Сімейне законодавство


Скачати 159.96 Kb.
Назва Сімейне законодавство
Дата 05.04.2013
Розмір 159.96 Kb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Право > Закон

Сімейне законодавство



Загальна характеристика сімейного права як галузі права України
Сімейне право України – сукупність правових норм, які регулюють майнові та особисті немайнові правовідносини осіб в сфері їх сімейного життя.

Методом правового регулювання сімейного права є диспозитивний.

Учасниками сімейних відносин є подружжя, батьки та діти, усиновлювачі та усиновлені, баба, дід, прабаба, прадід та онуки, правнуки, рідні брати та сестри, мачуха, вітчим та падчерка й пасинок.

Принципи сімейного права: моногамність (одношлюбність), свобода і добровільність укладення чи неукладення шлюбу, рівність чоловіка та жінки, захист честі, свободи та прав дитини.

Сімейні відносини регулюються Конституцією України, СКУ, іншими нормативно-правовими актами, зокрема ЦКУ, договорами, звичаями.
Загальна характеристика Сімейного кодексу України (СКУ)
1 січня 2004 року набрав чинності новий Сімейний кодекс України, прийнятий 10.01.2002 р. До цього моменту в Україні діяв Кодекс про шлюб та сім’ю України, прийнятий у 1969 р. з подальшими змінами та доповненнями.

СКУ визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов’язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових та майнових прав та обов’язків батьків та дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім’ї та родичів.

Регулювання сімейних відносин здійснюється СКУ з метою:

  • зміцнення сім’ї;

  • утвердження почуттів обов’язку перед членами родини;

  • побудови сімейних відносин на паритетних засадах, на почуттях взаємної любові та поваги, взаємодопомоги та підтримки;

  • забезпечення кожної дитини сімейним вихованням, можливістю духовного та фізичного розвитку.

СКУ складається з 7 розділів: 1. Загальні положення. 2. Шлюб. Права та обов’язки подружжя. 3. Права та обов’язки матері, батька та дитини. 4. Влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування. 5. Права та обов’язки інших членів сім’ї та родичів. 6. Застосування СКУ до іноземців, осіб без громадянства, застосування законів іноземних держав та міжнародних договорів в Україні. 7. Прикінцеві положення.

Поняття шлюбу, порядок його укладення



Інститут шлюбу є одним з найстаріших в історії людства. В різний час та в різних народів існували різноманітні поняття та форми шлюбу. Тривалий час шлюб існував у формі цивільного договору купівлі-продажу між чоловіком та батьками дружини, а сама дружина сприймалася як предмет цього договору, тобто, товар. В наш час практично в усіх країнах світу затверджена рівність чоловіка та жінки, отже шлюб перетворився на їх добровільний союз.

За ст. 51 Конституції України шлюб в Україні грунтується на вільній згоді жінки та чоловіка, які мають рівні права та обов’язки у шлюбі та сім’ї. Інститут шлюбу регламентується в тому числі й СКУ, ІІ розділом, гл. 4

Шлюб – сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану (ДОРАЦС).

Не вважається підставами для виникнення у чоловіка і жінки прав та обов’язків подружжя проживання однією сім’єю чи релігійний обряд шлюбу (якщо тільки він не відбувся до створення чи відновлення ДОРАЦС).

Шлюбний вік наступає для жінки – у 17 років, а для чоловіка – у 18. У виключних випадках суд може надати особі право на шлюб з 14 років.

Шлюб в Україні є моногамним та грунтується на вільній згоді чоловіка і жінки.

За ст. 26 СКУ не можуть перебувати у шлюбі:

  1. Родичі прямої лінії споріднення.

  2. Повнорідні та неповнорідні брат і сестра.

  3. Двоюрідні брат і сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця.

  4. Усиновитель та усиновлений.

  5. За рішенням суду може бути наданий дозвіл на шлюб рідної дитини усиновителя та усиновленого.

Державна реєстрація шлюбу встановлюється для стабілізації відносин чоловіка та жінки, відбувається урочисто, засвідчується Свідоцтвом про шлюб.

Чоловік та жінка особисто подають заяву до будь-якого ДОРАЦСу. Якщо вони не можуть з поважних причин подати заяву особисто, нотаріально засвідчену заяву можуть подати їхні представники.

Після подання заяви ДОРАЦС ознайомлює чоловіка та жінку з їхніми правами та обов’язками.

Сторони повинні повідомити друг друга про стан свого здоров’я.

В СКУ встановлений інститут заручин. Зарученими вважаються особи, які подали заяву на вступ у шлюб. Заручини не створюють обов’язку вступити у шлюб, але у випадку розірвання заручин винна сторона повинна відшкодувати іншій стороні усі витрати, пов’язані з підготовкою до весілля.

Шлюб реєструється через 1 місяць після подання заяви. У виключних випадках він може бути зареєстрованим раніше чи пізніше, але не пізніше 3 місяців з дня подання заяви. Реєстрація відбувається в приміщенні ДОРАЦС, або, за заявою наречених, в іншому місці.

Наречені мають право обрати спільним прізвище одного з подружжя, приєднати прізвище одного до іншого, змінити частини свого подвійного прізвища, залишити дошлюбне прізвище.

За ст. 92 сторони, які укладають шлюб можуть укласти шлюбний договір, яким регулюються їхні майнові права та обов’язки.

Недійсним є шлюб, укладений сторонами, які не можуть перебувати в шлюбі, сторонами які не мали наміру вступати в шлюб (примус, фіктивний шлюб) або недієздатною особою. Недійсність шлюбу визнається рішенням суду.


Підстави і порядок розірвання шлюбу



Шлюб може припинитися у смертю одного з подружжя або внаслідок розірвання.

Шлюб розривається за спільною заявою подружжя на підставі постанови ДОРАЦС або рішення суду. При відсутності згоди подружжя, шлюб розривається за заявою одного з них на підставі рішення суду.

Якщо в подружжя немає дітей, ДОРАЦС виносить постанову про розірвання шлюбу через місяць після подання відповідної заяви. ДОРАЦС розриває шлюб за заявою одного з подружжя якщо інший визнаний безвісно відсутнім, померлим чи засуджений за вчинення злочину на строк не менш як 3 роки.

Якщо в подружжя є діти, шлюб розривається через суд, до якого подружжя подає заяву з зазначенням з ким з подружжя діти будуть проживати. Протягом 1 місяця з дня подачі заяви, після визначення дійсності намірів подружжя, збереження їх інтересів та інтересів їхніх дітей, суд виносить рішення про розірвання шлюбу.

При відсутності згоди подружжя, одне з них може подати до суду позов про розірвання шлюбу. Позов не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини та протягом 1 року після народження дитини, крім випадків коли один з подружжя вчинив протиправну поведінку щодо другого чи дитини, чи якщо батьківство дитини визнане за іншою особою.

Підставами для розірвання шлюбу за позовом одного з подружжя є суперечення подальшого спільного життя інтересам подружжя чи їхніх дітей.

Розірвання шлюбу реєструється в ДОРАЦС, про що видається свідоцтво.

Розірвання шлюбу може бути визнане судом фіктивним по заяві зацікавленої особи, якщо подружжя продовжує подальше сумісне проживання.

Особисті та майнові права і обов’язки подружжя



Права та обов’язки подружжя регламентуються Конституцією України та СКУ (ІІ розділ).

До основних особистих немайнових прав та обов’язків подружжя належать: право на материнство, право на батьківство, право чоловіка та дружини на повагу своєї індивідуальності, право чоловіка та дружини на фізичний та духовний розвиток, право чоловіка та дружини на зміну прізвища, право дружини та чоловіка на розподіл обов’язків та спільне вирішення питань життя сім’ї, обов’язок подружжя турбуватися про сім’ю, право чоловіка та дружини на особисту свободу.

Серед майнових прав чоловік та дружина мають право на особисту та спільну приватну власність.

Особистою приватною власністю кожного з подружжя є:

  1. майно, набуте ними до шлюбу;

  2. майно, набуте в шлюбі на підставі договорів дарування та в порядку спадкування;

  3. майно, набуте під час шлюбу, але за кошти, які належали їм особисто;

  4. речі індивідуального користування, набуті за спільні кошти;

  5. премії, виплати за пошкодження особистих речей, страхові суми;

  6. доходи від речей, які перебувають у їхній особистій власності.

До спільної сумісної власності подружжя входить майно, набуте ними за час шлюбу незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини самостійного доходу. Якщо особисте майно чоловіка чи дружини за час шлюбу істотно збільшилося у своїх вартості внаслідок спільних грошових чи трудових затрат, воно у разі спору може бути визнано судом спільною сумісною власністю.

Розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності. Розпорядження таким майном здійснюється відповідно до ЦКУ.

Чоловік та дружина мають право розділити спільне майно незалежно від розірвання шлюбу. При розподілі майна частки подружжя є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними чи шлюбним договором, чи рішенням суду.

За зобов’язаннями одного з подружжя стягнення не може накладатися на спільне сумісне майно, якщо тільки дії цього подружжя, внаслідок яких виникло зобов’язання були в інтересах сім’ї.

Якщо чоловік та жінка проживають однією сім’єю без укладення шлюбу, майно набуте ними під час такого проживання є спільною сумісною власністю, якщо інше не передбачене договором.

Подружжя мають права та обов’язки по утриманню один одного. Якщо один з подружжя перебуває на утриманні іншого з поважних причин, розірвання шлюбу не припиняє утримання.

Подружжя мають право укласти шлюбний договір, який буде регулювати майнові права та обов’язки подружжя в шлюбі та у випадку його припинення.
Особисті та майнові права і обов’язки батьків та дітей
Батьками дитини народженої в шлюбі є обидва з подружжя. Батько позашлюбної дитини визнається за його особистою заявою, про що вноситься запис у свідоцтво про народження.

До особистих прав і обов’язків батьків та дітей входять:

  1. Батьки мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, перебували вони в шлюбі чи ні, знаходяться в розірваному шлюбі, повнолітні батьки чи ні. Так само й діти мають рівні права та обов’язки щодо своїх батьків.

  2. Батьки зобов’язані забрати дитину з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров’я та зареєструвати дитину в ДОРАЦС протягом 1 місяця.

  3. Ім’я дитини визначається за згодою батьків, прізвище – за прізвищем батьків, по-батькові – за іменем батька чи вказівкою матері.

  4. Батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров’я дитини, фізичний та моральний розвиток. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, та покарання, які принижують гідність дитини.

  5. Батьки мають переважне перед іншими особами право на особисте виховання дитини. Усі питання виховання вирішуються ними спільно.

  6. Дитина має право противитися неналежному виконанню батьками своїх обов’язків щодо неї.

  7. Дитина має право звертатися за захистом своїх прав до органів опіки та піклування, інших органів державної влади, суду (по досягненні 14 років).

  8. Мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування.

  9. Батьки мають право на самозахист своєї дитини.

  10. Батьки мають право відібрати малолітню дитину від інших осіб.

  11. Дитина, повнолітні дочка та син зобов’язані піклуватися про своїх батьків, надавати їм допомогу, турботу.

Майнові права и обов’язки батьків та дітей наступні:

  1. Бути самостійними власниками майна навіть й при сумісному проживанні.

  2. Власністю дитини є майно, придбане її батьками для її розвитку, навчання, виховання.

  3. Якщо у малолітньої дитини є майно, батьки управляють ним без спеціального на те повноваження, використовувати дохід від нього на розвиток дитини та потреби сім’ї.

  4. Аліменти на дитину є власністю того батька, на ім’я якого вони отримуються і використовуються за цільовим призначенням.

  5. Батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а після повноліття по обставинам.


Позбавлення батьківських прав
За ст. 164 СКУ мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони:

  1. не забрали дитину з пологового будинку чи іншого закладу охорони здоров’я без поважних причин і протягом 6 місяців не виявили щодо неї батьківського піклування;

  2. ухиляються від обов’язків по вихованню дитини;

  3. жорстоко поводяться с дитиною;

  4. є хронічними алкоголіками та наркоманами;

  5. вдаються до експлуатації дитини, примушують її жебракувати та бродяжничати;

  6. засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Особа може бути позбавлена батьківських прав як щодо усіх своїх дітей, так і щодо одного чи декількох з них.

Звернутися до суду с позовом про позбавлення батьківських прав можуть один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім’ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров’я або навчальний заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, сама дитина, яка досягла 14 років.

Особа, позбавлена батьківських прав:

  1. втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов’язків щодо її виховання;

  2. перестає бути законним представником дитини;

  3. втрачає права на державні пільги та допомогу сім’ям з дітьми;

  4. не може бути усиновлювачем, опікуном, піклувальником;

  5. не може отримати у майбутньому майнових прав, пов’язаних з батьківством.

Особа, позбавлена батьківських прав не звільняється від обов’язку утримання дитини.

Суд може дозволити особам, що позбавлені батьківських прав разові періодичні побачення з дитиною, якщо це не завдає їй шкоди.

При наявній можливості суд може прийняти рішення про виселення позбавленого прав батьки з помешкання, де проживає дитина, або примусово поділити помешкання.

Переважні права на виховання дитини при позбавленні її батьків батьківських прав має інший батько або найближчі родичі (брати, сестри, бабка, дід), якщо така передача неможлива, дитина передається до органів опіки та піклування. За дитиною зберігається її житлове приміщення.

Особи, позбавлені батьківських прав можуть звернутися до суду з проханням їх поновлення.

Суд може постановити рішення про відібрання дитини від одного чи обох з батьків без позбавлення батьківських прав, якщо залишення у них дитини є небезпечним для її здоров’я, життя, морального виховання.

Усиновлення та удочеріння



Усиновлення регламентується Конституцією України та розділом 4 СКУ, іншими нормативно-правовими актами.

Усиновлення - це прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Як правило, усиновленою може бути дитина, але у виняткових випадках суд може постановити рішення про усиновлення повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування. У цьому разі суд бере до уваги сімейний стан усиновлювача, зокрема відсутність у нього своїх дітей, та інші обставини, що мають істотне значення.

Дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров'я або яку відмовилися забрати з них батьки, інші родичі, або яку було підкинуто чи знайдено, може бути усиновлена після досягнення нею двомісячного віку, чи після спливу двох місяців з часу її знайдення.

Якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз'єднані при їх усиновленні інакше як за згодою суду, органу опіки та при надзвичайних обставинах. Якщо усиновлення для дитини не є таємним, брат та сестра мають право знати про нове місце її проживання.

Усиновлювачем дитини може бути повнолітня дієздатна особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на 15 років. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж 18 років. Усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, які проживають однією сім’єю. Усиновлювачами не можуть бути особи однієї статі.

Особи, які не перебувають у шлюбі між собою, не можуть усиновити одну і ту ж дитину, якщо тільки не проживають однією сім'єю і суд дав дозвіл на усиновлення. Якщо дитина має лише одного з батьків, інший усиновлювач повинен перебувати з її батьком у шлюбі або проживати однією сім'єю (останнє тільки за рішенням суду). Якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв'язку з усиновленням втрачають правовий зв'язок з нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка.

Кількість дітей, яку може усиновити один усиновлювач, не обмежується.

Не можуть бути усиновлювачами особи, які:

  1. обмежені у дієздатності;

  2. визнані недієздатними;

  3. позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;

  4. були усиновлювачами іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним з їхньої вини;

  5. перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;

  6. зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

  7. не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);

  8. страждають на хвороби, перелік яких затверджений Міністерством охорони здоров'я України.

  9. інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини.

За наявності кількох осіб, які виявили бажання усиновити одну і ту ж дитину, переважне право на її усиновлення має громадянин України:

  1. в сім'ї якого виховується дитина (яка усиновлюється);

  2. який є чоловіком матері, дружиною батька дитини, яка усиновлюється;

  3. який усиновлює кількох дітей, які є братами, сестрами;

  4. який є родичем дитини.

  5. подружжя.

Посередницька, комерційна діяльність щодо усиновлення дітей, передання їх під опіку, піклування чи на виховання в сім'ї громадян України, іноземців або осіб без громадянства забороняється.

Усиновлення дитини здійснюється за вільною безумовною безоплатною згодою її батьків після досягнення дитиною двомісячного віку. Якщо мати чи батько дитини є неповнолітніми, крім їхньої згоди на усиновлення потрібна згода їхніх батьків.

Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо тільки вона не проживає в сім'ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками. Згода дитини, якщо вона усвідомлює факт усиновлення, дається у формі, яка відповідає її вікові.

Усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони:

  1. невідомі;

  2. визнані безвісно відсутніми;

  3. визнані недієздатними;

  4. позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

  5. усиновлення дитини може бути проведено без згоди повнолітніх батьків, якщо судом буде встановлено, що вони, не проживаючи з дитиною понад 6 місяців без поважних причин, не проявляють щодо неї батьківської турботи та піклування, не виховують та не утримують її.

На усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

Усиновлення дитини може відбуватися за згодою її опікунів, піклувальників, закладу охорони здоров'я або навчального закладу.

Особа, яка бажає усиновити дитину, особисто подає до суду заяву про усиновлення.

Суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров'я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; 3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; 4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; 5) особу дитини та стан її здоров'я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити; 7) здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини. Суд не може відмовити особі в усиновленні на тій підставі, що вона вже має або може народити дитину. Суд, постановляючи рішення про усиновлення повнолітньої особи, враховує мотиви, на підставі яких особи бажають усиновлення, можливість їхнього спільного проживання, їхній сімейний стан та стан здоров'я, а також інші обставини, що мають істотне значення.

Особа має право на таємницю перебування на обліку тих, хто бажає усиновити дитину, пошуку дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення та її розгляду, рішення суду про усиновлення. Дитина, яка усиновлена, має право на таємницю, в тому числі і від неї самої, факту її усиновлення. Особа, яка була усиновлена, має право після досягнення нею 14 років на одержання інформації щодо свого усиновлення.

З моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов'язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням. При усиновленні дитини однією особою ці права та обов'язки можуть бути збережені за бажанням матері, якщо усиновлювачем є чоловік, або за бажанням батька, якщо усиновлювачем є жінка.

Рішенням суду усиновлення може бути визнане недійсним чи скасованим.

Опіка та піклування



Опіка, піклування встановлюється органом опіки та піклування, а також судом над дітьми, які залишилися без батьківського піклування.

Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14 років, а піклування - над дитиною у віці від 14 до 18 років.

Опікуном, піклувальником дитини може бути за її згодою повнолітня дієздатна особа.

При призначенні дитині опікуна або піклувальника органом опіки та піклування враховуються особисті якості особи, її здатність до виховання дитини, ставлення до неї, а також бажання самої дитини. Не може бути опікуном, піклувальником дитини особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, особа, позбавлена батьківських прав, а також особа, інтереси якої суперечать інтересам дитини.

Якщо дитина постійно проживає у дитячому закладі або закладі охорони здоров'я, функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих закладів.

Орган опіки та піклування контролює умови утримання, виховання, навчання дитини, над якою встановлено опіку або піклування.

Дитина, над якою встановлено опіку або піклування, має право:

  1. на проживання в сім'ї опікуна або піклувальника, на піклування з його боку, або у відповідному закладі опіки та піклування;

  2. на забезпечення їй умов для всебічного розвитку, освіти, виховання і на повагу до її людської гідності;

  3. на збереження права користування житлом, у якому вона проживала до встановлення опіки або піклування. У разі відсутності житла така дитина має право на його отримання відповідно до закону;

  4. на захист від зловживань з боку опікуна або піклувальника;

  5. на пільги, встановлені законом, при працевлаштуванні після закінчення строку перебування у закладі опіки.

Встановлення опіки та піклування не припиняє права дитини на аліменти, пенсії, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв'язку з втратою годувальника.

Опікун, піклувальник має право самостійно визначати способи виховання дитини з урахуванням думки дитини та рекомендацій органу опіки та піклування, має право вимагати повернення дитини від будь-якої особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду.

Опікун, піклувальник не має права перешкоджати спілкуванню дитини з її батьками та іншими родичами, за винятком випадків, коли таке спілкування суперечить інтересам дитини. Цивільні права та обов'язки опікуна, піклувальника встановлюються ЦКУ.

Обов'язки з опіки та піклування щодо дитини виконуються опікуном та піклувальником безоплатно.

В СКУ передбачена така форма опіки як патронат. За договором про патронат орган опіки та піклування передає дитину, яка є сиротою або з інших причин позбавлена батьківського піклування, на виховання у сім'ю іншої особи (патронатного вихователя) до досягнення дитиною повноліття, за плату.

На передачу дитини у сім'ю патронатного вихователя потрібна згода дитини, якщо вона досягла такого віку, що може її висловити.

За виховання дитини патронатному вихователю встановлюється плата, розмір якої визначається за його домовленістю з органом опіки та піклування.

Патронатний вихователь зобов'язаний: 1) забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо; 2) створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку; 3) захищати дитину, її права та інтереси як опікун або піклувальник, без спеціальних на те повноважень.

Договір про патронат припиняється у разі відмови від нього вихователя або дитини, яка досягла 14 років. До призначення дитині нового вихователя або передання дитини іншій особі, навчальному закладові, закладові охорони здоров'я або соціального захисту вихователь, який відмовився від договору, зобов'язаний піклуватися про дитину. Договір про патронат може бути розірваний за згодою сторін або за рішенням суду в разі невиконання вихователем своїх обов'язків або якщо між ним та дитиною склалися стосунки, які перешкоджають виконанню обов'язків за договором.

Схожі:

План Шлюбно-сімейне право України: поняття і предмет правового регулювання...
Крім того, шлюбно-сімейне право України регу­лює відносини усиновлення (удочеріння), опіки й піклування і т д
Навчально-методичний посібник для самостійної роботи та практичних...
Навчально-методичний посібник для самостійної роботи та практичних занять з навчальної дисципліни “Сімейне право” (відповідно до...
РОЗДІЛ I ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ Глава 1 КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧЕ ЗАКОНОДАВСТВО...
Кримінально-виконавче законодавство України складається з цього Кодексу, інших актів законодавства, а також чинних міжнародних договорів,...
СЦЕНАРІЙ НОВОРІЧНОГО СВЯТА
Білосніжка Скоро Новий рік, сімейне свято, а мені навіть додому до палацу навідатися
ЛЕКЦІЯ з дисципліни «Основи римського права» ТЕМА №6. СІМЕЙНЕ ПРАВО
Трофанчук Г.І. Римське приватне право: Навчальний посібник. – Атіка, 2006. – 248с
ЛЕКЦІЯ з дисципліни «Цивільне та сімейне право»
Лекцію підготував: кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету...
План Вправа знайомство «Любительське сімейне фото» 10 хв. Презентація...
Формувати в учнів навички ефективної комунікації, що мають стати основою попередження негативної поведінки учнів
НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО На правах...
Спеціальність 12. 00. 03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право
ТЕМА № ПОНЯТТЯ, ЗАВДАННЯ, ЗНАЧЕНЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ. КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНЕ...
...
З навчально-методичної та наукової роботи підполковник міліції О. М. Обушенко
Робоча програма навчальної дисципліни «Цивільне та сімейне право» для студентів 2 курсу юридичного факультету ННІ Права та безпеки...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка