„Світова книга прав дитини”. Мета


Скачати 63.55 Kb.
Назва „Світова книга прав дитини”. Мета
Дата 30.10.2013
Розмір 63.55 Kb.
Тип Книга
bibl.com.ua > Право > Книга
Виховний захід на тему „Світова книга прав дитини”.
Мета: розкрити поняття „закон”, „конституція”, „ООН”, „декларація”, „конвенція”, „право”; ознайомити учнів зі змістом основних статей Загальної Декларації прав людини, Конвенції про права дитини, Конституції України; учити цінувати права людей.

Хід заняття

  • Уявіть собі, що ви опинилися на острові, де ніхто не живе. Чого вам буде не вистачати над усе?

  • Отже, більшості не вистачає друзів, спілкування, тому що ми з вами люди, живемо серед подібних до нас.

Робить нас людьми не народження, а те, що ми живемо, зростаємо в людській спільноті.

Кожна людина має властиві лише їй почуття, здібності, характер. Як же зробити так, щоб такі різні, несхожі між собою, люди все ж таки жили з повагою один до одного? Для цього існують правила, які керують стосунками між людьми. Життя змусило людей установити багато різних правил, і ми зустрічаємося з ними на кожному кроці.

Ти заходиш до школи – і перед тобою на стіні правила поведінки учнів. Ти – учень, а всі учні мусять їх дотримуватися, щоб у школі під час уроків було тихо, щоб кожний мав своє місце за партою, щоб легше було вчителям тебе навчати, а тобі – учитися.

Сідаєш у трамвай чи тролейбус – перед тобою правила користування міським транспортом для пасажирів. Ти тепер пасажир, а всі пасажири дотримуються цих правил, щоб не було штовханини у дверях, щоб усі могли сісти в трамвай чи тролейбус, щоб ні з ким не сталося нещасного випадку.

Заходиш у кінотеатр – і тут свої правила, яких повинні дотримуватися глядачі. Усі глядачі мають сидіти тихо.

Навіть на пляжі є свої правила поведінки на воді (не пустувати у воді, далеко не запливати, щоб не було з тобою і твоїми товаришами ніяких неприємностей).

Правила дорожнього руху дуже суворі. За їх виконанням слідкує ціла армія працівників Державної автомобільної інспекції, бо тут вже йдеться не тільки про порядок, але часто й про життя людей. Коли ти йдеш вулицею – ти пішохід і зобов’язаний виконувати правила дорожнього руху.

Але є такі правила, що обов’язкові для всіх громадян країни, хто б вони не були – дорослі чи діти, учителі чи учні, пішоходи чи пасажири. Це такі правила, що встановлюють порядок у всій державі, обов’язки кожного громадянина та його права. Їх затверджує найвища влада у країні, в нашій країні – Верховна Рада України. Називаються такі правила державними законами.

Закон – обов’язкове для всіх правило. Він приймається і захищається державою. Головний закон – Конституція.

Слово „конституція” у перекладі з латинської мови означає „устрій”, „установлення”.

Ця невеличка книжка є визначальною для всього українського народу. У статтях Конституції сформульовані права та обов’язки громадян України. Цей документ разом із тим є програмою дій. На основі Конституції складаються всі інші закони, які регулюють діяльність і взаємини громадян.

Розділ про права людини – один із найважливіших у Конституції України У ньому спочатку перелічені особисті права, потім – політичні, а потім – соціально-економічні й культурні.

Якщо ми говоримо „право”, то завжди маємо на увазі „обов’язок”, і навпаки. Ми – громадяни України, і у нас є обов’язки перед Вітчизною, своїм народом, іншими людьми, перед своїми рідними й близькими. Головний обов’язок – поважати права інших!!! А іще в Конституції України записані такі обов’язки: піклуватися батькам про дітей, а дорослим дітям – про непрацездатних батьків, захищати Вітчизну, охороняти природу, платити податки.

Закони держави повинні захищати людину, її права. Таких прав дуже багато – на життя, житло, харчування, медичну допомогу, знання, відпочинок. Права людини – це її певні можливості, які охороняються законом, те, що вона може робити для того, щоб вести повноцінне життя, і в чому їй не можуть відмовити.

Діти мають особливе право на піклування та допомогу з боку держави. Але, на жаль, життя, здоров’я, навчання, щастя дітей усього світу недостатньо захищені.

Сьогодні 250 млн дітей живуть за рахунок важкої праці, жебрацтва, пограбувань. 30 млн дітей у світі не можуть навчатися. Кожний рік від хвороб помирають 5 млн дітей. Поширюється торгівля дітьми, використання дітей, від яких відмовились батьки, для пересадки органів.

В Україні три чверті дітей із хронічними хворобами. З’явився новий тип дітей – «діти вулиці» (особливо у великих містах). Це діти, що залишили рідні домівки і живуть та харчуються, як заманеться. Основна маса з них має освіту – 3-4 класи. Більшість із них – малолітні злочинці, наркомани, торгівці наркотиками.

- А як іще порушується право людини на життя? (Війна, вбивство).

Уся історія людства – це історія війн. Одна з найстрашніших війн тривала 6 років і закінчилася в 1945 році. Загинуло близько 60 мільйонів. Для них право на життя було порушено. Життя втратили люди, кількість яких перебільшує чисельність населення сучасної України. І тоді у всьому світі зрозуміли, що треба об’єднатися для захисту прав людини. 24 жовтня 1945 року було створено ООН – Організацію Об’єднаних Націй.

Організація Об’єднаних Націй – міжнародна організація, завдання якої – підтримка миру і безпеки у всьому світі.

Її Статут підписала 51 держава, зокрема й Україна.

Мета ООН:

  • підтримувати мир у всьому світі;

  • розвивати дружні стосунки між державами;

  • діяти спільно, щоб допомогти бідним жити краще, ліквідувати бідність, хвороби, неграмотність у суспільстві, попереджувати завдавання збитків довкіллю, заохочувати повагу прав і свобод людей.

Правила країн – членів ООН:

  • усі країни – члени ООН рівноправні;

  • повинні дотримуватися її Статуту;

  • держави повинні врегульовувати неузгодженості мирними шляхами;

  • держави повинні утримуватися від загроз військової сили або її застосування;

  • ООН не втручається у внутрішні справи країн;

  • Держави повинні намагатися сприяти діям ООН.

Загальним правам людини присвячено другий пункт преамбули Статуту ООН, його викладено одразу після пункту про лиха війн. Адже саме порушення прав людини лежить в основі всіх конфліктів. 10 грудня 1948 року різні народи вирішили і проголосили, що всі люди мають рівні права. Так виникла Загальна декларація прав людини.

Декларація – латинське слово, у перекладі означає „оголошення”, „заява”. Декларація – це документ, у якому викладено основні принципи, офіційно проголошені державою, міжнародними та іншими організаціями.

Загальна декларація прав людини – документ, у якому визначено основні права кожної людини у світі й передбачено, що вони є основою свободи, справедливості й усезагального миру.

У Декларації передбачено, що всі люди народжуються вільними і рівними у своїх правах і що не можна їх піддавати дискримінації через національну, етнічну, релігійну, расову ознаки, а також через стать, політичні переконання.

Але дорослі можуть захищати свої права від злодіїв, шахраїв, а діти ще не в змозі цього робити. Тому в 1989 році представники урядів передових країн світу, в тому числі й наша Україна, підписали Конвенцію про права дитини.

Конвенція - теж латинське слово – угода; міжнародний договір між державами з певних питань. У даному випадку – з питань прав дитини.

У цій Конвенції країни домовилися охороняти права всіх дітей світу. Там записано, що дитиною вважається людина, якій ще не виповнилося 18 років.

Згідно з Конвенцією про права дитини Україна у квітні 2001 року прийняла Закон про охорону дитинства.

Зараз ми помандруємо по сторінках Конвенції.

(роздаю картки, на яких записані основні статті Конвенції про права дитини. Учні по черзі читають і своїми словами пояснюють зміст).

Гра „Хто перший”.

Роздаю дітям картки, на яких перелічені певні права й обов’язки, і пропоную учням відповідно з’єднати їх стрілками. Виграє той, хто першим виконає завдання.

Права Обов’язки

1)Дотримуватись правил 1)На життя та охорону здоров’я;

дорожнього руху;

2) на навчання; 2) берегти природу, пам’ятки культури;

3) старанно вчитися; 3) на ігри, розваги, відпочинок;

4) на користування 4) дотримуватися моральних норм

бібліотеками, поведінки;

відвідування пам’яток культури;

5) виконувати посильну хатню 5) на свободу об’єднань і мирних

роботу за дорученням батьків; зібрань;

6) дотримуватися розкладу дня 6) на захист від роботи, яка шкодить

й ощадливо використовувати час. здоров’ю і розвитку.
Тестування „Чи знаєш ти права та обов’язки?”:

  1. Який документ про права дітей затвердила ООН у 1989 році:

А) Загальна декларація прав людини;

Б) Конвенція про права дитини;

В Закон України про охорону дитинства.

2. Який документ про права дітей прийняла Україна у 2001 році:

А) Загальна декларація прав людини;

Б) Конвенція про права дитини;

В Закон України про охорону дитинства.

3. Як називається основний закон України, де записані всі права та обов’язки?

А) Загальна декларація прав людини;

Б) Конвенція про права дитини;

В) Конституція України.

4. Це те, що ти повинен робити, щоб бути корисним собі та іншим:

А) обов’язок;

Б) право.

5. Це те, що ти можеш робити:

А) обов’язок;

Б) право.

Заключне слово.

У кожного з нас є права, і ми повинні добре знати їх та вміти ними користуватися. Але слід знати не лише свої права, а й обов’язки. Прагнучи відстояти свої права, не порушуйте права інших!!!

Схожі:

Година спілкування (5 клас). Права та обов ’ язки дитини. Поняття гідності. Мета
Мета: поглибити знання учнів про основні права дитини, ознайомити з деякими нормативно-правовими актами щодо прав людини (Конституцією...
Правове виховання Виховна година: «Подорож у місто прав дитини» ПОДОРОЖ У МІСТО ПРАВ ДИТИНИ
Мета: сприяти поширенню правової культури серед учнів, виховувати бажання поглиблювати правові знання, уміння дотримуватись правових...
Права і свободи людини
Загальної декларації прав людини, Конвенції ООН про права дитини, висловлювати власні судження про значення прав людини і дитини
ПРАВА ДИТИНИ
Отже, права дитини це певні спеціальні можливості, які необхідні людині віком до 18 років для існування і досягнення зрілості. Особливі...
Урок з основ здоров’я в 2 класі Тема. Права та обов’язки дитини Мета
Вчити відрізняти права від обов’язків, закріпити їх в пам’яті учнів. Навчати дітей вмінню захищати себе при порушенні прав дитини....
ЗАХИСТУ ПРАВ
У наш час при живих батьках є діти-соціальні сироти, батьки яких позбавленні прав або не виконують батьківських обов'язків стосовно...
«Права дитини будемо вчити, щоб дитину захистити !»
День прав людини міжнародне свято, що відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення...
Книга дзеркало життя. Книгу прочитав на крилах політав. Хто вчиться...
Мета: Ознайомити з поняттями «каталог», «картотека». Розширити світогляд учнів. Стимулювати пізнавальну активність. Виховувати любов...
Цей Закон визначає охорону дитинства в Україні як стратегічний загальнонаціональний...
...
Година спілкування «Права дитини»
Мета: ознайомити учнів із правами дитини, показати важливість юридичного закріплення права дітей на особливе піклування та допомогу...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка