Київський національний університет імені Тараса Шевченка


Скачати 0.73 Mb.
Назва Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Сторінка 1/5
Дата 24.04.2013
Розмір 0.73 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5

Київський національний університет імені Тараса Шевченка



юридичний факультет
кафедра цивільного права

Укладачі: д.ю.н., проф. Кохановська О.В.

к.ю.н., доц. Кодинець А.О.

к.ю.н., ас. Кривошеїна І.В.

ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

для студентів магістратури спеціальності 6.060100 “Право”

Затверджено

на засіданні кафедри

Протокол №__

від „__” _______ 2009 р.

Зав. кафедрою

_________проф. Майданик Р.А.




КИЇВ - 2009



Робоча навчальна програма з дисципліни „Право інтелектуальної власності” для студентів магістратури юридичного факультету.


Укладачі: д.ю.н., проф. Кохановська О.В.

к.ю.н., доц. Кодинець А.О.

к.ю.н., ас. Кривошеїна І.В.

Лектори: д.ю.н., проф. Кохановська О.В., к.ю.н., доц. Кодинець А.О., к.ю.н., ас. Кривошеїна І.В.

Викладачі: к.ю.н., доц. Макода Є.В., к.ю.н., доц. Носік Ю.В., ас. Томаров І.Є..


Погоджено

з науково-методичною комісією

«____» ______________ 2009р.
_____________проф. Безклубий І.А.

ЗМІСТ




вступ ………………………………………….…….………….........….…….. 4

СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ ………………..……………...…..........… 6

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ ……………………...........…….. 9

ЗМІСТ ЛЕКЦІЙ, ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ……..…………................……... 11




Змістовий модуль І. ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ У ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ…………………………………………..11

Змістовий модуль ІІ. АВТОРСЬКЕ ПРАВО І СУМІЖНІ ПРАВА ......... 18

Змістовий модуль ІІІ. ПАТЕНТНЕ ПРАВО…………………….…..……...27

Змістовний модуль ІV. ПРАВО НА ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ. ПРАВО НА ІНШІ ОБ’ЄКТИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ…….31

НОРМАТИВНІ АКТИ І СПЕЦІАЛЬНА ЛІТЕРАТУРА……….………....45


вступ
Навчальна дисципліна “Право інтелектуальної власності” спрямована на поглиблення студентами знань з цивільного та міжнародного приватного права і передбачає опанування як теоретичних засад, так і правозастосовчої практики.

Методологічну основу курсу становлять загальне вчення про право, про інститути цивільного права, про зобов'язання, про об'єкти цивільних правовідносин.

Курс розрахований на вивчення студентами засад правового регулювання відносин у сфері створення і використання результатів інтелектуальної, творчої діяльності, механізму права інтелектуальної власності, отримання необхідних навичок кваліфікації результатів творчості, захисту суб’єктивних прав їх авторів та правонаступників.

Предметом вивчення дисципліни “Право інтелектуальної власності” є: основні принципи, доктринальні засади, правові джерела, окремі поняття, терміни, визначення, дефініції, юридичні категорії та інститути права інтелектуальної власності (загальні положення про систему охорони прав на результати інтелектуальної, творчої діяльності, авторське право та суміжні права, патентне право, права на засоби індивідуалізації, права на інші об’єкти інтелектуальної власності) специфіка правового регулювання особистих немайнових та майнових відносин, пов’язаних із створенням та використанням результатів інтелектуальної діяльності, особливості вирішення основних конструкційно-догматичних проблем цивільного права, які зберігають своє науково-практичне значення під час аналізу та розробки сучасного праворозуміння.

Дисципліна “Право інтелектуальної власності” вивчається студентами - магістрами протягом першого року навчання в магістратурі на юридичному факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка протягом двох семестрів.

Планом навчального процесу для вивчення курсу дисципліни відведено 107 годин навчальних занять. З них у першому семестрі на лекції відведено - 36 годин, на практичні заняття – 17 годин на групу, на самостійну роботу – 54 годин. У другому семестрі на лекції відведено - 36 годин, на практичні заняття – 17 годин на групу, на самостійну роботу – 54 годин. Формою семестрового контролю є залік та іспит. Дисципліна вивчається з застосуванням кредитно-модульної системи (КМС) і складається з чотирьох змістовних модулів.

Тематика курсу розрахована на чотири змістовні модулі. Перший змістовний модуль становлять теми 1 - 2, другий - теми 3 – 5. У кінці семестру здійснюється підсумковий семестровий контроль у формі заліку.

Другий семестр розрахований на опанування студентами 6-8 теми курсу, що також поділені на два модулі. У кінці семестру здійснюється підсумковий семестровий контроль у формі іспиту. Загальна підсумкова оцінка проставляється за результатами останнього семестру

З найбільш важливих тем курсу проводяться практичні заняття. На них можуть використовуватись різні форми та методи контролю знань студентів: доповіді, експрес-опитування, доповнення відповіді, вільна дискусія, співбесіда, обговорення рефератних повідомлень, розв’язання казусів, виконання самостійних і контрольних робіт, індивідуальні завдання та інші. Рівень знань, підготовленості, ерудиції, активності студентів на семінарах оцінюється викладачем самостійно.

Завершується вивчення дисципліни “Право інтелектуальної власності” проведенням іспиту у формі співбесіди або у письмовій формі. До іспиту допускаються ті студенти, які відпрацювали всі пропущені заняття, виправили незадовільні оцінки, отримані на практичних заняттях, набрали необхідну мінімальну кількість балів і успішно здали змістовні модулі.

СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ
Навчальна нормативна дисципліна “Право інтелектуальної власності” викладається за кредитно-модульною системою організації навчального процесу (КМСОНП).

Дана система запроваджується з метою удосконалення системи контролю якості знань студентів, сприяння формуванню системних та систематичних знань, ритмічної самостійної роботи впродовж семестру, підвищення об’єктивності оцінювання знань та адаптації до вимог, визначених Європейською системою залікових кредитів (ECTS).

Оцінювання знань студентів повинно сприяти реалізації низки завдань, зокрема:

  • підвищення мотивації студентів до системного навчання впродовж семестру та навчального року, переорієнтація їх цілей з отримання позитивної оцінки на формування системних, стійких знань, умінь та навичок;

  • відповідність переліку, форм та змісту контрольних заходів вимогам КМСОНП;

  • відкритість контролю, яка базується на ознайомленні студентів на початку вивчення дисципліни з переліком, формами та змістом контрольних завдань, критеріями та порядком їх оцінювання;

  • подолання елементів суб’єктивізму при оцінюванні знань, що забезпечується виконанням індивідуальних завдань із застосуванням модульної системи оцінювання, заліку;

  • розширення можливостей для всебічного розкриття здібностей студентів, розвитку їх творчого мислення та підвищення ефективності навчального процесу.

  • ця дисципліна вивчається протягом двох семестрів та складається з чотирьох змістовних модулів (ЗМ). По завершенню курсу студенти складають іспит. На іспит виносяться вузлові питання, типові і комплексні задачі, що потребують творчої відповіді та вміння синтезувати отримані знання і застосовувати їх при вирішенні практичних завдань.

Оцінювання знань студентів здійснюється шляхом виконання індивідуальних завдань, які включають поточний (модульний ЗМ1-ЗМ4), підсумковий (КПМ) та семестровий (СК) контроль.

Результати контрольних завдань оцінюються за 100–бальною системою у кожному семестрі.

За результатами оцінювання змістового модуля студентам виставляються бали.

Максимальна кількість балів, що може набрати студент за один ЗМ дорівнює 20-ти балам. За два змістовних модулі студент може одержати максимум 40 балів (по 20 балів за кожний ЗМ), які додаються до наступних максимально можливих 60 балів (залік).

Під час викладання матеріалу лекцій лектор може здійснювати контрольні опитування студентів. Максимальна оцінка, яку студент може отримати за ці опитування складає 20 балів, які є складовими КПМ.
Перший семестр


Параметри


Змістовий

модуль 1

(ЗМ1)

Змістовий

модуль 2

(ЗМ2)

Комплексна

підсумкова

контрольна

Разом

(підсумкова

оцінка (СК))

Оцінка в балах

0 - 20

0 - 20

0 – 60

0 - 100



Другий семестр


Параметри


Змістовий

модуль 3

(ЗМ3)

Змістовий

модуль 4

(ЗМ4)

Комплексна

підсумкова

контрольна

Разом

(підсумкова

оцінка (СК))

Оцінка в балах

0 - 20

0 - 20

0 – 60

0 - 100


Орієнтовні форми контролю знань на семінарських заняттях та їх оцінка:

  • доповідь (виступ на задану тему) – до 5 балів;

  • доповнення доповіді – до 3 бал;

  • вирішення задачі – до 5 балів;

  • експрес опитування – до 3 балів;

  • колоквіум – до 5 балів;

  • самостійна робота – до 4 балів;

  • домашня робота – до 5 балів;

  • есе (короткі відповіді на запитання) – до 3 балів;

  • тестування (з набору суджень вибрати вірні) – до 5 балів;

  • реферат (змістовна письмова робота на задану тему з аналізом літератури та висновками) – до 5 балів;

  • участь в дискусії – до 2 балів;

  • підсумкова контрольна робота - до 5 балів;

  • мінімальний бал за семінар – 1 бал.


У випадку відсутності студента на лекції або семінарському занятті він зобов’язаний відпрацювати пропущене заняття через усне опитування в поза аудиторний час (час консультацій викладача) або відпрацювати пропущене заняття шляхом написання реферату на тему, задану викладачем (але не більше половини від загальної кількості лекцій та семінарських занять). Невідпрацьовані заняття вважаються незданими і за них не нараховується оцінка в балах. За 10 днів до початку сесії викладач припиняє приймати відпрацювання.

Таким чином, за дану дисципліну студентом може бути отримано максимально 100 балів. У підсумку, оцінені за 100-бальною системою, знання студента відображаються у заліковій книжці, за шкалою оцінювання, що наведена нижче. Підсумкова оцінка з дисципліни в балах (шкала Київського національного університету імені Тараса Шевченка) переводиться у чотирибальну (національну) шкалу.

Шкала оцінювання:


За шкалою університету

100-бальн. система

Оцінка за національною шкалою

та шкалою університету

90 – 100

відмінно

5

75 – 89

добре

4

60 – 74

задовільно

3

0 – 59

незадовільно

2



Приклад розрахунку оцінки знань студента:

15 балів ЗМ1 + 16 балів ЗМ2 + 45 балів КПМ = 76 балів – оцінка знань студента за семестр.

За шкалою оцінювання зазначена кількість балів відповідає оцінці 4 – „добре”.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ


теми

Назва теми

Кількість годин

лекції

семінари


самостійна

робота

студента

змістовий модуль І

ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

У ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ.

11

Правове регулювання відносин, пов’язаних з інтелектуальною, творчою діяльністю.

6

4

8

22

Джерела права інтелектуальної власності.

2

2

7




Модульна контрольна робота 1

-

2

-


змістовий модуль ІІ

АВТОРСЬКЕ ПРАВО І СУМІЖНІ ПРАВА

33

Авторське право .

6

4

8

44

Суміжні права

2

2

8

55

Колективне управління майновими правами авторів. Захист авторського права і суміжних прав.

2

2

6




Модульна контрольна робота 2

-

2

-


Всього годин ____, з них:

18

18

37


Другий семестр


теми

Назва теми

Кількість годин

лекції

семінари


самостійна

робота

студента



змістовий модуль ІІІ

ПАТЕНТНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

26

Патентне право України. Охорона прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки.

6

4

13




Модульна контрольна робота 3

-

2

-


змістовий модуль ІV

ПРАВО НА ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ.

ПРАВО НА ІНШІ ОБ’ЄКТИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

27

Право на засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг.

6

5

12

28

Правова охорона інших об’єктів інтелектуальної власності (наукових відкриттів, раціоналізаторських пропозицій, компонувань інтегральних мікросхем, селекційних досягнень, комерційної таємниці).


5

4

12




Модульна контрольна робота 4

-

2

-

Всього годин ____, з них:

17

17

37

ЗМІСТ ЛЕКЦІЙ, ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ,


ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ
Змістовий модуль І

ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

У ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ.
Тема 1. Правове регулювання відносин, пов’язаних з інтелектуальною, творчою діяльністю.
Лекція 1. Система права інтелектуальної власності

Поняття творчої діяльності та її значення у соціально-економічному розвитку держави. Право інтелектуальної власності в об’єктивному та суб’єктивному значенні.

Інтелектуальна власність та становлення системи правової охорони результатів інтелектуальної, творчої діяльності.

Система права інтелектуальної власності. Авторське право та суміжні права, право промислової власності та патентне право, правова охорона засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг. Правова охорона нетрадиційних об’єктів інтелектуальної власності.
Лекція 2.Теорії права інтелектуальної власності.

Правова природа прав на результати інтелектуальної, творчої діяльності. Деліктна, рентна, договірна, особиста та нематеріальна теорії тлумачення правової природи результатів творчої діяльності. Пропрієтарна концепція та теорія виключних прав визначення сутності прав на результати творчості.

Співвідношення права власності та права інтелектуальної власності: спільні риси та відмінні ознаки.
Лекція 3. Суб’єкти, об’єкти та зміст права інтелектуальної власності

Суб’єкти та об’єкти прав інтелектуальної власності. Спільне в цивільно-правовому регулюванні відносин, пов’язаних з творчою діяльністю. Відмінності у цивільно-правовому регулюванні відносин, пов’язаних з творчою діяльністю.

Зміст суб’єктивних прав на результати інтелектуальної, творчої діяльності. Особисті немайнові та майнові права інтелектуальної власності. Строк чинності прав інтелектуальної власності. Використання об’єкта інтелектуальної власності. Передача майнових прав інтелектуальної власності. Особливості судового захисту прав інтелектуальної власності.
Практичне заняття 1

Правове регулювання відносин, пов’язаних з інтелектуальною, творчою діяльністю.


  1. Інтелектуальна діяльність та її місце у соціально-економічному розвитку суспільства.

  2. Поняття та принципи права інтелектуальної власності.

  3. Система права інтелектуальної власності

  4. Становлення правової охорони результатів інтелектуальної, творчої діяльності.


Практичне заняття 2

Суб’єкти, об’єкти та зміст права інтелектуальної власності

  1. Правова природа прав на результати інтелектуальної діяльності.

  2. Співвідношення права інтелектуальної власності та права власності.

  3. Суб’єкти права інтелектуальної власності

  4. Об’єкти права інтелектуальної власності.

  5. Зміст права інтелектуальної власності. Строк чинності прав інтелектуальної власності.

  6. Загальні засади захисту права інтелектуальної власності.


Завдання для самостійної роботи (8 год.)

1. Вирішення задач.

2. Охарактеризуйте систему права інтелектуальної власності.

3.Поясніть різницю тлумачення сутності прав на результати інтелектуальної діяльності різними науковими підходами та теоріями. Яке практичне значення таких теорій?

4. Поясніть особливості розподілу прав інтелектуальної власності при створенні об’єкта за замовленням та на підставі трудового договору. Яким чином регулюються такі відносини у ЦК України та на рівні спеціального законодавства про інтелектуальну власність?

5. Охарактеризуйте обмеження майнових прав інтелектуальної власності.

6. Визначте способи судового захисту порушених прав інтелектуальної власності. Які особливі способи захисту прав інтелектуальної власності передбачені законодавством України?

Література

  1. Договірне право України. Особлива частина: навч. посібник. За ред. О.В.Дзери. – К.: Юрінком Інтер, 2009. – 1200 с.

  2. Дозорцев В.А. Интеллектуальные права: Понятие. Система. Задачи кодификации. Сборник статей. М.: «Статут», 2003 – 416 с.

  3. Інтелектуальна власність в Україні: проблеми теорії і практики: 36. наук, статей / За ред. Ю. С. Шемшученка, Ю. Л. Бошицького. — К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2002. — 424с.

  4. Калятин В.О. Интеллектуальная собственность (Исключительные права). Учебник. М.: Из-во НОРМА, 2000 – 480 с.

  5. Мэггс П.Б., Сергеев А.П. Интеллектуальная собственность – М., Юристь, 2001.

  6. Основи інтелектуальної власності. – К.: Видавничий Дім “Ін Юре”, 1999. – 578 с.

  7. Пиленко А.А. Право изобретателя. – М.: «Статут», 2001. – 688 с. (Классика российской цивилистики).

  8. Підопригора О.А., Підопригора О.О. Право інтелектуальної власності України. – К.: Юрінком Інтер, 1998. – 336 с.

  9. Право інтелектуальної власності. Академ. курс: Підручник для студентів вищих навч. закладів / За ред. О.А. Підопригори, О.Д.Святоцького. – 2-ге вид., переробл. та допов. – К.: Концерн Видавничий Дім “Ін Юре”, 2004 – 672 с.

  10. Право інтелектуальної власності. Академ. курс: Підручник для студентів вищих навч. закладів / За ред. О.П. Орлюк, О.Д.Святоцького. . – К.: Концерн Видавничий Дім “Ін Юре”, 2007 – 696 с.

  11. Сергеев А.П. Право интеллектуальной собственности в Российской Федерации. Учебник. 2-е изд. –М.: Проспект, 2001. – 752 с.

  12. Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. Книга перша / О.В. Дзера, Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2004 – 736 с.

  13. Цивільне право. Практикум: навч. посіб. – 2 –ге вид., перероб та доп. / за ред. Р.А.Майданика. – К.: Правова єдність, 2009 – 752 с.

  14. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар / За ред.О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, В.В Луця. – К.: Юрінком Інтер, 2005.

  15. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар. / За ред. розробників Цивільного кодексу України. – К.: Істина. – 928 с.

  16. Шишка Р. Б. Охорона права інтелектуальної власності. Авторсько-правовий аспект. — Харків, 2002. — 368 с.



Тема 2. Джерела права інтелектуальної власності.
Лекція 4.Джерела права інтелектуальної власності

Джерела права інтелектуальної власності та їх види. Національний та міжнародний рівні охорони об’єктів інтелектуальної власності.

Національне законодавство про правову охорону результатів інтелектуальної, творчої діяльності. Дезінтеграційний підхід до регулювання інтелектуальної власності та його сутність.

Конституція України як основа законодавства України про інтелектуальну власність. Цивільний кодекс України як джерело регулювання права інтелектуальної власності. Значення та вдосконалення механізму приватно-правого регулювання інтелектуальної власності на сучасному етапі.

Закон України “Про авторське право та суміжні права” та інші нормативно-правові акти у сфері регулювання відносин, пов’язаних з охороною прав авторів, виконавців, виробників фоно- та відеограм, організацій ефірного мовлення.

Джерела патентного права України. Закон України “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” та Закон України “Про охорону прав на промислові зразки”. Національне законодавство про правову охорону селекційних досягнень, компонувань інтегральних мікросхем, раціоналізаторських пропозицій.

Правові форми охорони торговельних марок, комерційних (фірмових) найменувань та географічних зазначень. Характеристика законів “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” та “Про охорону прав на зазначення походження товарів”.

Міжнародний рівень охорони результатів інтелектуальної, творчої діяльності. Універсальні конвенції у сфері охорони об’єктів інтелектуальної власності (Стокгольмська конвенція про заснування ВОІВ 1967 р., Угода ТRIPS 1993 р.).

Міжнародно-правове регулювання авторських прав. Основні положення Бернської конвенції про охорону літературних та художніх творів 1886 р. та Всесвітньої (Женевської) конвенції про авторське право 1952 р. Міжнародні конвенції у сфері суміжних прав (Римська конвенція про охорону інтересів-виконавців, виробників фонограм і організацій мовлення 1961 р., Конвенція про охорону інтересів виробників фонограм від незаконного відтворення їх фонограм 1971 р.).

Міжнародно-правова охорона промислової власності. Паризька конвенція про охорону промислових власності 1883 р. та інші угоди у сфері промислової власності. Договір про патентну кооперацію 1970 р. Євразійська патентна конвенція 1995 р. Міжнародні угоди по товарним знакам. Міжнародна охорона найменувань місць походження товарів.
Практичне заняття 3.

Джерела права інтелектуальної власності

1. Поняття та види джерел права інтелектуальної власності

2. Національне законодавство про правову охорону результатів інтелектуальної, творчої діяльності.

2.1. Конституція України як основа законодавства України про інтелектуальну власність.

2.2. Цивільний кодекс України як джерело регулювання права інтелектуальної власності.

2.3. Нормативно-правові акти у сфері регулювання відносин, пов’язаних з охороною прав авторів, виконавців, виробників фоно- та відеограм, організацій мовлення.

2.4. Джерела патентного права України.

2.5. Правові форми охорони торговельних марок, комерційних найменувань та географічних зазначень.

3. Міжнародний рівень охорони результатів інтелектуальної, творчої діяльності.

3.1. Універсальні конвенції у сфері охорони об’єктів інтелектуальної власності.

3.2. Міжнародно-правове регулювання авторських прав.

3.3. Міжнародно-правова охорона промислової власності.

4. Значення та вдосконалення механізму приватно-правого регулювання інтелектуальної власності на сучасному етапі.
Завдання для самостійної роботи (7 год.)

1. Вирішення задач.

2.Охарактеризуйте інтеграційний та дезінтеграційний підхід до регулювання відносин у сфері інтелектуальної власності. Як вони проявляються у національному законодавстві України?

3. Визначте особливості охорони об’єктів інтелектуальної власності на підставі угоди ТРІПС. Як вплинули положення даної угоди на законодавство України?

4. Визначте основні положення Бернської конвенції про охорону літературних та художніх творів 1886 р. та Всесвітньої (Женевської) конвенції про авторське право 1952 р. Яка різниця в правовому режимі охорони об’єктів авторського права зазначеними угодами?

5.Охарактеризуйте міжнародні конвенції по охороні суміжних прав.

6. Розкрийте основні положення Паризької конвенції про охорону промислових власності 1883 р. В чому полягає зміст права пріоритету (конвенційного та виставочного)? Яким чином закріплюється це право у національному законодавстві України?

7. На підставі норм Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків охарактеризуйте процедуру міжнародної реєстрації торговельної марки.

Література

  1. Андрощук Г., Крайнев П., Кавасс И. Право интеллектуальной собственности: торговые аспекты. Науч.-практ. Изд. – К.: Издательский Дом “Ін Юре”, 2000. – С. 19. (164 с.).

  2. Богуславский М.М. Вопросы авторского права в международных отношениях М. - Наука. - 1973. - 336 с.

  3. Богуславский М.М. Патентные вопросы в международных отношениях. - М. - 1962.

  4. Договірне право України. Особлива частина: навч. посібник. За ред. О.В.Дзери. – К.: Юрінком Інтер, 2009. – 1200 с.

  5. Захист прав інтелектуальної власності: досвід Сполучених Штатів Америки. – Зб. Документів, матеріалів, статтей / За заг. ред. 5. О.Д.Святоцького. – К.: Видавничий центр “Ін Юре”, 2003.- 368 с.

  6. Кузнецов М.Н. Охрана результатов творческой деятельности в международном частном праве. - М. - 1988.

  7. Матвеев Ю.Г. Международная охрана авторских прав. - М. - 1987.

  8. Матвеев Ю.Г. Международные конвенции по авторскому праву. - М. - Межд. отношения. - 1978.

  9. Основи інтелектуальної власності. - К. – Ін Юре - 1999. - 578 с.

  10. Право інтелектуальної власності. Академ. курс: Підручник для студентів вищих навч. закладів / За ред. О.А. Підопригори, О.Д.Святоцького. – 2-ге вид., переробл. та допов. – К.: Концерн Видавничий Дім “Ін Юре”, 2004 – 672 с.

  11. Сергеев А.П. Право интеллектуальной собственности в Российской Федерации. - Учебник. - М. - ТЕИС. - 1996. - с.702.

  12. Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. Книга перша / О.В. Дзера, Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін.; За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 2004 – 736 с.

  13. Цивільне право. Практикум: навч. посіб. – 2 –ге вид., перероб та доп. / за ред. Р.А.Майданика. – К.: Правова єдність, 2009 – 752 с.

  14. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар / За ред.О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, В.В Луця. – К.: Юрінком Інтер, 2005.

  15. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар. / За ред. розробників Цивільного кодексу України. – К.: Істина. – 928 с.


Практичне заняття 4.

Модульна контрольна робота 1
КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

ДО ЗМІСТОВОГО МОДУЛЯ І

  1. Поняття інтелектуальної власності

  2. Зміст права інтелектуальної власності.

  3. Виникнення, становлення і розвиток інтелектуальної власності.

  4. Співвідношення права власності та права інтелектуальної власності.

  5. Правова природа прав на результати інтелектуальної, творчої діяльності.

  6. Пропрієтарна концепція визначення сутності прав на результати творчості.

  7. Теорія виключних прав.

  8. Елементи системи права інтелектуальної власності.

  9. Авторське право та суміжні права.

  10. Право промислової власності.

  11. Право на засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг.

  12. Суб’єкти та об’єкти права інтелектуальної власності.

  13. Зміст суб’єктивних прав на результати інтелектуальної, творчої діяльності.

  14. Особисті немайнові права інтелектуальної власності.

  15. Майнові права інтелектуальної власності.

  16. Строк чинності прав інтелектуальної власності.

  17. Використання об’єкта інтелектуальної власності.

  18. Передача майнових прав інтелектуальної власності.

  19. Особливості судового захисту прав інтелектуальної власності.

  20. Законодавство України про інтелектуальну власність.

  21. Дезінтеграційний підхід до регулювання інтелектуальної власності та його сутність

  22. Конституція України про інтелектуальну власність.

  23. Цивільний кодекс України як джерело регулювання права інтелектуальної власності.

  24. Закони України у сфері охорони результатів інтелектуальної, творчої діяльності.

  25. Законодавство про авторське право та суміжні права.

  26. Законодавство про засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг.

  27. Інші джерела права інтелектуальної власності.

  28. Всесвітня організація інтелектуальної власності.

  29. Міжнародна охорона промислової власності.

  30. Паризька конвенція про охорону промислової власності (1883).

  31. Договір про патентну кооперацію.

  32. Мадридська угода про реєстрацію товарних знаків (1981).

  33. Договір про закони на товарні знаки (1994).

  34. Міжнародна охорона літературної і художньої власності (авторське право).

  35. Бернська конвенція про охорону літературних і художніх творів (1886).

  36. Всесвітня конвенція про авторське право (1952).

  37. Римська конвенція про охорону інтересів виконавців, виробників фонограм і органів мовлення (1961).

  38. Женевська конвенція про охорону інтересів виробників фонограм від незаконного відтворення їх фоногорам (1971).

  39. Конвенція про утворення Всесвітньої організації інтелектуальної власності.

  40. Угода TRIPS.


Змістовий модуль ІІ
  1   2   3   4   5

Схожі:

Київський національний університет імені Тараса Шевченка юридичний...
Робоча навчальна програма / М.І. Неліп, О. Б. Костенко, Н. А. Вангородська. – Київ нац ун-т імені Тараса Шевченка / юрид ф-т. – К.,...
КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА НАУКОВО-ДОСЛІДНА...
Тараса Шевченка: підсумки за 2007 рік і завдання на 2008 рік заслухана на засіданні Комісії Вченої ради з організації наукової роботи...
КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА НАУКОВО-ДОСЛІДНА...
Тараса Шевченка: підсумки за 2007 рік і завдання на 2008 рік заслухана на засіданні Комісії Вченої ради з організації наукової роботи...
Київський національний університет імені Тараса Шевченка юридичний...
Проблеми теорії та філософії права. Робоча навчальна програма / А. Д. Машков, Н. В. Теремцова. – Київ нац ун-т імені Тараса Шевченка...
Всеукраїнська науково-практична конференція СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ...
ПН України, Луганський національний педагогічний університет імені Тараса Шевченка, Східноукраїнський національний університет імені...
Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Кабанець Н.І., к ю н. Машков А. Д., Дудар С. К., Косянчук П. С., Ліщук К. В., Середюк В,В
Тараса Шевченка Юридичний факультет кафедра трудового, земельного і екологічного права
В.І. Андрейцев. Право екологічної безпеки. Навчально-методичні матеріали з еколого-правових дисциплін. Частина X. – Київський національний...
Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Теоретичні та практичні аспекти співвідношення понять психічного насильства, примусу і погрози
Київський національний університет імені Тараса Шевченка Інститут міжнародних відносин
Робоча навчальна програма з дисципліни „Країнознавство: Азія, Африка, Латинська Америка”
КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА Юридичний факультет Кафедра правосуддя
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка