«Права дитини будемо вчити, щоб дитину захистити !»


Скачати 45.56 Kb.
Назва «Права дитини будемо вчити, щоб дитину захистити !»
Дата 09.02.2014
Розмір 45.56 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
«Права дитини будемо вчити, щоб дитину захистити !».
День прав людини - міжнародне свято, що відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році.

До поняття «Права людини» людство прийшло не відразу. Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо.

Важливим гуманістичним документом нашого часу є Конвенція про права дитини. Вона закликає дорослих і дітей будувати свої взаємини на морально-правових нормах, в основі яких лежить істинний гуманізм та демократизм, повага й дбайливе ставлення до особистості дитини, до її думок, поглядів. Одночасно Конвенція стверджує потребу формування у молодого покоління свідомого розуміння законів та прав інших людей, поваги до них.

Законослухняний громадянин, свідомий своїх прав та обов»язків, патріот своєї Вітчизни – таким нам бачиться громадянин вільної, незалежної, успішної України.

Тож, щоб виростити наших вихованців гідними цього звання, належно підготувати їх до життя, неабияку увагу в нашому дошкільному закладі приділяється громадянському вихованню дошкільнят, у тому числі і правовому.

Тож дізнавшись про конкурс «Безпечна країна очима дитини», який проводився журналом «Жирафа Рафа», вихованці старших груп разом із практичним психологом, вирішили прийняти участь і надіслати свої матеріали, що проведення в закладі проекту «Права дитини будемо вчити, щоб дитину захистити».

В ході занять діти в цікавій ігровій формі ознайомились з основними правами дітей, мали змогу закріпити набуті знання в рухових іграх та дидактичних вправах. Інтерес до навчання, бажання пізнавати найдоступніше проходить через казку. Отож знайомі казкові герої допомагали малюкам зрозуміти, як у житті діє правова система і що буває, коли трапляються різноманітні порушення. Юні правознавці з цікавістю аналізували казкові випадки, відзначаючи які права дитини були порушено в казці.

Інтерес та захоплення викликала у дітей колективна творча робота «Квітка наших прав». Діти самостійно добирали малюнки відповідно до вивчених прав, створювали композицію-аплікацію, жваво обговорювали результати своєї праці.

Особливо цінним був рефлексивний етап заняття, на якому діти самостійно мали змогу ознайомити менших дошкільників із правами та обов»язками дітей, а також коментувати іллюстраційні матеріали з теми прав дитини батькам.

Діти із задоволенням малювали малюнки до тематики «Права дитини», охоче залучали до співпраці старших братиків та сестричок.

За активну участь в конкурсі наш заклад було нагороджено заохочувальним призом від організаторів конкурсу та грамотою від журналу «Жирафа-Рафа».

Сподіваємось, що такі заняття, конкурси, бесіди та художні фестивалі допоможуть сформувати позитивне самосприйняття, Я-концепцію, почуття власної гідності у дошкільників
Гулько О.В.

Практичний психолог ДНЗ №4 «Вишенька» , м. Жмеринка


Розвивально-просвітницьке заняття

для дітей старшого дошкільного віку
«Права дитини будемо вчити,

щоб дітей всіх захистити»



Мета: формувати соціальну компетенцію дошкільника; ознайомити дітей з основним документом, що захищає права дитини; розвивати вміння називати свої права та аналізувати вчинки казкових героїв; розвивати логічне мислення, пам»ять, увагу; виховувати повагу до себе та до інших людей.


Хід заняття.
Привітання.

- Треба гарно привітатись «Добрий день!»

Дружно й голосно сказати «Добрий день!»

Вліво, вправо повернутись «Добрий день!»

Усім друзям посміхнутись «Добрий день!»

Повторення правил поведінки на заняттях.

Психолог показує умовні знаки, а діти пригадують правила поведінки на занятті.( говорити по-одному, уважно слухати, говорити чітко , не заважати та поважати інших)

Бесіда про правила.

  • Які правила ви знаєте? (правила поведінки за столом, в транспорті, на дорозі, в лісі….)

Є правила, які допомагають усім людям жити в розумінні та злагоді. Ці правила записані в документі, якій називається «Декларація про права людини». Також є правила, які розповідають як дорослі мають поводитися із дітьми та які права мають діти. Зараз ми з вами познайомимося з правами дитини.

Ознайомлення із правами дитини за допомогою ілюстрацій, розгляд ілюстрацій, обговорення.

- право на життя;

- право на турботу батьків;

- право на відпочинок;

- діти мають право на дозвілля;

- дитина має право на медичне лікування;

- право на освіту;

- право на повноцінне харчування;

- всі діти рівні в своїх правах;

- дитина не повинна залучатися до важкої праці.


Рухавка


По дорозі ми йдемо,

Вправи разом почнемо.

Справа – ліс, а зліва – поле

Унизу синіє море.

В небі сонечко сіяє

І за нами промовляє:

« Раз, два, три, чотири, п»ять-

Будем дружніми зростать,

Права дитини будем вчити,

Щоб дітей всіх захистити».


Психолог: Осі ми з вами потрапили в гості до казкових героїв. Давайте розглянемо малюнки, пригадаємо казку та розкажемо, які права були порушені героями цієї казки (розгляд ілюстрацій до казок).

Гра «Сонечко, хмаринка».

Діти, а зараз я буду говорити речення , а ви повинні визначити де називається право дитини, а де – ні. Якщо говориться право дитини – піднімаємо сонечко, а якщо ні – то хмаринку. Будьте уважні.


Усі діти мають право:

- на відпочинок;

- їсти сухарики і чіпси;

- малювати ;

- брати без дозволу чужі іграшки;

- їсти фрукти;

- капризувати;

- лікуватися у доктора;

- вимагати купити нову іграшку;

- любити батьків;

- вчитися;

- обзиватися і кривитися;

- розкидати іграшки;

- допомагати батькам.


Психолог: А зараз діти, я пропоную вам підійти до столиків та створити «Квітку прав дитини». Цією квіткою ми прикрасимо роздягальню і нагадаємо батькам про декларацію прав людини та про права дитини. Серед запропонованих малюнків оберіть той, що підходить, розкажіть яке правило показує цей малюнок та приклейте його до пелюсточка.



Рефлексія.

- про що ми говорили на нашому занятті?

- як називається документ, в якому написані права людини?

- чи цікаво вам було на занятті?
Прощання.

Вправа «Посмішка по колу».

Схожі:

Година спілкування (5 клас). Права та обов ’ язки дитини. Поняття гідності. Мета
Мета: поглибити знання учнів про основні права дитини, ознайомити з деякими нормативно-правовими актами щодо прав людини (Конституцією...
1. Раїса і Ростислав стали щасливими батьками прекрасної дочки. Вони...
Вони вирішили дати їй ім'я Весна. Представниця РАГСу, відмовила батькам в реєстрації дитини під таким ім'ям і сказала, щоб вони обрали...
ПРАВА ДИТИНИ
Отже, права дитини це певні спеціальні можливості, які необхідні людині віком до 18 років для існування і досягнення зрілості. Особливі...
Урок з основ здоров’я в 2 класі Тема. Права та обов’язки дитини Мета
Вчити відрізняти права від обов’язків, закріпити їх в пам’яті учнів. Навчати дітей вмінню захищати себе при порушенні прав дитини....
Лекція «Статут Храму Дитинства» Вправа «Квіти і бур’ян»
Мета: підкреслити значущість дитинства у становленні майбутньої людини; допомогти батькам усвідомити свою роль в особистісній педагогіці;...
Поради батькам які виховують дитину з особливими потребами
Одним із головних завдань, які стоять перед ними, є навчити дитину бути сильною, стійкою, щоб зуміти подолати життєві негаразди
Година спілкування «Права дитини»
Мета: ознайомити учнів із правами дитини, показати важливість юридичного закріплення права дітей на особливе піклування та допомогу...
Сценарій свята «Я і мої права» у Цвітоському навчально виховному об'єднанні 23. 10. 2009 р
В цей день, коли сонце нашу землю будить і до життя кличе, коли все поосипається і щебечуть пташки, зібралися ми однією родиною в...
Паїсія Святогорця «Слова. Том ІІ. Духовне пробудження»
Дай Боже, щоб інтереси тих, хто робить велику політику, були нам на руку. Раз по раз ми будемо чути щось новеньке. Будемо бачити,...
План-конспект виховної години на тему: "ЗАПОБІГАННЯ НАСИЛЬСТВА НАД ДІДЬМИ"
Мета: ознайомити учнів з основними правовими документами, що захищають дитину від жорстокої поведінки, зокрема концепція ООН про...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка