ясувати причини і наслідки вживання тютюнових...
Тема: «Куріння і здоров’я»
Мета:  доповнити і розширити знання учнів про куріння та його вплив на здоров’я, з’ясувати причини і наслідки вживання тютюнових...
Подолаємо насилля Наукова робота СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ВИЯВЛЕННЯ...
ВСТУП
ТРЕНІНГ «Негативний вплив алкоголю на організм підлітка»
Мета: підвищити рівень поінформованості підлітків щодо проблем, пов’язаних із вживанням алкоголю, виробити і розвинути навички, що...
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з працівниками...
Тема 11. Соціально-психологічні причини травматизму і загибелі людей на пожежах
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з психологічної підготовки з працівниками...
Тема Соціально-психологічні причини травматизму і загибелі людей на пожежах
Умови ґрунтоутворення. Основні генетичні типи ґрунтів, закономірності...
Мета: Ознайомити учнів з умовами ґрунтоутворення, факторами, що впливають на утворення, структурою, ґрунту, механічним складом, ґрунтовим...
Корекція агресивної поведінки дітей підліткового віку з розумовими вадами
Зростання агресивних тенденцій в підлітковому середовищі відображає одну з найгостріших проблем нашого суспільства, де за останні...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка