ІІ тур. Бліц-турнір Тема. Державні символи України Мета


Скачати 34.18 Kb.
Назва ІІ тур. Бліц-турнір Тема. Державні символи України Мета
Дата 02.12.2013
Розмір 34.18 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
ІІ тур. Бліц-турнір

Тема. Державні символи України

Мета: ознайомити учнів із державними символами України — прапором, гербом, гімном, історією їх походження, народнопоетичними символами, формувати національну свідомость учнів, виховувати почуття патріотизму.
Учитель. У якій би державі не народилася людина — це її Батьківщина. Батьківщину, як і мати, не вибирають, але це — святе для кожного — Мати та Батькігщина.

Історія власної родини, держави завжди викликала інтерес у людей. Нам не все відомо про історію власного народу, але ми намагаємось дізнатися якомога більше. Останнім часом, особливо після здобуття незалежності, погляди мільйонів людей спрямовані до своєї історії, словесності, культури. Такою невивченою цариною нашої історії є символіка — державна, національна, народна. Про це сьогодні йтиметься в нашому усному журналі. Оскільки ви тільки починаєте вивчати історію України, вам буде цікаво знати про її символи.


  1. Східні слов’яни, за свідченнями історичних джерел, із давніх-давен використовували різні символічні знаки – зірки, квіти, зброю, квадрати, ромби. Зякою метою вони це робили? (Оскільки читати і писати вміли не всі, вони використовували такі символи для позначення своїх ділянок землі, лісу)

  2. Перші згадки про знаки в літописах датуються ще Х століттям. . Посли князя Ігоря (912—945 pp.) при укладенні договору з візантійцями мали свої печатки. Що вони символізували? (Символ їхніх повноважень)

  3. За Київської Русі тризуб стає великокнязівським знаком. З ім’ям якого князя пов’язане використання тризуба? (Зображення відоме з печатки Святослава Ігоровича, де чітко вирізняється князівський знак у вигляді тризуба. Згодом цей знак карбується і на срібних монетах великого князя київського Володимира Святославича (980—1015 pp.)

  4. На гербі якої французької королеви містився тризуб? (Анни, дочки Ярослава Мудрого).

  5. Герб — особливий символічний знак держави, міста, дворянського роду або окремої особи тощо, зображений на прапорах, монетах, печатках, документах. А яким є значення герба нині? (Державний герб — офіційна емблема держави)

  6. Існує близько сорока версій походження тризуба. Назвіть найпоширеніші. (Тризуб — символ влади; уособлення трьох природних стихій — повітря, води, землі; зображення атакуючого сокола тощо.)

  7. У період феодальної роздробленості тризуб витісняється з ужитку, починають використовувати зображення архистрага Михаїла. А який символ використовувався на західноукраїнських землях? (На західноукраїнських землях використовують зображення лева, що дереться на скелю.)

  8. Із появою козацтва змінюються і символічні знаки. Яким був герб козацького війська? (Козаки на своїх печатках мали зображення рицаря-козака із самопалом за часів правління П. Сагайдачного, Б. Хмельницького, І. Виговського, Ю. Хмельницького, П. Дорошенка, І. Скоропадського.)

  9. Україна стала самостійною незалежною державою, яка прийняла власну символіку. Яким є офіційний герб нашої держави? (Нашим державним символом — гербом — є тризуб на синьому тлі.)

  10. Прапор як символ виник ще до нашої ери. Які функції він виконував? (. Спочатку прапори використовували для сигналізації. Оскільки ніякої техніки не було, а повідомлення було важливим, почали будувати великі вежі через певну відстань таким чином, щоб спостерігач однієї вежі бачив іншого. У разі нападу ворогів інформація за допомогою сигналізації прапорами дуже швидко передавалася: спостерігач брав прапор чорного кольору й починав ним розмахувати. Це бачив спостерігач іншої вежі й передавав наступному — так це повідомлення швидко доходило до адресата.)

  11. Якою була корогва Галицько-Волинського князівства? (Блакитна із золотим левом.)

  12. Якого кольору був прапор запорозьких козаків? (Малиновий)

  13. Слово «гімн» грецького походження. Що воно означає ? («похвальна пісня»).

  14. Слова національного гімну «Ще не вмерла України» написав у 60-х pp. XIX ст. відомий український поет, етнограф, фольклорист. Як його звали? (П. Чубинський).

  15. Музику написав західноукраїнський композитор. Назвіть його ім’я. (М. Вербицький.)

  16. У різні часи за національні гімни вважали твори Т. Шевченка та І. Франка. Назвіть їх. («Заповіт» Т. Шевченка, «Вічний революціонер» І. Франка).

  17. Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина вишиванка – це народнопоетичні символи, які супроводжували побут українців. А які ще речі-символи українського народу ви знаєте? (Рушник був у кожній українській хаті.)

  18. Що символізував рушник? (рушник — це символ миру, злагоди та здоров'я в родині.)

  19. Які традиції українців пов’язані із рушником? (Усе життя українців проходило поруч із рушником — приймали на цей світ немовлят, виряджали в далеку дорогу батьки - сина, зустрічали гостей із рушником. Але найчастіше рушник використовувався у весільних обрядах. Повернутися з рушником — означало засватати дівчину, ставати на рушник — брати шлюб.

  20. Символами України є і певні види дерев, кущів, рослин і квітів. Назвіть їх. (Тополя, барвінок, вишня, верба, калина)




Схожі:

І тур. Бліц-турнір Тема. Моя держава — Україна Мета
Мета: ознайомити учнів із історико-географічними даними України, розвивати інтелектуальні здібності учнів, формувати національну...
Гра проводиться в чотири тури. Тур перший бліц-турнір. Кожній команді...
Час на роздуми – 30 секунд. І останній четвертий тур найбільш видовищний: команди одна одній задають два питання в театралізованій...
Тема: Твоя країна -Україна. Символи держави Мета: Розширити знання про рідну країну
Обладнання: карта України, карта світу, державні символи (Гімн, Герб, Прапор); ілюстрації народних символів; пучок калини
Тема. Урок розвитку зв язного мовлення. Переказ тексту «Герб-тризуб» Мета
Обладнання: демонстраційний матеріал «Моя країна — Україна», плакат «Державні символи України»
Тема: Державні та народні символи України. Мета
Мета: ознайомити учнів з історією виникнення і встановлення державної символіки України: виховати в учнів почуття національної свідомості,...
ДЕРЖАВНІ СИМВОЛИ УКРАЇНИ Година спілкування в 3 класі Мета
Мета. Ознайомити дітей з державними символами України; формувати національ­ну свідомість школярів; виховувати почуття любові до своєї...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з особовим складом СДПЧ-3 з...
МЕТА: вивчити з особовим складам чергових караулів Державні символи України, та їх походження
Тема уроку
Н. О. Воскресенська, А. О. Свашенко. – Київ: Промінь, 2004. – 160с.; індивідуальні картки із завданням, демонстраційний матеріал...
Віхи становлення незалежності України
Обладнання: державні символи країни, презентація: «Незалежність України», відеофільми: «Документальні фотоматеріали УНР», «УНР ЗУНР»,...
План-конспект виховної години Тема: Україна моя Батьківщина
Мета: Поглибити знання учнів про символи України, розширити поняття про те, що «я – громадянин України», виховувати любов і повагу...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка