Направляю для вивчення та використання в роботі наказ МНС від 18. 08. 2006 року №540 та затверджену ним Інструкцію про порядок розслідування, ведення обліку


Скачати 0.55 Mb.
Назва Направляю для вивчення та використання в роботі наказ МНС від 18. 08. 2006 року №540 та затверджену ним Інструкцію про порядок розслідування, ведення обліку
Сторінка 1/6
Дата 23.03.2013
Розмір 0.55 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6
Начальникам

ЗТС, РВ(МВ), ПДПЧ, ДПЧ

Т Е Л Е Ф О Н О Г Р А М А №
Направляю для вивчення та використання в роботі наказ МНС від 18.08.2006 року № 540 та затверджену ним Інструкцію про порядок розслідування, ведення обліку нещасних випадків в органах і підрозділах Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

ВИМАГАЮ:

1. Вказані нормативні документи з охорони праці вивчити з особовим складом та використовувати під час розслідування та обліку нещасних випадків, які трапляються з особами рядового і начальницького складу, слухачами і курсантами в підрозділах в період проходження ними служби

2. Розслідування нещасних випадків, які трапляються з особами, працюючими за трудовими договорами, здійснювати за Постановою КМУ від 25.08.2004 року № 1112 „Деякі питання розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві”.

3. Розслідування нещасних випадків невиробничого характеру, які трапляються зі всіма співробітниками здійснювати за „Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру”, затвердженим Постановою КМУ від 22.03.2001 року № 270.

4. Про проведену роботу за п.1 доповісти в службу охорони праці під час звіту за листопад.
Начальник УМНС України

в Миколаївський області О.С Масленчук
вих. № 69/_______ від __.11.2006р
Виконавець:

Крижановський М.П.

49-06-41


МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ

ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
Н А К А З
18.08.2006 N 540
Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

10 жовтня 2006 р.

за N 1106/12980

Про затвердження Інструкції

про порядок розслідування,

ведення обліку нещасних випадків

в органах і підрозділах МНС України

Відповідно до Указу Президента України від 10 жовтня 2005 року N 1430 (1430/2005 ) "Про Положення про Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи" та з метою встановлення єдиного порядку розслідування та обліку нещасних випадків, які трапляються з особами рядового і начальницького складу, слухачами і курсантами, органів і підрозділів МНС України,

Н А К А З У Ю:
1. Затвердити Інструкцію про порядок розслідування, ведення обліку нещасних випадків в органах і підрозділах Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, що додається.
2. Першому заступнику, заступникам Міністра, керівникам урядових органів державного управління, департаментів та самостійних структурних підрозділів центрального апарату МНС України, начальникам головних управлінь (управлінь) МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, науково-дослідних установ, навчальних закладів МНС України, начальникам аварійно-рятувальних загонів забезпечити неухильне виконання цієї Інструкції.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Романченка В.О.
Міністр В.І.Балога

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ МНС України

18.08.2006 N 540
Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

10 жовтня 2006 р.

за N 1106/12980

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок розслідування, ведення обліку нещасних випадків в органах і підрозділах Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

1. Загальні положення
1.1. Ця Інструкція визначає порядок розслідування, ведення обліку нещасних випадків, які сталися з особами рядового і начальницького складу, слухачами і курсантами (далі - особи) центрального апарату МНС України, головних управлінь (управлінь) МНС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, науково-дослідних установ, навчальних закладів, аварійно-рятувальних загонів, загону забезпечення МНС України (далі - органи і підрозділи МНС України) в період проходження ними служби.
1.2. Дія цієї Інструкції не поширюється на осіб, які працюють за трудовими договорами в органах і підрозділах МНС України. Розслідування та облік нещасних випадків, що сталися з цими особами, проводяться згідно з Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року N 1112 ( 1112-2004-п ) "Деякі питання розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві".
2. Розслідування та облік нещасних випадків
2.1. Розслідування нещасних випадків проводиться у разі раптового погіршення стану здоров'я особи, одержання нею поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою, гострого професійного захворювання і гострого професійного та інших отруєнь, одержання теплового удару, опіку, обмороження, у разі утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, одержання інших ушкоджень внаслідок аварії, пожежі, стихійного лиха (землетруси, зсуви, повені, урагани тощо), контакту з представниками тваринного і рослинного світу, що призвели до втрати особою працездатності чи може становити загрозу життю і здоров'ю особи, у разі зникнення особи під час виконання нею службових обов'язків, а також у разі смерті особи на службі (далі - нещасні випадки). До гострих професійних захворювань і гострих професійних отруєнь належать випадки, що сталися після одноразового (протягом не більше однієї доби) впливу небезпечних факторів, шкідливих речовин. Гострі професійні захворювання спричиняються дією хімічних речовин, неіонізуючих та іонізуючих випромінювань, значним фізичним навантаженням та перенапруженням окремих органів і систем людини. До них належать також інфекційні, паразитарні, алергічні захворювання. Гострі професійні отруєння спричиняються, в основному, шкідливими речовинами гостроспрямованої дії.
2.2. Про кожний нещасний випадок потерпілий або працівник, який його виявив, чи інша особа - свідок нещасного випадку повинні негайно повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу уповноважену посадову особу органу і підрозділу МНС України та вжити заходів для надання необхідної допомоги потерпілому. У разі настання нещасного випадку безпосередній керівник робіт чи уповноважена посадова особа органу і підрозділу МНС України зобов'язаний:

- терміново організувати надання першої медичної допомоги потерпілому, забезпечити у разі необхідності його доставку долікувально-профілактичного закладу;

- повідомити про те, що сталося, керівника органу і підрозділу МНС України, службу з охорони праці або посадову особу, на яку покладено виконання функцій спеціаліста з питань охорони праці;

- зберегти до прибуття комісії з розслідування (комісії із спеціального розслідування) нещасного випадку обстановку на місці нещасного випадку та устаткування у такому стані, в якому вони були на момент настання нещасного випадку (якщо це не загрожує життю і здоров'ю інших осіб і не призведе до більш тяжких наслідків), а також ужити заходів до недопущення подібних випадків.
2.3. Керівник органу і підрозділу МНС України, одержавши повідомлення про нещасний випадок (крім випадків, передбачених пунктом 3.2 цієї Інструкції), зобов'язаний негайно:

2.3.1. Повідомити про нещасний випадок:

- керівництво вищого органу і підрозділу МНС України;

- Сектор з охорони праці центрального апарату МНС України;

- Державний департамент пожежної безпеки МНС України - у разі нещасного випадку, що стався внаслідок пожежі;

- установу санітарно-епідеміологічної служби (далі - СЕС), яка обслуговує територію, на якій стався нещасний випадок, - у разі виявлення гострого професійного захворювання (отруєння).

2.3.2. Призначити письмовим наказом комісію із розслідування нещасного випадку (далі - комісія) у складі не менше трьох осіб та організувати розслідування.
2.4. До складу комісії включаються керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на яку покладено наказом керівника виконання функцій спеціаліста з питань охорони праці, керівник (безпосередній або прямий начальник) структурного

підрозділу, де працює потерпілий, представник підрозділу роботи з персоналом, у разі спроби чи скоєння самогубства потерпілим -психолог, а у разі гострих професійних захворювань (отруєнь) -також спеціаліст СЕС.

Головою комісії призначається посадова особа за рішенням начальника органу і підрозділу МНС України.

До складу комісії не може включатися керівник робіт, який безпосередньо відповідає за стан охорони праці на робочому місці, де стався нещасний випадок.

Потерпілий або особа, яка представляє його інтереси, не включається до складу комісії, але має право брати участь у її засіданнях, висловлювати свої пропозиції, додавати до матеріалів розслідування документи, що стосуються нещасного випадку, давати відповідні пояснення, у тому числі викладати в усній і письмовій формі особисту думку щодо обставин і причин нещасного випадку, та одержувати від голови комісії інформацію про хід проведення розслідування.

Члени комісії мають право одержувати письмові та усні пояснення від керівника та інших посадових осіб органів і підрозділів МНС України, а також проводити опитування потерпілих та свідків нещасного випадку.
2.5. При розслідуванні нещасного випадку комісія зобов'язана у термін, визначений керівником органу і підрозділу МНС України: обстежити місце нещасного випадку, одержати пояснення потерпілого, якщо це можливо, опитати свідків нещасного випадку та причетних до нього осіб; визначити відповідність умов праці та її безпеки вимогам нормативно-правових актів з охорони праці; з'ясувати обставини та причини нещасного випадку; встановити, чи пов'язаний цей випадок із виконанням службових обов'язків; установити осіб, які допустили порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці, розробити заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам; скласти акт розслідування нещасного випадку (аварії), що стався (сталася), за формою Нцз-5 згідно з додатком 1 (далі – акт форми Нцз-5). У разі, якщо цей нещасний випадок визнано таким, що пов'язаний із виконанням службових обов'язків, складається акт про нещасний випадок, пов'язаний з виконанням службових обов'язків, за формою Нцз-1 згідно з додатком 2 (далі - акт форми Нцз-1). Якщо цей нещасний випадок визнано таким, що не пов'язаний з виконанням службових обов'язків, складається акт про нещасний випадок, не пов'язаний із виконанням службових обов'язків, за формою НПВцз згідно з додатком 3 (далі - акт форми НПВцз). Зазначені акти передаються на затвердження керівнику органу і підрозділу МНС України, в якому стався нещасний випадок. Акти форми Нцз-5 і форми Нцз-1 (або форми НПВцз) підписуються головою і всіма членами комісії. У разі незгоди зі змістом зазначених актів член комісії окремо письмово викладає свою думку, яка додається до акта форми Нцз-5 і є його невід'ємною частиною, про що робиться запис в акті форми Нцз-5. У разі виникнення потреби в проведенні лабораторних досліджень, експертизи, випробувань для встановлення обставин і причин нещасного випадку строк розслідування може бути продовжено за погодженням з вищим органом і підрозділом МНС України, але не більш ніж на місяць, про що начальник органу і підрозділу, де стався нещасний випадок, видає наказ.
2.6. Визнаються пов'язаними з виконанням службових обов'язків нещасні випадки, що сталися з особою під час виконання службових обов'язків, у тому числі у відрядженні, а також ті, що сталися у період:

- перебування на робочому місці, на території органу і підрозділу МНС України або в іншому місці, пов'язаному з виконанням службових обов'язків, починаючи з моменту прибуттяособи на робоче місце до їх відбуття, який повинен фіксуватися відповідно до вимог правил внутрішнього розпорядку органу і підрозділу МНС України, у тому числі протягом робочого та надурочного часу, або виконання завдань керівника в неробочий час, під час відпустки, у вихідні, святкові та неробочі дні; підготовки до роботи та приведення в порядок знарядь праці, засобів захисту, одягу, а також виконання заходів особистої гігієни, пересування по території перед початком роботи і після її закінчення;

- проведення навчання, тренувань, обов'язкових занять з фізичної підготовки у встановлений час;

- проїзду на службу чи зі служби на транспортному засобі, що належить органу і підрозділу МНС України, або на іншому транспортному засобі, наданому керівником;

- використання власного транспорту в інтересах підрозділу з дозволу або за дорученням керівника;

- ліквідації аварій, надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, пожеж або їх наслідків;

- надання підрозділом шефської допомоги;

- прямування працівника до об'єкта (між об'єктами) обслуговування за затвердженими маршрутами або до будь-якого об'єкта за дорученням керівника;

- прямування до місця відрядження та в зворотному напрямку відповідно до завдання про відрядження.
2.7. Нещасні випадки, пов'язані із завданням тілесних ушкоджень іншою особою, або вбивство особи під час виконання нею службових (посадових) обов'язків чи дій в інтересах органу і підрозділу МНС України незалежно від порушення кримінальної справи розслідуються відповідно до цієї Інструкції. Такі випадки визнаються пов'язаними з виконанням службових обов'язків (крім випадків, що сталися через особисті мотиви).
2.8. Нещасні випадки, що сталися внаслідок раптового погіршення стану здоров'я особи під час виконання нею службових (посадових) обов'язків (у разі відсутності умов, зазначених у пункті 2.9 цієї Інструкції), визнаються пов'язаними з виконанням

службових обов'язків за умови, що погіршення стану здоров'я особи сталося внаслідок впливу небезпечних чи шкідливих виробничих факторів, що підтверджено медичним висновком, або якщо потерпілий не проходив медичного огляду, передбаченого законодавством, а робота, що виконувалася, була протипоказана потерпілому відповідно до медичного висновку про стан його здоров'я. Визнаються пов'язаними з виконанням службових обов'язків також випадки спроби чи скоєння самогубства працівником під впливом психофізіологічних, небезпечних та шкідливих факторів, пов'язаних із виконанням службових обов'язків. Медичний висновок щодо зв'язку погіршення стану здоров'я особи з впливом на неї небезпечних чи шкідливих виробничих факторів або щодо протипоказання за станом здоров'я особи виконувати зазначену роботу видається лікувально-профілактичним закладом за місцем лікування потерпілого на запит керівника органу і підрозділу МНС України.
2.9. Не визнаються пов'язаними з виконанням службових обов'язків нещасні випадки, що сталися з особами:

- під час виконання дій, що не входять до службових обов'язків;

- під час використання ними в особистих інтересах транспортних засобів, машин, механізмів, устаткування, інструментів, що належать або використовуються органами і підрозділами МНС України, або належать потерпілим чи іншим особам;

- унаслідок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами, а також унаслідок їх дії (асфіксія, інсульт, зупинка серця тощо) за наявності відповідного медичного висновку, якщо це не пов'язано із застосуванням таких речовин у службовій діяльності чи порушенням вимог безпеки щодо їх зберігання і транспортування або якщо потерпілий, який перебував у стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп'яніння, був відсторонений від служби до настання нещасного випадку; у разі підтвердженого відповідним медичним висновком алкогольного, токсичного чи наркотичного сп'яніння, не зумовленого виробничим процесом, яке стало основною причиною нещасного випадку, за відсутності технічних та організаційних причин його настання;
  1   2   3   4   5   6

Схожі:

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 25 серпня 2004 р. № 1112...
Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві
ПОРЯДОК проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків,...
Міноборони, МВС, Держспецтрансслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, ДПтС, МНС, Держспецзв’язку,...
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВ А від 25 серпня 2004 р. N 1112
Затвердити такі, що додаються: Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВ А від 25 серпня 2004 р. N 1112
Затвердити такі, що додаються: Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення семінарського заняття з функціональної...
Наказ МНС України №838 від 14. 12. 2009 року “Про затвердження Порядоку проведення службового розслідування стосовно порушення особами...
Дипломатичної служби під час роботи у закордонній дипломатичній
Затвердити Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві,...
ІНСТРУКЦІЯ з ведення племінного обліку в м’ясному скотарстві
Про племінну справу у тваринництві”, визначає порядок ведення форм племінного обліку, що застосовуються у м’ясному скотарстві з метою...
НАКА З
Затвердити Інструкцію про порядок виготовлення, придбання, зберігання,  обліку,  перевезення  та  використання  вогнепальної, пневматичної...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення заняття із функціональної підготовки...
Тема Наказ МНС України №85 від 30. 01. 2012 року «Про порядок обліку правопорушень, подій та грубих дисциплінарних проступків, забезпечення...
Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах...
Направляю Вам наказ ГУ МНС України в Миколаївській області від 23. 06. 2010 №419 «Про затвердження Регламенту інформаційного забезпечення...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка