Україна наш спільний дім


Скачати 78.62 Kb.
Назва Україна наш спільний дім
Дата 26.10.2013
Розмір 78.62 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Тема: Україна – наш спільний дім.

Мета: Розширити і поглибити знання учнів про свою країну. Розвивати у дітей прагнення бути свідомим громадянином України. Вчити цінити рідний край, його традиції та обряди. Формувати високі громадянські якості: патріотизм, людяність, доброту, милосердя та працьовитість. Розвивати увагу, творчу уяву учнів, навички зв’язного висловлювання своїх думок. Виховувати в учнів почуття поваги до минулого українців, любові до рідного слова, шанобливої поваги до національних і народних символів та обрядів.

Обладнання: карта України,пісні «Родина» Т. Повалій, Гімн України, «Пісня про рушник» сл.. А. Малишко, вишиті рушники, калина, верба, вислови.

Форма проведення: урок – прес – конференція

Епіграф: Не хилися, червона калино –

Маєш білий цвіт.

Не журися, славна Україно,

Маєш добрий рід.

Хід уроку

Вступне слово вчителя

Історія краю – явище таке ж незвичайне, як і українська історія, український народ чи українська пісня. За визначенням одного з геніальних синів України Миколи Гоголя, українці – народ одчайдушний, все життя якого було повите і виплекане війною за свободу та незалежність. Але в тім то й загадка нашого народу, що в коротких проміжках між битвами, походами і кочуванням, поміж канчуком і бунчуком, поміж колискою і палею він устиг вибороти свободу, за яку боролося не одне покоління наших предків. Дорогі діти! І ось уже 24 серпня 2011 року весь український народ відзначає 20 – річчя Дня Незалежності України! Тож давайте згадаємо, як нелегко було стати вільною країною, вибороти право говорити рідною мовою, носити вишиті сорочки та співати милих пісень.Наш урок ми проведемо у формі прес – конференції. Сьогодні у нас в гостях доктор історичних наук, геральдист, мовознавець, композитор, письменник. Також у нас присутні журналісти зарубіжних країн, які представляють найвідоміші світові видання.

Тема прес – конференції: «Україна – наш спільний дім».

Виступ доктора історичних наук «Боротьба за незалежність»

Скрутно жилося українському народові під пануванням чужих володарів – скрізь в Україні заведено панщину. Вся земля у власності панів. Селяни до виснаження працюють на панських землях. Пан міг продати, побити або й убити свого кріпака. А як з панством судитися, як суддями є ті ж багаті вельможі. Волелюбні люди не вміючи миритися з такими порядками, втікають в степи за Дніпровські пороги. Не було там ні сіл, ні міст, ні панської влади. Тож гуртувалися ті люди, кували собі зброю, полювали на дикого звіра і так і жили. Ці озброєні вояки не раз боронили наші землі від нападів татар і турків. І стали називатися ці люди «козаками». Вибрали вони собі острівець, який назвали Січ. Тут вони відпочивали від походів, проводили воєнні навчання, змагалися в ловкості. П’єр Шевальє французький математики так характеризував козаків: «Мешканці України, які називають себе козаками і з гордістю носять це ім’я, мали гарну статуру, бадьорі, спритні до всякої роботи, щедрі й мало дбають про нагромадження майна, дуже волелюбні й не здатні терпіти ярма, невтомні, сміливі й хоробрі. »

Журналіст з США:

  • Як виникло слово «козак»?

  • Князь Алчан – Бог, створив загін кінноти з добровольців і викликаючи їх вигукував: «Кажись, хто піде, кажись!», тобто, покажись, вийди наперед. Тих, хто «казався» й назвали «казаки», пізніше це слово українізувалося на «козак».

Журналіст із Греції

  • Чому козаків вважали борцями за волю?

  • Говорять, що слово «козак» походить ще й від татарського «кайзак», що означає «вільний чоловік», «безстрашний вояк», «борець за волю». Можливо звідси й пішла така слава.

Журналіст з Росії

  • Хто з гетьманів, на вашу думку, вніс свій вклад в створення держави, яка отримала назву Україна?

  • Майже всі гетьмани України боролися за її незалежність. Тому можу відмітити декількох: Богдана Хмельницького вважають національним героєм, завдяки якому Україна стала вільною і незалежною. Тобто він звільнив Україну від панування Польщі та Литви. Петро Конашевич – Сагайдачний є одним з найталановитіших козацьких ватажків, державний діяч, дипломат, захисник української культури та поборник освіти. Петра Дорошенка називали «Сонцем Руїни». Так як Україну прагнули розшматувати три іноземні держави, окрім того, існували величезні суперечки і внутрі держави. Головною метою свого гетьманування Дорошенко вбачав у поступовому об’єднанні земель України. Павло Полуботок належав до патріотів України, які робили все для збереження її автономії.

Виступ політолога «Отримання незалежності»

Ми, українці, повинні пишатися тим, що наша Україна ніколи не поневолювала інші народи, не вела загарбницькі війни, а лише захищала себе від ласих на чуже добро близьких і далеких сусідів. Відомий французький вчений Й. Г. Коль у 1841 році писав: «Немає найменшого сумніву, що колись велетенське тіло російської імперії розпадеться, і Україна стане вільною державою. Час цей наближається поволі, але неухильно. Українці є нація з власною мовою, культурою та історичною традицією. Україна роздерта поміж сусідами. Але матеріал для Української держави готовий: коли не нині, то завтра з'явиться будівничий, що збудує з тих матеріалів велику незалежну українську державу».

І довгожданий час настав. 16 липня 1990 року Верховна Рада Української республіки приймає важливий документ - Декларацію про державний суверенітет України. Декларація стала першим кроком до незалежності нашої держави, відчутним рушієм у боротьбі за волю.

24 серпня 1991 року назавжди залишиться пам'ятним днем. У цей день проголошено Акт про незалежність України. Акт проголошення незалежності завершив тисячолітні прагнення українського народу до волі, до створення своєї суверенної держави.

А 1 грудня цього ж року відбувся Всеукраїнський референдум, на якому Акт проголошення незалежності дістав переконливе людське підтвердження і схвалення.
Журналіст з Франції

  • Що означає слово «держава»?

  • Держава – це країна з певним політичним устроєм, яка має свої герб, прапор та гімн. Звичайно, це і певний народ, який проживає на одній території.

Журналіст з Італії

  • Звідки пішла назва вашої держави?

  • Колись нашу державу називали Малоросією, тобто Мала Росія. Потім стали називати Окраїною, тобто, місцем, яке розміщене скраю Російської імперії. Слово "украяти" — значить одрізати від цілого шмат, який уявляє сам собою після цього окремий, самостійний предмет з своїми краями, межами, кінцями, з своїми окраїнами. Слово "україна" — це спеціальне поняття про шматок землі, який одрізано (вкраяно, украяно) з цілого і який після цього сам стає окремим цілим і має самостійне значення, сам уявляє собою окрему землю, територію, з своїми межами, окраїнами, границями.

Виступ геральдиста «Державні символи України»

У статті 20 Конституції України записано, що Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Герб – символічний знак, ключ до історії, роду, міста, держави. Ще герб – це відмітний знак, картинка. Герби бувають різні: на них зображують рослини, звірів, птахів. Знак свідчить про те, чим славна держава, що символізує її могутність.

Державний прапор України - це національний прапор України, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг – синього та жовтого.

Гімн - це головна пісня, яка виконується в державі на всіх урочистих подіях. Гімном України стала урочиста пісня «Ще не вмерла Україна», автор слів Павло Чубинський, композитор Михайло Вербицький.

Журналіст з Великобританії

  • У нас пройшла чутка, що слова до Державного Гімну України були написані Т. Шевченком?

  • Ні, Павло Чубинський є автором тексту пісні «Ще не вмерла Україна», яка була надрукована у 1863 році без вказівки автора, разом з віршами Великого Кобзаря, тому весь світ помилково приписує їх Тарасу Григоровичу.

Журналіст з Швеції

  • Чому Державний прапор України поєднав у собі лише два кольори: синій і жовтий?

  • Жовтий колір – є кольором сонця, без лагідних промінців якого неможливо життя на землі, це колір пшениці, хліба, зерна. Загалом, це – символ достатку нашого народу.

Блакитний, синій колір – колір води, ясного, чистого неба, символ миру.

Журналіст з Польщі

  • Чи знаєте ви історію походження тризуба?

  • Існує близько сорока версій походження гербу України: від рибальського знаряддя, так як Україна вважається морською державою до уособлення трьох стихій – повітря, води, землі.

Виступ письменника «Україна серед держав Європи»

За час незалежності Україна подолала дуже тернистий шлях входження в світовий простір. Від формальної республіки у складі колишнього СРСР до відомої у світі держави. Більше 120 країн визнали її, а майже з 90 країнами встановлено дипломатичні відносини. Багато видатних українців прославляють її на весь світ. Це і відомі спортсмени, співаки, політики.

Журналіст з Чехії

  • Кого з відомих спортсменів України ви можете назвати?

  • Брати Клички прославили нашу державу завдяки своєму боксерському професіоналізму. Андрій Шевченко заявив про Україну завдяки футболу. А 5 років тому на олімпіаді в Атланті (США) наша українська гімнастка Лілія Підкопаєва отримала золоту медаль і на честь її перемоги було піднято наш синьо-жовтий, "златом тканий".

Журналіст з Молдови

  • А як, на вашу думку, можуть прославити Україну співаки?

  • Виступами на Євробаченні. Руслана Лижичко виборола на Євробаченні І місце, а Ані Лорак – ІІ. Саме завдяки їм Україну знає весь світ.

Виступ мовознавця «Таланти твої, Україно!»

Ви знаєте, жителі кожної країни мають талант, яким наділив їх Господь. А пішла ця легенда з звичайної історії. Якось Господь вирішив наділити людей світу талантами: французи отримали елегантність і красу (Францію , по праву вважають країною моди), угорці – любов до господарювання (Угорщина – країна різних сільськогосподарських сортів), німці - дисципліну і порядок (Німеччина є країною пунктуальності), росіяни – владність, поляки – здатність до торгівлі (Польща є однією з країн, в якій процвітає торгівля), італійці одержали хист до музики (ось чому Італія має так багато відомих композиторів).

Журналіст зі Швейцарії

  • А що ж отримали українці?

  • Обдарувавши всіх, підвівся Бог зі святого трону і раптом побачив у куточку дівчину. Вона була боса, одягнута у вишивану сорочку, руса коса переплетена синьою стрічкою, а на голові багряний вінок з червоної калини.

- Чого плачеш, дитино? – запитав Господь Бог.

- Я з України, а плачу, бо стогне моя земля від пролитої крові і пожеж. Сини мої на чужині, на чужій роботі, вороги знущаються з удів та сиріт, у своїй хаті нема правди й волі.

-Чого ж ти не підійшла до мене скоріш? Я вже всі таланти пороздавав. Як же зарадити твоєму горю?

Дівчина хотіла вже йти, та Господь Бог, піднявши правицю, зупинив її:

-Є у мене найцінніший дар, який уславить тебе на цілий світ. Це – пісня.

Узяла дівчина – Україна – дарунок і міцно притиснула його до серця. Поклонилася низенько Всевишньому і з ясним обличчям і вірою понесла пісню в народ.

Підсумок уроку

Ви – майбутнє нашої держави. Тож своїми знаннями, працею, здобутками підносьте її культуру. Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність України, поважайте наш народ і нашу мелодійну мову. Давайте візьмемось за руки, щоб довести, що ми є один народ, що ми - українці!

Схожі:

Україна – наш спільний дім. Мета
Обладнання: фізична карта України; зображення державних символів; ілюстрації ХІД УРОКУ
Урок у : „ Україна – наш спільний дім ” Головн
України, вивчення основних засад демократичного та суспільного ладу України, її досягнень за останні роки
Конкурсу колективів екологічної просвіти «Земля наш спільний дім»
ХІІ обласний етап Всеукраїнського конкурсу колективів екологічної просвіти проводиться з метою активізації участі учнівської молоді...
Усний журнал Школа наш рідний дім
Пропонуємо вашій увазі усний журнал «Школа наш рідний дім, нам добре й весело у нім»
ДЕПАРТАМЕНТ З ПИТАНЬ ОСВІТИ, НАУКИ, СІМ’Ї ТА МОЛОДІ
Львівського ОДЕНЦ та у зв'язку з проведенням у вересні 2013 року Всеукраїнського конкурсу учнівських колективів екологічної просвіти...
6-й клас. МАТЕМАТИКА
Спільний дільник кількох чисел. Найбільший спільний дільник. Взаємно прості числа
Надзвичайні ситуації
Ми часто чуємо слова : “Земля – наш дім”. На ній є блакитні озера та річки, моря та безмежні океани. Зелені ліси, безкраї пустелі,...
Формування цілісного ставлення до природи в системі виховного середовища класу
Природа – це наш дім. З 1992року територія України оголошена зоною екологічної кризи. Щодня ми дихаємо смогом, двоокисом сірки, випарами...
Урок з курсу «Я і Україна. Громадянська освіта» Тема. Твоя країна Україна, і ти її громадянин
Україні; повторити матеріал про корисні копалини; дізнатися, які види промисловості розвинуті в Україні; з’ясувати, якою господарською...
Видавничий Дім «Слово»
Підласий І. П. Практична педагогіка або три технології. Інтерактивний підручник для педагогів ринкової системи освіти —К.: Видавничий...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка