Тема: Об’єкти цивільних прав (6 годин)


Скачати 61.97 Kb.
Назва Тема: Об’єкти цивільних прав (6 годин)
Дата 23.04.2013
Розмір 61.97 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Модуль 2.

Тема: Об’єкти цивільних прав (6 годин).

(2 бала)

Практичне заняття 13.
Питання:

1. Поняття та види об’єктів цивільних прав. Оборотоздатність об’єктів цивільних прав.

2. Речі як об’єкти цивільних прав.

2.1. Поняття речі. Співвідношення понять: “річ” та “майно”.

2.2. Класифікація речей: тварини; нерухомі та рухомі речі; подільні та неподільні речі; речі, визначені індивідуальними або родовими ознаками; речі споживні та неспоживні; головна річ та приналежність; складові частини речі, складні речі, продукція, плоди та доходи; майно; підприємство.

3. Гроші та валютні цінності як об’єкти цивільних правовідносин.

Наукова література:

Сенчищев В.И. Объект гражданского правоотношения // Актуальные вопросы гражданского права. – М.- Статут, 1998. – С. 109-160.

Агарков М.М. Основы банковского права. Курс лекций. Учение о ценных бумагах. Научное исследование. – М.: БЕК, 1994. – 350 с.

Лунц Л.А. Деньги и денежные обязательства в гражданском праве. – Сталинград. – Обл. книгоиздательство, 1999. – 352 с.

Нормативні акти:

Про цінні папери та фондовий ринок: Закон України від 23.02.2006 // ВВР України. - 2006.- № 31.- Ст. 268.

Про систему валютного регулювання і валютного контролю: Декрет Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 р. // ВВР України. – 1993. - № 17. – Ст. 184.

Про платіжні системи та переказ грошей в Україні: Закон України від 05.04.2001 р. // ВВР України. – 2001. - № 29. – Ст. 137.

Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті: Закон України від 23.09.1994 р. // ВВР України. – 1994. - № 40. – Ст. 364.

Про виконавче провадження: Закон України від 21.04.1999 // ВВР України. - 1999.- № 24. - Ст. 207.

Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів: Закон України від 10.12.1997 р. // ВВР України. – 1998. - № 15. – Ст. 67.

Основи законодавства України про культуру: Закон України від 14.02.1992 р. // ВВР України. – 1992. - № 21. – Ст. 294.

Про охорону культурної спадщини: Закон України від 08.06.2000 р. // ВВР України. – 2000. - № 39. - Ст. 333.

Про право власності на окремі види майна: Постанова Верховної Ради України від 17.06.1992 р. // ВВР України. – 1992. - № 35. – Ст. 517.

Положення про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і застосування спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії: Затв. постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1993 р. № 706 // Збірник постанов Уряду України. - 1994. - № 1. – Ст. 17.

Положення про Державний реєстр національного культурного надбання: Затв. постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1992 р. // ВВР України. – 1992. - № 9. - Ст. 220.

Інструкція про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів: Затв. наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21.08.1998 р. № 622 // Офіційний вісник України. – 1998. - № 42. – Ст. 1574.

Правила державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок: Затв. постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 р. № 1388 // Офіційний вісник України. – 1998. - № 36. – Ст. 1327.

Про практику розгляду судами справ про спадкування: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 24.06.1983 р. № 4 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 1999. - № 5. – С. 41.
Задача № 1.

Після смерті батька Малохін одержав спадщину, серед якої виявилися стародавні золоті монети царського карбування, столове срібло, діамантова брошка, мисливський карабін, іменний пістолет, балончики зі сльозоточивим газом, автомобіль.

Після відкриття спадщини нотаріус засумнівалася в тому, що всі ці речі можуть бути успадковані Малохіним. Так, у неї виникли сумніви щодо переходу права власності на мисливський карабін, іменний пістолет, балончики зі сльозоточивим газом та автомобіль. Нотаріус дала доручення своєму помічнику дізнатися, дослідивши сучасне законодавство, які умови переходу права власності на вказані об’єкті.

До якого виду об’єктів відносяться вказані речі за критерієм оборотоздатності? При яких умовах можливий перехід права власності на перераховані об’єкті?
Задача № 2.

У метро Нілов побачив рекламу, що у магазині “Сучасна електроніка” продається комп’ютер за акційної ціною 2000 гривень. На рекламі був нарисований системний блок, рідкокристалічний монітор, мишка та клавіатура.

Наступного дня Нілов приїхав у цей магазин і на самому видному місці торгової зали побачив виставленими системний блок, рідкокристалічний монітор, мишку та клавіатуру і великими літерами була вказана ціна поряд цих речей – 2000 гривень, а також об’ява, що залишився лише один комп’ютер.

Нілов поспішив оплатити товар у касі. При отриманні товару продавець передав Нілову лише системний блок. Нілов став вимагати передачі йому також монітора, мишки та клавіатури. Продавець сказав, що монітор, мишка та клавіатура були виставлені поряд із системним блоком для краси. Ціна ж вказана виключно за системний блок.

Нілов же відповів, що монітор, мишка та клавіатура покликані обслуговувати головну річ, якою є системний блок. Тому, якщо інше не вказано у договорі, то приналежності слідують за головною річчю.

Виставивши речі разом та вказавши одну ціну, продавець тим самим запропонував купити їх за ціною 2000 гривень.

Хто правий у цьому спорі?
Задача № 3.

Губенко вніс перший внесок у будівництво сучасного житлового комплексу. За планом терміном здачі об’єкта був вказаний перший квартал 2008 року.

Але у серпні 2007 року Губенко терміново стали потрібні кошти. Він дав оголошення про продаж своєї майбутньої квартири. Майже одразу ж з’явився покупець. Сторони звернулися до юриста щодо укладання договору купівлі-продажу.

Перед юристом виникло ряд запитань.

По-перше, чи має право Губенко продавати свою майбутню квартиру? По-друге, що буде об’єктом цього договору? По-третє, які вимоги ставляться до форми такого договору?
Задача № 4.

Ігнатенко, яка мешкала у селі, мала корову. У липні вона захворіла та була терміново доставлена до лікарні. Перед від’їздом вона попросила свою сусідку Мухіну взяти корову до себе. Між ними була домовленість, що Мухіна буде доглядати за коровою, молоко залишати собі.

Наприкінці липня корова народила теля. Мухіна продала теля, а за одержані кошти купила собі мотоблок.

У серпні Ігнатенко повернулася із лікарні і дізнавшись, що теля було продано, потребувала від Мухіної повернення коштів.

Мухіна повернути кошти відмовилась, посилаючись на те, що теля народилося, коли корова перебувала у її володінні, а тому право власності на теля належить їй. Зі своєї сторони, Мухіна вимагала відшкодувати їй витрати, які вона понесла по догляду за коровою.

Не домовившись між собою, Мухіна та Ігнатенко звернулися до суду.

Яке рішення повинен винести суд? Кому належить право власності на продукцію, плоди та доходи від речі?
Задача № 5.

Масляєв восени купив земельну ділянку розміром 15 соток для будівництва житлового дому. На п’яти сотках він планував почати будівництво, а 10 соток залишити на присадибне господарство. Причому засаджувати город він збирався вже з наступної весни. Для цього він домовився зі своїм сусідом Овечкіним щодо продажу посівної картоплі. У листопаді він передав сусіду гроші, а останній зобов’язався передати 10 відер картоплі навесні з початком посівних робіт.

Навесні у зв’язку з різким потеплінням, був затоплений підвал Овечкіна. Картопля була знищена.

Масляєв, дізнавшись про це, вимагав повернення йому грошей. Овечкін відмовився повернути гроші, заявив що право власності на картоплю перейшло до Масляєва у момент передачі коштів, а тому ризик випадкового знищення речі несе її власник. Масляєв же заявив, що моменту передачі речі не було, а тому право власності на картоплю ще до нього не перейшло. У зв’язку з чим, Овечкін або повинен передати йому 10 відер картоплі, або повернути кошти.

Хто правий у цьому спорі?

Чи зміниться рішення, якщо Овечкін, після передачі грошей, помістив продану картоплю у окремий сарай?
Задача № 6.

(З видання: Навчально-методичний посібник для самостійної роботи та практичних занять з навчальної дисципліни «Цивільне право України» Ч. 1 (відповідно до вимог ЕСТS) для студентів ІІ курсу/ Уклад.: В.І. Борисова, В.Л.Яроцький, Л.М.Баранова та ін.. – Х.: Нац. Юрид. Акад.. України, 2007).

Фермер Сімко за договором зберігання передав до елеватора 50 т пшеничного зерна ІІ сорту загальною вартістю 20 000 грн. Окремий договір було укладено на зберігання 2 т зерна пшениці твердих сортів, яке він закупив на насіння за кордоном на сільськогосподарській виставці. Вказане сортове зерно він мав намір засіяти і згодом замінити культивовані ним вітчизняні сорти пшениці. Вартість цього зерна в договорі вказана втричі вищою, ніж біржова вартість вітчизняного пшеничного зерна ІІ сорту. Внаслідок різних суб’єктивних та об’єктивних причин (тепла зима, постійна вологість повітря, дах складу, що протікає) до весни зерно попріло і втратило придатність для використання за призначенням. Комісія районного управління сільського господарства на підставі лабораторних аналізів з’ясувала, що зерно придатне тільки на фуражні цілі та вартість його знизилась в декілька разів. Фермер зажадав від керівництва складу повернення зерна обох видів належної якості та кількості.

Вирішить спір. У чому головна відмінність між родовими та індивідуально-визначеними речами?

Схожі:

ДИПЛОМНА РОБОТА на тему: “Здійснення і захист цивільних прав”
Система державних та громадських органів, що здійснюють захист цивільних прав організацій і громадян. 88
1 Об’єкти технологічної діяльності
Розділ Техніка і технологічні процеси виготовлення виробів з конструкційних матеріалів (16 годин)
Лекція № Система органів управління у сфері охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності
Система органів управління у сфері охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності
Розділ I ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ Глава 1 ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ Стаття Завдання цивільного судочинства
Завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту...
Судові палати у цивільних та господарських справах
Українська земля, про повернення безпідставно отриманих коштів за заявою ОСОБА 2 про перегляд рішення колегії суддів судової палати...
Митний реєстр сприяє захисту прав інтелектуальної власності на митному кордоні
В даному реєстрі зазначаються всі необхідні характеристики товарів, що містять такі об’єкти, а також відомості щодо власників прав,...
Лекція 1 Задачі вивчення дисципліни та її коротка характеристика...
Курс "Системи радіомовлення" (СРМ) є односеместровим. Він складається з 18 годин лекцій, 8 годин лабораторних робіт, 16 годин практичних...
Урок №1 Тема. Призначення і функції електронних таблиць. Електронна...
Розглянути основні об’єкти ЕТ: файл, книга, аркуш, комірка, адреса комірок, діапазон комірок
Н ІКОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Про звернення Нікопольської міської ради до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ з приводу...
1. ВСТУП Навчальний курс включає до себе поняття про предмет і систему...
Курс цивільного процесу передбачає проведення різних форм навчальної діяльності: лекційні, практичні заняття, колоквіуми, експериментальні...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка