Згідно з Конституцією, державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України та Державний Гімн України


Скачати 165.54 Kb.
Назва Згідно з Конституцією, державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України та Державний Гімн України
Дата 23.03.2013
Розмір 165.54 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Згідно з Конституцією, державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України та Державний Гімн України.

   

Державний прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого - "Тризуб" (малий Державний герб України). Державний Гімн України - національний гімн на музику М.Вербицького зі словами, затвердженими законом.

Жовто-блакитні барви символізували Київську Державу ще до християнизації Русі. Після прийняття християнства ці кольори освячувалися образом животворного Хреста. Після нашестя татарских орд Батия ця символізація зникла, але згодом відродилася в церковних оздобах, на гербах українських міст. Майже всі герби міст Київщини й України загалом обрамлялися жовто-блакитними кольорами. З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська

Запорозького все частіше виробляються з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносять хрест, зорі, зброю, постаті святих.

З найдавніших часів тризуб шанується як магічний знак, свого роду оберіг. Це зображення археологи зустрічали у багатьох пам'ятках культури, датованих першими століттями нашої ери. Перша згадка у літописах про ці знаки належить до Х століття.

Посли київського князя Ігоря (912-945 рр.) при укладанні договору з візантійцями мали свої печатки з тризубами. За часів Київської Русі тризуб стає великокнязівським знаком - його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах. Київський князь Володимир

Святославович (980-1015 рр.) карбував тризуб на монетах, де з одного боку зображувався портрет володаря, а з іншого - тризуб і напис "Володимир на столі, а це його серебро". Тризуб символізував поділ Всесвіту на небесне, земне й потойбічне, поєднання Божественного, Батьківського й Материнського - священних начал, трьох природних стихій - повітря, води й землі.

Слова національного гімну "Ще не вмерла Україна" написав у 1862 році визначний патріот і вчений, поет і громадський діяч Павло Чубинський. Музику невдовзі створив композитор М.Вербицький.

Державно-Політичний Устрій
Згідно з ухваленою 28 червня 1996 року Конституцією, Україна - суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Главою держави є Президент, який обирається всіма громадянами терміном на п'ять років. Президент є гарантом державного суверенітету і територіальної цілісності України, головнокомандувачем її збройних сил.

Єдиним органом законодавчої влади є Верховна Рада - однопалатний парламент, що обирається терміном на 4 роки. Згідно з Конституцією Верховна Рада визначає основні засади внутрішньої та зовнішньої політики України. Виконавчу владу в Україні здійснює Кабінет Міністрів на чолі з прем'єр-міністром, якого призначає Президент за погодженням з Верховною Радою.

Судочинство в Україні здійснюється Конституційним судом та судами загальної юрисдикції. Територіально Україна є унітарною державою, яка включає Автономну республіку Крим, 24 області та міста Київ та Севастополь. Місцеве врядування в Україні здійснюється на рівні територіальних громад - сіл, селищ та міст.

Географічні відомості


Україна розташована в центрі Європи (географічний центр Європи знаходиться неподалік міста Рахова Закарпатської області).

Землі України пролягли від Закарпаття до широких донських степів, від Полісся до берегів Чорного та Азовського морів. Загальна площа дорівнює 603,7 тисячам квадратних кілометрів. Найбільша відстань з півночі на південь - 893 км, з заходу на схід - 1316 км. Більша частина території розташована на південому заході Східно-Європейської рівнини. На півдні України тягнуться Кримські гори, на заході - Українські Карпати . На півдні Україну омивають Чорне та Азовське моря.

(Довідково: Українські Карпати - північна частина Східних Карпат. Довжина 280 км. Найбільша висота - г. Говерла - 2061м. Кримскі гори - розташовані на півдні Кримського півострова. Довжина - 150 км, ширина - до 50км. Складаються з трьох майже паралельних гряд, що тягнуться вздовж узбережжя Чорного моря: Головна гряда - висота до 1545м (г. Роман-Кош); Внутрішня гряда - висота до 750м; Зовнішня гряда - висота до 350м. )

Україна має спільні кордони : на півночі - з Білорусією (891км), на північному сході та сході - з Російською Федерацією (1789 км), на північному заході - з Польщею (428 км), на заході - з Словаччиною (90 км), на південному заході - з Угорщиною (103 км), Румунією (286 км), Молдовою (939 км). Загальна довжина кордонів - 4558 км.

На морські кордони, в тому числі з Болгарією, Туреччиною та Грузією, припадає 1050 км.

Найбільші річки України : Дніпро, Сіверський Дінець, Південий Буг, Дністер, Дунай.

(Довідково:

Моря та ріки


Більшість річок України належить до басейнів Чорного та Азовського морів. Головні річки - Дніпро, Сіверський Дінець, Південий Буг, Дністер, Дунай. Дніпро - третя за розміром (після Волги та Дунаю) ріка в Європі. Довжина- 2200 км, площа басейну - 504 тис. кв.км. Бере початок на Валдайському підвищенні та впадає у Дніпровський лиман Чорного моря. Є судноплавним протягом 1677 км від гирла. Найважливіші міста вздовж Дніпра: Смоленськ (Росія), Київ, Черкаси, Кременчук, Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Нікополь, Херсон. Дністер - тече на заході України. Довжина - 1352 км, площа басейну - 72,1 тис. кв.км. Бере початок на північних схилах Карпат. Впадає у Дністровський лиман Чорного моря. В верхів'ях - гірська річка, нижче м .Галича - спокійна течія. Дунай - друга за розміром, після Волги, річка в Європі. Довжина - 2850 км, площа басейну - 817 тис. кв.км. Є судноплавним до верхів"їв. Відіграє важливу роль у транспортних зв"язках Центральної та Південно-східної Європи. Сіверський Дінець - правий приток Дону. Довжина - 1053 км, площа басейну - 98,9 тис. кв.км. Є судноплавним на 315 км від гирла. Південий Буг - протікає на Південному заході України. Довжина - 806 км, площа басейну - 63,7 тис. кв.км. Протікає на Подільському підвищенні та Причорноморській низовині. Впадає у Бугський лиман Чорного моря.

Чорне море


Чорне море - середземне море Атлантичного океану. Воно з"єднується Керченською протокою із Азовським морем, протоками Босфор із Мармуровим морем і далі протокою Дарданели із Егейським та Середземним морями. Площа моря - 422 тыс кв.км. Найбільша глибина - 2210 м. Впадають річки - Дунай, Дністер, Південий Буг, Дніпро. Температура води на поверхні у відкритому морі взимку - 6-8 градусів С, влітку - 25 градусів С. На заході та північному заході - береги низькі. На сході та півдні розташовані гори - Великий та Малий Кавказ, Понтійські. Найбільші порти - Одеса, Ільїчевськ, Миколаїв, Херсон, Севастополь, Ялта, Керч. На узбережжі розташовані багаточисельні курорти.

Азовське море


Азовське море - внутрішнє море в басейні Атлантичного океану. Воно з'єднується Керченською протокою із Чорним морем. Площа моря - 39 тыс кв км. Найбільша глибина - 13м. Північні та південні береги - з пагорбами, східні та західні - більш низенні. Впадають річки - Дон та Кубань. Температура води влітку - 20-30 градусів С, взимку - нижче 0 градусів С. Головні порти: Маріуполь, Таганрог, Єйськ, Бердянськ. На узбережжі розташовані курорти. )

Клімат України здебільшого помірний, на Південному узбережжі Криму - субтропічний, середземноморського типу.

Найбільші міста України - Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Донецьк, Запоріжжя, Львів.

Столиця України - Київ

(Довідково:

Київ


Коли ми говоримо про Україну, в нашій уяві насамперед постає колиска Київської Русі - Київ, його неперевершена краса. Від нього іде історія Русі, він - центр і серце України, осередок Української національної Метрополії.

Нинішній Київ розташований на обох берегах Дніпра, а Давній Київ розпочинався на високому правому березі. Перші поселення на території Києва датуються кам'яним віком (40 - 10 тис.р. до н.е.).

В кінці VI - на початку VII ст. у північній частині Старокиївської гори виникло перше укріплене київське городище. Офіційно прийнятою датою народження Києва є 482 рік. Заснували могутню державу Київську Русь князі слов'янського племені полян брати Кий, Щек, Хорив та сестра їхня - Либідь. На набережній Дніпра є пам'ятний знак на їхню честь, з їх іменами пов'язано багато легенд та назв сучасного міста.

Розквіт Київської Русі припав на часи князювання Володимира Святославовича (980 - 1015 рр.) та Ярослава Мудрого (1019 - 1054 рр.). До наших днів збереглися неповторні свідки: Софійський собор та Києво-Печерська Лавра.

Сьогодні Київ - величне стародавнє місто Європи з багатьма пам'ятками мистецтва та архітектури, політичний, науковий, культурний, спортивний та індустріальний центр сучасної України, найбільший за кількістю населення (2,63 млн чоловік) та територією (біля 800 кв.км) мегаполіс держави.

Велика кількість комфортабельних готелів, затишних кафе та ресторанів з українськими національними, європейськими, американськими або східними стравами завжди до послуг гостей Києва. В місті є сучасні стадіони, тенісні корти, басейни, тренажерні та гімнастичні зали. А якщо потрапите до Києва в останню неділю травня - свято Дня Києва назавжди запам'ятається Вам. )

Населення

Україна - одна з найбільших країн Європи. Кількість населення становила близько 50 млн. чоловік. Рівень урбанізації держави досить великий. 68% населення живе в містах, 32% - в селі. Густота населення - 86 чоловік на 1 кв. км.

На території України проживають люди понад 110 національностей. Найбільше українців - 72,7%, росіян - 22,1%, інші національності - білоруси, молдовани, євреї, болгари, поляки, угорці, румуни, греки, татари, кримські татари, вірмени, цигани, німці становлять 5,2%.

Державною мовою України є українська. Конституція гарантує права меншин на вільний національний та культурний розвиток.

Віковий склад населення України типовий для всієї Європи. Середній вік населення дорівнює 37 років. Середня тривалість життя дуже низька - 69 років. У 1991-1993 роках значно знизилася народжуваність в Україні, а смертність стрімко зросла: середня тривалість життя чоловіків зменшиласьіз 66,1 до 63,5 років, а жінок - з 75,2 до 73,4 років. З 1995 року приріст населення від'ємний і дорівнює: - 0,03%. Cтатевий склад населення України характеризується значною перевагою кількості жінок - 116,7 до 110.

Оскільки кількість населення зменшується, то в наступному столітті Україна може стати більш залежною від іміграції, аби підтримувати необхідний рівень виробництва.

Україна - держава з величезним потенціалом людських та природних ресурсів. Вона має добре освічене населення, могутню індустрію та інфраструктуру, значні сільськогосподарські та мінеральні ресурси.

У країнах, що утворились на території колишнього СРСР проживає приблизно 7 млн українців (східна діаспора). Найбільше українців проживає в Росії.

У країнах Європи, Америки та Австралії проживає близько 5 млн українців (західна діаспора). Найбільше українців у США, Канаді та Аргентині.

Економіка
Україна має значний економічний потенціал. Провідна галузь - промисловість, у якій створюється основна частка національного доходу. Всього індустрія республіки налічує близько 300 галузей. Значного розвитку досягло і сільське господарство.

В останні роки в економіці України (як і в інших державах Східної і Центральної Європи) різко виявились кризові явища, внаслідок чого обсяги виробництва основних видів продукції знизилися. Вихід з кризи Україна вбачає у переході до ринкових відносин, у формуванні відкритої для зовнішнього світу господарської системи. Саме на це й спрямовані реформи, які нині проводяться в економіці.

Сьогодні Україна є виробником ряду конкурентоспроможних на міжнародному ринку товарів і володіє значним банком унікальних технологій та наукових розробок, реалізація яких відкриє резерв нових можливостей для власного і світового прогресу. Запуск супутника Землі "Січ" ввів Україну до клубу космічних держав. Літак "Мрія" та інші вироби заводу ім. О.Антонова, електронні мікроскопи і різних типів і класів кораблі, найпотужніші в світі преси, турбіни та дизельні двигуни - все це є на виробничому конвеєрі України. Як і висококласні тепловози, автомобілі багатьох класів і різного призначення.

Київ, Харків, Донецьк, Львів, Дніпропетровськ і Одеса - це визнані у світі центри науки. Генна інженерія і біотехнології, монокристали і штучні алмази, дослідження в галузі матеріалознавства, зокрема і радіаційного, в галузях надтвердих матеріалів та технології зварювання, в тому числі й космічного, фундаментальні дослідження в математиці, теоретичній фізиці, біології та хімії - все це ставить Україну до ряду передових високорозвинутих країн із значним науково-технічним потенціалом.

Україна посідає одне з провідних місць у світі за рівнем підготовки та кваліфікації трудових ресурсів.

У надзвичайно складних умовах перебуває нині сільськогосподарське виробництво, хоча природа України подбала про його могутній потенціал. Чорноземи України визнані кращими чорноземами світу і містять у собі всі необхідні елементи для різкого піднесення врожайності за умови кращоїх організації виробництва, впровадження сучасних технологій і хіміко-біологічних засобів формування і захисту врожаю.

Україна має добре розвинену мережу всіх видів транспорту. Провідна роль у ній належить залізницям - близько 23 тис.км. Основні морські порти України: Іллічівськ, Південний, Маріуполь, Одеса, Рені, Херсон, Миколаїв. Основна внутрішня річкова магістраль - Дніпро. Для експортно-імпортних операцій використовується також Дунай. Найбільші аеропорти: Київ, Сімферополь, Донецьк, Одеса, Львів, Харків. Через Україну пролягають потужні трансконтинентальні трубопровідні магістралі: газопроводи "Союз" (з Уралу в країни Європи) та "Уренгой - Ужгород" (із Західного Сибіру в країні Європи), а також нафтопровід "Дружба" (Західний Сибір - країни Європи).

Наука
Наука в Київській Русі була започаткована в монастирях, де створювалися літописи. Протягом X - XII ст. було складено "Звід законів", що започаткував українське, російське, білоруське та литовське феодальне право. На XV - XVII ст. припадає наукова діяльність медика Ю.Дрогобича, мовознавця М.Смотрицького, чия "Граматика словенська" заклала граматичні основи багатьох слов"янських мов.

В XVIII ст. визначним осередком науки була Києво-Могилянська Академія, де працювали відомі вчені Н.Максимович, О.Шумлянський. Значний внесок в розвиток світової науки зробили українці: математик М.Остроградський, мовознавець О.Бодянський, історик В.Антонович, медики М.Стражеско та В.Філатов, механік Сікорський, фізик І.Пулюк.

В XIX - на початку XX ст. центрами наукової діяльності в Україні були університети та ліцеї, де проводилися наукові дослідження.

В листопаді 1918 року науковим центром стала Академія наук України, що була створена за вказівкою гетьмана П.Скоропадського. Першим Президентом Академії був академік В.І.Вернадський. На кінець 20-х років ХХ ст. в Академії наук України було 3 відділи: історико-філологічний, фізико-математичний, соціально-економічний, які об"єднували 26 науково-дослідних кафедр, ряд кабінетів, 15 комісій та комітетів. В Академії наук працювало 140 наукових співробітників, серед них 33 академіки (А.Ю.Кримський, М.С.Грушевський, Д.І.Багалій, П.А.Тутковський, С.О.Єфремов, О.І.Левицький, М.Ф.Кащенко, М.І.Петров та інші). Проте в 1930- рр. Академія, особливо її гуманітарні підрозділи, було розгромлено, багатьох вчених репресовано. Національна Академія наук була і залишається провідною науковою установою Української держави. Зараз у ній працюють майже 16 тисяч наукових співробітників, 12 тисяч кандидатів та докторів наук. У складі Національної Академії наук 203 дійсних членів-академіків, 280 членів-кореспондентів, 81 іноземні члени. У складі НАН України об'єднано 71 науковий інститут, Головна астрономічна лабораторія, Центральний Ботанічний сад, працює Центральна наукова бібліотека на 13 млн. томів.

З Академією наук пов"язана діяльність видатних вчених: М.Боголюбова (фізика та математика), Д.Заболотного (мікробіолога), М.Крилова (мікробіологія), Д.Граве (алгебра), М.Крилова (математична фізика), Є.Патона (електрозварювання та мостобудування), С.Тимошенка (механіка), О.Богомольця (експериментальна патологія).

В 20 - 40х роках було споруджено найбільші в Європі прискорювачі заряджених частинок, створено і впроваджено теорію зварювання під шаром флюсу (Є.Патон).

В 50-ті роки було сконструйовано першу в континентальній Європі електронно-обчислювальну машину МЕОМ (С.Лєбедєв), розроблено теорію цифрових автоматів (В.Глушков), на основі якої створювались електронно-обчислювальні машини нових поколінь ("Україна", МІР). Великий внесок в освоєння космосу зробили такі видатні вчені, як С.Корольов, В.Чаломей, М.Янгель.

В Україні діють також 5 галузевих державних академій: Українська академія аграрних наук, Академія медичних наук, Академія педагогічних наук, Академія правових наук, Академія мистецтв.

Вагомий внесок у науку України роблять вищі навчальні заклади - університети та інститути. У вищій школі зосереджено 40 відсотків докторів наук.

Україна - космічна держава. Вона зробила свій внесок у скарбницю світової космічної науки, на Південному машинобудівному заводі сконструйовано та виготовлено понад 400 супутників Землі. В 1997 році у складі інтернаціонального екіпажу у пілотованому космічному польоті приймав участь перший український космонавт-дослідник Леонід Каденюк.

Сьогодні НАН України підтримує широкі міжнародні зв'язки з багатьма країнами світу (Франція, Австрія, Бразилія, Італія, Китай, Угорщина, США, Швеція,

Великобританія та ін.) Загострення кризи в Україні негативно позначається на науці. Збільшується відплив учених та спеціалістів з наукових установ.

Відчутну допомогу українським вченим надають зарубіжні фонди , зокрема, Міжнародний науковий фонд (Дж.Сорос), Асоціація сприяння науці нових незалежних держав (INTAS), програма наукового комітету НАТО та ін.

Незважаючи на скрутну ситуацію в країні, науковці продовжують активно сприяти розвиткові економіки, роблять вагомий внесок у світову науку.

Освіта
З 52 мільйонів населення України понад 9,2 млн (70% населення у віці від 7 до 24 років) навчаються у різних навчальних закладах. Навчальний рік починається 1 вересня. Рівень освіти населення України досить високий - 9,1 років навчання на одну людину. Майже усі види навчання безкоштовні, нещодавно з"явилися нові платні навчальні заклади - гімназії, ліцеї, коледжі тощо.

Освіта в Україні поділяється на:

  • початкову (1-4 класи загальноосвітньої школи);

  • середню (11 років навчання);

  • спеціальну професійну;

  • вищу


Навчання в школі діти починають у 6-7 років. Разом з тим в Україні діють дитячі садки, в яких навчають дітей ще з 3-4-річного віку. Середня освіта є обов'язковою. Більше половини учнів (57%) навчаються українською мовою, решта вивчає українську мову як окрему дисципліну. Кількість шкіл з українською мовою навчання зростає. В Україні також діють школи з російською, угорською, румунською, польською, кримсько-татарською мовами навчання.

Більшість шкіл України - загальноосвітні. Починаючи з 8 класу запроваджується профільне навчання. Учні діляться на групи за хистом та вивчають більш детально математику та фізику, комп'ютерні дисципліни, біологію, історію або здобувають трудову освіту. Існують ще спеціалізовані школи, в яких поглиблено вивчаються окремі дисципліни. Є школи, в яких діти з 6-річного віку вивчають до 5 іноземних мов.

Після закінчення 9 класу учні мають можливість вибору - продовжувати навчання в школі або вступити до професійно-технічного училища. Нині в Україні діють 1246 професійно-технічних училищ, де навчається 650 тисяч учнів за 800 спеціальностями. Термін навчання 2 - 3,5 роки. Випускники отримують диплом молодшого спеціаліста. Далі вони стають до праці або вступають до вищих навчальних закладів.

Україна має досить велику кількість вищих навчальних закладів, у тому числі і університетів. Тривалість навчання 5 - 7 років. Існує також заочна форма навчання.

Вища освіта та аспірантура реформується відповідно до стандартів Західної Європи. Після закінчення 4 курсу студент одержує диплом бакалавра, після 6 курсу - магістра.

Сьогодні в Україні розроблена і діє Державна національна програма "Освіта"("Україна XXI сторіччя").

Традиції
Українські народні традиції - то втілення рис характеру українського народу в його побут, в звичаї, що супроводжують життя кожної людини від народження до смерті, передаються від дідів до онуків уже не одну сотню, а може, й тисячу років.

Які ж то риси українського характеру? Перш за все - доброзичливість, гостинність, миролюбство. А ще - повага до старших, до померлих пращурів, ніжність, любов до дітей, тварин, природи, в решті решт - до всього навколишнього світу. А почуття гумору, артистизм та співучість українців уславилися на весь світ так само, як і їхній талант до художніх витворів - вишивання та ткацтва, малярства, різьблення, гончарства - що з давніх-давен прикрашали побут українців.

Та найбільший талант українського народу - то талант до праці, зокрема до праці на землі - у землеробстві і садівництві. Народні традиції супроводжують ту працю, урізноманітнюють і пожвавлюють життя ще з часів Трипільської культури.

Історична Довідка


IV - III тис. до нової ери

На території нинішньої України зароджується Трипільська культура землеробів та скотарів, основні традиції та символи якої ще й зараз збереглися в народній культурі сучасних українців.

VII - IV ст. до нової ери

формування Скіфської культури.

Рубіж VIII і IX ст.

утворенняя Київської Русі, могутньої середньовічної держави, що об"єднувала східнослов"янські народи від Балтики до Чорномор"я, від Волги до Тиси. 988 - 989 рр. хрещення Київської Русі.

30-ті рр. XII ст.

початок феодального подрібнення держави. 1187 р. - перша згадка в літописі назви "Україна".

1240 р.

Київ захоплюють татари.

Середина XIVст.

українські землі поступово потрапляють під владу Литовської і Польської держав.

1492 р.

перша писемна згадка про українських козаків.

Середина XVI ст.

заснування Запорізької Січі - суспільно-політичної та військово - адміністративної організації козацтва.

1648-1654 рр

визвольна війна українського народу проти Польщі під проводом гетьмана Богдана Хмельницького.

1654 р., 8 січня

гетьман Б.Хмельницький уклав Союз України з Росією. Царський уряд відразу починає обмежувати самостійність України.

1708 р.

поразка повстання гетьмана І.Мазепи проти царя Петра I

1764

скасування царським урядом Росії гетьманського устрою України - атрибуту її самостійності.

1775 р.

ліквідація російською царицею Катериною Другою Запорізької Січі.

1863 - 1876 рр.

заборона царським урядом освіти й друку українською мовою.

1917 р., лютий

перемога буржуазно-демократичної революції в Росії.

1917 р., 17 березня

утворення в Києві Центральної Ради. Головою було обрано М.Грушевського

1917 р., 20 листопада

проголошення Української Народної Республіки (УНР)

1918 р., 22 січня

проголошення самостійної і незалежної УНР

1918 р., листопад

утворення Західноукраїнської Народної Республіки (існувала до липня 1919р.).

1918 - 1920 рр.

громадянська війна в Україні, внаслідок якої перемогли більшовики.

1922 р., грудень

утворення СРСР, до складу якого увійшла й Україна.

1933 р.

від організованого комуністичним урядом голоду вмирає кілька мільонів українських селян.

1930-ті рр.

репресії та розстріл діячів української культури, науки та освіти.

1941 -1944 рр.

окупація України фашистською Німеччиною.

1945 р.

разом з іншими державами Україна стає членом-фундатором ООН

1990 р., 16 липня

Верховна Рада України прийняла Декларацію про державний суверенітет України

1991 р., 24 серпня

прийняття Верховною Радою Акту проголошення державної незалежності України

1991 р., 1 грудня

Всеукраїнський референдум із підтвердження Акту проголошення незалежності. Першим Президентом України було обрано Леоніда Кравчука.

1995 р.

вступ України до Ради Європи.

1996р., 18 червня

Верховна Рада прийняла нову Конституцію України

Схожі:

87. Укра їнська національна символіка: історія і сучасність
Символіка-це своєрідна візитна картка країни, вона ніби представляє її,підтверджує її існування. Відповідно до статті 20 Конституції...
«Без верби і калини – нема України»
Наочне оформлення: вислови відомих людей про Україну, калину, керамічні вироби з українським орнаментом, портрет Тараса Шевченка;...
Тема уроку
Н. О. Воскресенська, А. О. Свашенко. – Київ: Промінь, 2004. – 160с.; індивідуальні картки із завданням, демонстраційний матеріал...
Україна незалежна держава. Символи держави: герб, прапор, гімн; їх...
Тема: Україна незалежна держава. Символи держави: герб, прапор, гімн; їх значення. Київ столиця України
Державний Герб України Міністерство аграрної політики України

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах,...
Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік»
України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», керуючись статтею 26 Закону України» Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи...
Україна, калина, мова, пісня, родина, герб, прапор, гімн, рідна домівка,...
України – прапором, гербом, гімном, народнопоетичними символами, з видатними людьми України та рідного краю, сприяти формуванню національної...
Закон України “Про Державний бюджет України на 2013 рік
Закон України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" №835-VI від 26. 12. 2008 р. (стаття 55)
Державний бібліографічний покажчик України
Літопис книг, державний бібліографічний покажчик, дає поточну інформацію про книжкові видання України усіма мовами, з усіх галузей...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка