(назва установи, організації)
|
|
ЗАТВЕРДЖУЮ
|
(уповноважена особа)
|
"___" ______________ 200_ р.
|
|
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ГОЛОВНОГО ТЕХНОЛОГА (У ЗАКЛАДАХ ХАРЧУВАННЯ)
I. Загальні положення
Головний технолог безпосередньо підпорядковується _______________.
Головний технолог виконує вказівки _______________.
Головний технолог заміняє _______________.
Головного технолога заміняє _______________.
Повинен знати:
- чинне законодавство України, що регламентує підприємницьку діяльність;
- нормативно-правові акти та документи з державного регулювання функціонування закладів харчування;
- організацію та економіко-фінансові основи функціонування закладів харчування;
- правила роботи підприємств громадського харчування;
- порядок впровадження нових безпечних науково обгрунтованих технологій виготовляння (обробки, переробки) харчових продуктів, продовольчої сировини, розробки та виробництва нових видів спеціальних та екологічно чистих харчових продуктів, продовольчої сировини;
- сучасні технології приготування кулінарної продукції та її асортимент;
- порядок калькуляції цін на готову продукцію;
- вимоги щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення;
- права, обов’язки та відповідальність виробників, продавців (постачальників) щодо забезпечення належної якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини;
- категорії і види стандартів, іншу нормативно-технічну документацію щодо сертифікації сировини, напівфабрикатів та готової продукції;
- правила та принципи організації виробничого процесу;
- наукові основи розпорядництва, регулювання і координації діяльності працівників на посадах нижчого рівня;
- основні положення і порядок перепідготовки і підвищення кваліфікації працівників;
- порядок проведення атестації працівників;
- основи трудового законодавства;
- діловодство;
- правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кваліфікаційні вимоги:
- Повна вища освіта (магістр, спеціаліст) за напрямом підготовки “Харчова технологія та інженерія” (спеціальність “Технологія харчування").
- Післядипломна освіта в галузі управління.
- Стаж роботи за спеціальністю в закладах харчування не менше 5 років.
_________________________________________________________________.
_________________________________________________________________.
II. Завдання та обов'язки
Організує технологічний процес виготовляння та реалізації продукції в закладах харчування.
Розробляє пропозиції з впровадження нових технологічних процесів виробництва продукції харчування з використанням нової техніки, технології, передових прийомів і методів праці, раціональних видів обслуговування населення, які дозволяють підвищити рівень обслуговування споживачів, задовольнити попит на високоякісну конкурентоспроможну продукцію.
Організує вивчення потреб споживачів в асортименті, якості продукції та видах послуг, перспектив зміни попиту, конкурентоспроможності продукції та послуг.
Організує розроблення та затвердження нових рецептур та технологій приготування страв та виробів; норм відходів та витрат у процесі кулінарної обробки нових видів сировини; раціональних норм харчування з урахуванням запитів різних груп населення, фірмових, дієтичних страв та виробів за спеціальними формулами та рецептами; бере участь у складанні меню.
Організує оперативний контроль за раціональним використанням і якістю сировини, продуктів, готової продукції.
Контролює додержання технології приготування та відпуску страв і виробів, калькуляції цін, виконання санітарно-гігієнічних вимог та правил безпеки харчування.
Бере участь у роботі атестаційних комісій з підвищення професійного рівня працівників, розробленні організаційно-технологічних заходів щодо поліпшення організації праці, підвищення якості продукції та культури обслуговування споживачів.
Керує роботою технологічного персоналу закладу харчуання.
_________________________________________________________________.
_________________________________________________________________.
III. Права
Головний технолог має право:
Ознайомлюватися з проектами рішень керівництва підприємства, що стосуються його діяльності.
Брати участь в обговоренні питань, що стосуються виконання його обов'язків.
Вносити на розгляд керівництва підприємства пропозиції щодо покращання роботи, пов'язаної з обов'язками, що передбачені цією інструкцією.
В межах своєї компетенції повідомляти керівництву підприємства про всі недоліки, виявлені в процесі його діяльності, та вносити пропозиції щодо їх усунення.
Вимагати від керівництва підприємства сприяння у виконанні ним посадових обов'язків.
_________________________________________________________________.
_________________________________________________________________.
IV. Відповідальність
Головний технолог несе відповідальність:
За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, - в межах, визначених чинним законодавством України про працю.
За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, - в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.
За завдання матеріальної шкоди - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.
_________________________________________________________________.
_________________________________________________________________.
|
УЗГОДЖЕНО
Керівник
структурного підрозділу:
|
________
(підпис)
|
______________________
(ПІБ)
|
"____" ____________ ____р.
|
Начальник
юридичного відділу:
|
________
(підпис)
|
______________________
(ПІБ)
|
"____" ____________ ____р.
|
З інструкцією ознайомлений:
|
________
(підпис)
|
______________________
(ПІБ)
|
"____" ____________ ____р.
|
|