Львів 2012


Скачати 0.99 Mb.
Назва Львів 2012
Сторінка 1/8
Дата 19.04.2013
Розмір 0.99 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8






Львівський державний університет внутрішніх справ

Навчально-методична література

Серія: Методичні матеріали


ДОСУДОВЕ СЛІДСТВО В ОРГАНАХ ВНУТРІШНІХ СПРАВ
МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ
(програма навчальної дисципліни,
завдання для практичних та семінарських занять,
завдання для самостійної роботи,
індивідуальні навчально-дослідні завдання,

рекомендована література)
для курсантів 4-го крсу факультету підготовки слічих

спеціальність: 6.060.101 «правознавство»

Львів – 2012


УДК 343.98


Рекомендовано до друку Вченою радою

Львівського державного університету внутрішніх справ

(протокол .)
Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри кримінального процесу та криміналістики Львівського державного університету внутрішніх справ

(протокол № 2012 року.)


Рецензенти:

Благута Р.І., начальник кафедри кримінального процесу та криміналістики Львівського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент, підполковник міліції;

Куліш Л.В., начальник СВ УМВСУ на Львівській залізниці.

Коміссарчук Ю.А.

Досудове слідство в органах внутрішніх справ: методичні матеріали для курсантів / Коміссарчук. – Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2012. – 48 с.

УДК 343.98
Коміссарчук Ю.А. 2012

© Львівський державний університет

внутрішніх справ, 2012


ЗМІСТ


Вступ...................................................

4

І. Програма навчальної дисципліни

6

ІІ.Завдання для практичних та семінарських занять....................

15

ІІІ.Завдання для самостійної роботи.

26

ІV. Рекомендована література

33








ВСТУП
Навчальна дисципліна «Досудове слідство в органах внутрішніх справ», як складова частина кримінального процесу, належить до числа дисциплін, вивчення яких є необхідним для фахової підготовки працівника, що має намір в подальшому працювати в правоохоронних органах. ЇЇ призначення – дати майбутнім фахівцям необхідні знання про те, як повинен діяти слідчий під час здійснення кримінального провадження. Мова йде про: проведення перевірки по заявам і повідомленням громадян; застосування заходів забезпечення кримінального провадження; вирішення питання про проведення слідчих (розшукових) дій в процесі досудового розслідування; порядок і підстави зупинення, а також форми закінчення досудового розслідування.

Крім того призначенням навчальної дисципліни «Досудове слідство в органах внутрішніх справ» є дати майбутньому практичному працівникові ОВС, зокрема слідчому, основи знань та практичних навиків складанання кримінальних процесуальних документів та формування матеріалів кримінального провадження – підґрунтя глибокого і всестороннього вивчення системи здійснення кримінального процесуального провадження, у тому числі практичних його аспектів. Тут мають бути розкритими загальні засади й механізми кримінальної процесуальної діяльності, а також сформовані знання й уміння правильно її пояснювати, враховувати і використовувати у своїй практичній роботі.

Предмет вивчається на основі знань, які курсанти отримали з основного курсу «Кримінальний процес». Теоретичні знання і практичні навички використання спеціальних знань мають важливе значення для фахівців у ході розкриття, розслідування та попередження злочинів.

Навчальна програма складена з врахуванням актуальних проблем кримінального судочинства і відповідно до напрямків кримінального процесу, спрямована на більш повне і всебічне вивчення кримінального процесу та практики що стосується здійснення кримінального провадження.

Мета вивчення дисципліни

Мета навчальної дисципліни – забезпечення підготовки фахівців з освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», програма дисципліни й методика її викладання виходять із того, що після вивчення теоретичних положень кримінального права, кримінального процесу, криміналістики та інших дисциплін майбутнім слідчим необхідно набути навичок із прийняття процесуальних рішень, оволодіння знаннями щодо порядку та особливостей складання кримінальних процесуальних документів під час кримінального провадження, організації кримінального провадження в цілому, а також з'ясування особливостей досудового провадження при розслідуванні окремих видів злочинів, тобто навчитися “технології” досудового слідства. Тому значне місце відводиться практичним заняттям та діловим іграм. Одним із завдань навчання є формування зацікавленості науково-дослідною роботою з проблем кримінального процесу.

Завдання вивчення дисципліни:

Курсанти повинні знати:

на понятійному рівні світоглядні засади, теоретичні концепції, категорії та поняття, методи та зв’язки, визначення та терміни кримінального процесу, гносеологічні та методологічні основи кримінального процесу, теоретичні передумови, процесуальні засади організації, оцінки та використання результатів після складання процесуальних документів і проведення слідчих (розшукових), а також негласних слідчих (розшукових) дій при здійсненні кримінального провадження;

на фундаментальному рівні предмет досудове слідство в органах внутрішніх справ, його завдання, закони розвитку та місце у системі знань кримінального процесу, теорію та практику застосування спеціальних знань у діяльності по розкриттю, розслідуванню та попередженню злочинів, складанні процесуальних документів, прийняття правильного рішення відповідно до закону направленого на здійснення в кінцевому підсумку завдань кримінального судочинства.

на практично-творчому рівні правові, організаційні, етичні, психологічні основи проведення слідчих (розшукових) дій і складання процесуальних документів, основні форми взаємодії слідчого органу досудового розслідування з учасниками кримінального процесу під час проведення слідчих (розшукових) дій, а також працівниками оперативних підрозділів при здійсненні кримінального провадження.

Курсанти повинні вміти:

на репродуктивному рівні проводити слідчі (розшукові) дії, виявляти, оглядати, фіксувати, упаковувати, зберігати та оцінювати речові докази, що мають значення у кримінальному провадженні, призначати експертизи, правильно і грамотно складати процесуальні документи;

на евристичному (алгоритмічному) рівні за слідами злочину встановити механізм та обстановку вчинення злочину, особу злочинця, мотиви і мету його протиправної поведінки;

на творчому рівні аналізувати, творчо осмислювати та логічно впорядковувати інформацію, яка вміщена у матеріальних джерелах доказової інформації, вміло використовувати результати матеріалів дослідчої перевірки для вчасного і законного прийняття рішення про початок або закінчення досудового слідства. При здійсненні кримінального провадження приймати рішення про застосування заходів забезпечення кримінального провадження та запобіжних заходів, проведення невідкладних слідчих (розшукових) дій, організовувати взаємодію з оперативними підрозділами з метою закріплення доказів у кримінальному провадженні для швидкого і повного розкриття злочинів, викриття винних і притягнення їх до кримінальної відповідальності і покарання.

На практичних заняттях курсанти складають процесуальні документи за допомогою вивчення змісту архівних кримінальних справ та зразків кримінальних процесуальних документів, які необхідно отримувати у загальній бібліотеці перед заняттями.

З архівними кримінальними справами курсанти можуть ознайомитись під час самостійної роботи над навчальними матеріалами кримінального провадження на кафедри кримінального процесу.

Процесуальні документ, які курсанти не виконали під час практичного заняття виконуються ними самостійно і пред’являються викладачу на наступному практичному занятті.

Вивчення навчальної дисципліни «Досудове слідство в органах внутрішніх справ» – сприяє поглибленому вивченню діяльності слідчих органу досудового розслідування і оперативних підрозділів, що є однією з умов їх подальшої успішної праці на посадах співробітників оперативних підрозділів, слідчих, прокурорів та в інших сферах юридичної діяльності.

І. Програма навчальної дисципліни
зміст навчальної дисципліни

Зміст дисципліни «Досудове слідство в органах внутрішніх справ» полягає у розкритті теоретичних основ та отриманні практичного досвіду для забезпечення швидкого вирішення кримінального провадження, яке має базуватися на засадах і завданнях кримінального процесу, організації взаємодії між слідчим і оперативними підрозділами з метою викриття винних у вчиненні злочинів та притягнення їх до кримінальної відповідальності і покарання.

Вступні зауваження. Метою проведення звичайних лекцій, лекцій-бесід, проблемних лекцій є знайомство з основними науково-теоретичними положеннями досудового розслідування; визначення напрямів, основного змісту і характеру усіх інших форм навчальних занять.

Навчальна лекція – це систематизований виклад певних наукових або науково-методичних відомостей, ілюстрований при необхідності засобами наочності або демонстрацією дослідів.

Лекція є одним з основних видів навчальних занять у вищій школі. Призначенням лекцій є формування у курсантів фундаментальних знань з певної наукової галузі, а також визначення основного змісту і характеру усіх інших навчальних занять та самостійної роботи курсантів з відповідної дисципліни.

Лекція-бесіда забезпечує безпосередній контакт викладача з аудиторією і дозволяє привернути увагу курсантів до найбільш важливих питань теми лекції, визначити у процесі діалогу особливості сприйняття навчального матеріалу курсантами, завдяки чому лектор може оперативно вносити корективи у викладання лекції. У свою чергу, курсанти мають можливість обмірковувати поставлені запитання, робити самооцінку рівня своєї підготовки, дійти самостійно до певних висновків і узагальнень.

Проблемна лекція спрямована на розвиток логічного мислення курсантів. Після постановки викладачем проблеми курсантам пропонуються запитання для самостійного обмірковування, спонукаючи їх до самостійного, творчого розв’язання проблеми.

У результаті проведення лекцій курсанти повинні:

знати: поняття, завдання, засади кримінального процесу; суб’єктів та учасників досудового розслідування; основні положення досудового розслідування; особливості взаємодії слідчого з оперативними підрозділами, проведення слідчих (розшукових) дій, складання процесуальних документів при розслідуванні злочинів; порядок розгляду заяв і повідомлень громадян, обрання заходів забезпечення кримінального провадження та запобіжних заходів, збирання доказів, прийняття законних рішень при розслідуванні злочинів; прокурорський нагляд та судовий контроль за дотриманням законності при здійсненні досудового слідства.

вміти: самостійно працювати з літературою, складати процесуальні документи, приймати процесуальні рішення, організувати здійснення кримінального провадження в цілому, а також з'ясувати особливості досудового провадження при розслідуванні окремих видів злочинів, порівнювати різні погляди на їх розслідування, обґрунтовувати власну точку зору, складати процесуальні документи.
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ № 1 (теми 1-5)
Тема 1. Система основних положень досудового слідства, як форми досудового розслідування.

1 Поняття, завдання та значення досудового слідства.

2. Досудове слідство як форма досудового розслідування.

3. Провадження досудового слідства уповноваженими на те держаними органами, посадовими особами і своєчасний початок розслідування.

4. Недопустимість розголошення відомостей досудового слідства.

5. Підслідність кримінальних правопорушень: поняття та види: предметна (родова), персональна, альтернативна, за зв’язком справ, територіальна.

6. Підстави та порядок об’єднання і виділення матеріалів досудового слідства.

7. Строки досудового слідства. Порядок обчислення та продовження строків досудового слідства.
Тема 2. Основні засади провадження досудового слідства.

1. Поняття, значення і система засад кримінального процесу, які реалізовуються на досудовому слідстві.

2. Конституційні засади

- верховенства права;

- законності;

- поваги до людської гідності;

- забезпечення права на свободу та особисту недоторканність;

- недоторканності житла чи іншого володіння особи;

- таємниці спілкування;

- невтручання у приватне життя;

- недоторканності права власності;

- - презумпції невинуватості та забезпечення доведеності вини;

- свободи від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї;

- забезпечення права на захист;

3. Засади кримінального судочинства:

- публічності;

- диспозитивності;

- забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності;

- заборони двічі притягувати до кримінальної відповідальності за одне і те саме правопорушення;

- мови, якою здійснюється кримінальне провадження;

- розумних строків.

ТЕМА 3. Суб’єкти провадження досудового слідства.

1.Державні органи і посадові особи, які ведуть та безпосередньо здійснюють досудове слідство: орган досудового розслідування, керівник органу досудового розслідування, слідчий органу досудового розслідування, оперативні підрозділи.

2. Особи, які мають законний особистий інтерес під час провадження досудового слідства: потерпілий, його права та обов’язки; підозрюваний, обвинувачений, їх права та обов’язки; цивільний позивач, цивільний відповідач, їх права та обов’язки.

3. Захисник, як особа, яка захищає або представляє інтереси інших суб’єктів на стадії досудового слідства. Повноваження та обов’язки захисника. Залучення захисника. Відмова від захисника або його заміна. Обов’язкова участь захисника.

4. Особи які представляють інтереси інших суб’єктів: представник і законний представник потерпілого; законні представники підозрюваного, обвинуваченого, їх права та обов’язки.

5. Суб’єкти, які відіграють допоміжну роль на досудовому слідстві, їх права та обов’язки (свідок, понятий, перекладач, спеціаліст, експерт).

6. Суб’єкти, які здійснюють судовий та прокурорський нагляд за додержанням законів під час проведення досудового слідства: слідчий суддя та прокурор, їх повноваження.

7. Підстави порядок та наслідки відводу слідчого судді, прокурора, захисника, слідчого, представника, експерта, спеціаліста, перекладача.
ТЕМА 4. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження на досудовому слідстві.

1. Поняття та види заходів забезпечення кримінального провадження під час досудового слідства. Правила та підстави їх застосування.

2. Виклик слідчим, прокурором, судовий виклик і привід. Порядок здійснення виклику на досудовому слідстві.

3. Загальні положення накладення грошового стягнення. Розгляд питання про накладення грошового стягнення на особу.

4. Тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом під час провадження досудового слідства.

5. Відсторонення від посади під час провадження досудового слідства.

6. Загальні положення тимчасового доступу до речей і документів. Виконання ухвали суду про тимчасовий доступ до речей і документів, наслідки її невиконання.

7. Тимчасове вилучення майна. Підстави та порядок тимчасового вилучення майна. Припинення тимчасового вилучення майна.

8. Поняття, підстави і клопотання для арешту майна. Вирішення питання про арешт майна. Скасування арешту майна. Виконання ухвали про арешт майна


  1   2   3   4   5   6   7   8

Схожі:

ВИКЛАДАЧ ТОДОРОШКО Т. А
«Актуальні досягнення юридичної науки в ХХІ столітті» Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Вибрані найкращі тези...
До відома акціонерів відкритого акціонерного товариства
Україна, 79024, м. Львів, вул. Б. Хмельницького, 176, повідомляє про проведення загальних зборів акціонерів Товариства, які відбудуться...
79008‚ м. Львів‚ вул. Просвіти, 4а; тел. 298-73-46‚ факс 298-73-54, 298-73-70, E-mail
На виконання наказу головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації від 21. 09. 2012 р. №742 «Про проведення...
ЗМІЦНЕННЯ СТАЛОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ЧЕРЕЗ СПІВРОБІТНИЦТВО ОРГАНІВ...
Зміцнення сталого регіонального розвитку через співробітництво органів влади і місцевих громад Львівської області: Збірник/За заг...
Львів
Марков І., єрм. Бойко Ю., Іванкова-Стецюк О., Селещук Г. та ін. На роздоріжжі. Аналітичні матеріали комплексного дослідження / За...
Резюме
Київ), Володимир Пастернак (м. Харків), Марія Потабенко (м. Київ), Богдан Проць (м. Львів), Володимир Різун (м. Львів), Володимир...
Закопане лижі, сани і термали. (Новорічний) Виїзд 29/12 Львів Закопане...
Львів Закопане Ждяр Бялка Татранська Ясна (Низькі Татри) Краків Велічка Львів
Сикорский Н. М. Теория и практика редактирования. М.: Высш шк., 1980....
Григораш Д. С. Теорія і практика редагування газети. Львів: Вид-во Львів, ун-ту, 1966. С. 11-12, 17-19
Д. І. Герич, І. Д. Герич Спосіб апендектомії при обтурації просвіту...
Каф заг хірургії (зав. – проф. Д. А. Макар, Львів мед. ін-ту, Турків центр район лікарня, Львів обл.)
КУРС "ІСТОРІЯ ПЕРЕКЛАДУ" СПИСОК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСНОВНОЮ ЛІТЕРАТУРОЮ Основні підручники
Зорівчак Р. П. Реалія і переклад (на матеріалі англомовних перекладів української прози). – Львів: Вид-во Львів ун-ту, 1989. – 256...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка