Якою галуззю права регулюються суспільні відносини з приводу кримінальних покарань?


Скачати 90.33 Kb.
Назва Якою галуззю права регулюються суспільні відносини з приводу кримінальних покарань?
Дата 23.04.2013
Розмір 90.33 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Право > Вопрос


Найважливіше завдання цивілізації –

навчити людину мислити.

Т. Едісон





ЧЕРКАСИ

2008

І Тести

1. Якою галуззю права регулюються суспільні відносини з приводу кримінальних покарань?

  1. конституційним правом; в) кримінальним правом;

  2. фінансовим правом; г) адміністративним правом;

д) сімейним правом.

2. Опіка може встановлюватися над неповнолітніми:

  1. до 12 років; в) до 14 років;

  2. до 13 років; г) до 15 років;

д) до 16 років.

3. Як називаються вчинки (діяння), які не суперечать вимогам правових норм або основним принципам права?

  1. законність; в) правопорушення;

  2. правопорядок; г) пасивна поведінка;

д) правомірна поведінка.

4. Норма права складається з наступних елементів:

  1. гіпотези, диспозиції, санкції; в) диспозиції;

  2. гіпотези; г) гіпотези, диспозиції;

д) основних елементів.

5. Неповна дієздатність встановлюється для фізичних осіб у віці від:

  1. 14 років до 18 років; в) 16 до 20 років;

  2. 15 до 19 років; г) 17 до 21 років;

д) 18 до 22 років.

6. Нічним робочим часом вважається час:

  1. з 8 год. вечора до 6 год. ранку; в) з 10 год. вечора до 6 год. ранку;

  2. з 9 год. вечора до 6 год. ранку; г) з 7 год. вечора до 7 год. ранку;

д) з 8 год. вечора до 7 год. ранку.

7. Як називається система всіх державних органів, які створюються для здійснення завдань і функцій держави?

  1. форма держави; в) політична система суспільства;

  2. державний орган; г) державний (політичний) режим;

д) механізм держави.

8. Незалежність України та створення самостійної української держави закріплено в:

  1. Декларації про державний суверенітет України;

  2. Законі про правонаступництво України;

  3. Акті проголошення незалежності України;

  4. Постанові Верховної Ради УРСР від 24 серпня 1991 року "Про проголошення незалежності України";

  5. Законі "Про економічну самостійність України".

9. Хто з перелічених осіб може бути суб’єктом цивільних правовідносин?

  1. заводський цех; в) новонароджена дитина;

  2. юридичний факультет університету; г) особа, що померла;

д) сім’я.

10. Назвіть одну з основних функцій прокуратури:

  1. захист прав людини; в) підтримка державного звинувачування;

  2. здійснення правосуддя; г) боротьба з організованою злочинністю;

д) забезпечення відповідності нормативних актів законодавчої влади Конституції України;

ІІ Трудове право України
Громадяни реалізують конституційне право на працю за допомогою норм трудового права. Трудове право – одна із провідних галузей права, яке регулює суспільні відносини, що виникають у процесі праці. Воно охоплює регулюванням комплекс відносин, що виникають під час використання суспільної, вільної, найманої, організованої, відплатної, особистої праці.

За сучасних умов у систему суспільних відносин, що становлять предмет трудового права, входять індивідуальні відносини щодо застосування найманої праці і колективні трудові відносини. Основу предмета трудового права складають індивідуальні відносини трудового найму.

За своєю суттю трудове право є правом захисту інтересів людини праці, захисту найманого працівника від експлуатації з боку роботодавця.

Методу трудового права властивий договірний характер праці та встановлення його умов у поєднанні з рекомендаційним та імперативним. Особливостями методу трудового права є: поєднання централізованого і локального регулювання суспільних відносин у сфері праці; поєднання договірного, рекомендаційного та імперативного способів регулювання; участь працівників у правовому регулюванні праці через трудові колективи та профспілкові органи; свобода вибору сторін при укладанні трудового договору; наявність специфічних засобів захисту трудових прав і збереження виконання трудових обов’язків.

Трудове право має зв’язок з конструкційним, цивільним, адміністративним та господарським правом.

Щоб опанувати питання предмета трудового права, учень повинен уміти визначити поняття трудового права, коло суспільних відносин, що ним регулюються, усвідомити місце трудового права в системі права України, навчитися проводити відмежування трудового права від інших суміжних галузей права, усвідомити метод і функції трудового права України.
Наприклад:

Газозварник К. і сантехник Ш. виконували ремонт опалення на складі готової продукції швейної фабрики. Коли сантехник пішов за трубами, газозварник вирішив самостійно продовжити роботу. Під час роботи він порушив правила техніки пожежної безпеки, внаслідок чого виникла пожежа й фабриці завдано шкоди у розмірі 1500 гривень.

Директор фабрики наклав на К. дисциплінарне стягнення – оголосив догану і зобов’язав юридичну службу підготувати позов до суду про стягнення з К. завданої фабриці шкоди у повному розмірі – 1500 гривень, а орган державного пожежного нагляду наклав штраф за порушення правил пожежної безпеки. Зарплата К. складає 750 гривень на місяць. К. погодився з накладеним дисциплінарним стягненням, але заперечував проти матеріальної відповідальності в повному обсязі та не погодився з притягненням до адміністративної відповідальності, мотивуючи це ст. 61 Конституції України.

Дайте юридичну оцінку ситуації.
Відповідь:

К. перебуває у трудових відносинах з фабрикою, яку в даному випадку представляє директор, і тому він має право притягнути К. до дисциплінарної відповідальності (ст. 147 і 147І КЗп П України).

К. завдав шкоди підприємству і повинен нести матеріальну відповідальність, але не повну, а обмежену – у межах середньомісячного заробітку, оскільки завдано шкоду через недбалість (ст. 132 і 133 п. 1 КЗпП України)

Директор має право не звертатися до суду для покриття шкоди працівником у розмірі, що не перевищує середньомісячного заробітку, а видати розпорядження про відрахування із заробітної плати працівника 750 гривень в рахунок покриття шкоди (ст. 136 КЗпП України).

Орган державного пожежного нагляду діяв у межах закону. Притягнення до адміністративної відповідальності К. не суперечить ст. 61 Конституції України, тому що ця стаття забороняє двічі притягувати до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. У даному випадку були три різних види відповідальності: дисциплінарна, матеріальна й адміністративна.

Завдання:

1. Задача. У зв’язку з незадовільним виконанням виробничого плану начальник відділу видав розпорядження про роботу у вихідні дні. Чи порушені права працівників і норми трудового законодавства? Проаналізуйте ситуацію і дайте правову оцінку.

2. Задача. Керівник банку і голова профспілкового комітету склали і підписали колективний договір, після чого в наказі по банку було оголошено про вступ договору в силу. Чи законні такі дії? Який порядок укладення колективного договору? Що таке колективний договір?

3. Задача. О.Борицька працювала бухгалтером банку “Полтва”. 12 лютого 2004 р. вона звернулася до адміністрації з проханням звільнити її за угодою сторін після закінчення двотижневого терміну. 25 лютого О.Борицька звернулася до адміністрації з прохання повернути їй заяву про звільнення, але одержала відмову. 27 лютого 2005 року адміністрація видала наказ про звільнення О.Борицької за п. 1 ст. 36 КЗпП України. Чи правомірні дії адміністрації?

4. Задача. При прийнятті на роботу Іванченка і Петріва відповідно на посади економіста і електрика адміністрація банку “Гривня” вимагала від них такі документи: паспорт; трудову книжку; диплом про закінчення вузу; характеристику з попереднього місця роботи; довідку про стан здоров’я; партійний квиток. Чи правомірна вимога адміністрації про пред’явлення вказаними особами всіх перерахованих документів? Як оформляється прийняття на роботу працівників?

5. Задача. У зв’язку із розлученням п. Бурмака звернувся в суд з позовом про розділ майна, у якому просив виділити йому більшу частину набутого у шлюбі майна на тій підставі, що його заробіток був завжди більшим, а дружина з 20-тилітнього спільного проживання у шлюбі працювала лише 5 років, а решту часу вела домашнє господарство і виховувала дітей. Яке рішення повинен винести суд ?

6. Задача. Працюючи у геологічній експедиції у віддаленому районі Карпат, громадянин К. одержав важку травму. Побоюючись за своє життя він склав заповіт на ім’я сторонньої особи, а не дружини і дітей. Начальник експедиції посвідчив заповіт. Обгрунтуйте: чи відповідає ця процедура вимогам закону?

7. Задача. Після того, як працівники банку «Високий Замок» бухгалтер Савченко і головний бухгалтер Тесля одружилися, керівник банку запропонував одному з них звільнитися, оскільки, згідно з чинним законодавством, спільна робота родичів забороняється. Дайте правовий аналіз ситуації.

8. Задача. Керівник банку і голова профспілкового комітету склали і підписали колективний договір, після чого в наказі по банку було оголошено про вступ договору в силу. Чи законні такі дії? Який порядок укладення колективного договору? Що таке колективний договір?

9. Задача. У 2002 р. п. Іванів уклав у встановленому законом порядку договір позики, за яким позичив п. Петрицькій 2 000 грн. терміном на 1 рік. Після закінчення терміну позики п. Петрицька не повернула названу суму грошей п. Іваніву. Які дії слід вчинити п. Іваніву? Що таке позовна давність та її терміни?

10. Задача. Пан Якименко, який знаходився на стаціонарному лікуванні, 15 грудня 2004 р. оформив на ім’я свого сина Ярослава доручення на отримання певної грошової суми з його вкладу в банку. 20 січня 2005 р. п. Я.Якименко звернувся в банк за отриманням грошей, але йому в цьому відмовили, мотивуючи тим, що доручення не дійсне, оскільки воно посвідчене головним лікарем і в ньому не зазначено терміну дії. Які вимоги висуваються для оформлення доручення на отримання грошей в банку? Чи має Ярослав право на одержання вкладу згідно з даним дорученням?

11. Задача. Подружжя Висоцьких звернулося до директора сиротинця із заявою про усиновлення дитини. Який порядок усиновлення? Який орган приймає остаточне рішення про усиновлення? Чи потрібна згода дитини на усиновлення?

12. Задача. Після того, як працівники банку «Гривня» програміст Павленко та бухгалтер Павлицька одружилися, керівник запропонував одному з них звільнитися, оскільки, мовляв, згідно з чинним законодавством, спільна робота родичів забороняється. Дайте правовий аналіз ситуації.

13. Задача. Випускнику Львівського банківського інституту п. Бейку при прийнятті на посаду економіста адміністрацією банку «Копійка» було встановлено тримісячний випробувальний термін. За тиждень до його закінчення п. Бейко занедужав. Після видуження і повернення на роботу через три тижні його ознайомили з наказом про звільнення. Проаналізуйте ситуацію і дайте правову оцінку.

14. Задача. Після того, як працівнику банку «Високий Замок» бухгалтер Савченко і економіст Теслюк одружилися, керівник банку запропонував одному з них звільнитися, оскільки, згідно з чинним законодавством, спільна робота родичів забороняється. Дайте правовий аналіз ситуації.
ІІІ Цивільне право
1. Чому, з точки зору цивільного права, трудовий договір не можна укласти, не погодивши питання про заробітну плату?
2. Частиною ІV ст. 249 ЦК передбачено право особи видавати безвідкличні довіреності на певний час, але насправді тут йдеться не про право, а про обмеження права. Чому?
3. У випадку укладення договору роздрібної купівлі-продажу суб’єкти цивільного права не однаковою мірою вільні щодо вступу у цивільно-правові відносини. Чому?
4. Після визнання громадянина в судовому порядкку не дієздатним він не виключається із суб’єктів права. Чому?
5. Спільна власність не може вважатися самостійною формою власності. Чому?
6. За своєю юридичною природою дії з виконання зобов’язання є правочинами. Чому?
7. Сплата неустойки є додатковим (до основного) обов’язком, а не основним. Чому?
8. Чому підпризначення спадкоємця не може вважатися заповітом з умовою?
9. Чому грошима як різновидом майна не можна користуватися за тим самим принципом, за яким користуються речами?
10. Будь-які відступлення майнових прав є продажем цих прав, але договір купівлі-продажу в такому разі виконує другорядну роль. Чому?
11. Вважається, що договір грошового вкладу поєднує елементи договору зберігання речей і договору позики. Чому?
12. Заповідач позбавлений права визначати в заповіті виключно правову долю його боргів. Чому?
13. Пред’явлення претензій батьками (опікунами, усиновлювачами) малолітньої дитини, яка уклала правочин, що виходить за межі її цивільної дієздатності, другій стороні за межами встановленого законом місячного терміну, не спричиняє визнання правочину нікчемним. Чому?
14. Строки існування суб’єктивного права застосовуються не до всіх правовідносин. Чому?
15. Стягнення неустойки можливе лише за наявності вини. Чому?


Схожі:

Як і галузь права, галузь екологічного законодавства є комплексною
Екологічне право — це комплексна галузь права, якою регулюються суспільні відносини в галузі охорони навколишнього природного середовища,...
Поняття і зміст права власності на природні ресурси
Право власності на природні ресурси — це інститут екологічного права, нормами якого регулюються суспільні відносини належності природних...
Викладач д с. н. Наталія Борисівна Шуст Лекція 1
Досягненню цих цілей і служить зокрема соціологія права. Розвиток соціології права останніми роками обумовлений тим, що існує прагнення...
Цивільне право України
Норми цивільного права (як і інші правові норми) регулюють суспільні відносини за участю громадян і різноманітних організацій. При...
1. Предмет і метод фінансового права
Предмет ФП, як галузі публічного права, суспільні відносини, що виникають у процесі фінансової діяльності держави. – тобто відносини...
Функції трудового права
Численні точки зору зводяться до того, що під функцією права розуміють або соціальне при­значення права, або напрями правового впливу...
Трудове право України є однією з провідних галузей права. Трудове...
Метою вивчення курсу «Трудове право» є отримання студентами знань з основ законодавства України про працю з урахуванням особливостей...
Предмет конституційного права
Основним предметом правового регулювання конституційного права України є суспільні відносини, які виникають і діють в процесі здійснення...
КНИГА ПЕРША ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ
Цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності,...
N 435-IV, 16. 01. 2003, Кодекс України, Верховна Рада України
Цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка