Міське і сільське населення. Типи населених пунктів. Урбанізація. Територіальні відмінності в рівнях урбанізації у різних регіонах України. Субурбанізація. Сис­тема міського розселення України. Міські агломерації. Столиця держави та її значення. Типи міст за розмірами та за функціями


Скачати 75.91 Kb.
Назва Міське і сільське населення. Типи населених пунктів. Урбанізація. Територіальні відмінності в рівнях урбанізації у різних регіонах України. Субурбанізація. Сис­тема міського розселення України. Міські агломерації. Столиця держави та її значення. Типи міст за розмірами та за функціями
Дата 05.03.2016
Розмір 75.91 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Тема: Міське і сільське населення. Типи населених пунктів. Урбанізація. Територіальні відмінності в рівнях урбанізації у різних регіонах України. Субурбанізація. Сис­тема міського розселення України. Міські агломерації. Столиця держави та її значення. Типи міст за розмірами та за функціями.

Мета: сформувати уявлення про особливості розміщення населення України; розповісти про типи населених пунктів; розвивати в учнів вміння аналізувати тематичні карти; виховувати в учнів вміння їхньої причетності до процесів, що відбуваються в Україні.

Обладнання: карта населення, карта адміністративно-територіаль­ного поділу України, роздавальний матеріал — таблиця «Населення України».

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Структура уроку:

І. Організаційний момент 1 хв.

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів 7 хв.

  1. Вивчення нового матеріалу 25 хв.

  2. Закріплення нових знань і вмінь учнів 9 хв.

V. Підсумок уроку 2 хв.

VI. Домашнє завдання 1хв.

Хід уроку

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

  1. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ
    Бесіда.




  1. Який показник характеризує особливості розселення иаселен-
    ня тієї чи іншої території?

  2. Якими, на ваш погляд, є основні чинники, що впливають на
    розміщення населення?

  3. Що таке міграції?

  4. Які причини міграцій?

  5. Який зв'язок існує між розміщенням населення і міграціями?

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
Розповідь учителя.

Розходження в темпах відтворення населення, характері внутріш­ніх міграцій, історії заселення й освоєння території України, а та­кож різноманітність природно-кліматичних умов спричинили нерів­номірне розміщення населення України.

Густота населення — кількість населення на одиницю площі (осіб/кмг). Це показник не лише ступеня заселеності, але й ступеня освоєння території. Середня густота населення території зростає про­порційно росту кількості населення.

Україна характеризується досить високою густотою населення. Давайте розглянемо особливості розміщення населення в нашій країні та їхні причини. Як змінювався показник густоти населення в Україні?

Самостійна робота.

Проаналізуйте карту населення України і дайте відповіді на такі питання.

  1. Який колір переважає на карті? Що він позначає?

2. У якій частині України переважає більш інтенсивне фарбування? Чому?

3. Що позначено на карті пунсонами?

4. Що можна сказати про розміщення пунсонів на карті? У якій частині України більше скупчень пунсонів? Чому?

5. Який показник характеризується на карті діаметром пунсона?

6. Назвіть найбільші міста України.

7. У якій частині України, на ваш погляд, найбільша густота виселення? Чому?

8. У якій частині України найбільша густота сільського населення? Назвіть її показники.

9. У яких областях висока частка сільського населення?

10. У яких областях висока частка міського населення? [ (У результаті аналізу карти учні виробляють висновок про розміщення населення, який записують до зошита.)

Населення розміщене на території держави нерівномірно. Найбіль­ша густота спостерігається в індустріально розвинутих районах Дон­басу і Наддніпрянщини, найменша — у Чернігівській області. Сере­дня густота населення України складає 80 осіб/км2. У західних областях густота сільського населення вища.

Розповідь учителя.

Розглянемо систему розселення, що сформувалася в Україні.

— Які населені пункти переважають на сході України? На заході? Чому?

Система розселення — це сукупність населених пунктів певної території, неоднакових за кількістю мешканців і функціями, об'єд­наних різними видами зв'язків.

Усі населені пункти України можна розділити на міські та сіль­ські. Вони розрізняються за соціально-економічними функціями, структурою і темпами

приросту населення, міграційними потоками тощо.

Місто — населений пункт, кількість населення якого складає не менш 10 тис. осіб і більша частина (не менш 80%) зайнята не в сільському господарстві. Відповідно до існуючої в наш час класи­фікації за кількістю населення в Україні виділяють такі категорії міст: малі (з кількістю мешканців до 50 тис. осіб), середні (від 50 до 100 тис. осіб), великі (від 100 до 250 тис. осіб), дуже великі (від 250 до 1 млн. осіб), найбільші (понад 1 млн. осіб) — міста-мільйонери.

Розповідь учителя.

Міста виконують різні функції, забезпечуючи розвиток країниі в цілому. Виділяють міста: поліфункціональні й монофункціональні;

Поліфункціональні одночасно виконують безліч функцій, у тому числі:

  • адміністративного центру (обласні центри);

  • наукового центру;

  • промислового центру;

  • транспортного центру;

  • культурного центру;

  • історичного центру.

Монофункціональні міста виконують лише одну функцію. Наприклад: центр гірничодобувної промисловості, місто-курорт тощо.

Розповідь учителя.

(Під час розповіді учні записують визначення до зошита.)

Урбанізація — це історичний процес підвищення ролі міст в економічному і культурному житті суспільства, що виражається в зосередженні промисловості й населення в містах і поширенні міського рівня життя. Рівень урбанізації — це частка городян у загальній: кількості населення країни. Даний показник виражається у про центах.

Перші міста на території нашої держави були засновані грецькими колоністами в VII—V ст. до н. є. на узбережжі Чорного моря Густа мережа міст сформувалася в часи Київської Русі.

Із середини XVII ст. почали виникати перші міста в Слобідській Україні. Велику частину населення цих міст складали українські козаки.

До скасування кріпацтва (1861 р.) населення в українських містах збільшувалося досить повільно.

Після скасування кріпацтва почався процес збільшення кількості міст і зростання кількості міського населення на сході України, що було пов'язано з розвитком гірничодобувної промисловості.

Процес збільшення кількості міських мешканців у державі виражається у прискоренні темпів урбанізації.

Бесіда.

  1. У які періоди розвитку нашої держави зростання кількості населення міст уповільнювалося? Прискорювалося? Чому?

2. Якими є темпи урбанізації в Україні в наш час? )

3. У яких частинах України темпи урбанізації вищі? У яких нижчі? Чому?

Розповідь учителя.

Найгустіша мережа міських населених пунктів склалася в Донбасі. Тут поширені великі й дуже великі міста. У західних частинах І України поширені малі й середні міста. їхня мережа не така густа, І лк на сході, але сучасні темпи урбанізації значно вищі.

У районах України, де зосереджена велика кількість промислових підприємств, добре розвинута транспортна мережа і відзначається висока густота міських населених пунктів, виникли агломерації — своєрідне зосередження міських поселень навколо великого міста. Міська агломерація — компактне просторове угруповання, І головним чином, міських поселень, об'єднаних в одне ціле стійкими й інтенсивними виробничими, трудовими, культурно-побутовими і рекреаційними зв'язками.

Самостійна робота.

Використовуючи карту населення, назвіть великі агломерації І (3—5 прикладів). Поясніть, які зв'язки існують між центром агломерації (великим містом) й іншими населеними пунктами.

Розповідь учителя.

В Україні нараховується 19 агломерацій, у яких мешкає майже І половина (47 %) міського населення. Найбільші агломерації виникли навколо найбільших поліфункціональних міст (Київська, Харківська, Одеська) і в районах, де інтенсивно розвивалися галузі важкої і промисловості (Донецько-Макіївська, Горлівсько-Єнакіївська,і Дніпропетровсько-Дніпродзержинська).

Серед агломерацій виділяються моноцентричні та поліцентричні.

Моноцентричні — з одним центром, що підпорядковує своєму : впливу всі інші поселення, розташовані в приміській зоні. Міста І цієї зони називають «містами-супутниками». У моноцентричній агломерації центр набагато перевершує інші населені пункти за кількістю населення та економічним потенціалом.

Поліцентричні міські агломерації мають кілька взаємопов'яза­них міст-центрів.

Розповідь учителя.

Однією з найбільших міських агломерацій є Київська.

Столиця — головний політичний центр держави. її назва і статусу визначені Конституцією. Основна функція столиці — керування політичним, соціальним, культурним і економічним життям країни.

До початку 1990-х рр. політична роль Києва була незначною.

Це пояснюється тим, що Україна не була самостійною державою.

Але саме тут 16 червня 1990 р. Верховна Рада УРСР проголосила державний суверенітет України, а 24 серпня 1991 р. — Акт про незалежність.

Київ — центр міської агломерації, місто-мільйонер. Він розташований на обох берегах Дніпра, у його середній течії, нижче впадання лівої притоки — Десни. Його площа — 824 км2. Київ поділяється на 14 міських районів і є містом державного підпорядкування.
Бесіда.

Поряд із процесами урбанізації в сучасному світі (особливо це Я характерне для розвинутих країн) виявляються процеси субурбанізації, тобто зростання і розвитку приміської зони більш швидкими Я темпами, ніж зростання основного міста — ядра агломерації.

— Чому відбувається дане явище?

Зростання великих міст штучно обмежується, оскільки тут загострюються енергетична, сировинна, транспортна і продовольча проб-1 леми. Найбільші агломерації стають центрами екологічних проблем тому що в них спостерігається високий рівень концентрації виробництва.

Тому населення прагне перебратися до приміської зони, де умови існування безпечніші.

  1. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Бесіда.

  1. Які розходження є в рівнях урбанізації різних частин України? Назвіть причини цих розходжень.

  2. Які розходження є в темпах урбанізації різних частин України? Назвіть причини цих розходжень.

І V. ПІДСУМОК УРОКУ
Бесіда.

1. Що називається містом, агломерацією, субурбанізацією?

2. Які функції можуть виконувати міста?

Ми з'ясували, що в Україні досить високий рівень урбанізації особливо в східних регіонах), де склалися великі міські агломерації, багато поліфункціональних міст.

Висока густота населення України обумовлена сприятливими природними умовами й історичними чинниками заселення.

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Прочитати конспект уроку.

2. Вміти аналізувати карту населення України.

3. Опрацювати текст підручника [9]: § 5 (вибірково), завдання 1 І (с. 27), § 9, питання 2 (с. 43), завдання 3 (с. 43).

Схожі:

Уроку
Система розселення населення світу. Урбанізація як глобальний процес сучасності і майбуття
Проект правил благоустрою населених пунктів територіальної громади Лугинської селищної ради
Лугинської селищної ради містять загальнообов’язкові норми, що регулюють належне утримання та раціональне використання території...
Україна незалежна держава. Символи держави: герб, прапор, гімн; їх...
Тема: Україна незалежна держава. Символи держави: герб, прапор, гімн; їх значення. Київ столиця України
ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ “Історія України”
Факти: Поява та розселення людей на території України. Кочовики за раннього залізного віку. Заснування античних міст-колоній у Північному...
ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ “Історія України”
Факти: Поява та розселення людей на території України. Кочовики за раннього залізного віку. Заснування античних міст-колоній у Північному...
ПРАВИЛА благоустрою, забезпечення чистоти, порядку та додержання...
Кодекс України про адміністративні правопорушення, постанова Кабінету Міністрів України від 08. 04. 1999 N 559 Про такси для обчислення...
Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення сесії Лугинської районної...
Ених насаджень за межами населених пунктів на території Лугинськго району» розроблений з метою удосконалення порядку видалення дерев,...
Південна Америка
Анд), білі європейці та чорні африканці, мулати, метиси і самбо; значна частина території безлюдна (переважно басейн Амазонки); найгустіше...
ПРАВИЛА благоустрою, забезпечення чистоти, порядку та додержання...
Кодекс України про адміністративні правопорушення, Постанова Кабінету Міністрів України від 8 квітня 1999 р. N 559 Про такси для...
Тема: Екологічний стан водойм України. Водний кодекс України
Мета: Ознайомитись із основними методами очищення стічних вод населених пунктів. Ознайомитись з правовою охороною вод
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка