ПРОЕКТ Концепція розвитку домену. УКР


Скачати 102.15 Kb.
Назва ПРОЕКТ Концепція розвитку домену. УКР
Дата 17.04.2013
Розмір 102.15 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


ПРОЕКТ
Концепція розвитку домену .УКР



  1. Загальні положення


1.1. Домен .УКР – національний домен першого рівня ієрархії у глобальній ієрархічній системі доменних імен Інтернет, що делегований Україні в рамках процедури інтернаціоналізованих доменних імен (IDN), є загальнодоступним ресурсом спільного користування. Адміністрування домену .УКР має здійснюватися у відповідності до українського законодавства з урахуванням міжнародних рекомендацій та діючих стандартів Інтернет.
1.2. Ця Концепція визначає засади розвитку домену .УКР на найближчі 10 років. Ця Концепція створена на основі консенсусу між зацікавленими сторонами Інтернет – співтовариства, які представляють інтереси громадськості, бізнесу та держави.
1.3. Метою створення цієї Концепції є впровадження системи адміністрування домену .УКР, яка б відповідала інтересам Інтернет–співтовариства в Україні, сприяла б розвитку конкуренції послуг з реєстрації доменних імен та була б справедливою для всіх категорій користувачів доменних імен.


  1. Модель адміністрування та реєстрацій доменних імен в домені .УКР


2.1. Модель адміністрування та реєстрацій в домені .УКР повинна відповідати ринковому принципу «розподілення влади», а саме визначати наступні рівні відповідальності:
-   Реєстранти – користувачі, в інтересах і на ім'я яких здійснюються реєстрації доменних імен;
-   Реєстратори – юридичні особи, резиденти України, що акредитуються Адміністратором домену .УКР та які здійснюють операції з реєстрацій та обслуговування доменних імен в інтересах Реєстрантів;
-   Адміністратор  домену .УКР – уповноважена організація, визначена у відповідності до законів України, є юридичною особою – резидентом України, що здійснює адміністрування домену .УКР, акредитує Реєстраторів, розробляє Правила реєстрації і користування доменними іменами в домені .УКР. Адміністратор домену .УКР не надає платні послуги Реєстрантам і не обслуговує Реєстрантів;
- Оператор реєстру (технічний адміністратор) домену .УКР - юридична особа, яка є резидентом України, що визначається за пропозицією Адміністратора домену .УКР Координаційною Радою на основі відкритого вибору, здійснює технічне обслуговування реєстру домену .УКР та інших автоматизованих систем, задіяних у обслуговуванні доменних імен в домені .УКР. Оператор реєстру (технічний адміністратор) домену .УКР не надає платні послуги Реєстрантам і не обслуговує Реєстрантів;
-   Координаційна Рада – незалежний наглядовий орган Адміністратора домену .УКР, утворений з уповноважених представників самоврядних організацій, бізнесу та громадськості та представників уповноважених органів державної влади, що мають «право вето». Координаційна Рада затверджує Правила, в рамках яких діють учасники ринку з адміністрування, технічного супроводу та реєстрацій в домені .УКР, встановлює умови акредитації Реєстраторів та вибору Оператора реєстру, здійснює нагляд за діяльністю Адміністратора домену .УКР;
- Спеціальна комісія з досудового вирішення доменних спорів – створюється за ініціативою Адміністратора домена .УКР та схвалюється Координаційною радою з метою вирішення різноманітних спорів, які виникають в процесі реєстрацій, адміністрування, технічного супроводу та використання доменних імен. Спеціальна комісія з вирішення доменних спорів здійснює свою діяльність у відповідності до Порядку розв’язання спорів, затверджених Координаційною Радою, та законодавства України. Рішення такої комісії є обов’язковими для Адміністратора та Оператора реєстру (технічного адміністратора) домену .УКР. Рішення цієї комісії можуть бути оскаржені у заздалегідь визначений термін, не менший ніж 10 днів господарських та інших судах різних інстанцій. Рішення комісії набирають сили виключно після спливання терміну, визначеного для оскарження цих рішень.


  1. Основні принципи реєстрацій


3.1. При реєстрації доменних імен в домені .УКР реалізується принцип "відкритої реєстрації", який має на увазі, що Заявник самостійно визначає ім'я домену, який він бажає зареєструвати в другому рівні домену .УКР. Наявність домену в домені .УКР не є ознакою належності чи неналежності замовника до Українського сегменту мережі Інтернет та не може використовуватись як умова господарської чи підприємницької діяльності в Україні. При цьому використовуватиметься  процедура "перший прийшов - перший обслугований". До реєстрації доступні усі вільні доменні імена, не включені у стоп-лист. В інтересах реєстрантів в домені .УКР реєструються тільки доменні імена другого рівня.
3.2. В домені .УКР дозволяється реєстрація доменних імен виключно з використанням абеток української і російської мов, арабських цифр та дефісу усередині доменного імені у відповідності до таблиці кодування, що визначається Адміністратором домену .УКР. Змішування символів латиниці й кирилиці у доменних іменах в домені .УКР не дозволяється.
3.3. Замовником (Реєстрантом) доменного імені може бути юридична або фізична особа без вимог громадянства або резидентної належності України.
3.4. Замовник (Реєстрант) самостійно обирає Реєстратора, який від імені та в інтересах Замовника (Реєстранта) здійснює реєстрацію доменного імені у реєстрі домену .УКР. Між Реєстратором та Реєстрантом укладається відповідна угода.
3.5. У реєстрації доменного імені в домені .УКР може бути відмовлено з наступного виключного переліку причин:

-   якщо таке доменне ім'я не відповідає технічним та лінгвістичним вимогам його написання;

-   якщо доменне ім'я вже зареєстровано в інтересах іншого Реєстранта;

-   якщо таке доменне ім'я зарезервовано системою реєстрації в «стоп-листі», який формується у відповідності до Правил реєстрації і користування доменними іменами в домені .УКР, ведеться Адміністратором домену .УКР та схвалюється Координаційною Радою;

-   якщо у відношенні до такого доменного імені існує невирішений спір (спір має бути зареєстрований спеціальною комісією з вирішення доменних спорів або в судах різних інстанцій);

-   на підставі чинних рішень спеціальної комісії з вирішення доменних спорів, господарських та інших судів різних інстанцій.

3.6. Механізм формування стоп-листа повинен відповідати наступним вимогам:

- до стоп-листа вносяться назви доменних імен, що співпадають (фонетично, з використанням транслітерації, в перекладі на іноземні мови, в написанні латиницею та у інший спосіб) з повними чи скороченими назвами органів державної влади, місцевого самоврядування, державних посад, міжнародних (міждержавних) організацій, країн та міждержавних економічних утворень згідно із міжнародним стандартом ISO-3166, назвами географічних об’єктів і регіонів України, назви доменних імен, що можуть використовуватись у технологічних цілях для забезпечення функціонування системи реєстрацій у домені .УКР;
3.7. Реєстрація доменного імені може бути призупинена або скасована виключно у таких випадках:

- за вимогою Реєстранта цього доменного імені; 

- закінчення строку делегування (реєстрації) доменного імені відповідно до Договору з Реєстратором;

- на підставі чинних рішень спеціальної комісії з вирішення доменних спорів, господарських та інших судів різних інстанцій, але на раніше, ніж мине встановлений термін оскарження таких рішень.
3.8. Реєстрація доменного імені може бути не подовжена на наступний термін виключно у таких випадках:

- Реєстрантом не подана відповідна заявка до Реєстратора, що обслуговує дане доменне ім’я, або несвоєчасно здійснена оплата такої заявки.
3.9. Виключення доменних імен із «стоп-листа» та їх подальша реєстрація здійснюється виключно в інтересах органів державної влади, місцевих громад (органів місцевого самоврядування), міжнародних (міждержавних) організацій, країн та міждержавних економічних утворень згідно із міжнародним стандартом ISO-3166 на підставі підтвердження права використання таких назв доменних імен. Доменні назви, що можуть використовуватись у технологічних цілях виключаються із «стоп-листа» та реєструються виключно в інтересах організацій, що виконують відповідні технологічні функції.
3.10. Ніякі зміни Правил реєстрацій та користування іменами доменів в домені .УКР та зміни в «стоп-листі» не можуть припиняти права сумлінних користувачів, що до доменних імен, які вже зареєстровані.


  1. Фінансова модель


4.1. Система адміністрування і реєстрацій доменних імен в домені .УКР повинна відповідати наступним принципам:

-   бути самоокупною і самодостатньою;

-  Адміністратор домену .УКР та Координаційна Рада повинні здійснювати свою діяльність виключно на безприбутковій основі;

-   Адміністратор домену .УКР має право отримувати від Реєстраторів наступні види фіксованих (тобто незалежних від результатів діяльності Реєстраторів) платежів:

1) за акредитацію Реєстраторів

2) за щорічне подовження акредитації Реєстраторів

3) допускається застосування штрафних санкцій у випадках неналежного виконання Реєстраторами своїх зобов’язань відповідно до Договору акредитації.

- Адміністратор домену .УКР може отримувати від Оператора реєстру (технічного адміністратора) періодичні фіксовані платежі, що витрачатимуться Адміністратором домену .УКР на забезпечення адміністративної діяльності офісу і працівників Адміністратора домену .УКР та забезпечення діяльності Координаційної Ради згідно до Договору на виконання функцій Оператора реєстру.

-  Оператор реєстру домену .УКР має право отримувати від Реєстраторів наступні види регулярних платежів:

1) за операції з доменними іменами (реєстрація, подовження реєстрації, зміна реєстранта, реєстратора тощо).

2) разові платежі за послуги, що пов’язані із підключенням технічних систем Реєстраторів до автоматизованої системи реєстру домену .УКР.


  1. Організаційні принципи


5.1. Акредитація Реєстраторів здійснюється Адміністратором домену .УКР у відповідності до умов акредитації та типових договорів, затверджених Координаційною Радою. Умови акредитації є організаційними, технічними та кваліфікаційними умовами здійснення сталого та безпечного функціонування системи реєстрації доменних імен в домені .УКР .
5.2. Правила, ухвалені Координаційною Радою є єдиними для всіх суб’єктів ринку реєстрації доменних імен в домені .УКР.
5.3. Взаємовідносини Реєстратора і Реєстрантів повинні здійснюватися виключно на основі договорів, за якими Реєстратори здійснюють процедури реєстрації та обслуговування доменних імен. Реєстранти повинні обслуговуватись переважно на «безпаперовому» принципі, в тому числі на основі публічних договорів, з використанням електронних документів та електронного документообігу у відповідності до законодавства України.
5.4. Всі внутрішні документи Адміністратора домену .УКР повинні бути відкритими для Координаційної Ради, яка визначатиме які документи підлягають публікації та порядок їх публікації. Звіти про результати фінансової діяльності Адміністратора домену .УКР та статистичні дані підлягають обов’язковій щорічній публікації.


  1. Програмне забезпечення


6.1. Програмне забезпечення, що використовуватиметься Оператором реєстру домену .УКР, повинне відповідати кращим рекомендаціям координуючих організацій з присвоєння номерів та імен в мережі Інтернет, бути зручним для використання Реєстраторами та базуватись на відкритому протоколі EPP.
6.2. Система отримання даних про Реєстрантів та призначених ним осіб, відповідальних за обслуговування доменних імен, - система WHOIS, - повинна забезпечувати можливість отримання актуальної інформації від реєстру домену .УКР. Система WHOIS повинна передбачати механізми запобігання отримання інформації про особу Реєстранта та призначених ним осіб для обслуговування доменних імен з метою розсилання спаму та порушення встановлених законодавством вимог.
6.4. Експертиза та ревізія програмного забезпечення, що використовується Оператором реєстру домену .УКР для обслуговування реєстрацій та операцій з доменними іменами здійснюється Адміністратором домену .УКР в порядку, визначеному Координаційною Радою.



  1. Юридичний статус Правил


7.1. Правила, згідно з якими здійснюватимуться реєстрації доменних імен у домені .УКР та визначатимуться права, обов’язки та відповідальність сторін мають бути обов’язковими для всіх учасників ринку адміністрування та реєстрацій доменних імен в домені .УКР.
7.2. Правила повинні мати статус регуляторного акту та бути зареєстрованими в Міністерстві юстиції України.
7.3. Правила мають бути розробленими Адміністратором домену .УКР та затверджені Координаційною Радою. При розробці Правил повинне бути забезпечено їх публічне обговорення та затвердження у відповідності до вимог законодавства України.
7.4. Правила повинні містити визначення, що використовуватимуться в системі реєстрацій, користуванні і адмініструванні доменних імен в просторі домені .УКР, права та обов’язки Адміністратора домену .УКР, Оператора реєстру домену .УКР, Реєстраторів, Реєстрантів (Замовників), опис процедур та операцій з доменними іменами, виключний перелік причин відмови у реєстрації та виключний перелік причин призупинення та/або скасування реєстрацій, порядок публікації та отримання даних в системі WHOIS, принципи та порядок внесення та вилучення доменних імен «стоп-листу», порядок вирішення спорів, вимоги до договорів тощо. Правила повинні визначати процедуру внесення змін та доповнень, визначати порядок введення їх в дію.


  1. Порядок введення домену .УКР у експлуатацію


8.1. Реєстрація та використання доменних імен в домені .УКР здійснюється після затвердженні Координаційною радою відповідних Правил реєстрації і користування доменними іменами в домені .УКР та проведення акредитації Реєстраторів.

8.2. З моменту початку реєстрації і користування доменними іменами в домені .УКР на протязі не менше ніж 3 місяці повинен діяти період пріоритетної реєстрації для власників прав інтелектуальної власності та інших спеціальних категорій Реєстрантів, що визначаються у Правилах реєстрації і користування доменними іменами в домені .УКР.

8.3. Після завершення періоду пріоритетної реєстрації, з метою зменшення навантаження на автоматизовану систему реєстру, Адміністратором домену .УКР можуть бути застосовані механізми поетапного відкриття доступу до вільної і необмеженої реєстрації доменних імен в домені .УКР. При цьому, не допускається будь-які механізми аукціонів або цінової дискримінації у залежності від доменної назви, що реєструється/замовляється.



  1. Заключні положення


9.1. Ця Концепція була розроблена в ході спільних консультацій і є відкритою для підписання учасниками ринку Інтернет в Україні, безпосередньо зацікавленими в розбудові цивілізованої системи управління простором в домені .УКР.
9.2. Підписуючи цю Концепцію погоджуємось з її положеннями і приймаємо на себе відповідальність за відкрите і справедливе управління доменом .УКР та за його розвиток в інтересах українського та глобального Інтернет–співтовариства. Сторони зобов'язуються робити все від них залежне з метою втілення цієї Концепції в життя.
9.3. Підписи сторін


Схожі:

Реєстрації та користування доменними іменами в домені. УКР Зміст
Правила) є тимчасовими, набувають сили починаючи з затвердження Координаційною радою об’єднання підприємств «Український мережевий...
ПРОЕКТ КОНЦЕПЦІЯ ГУМАНІТАРНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ НА ПЕРІОД ДО 2020...
Так, у 2008 р за світовим індексом людського розвитку Україна посіла 82 місце серед 179 країн, за якістю життя 68 місце серед 104...
Як вказано у НАЦІОНАЛЬНІЙ ДОКТРИНІ РОЗВИТКУ ОСВІТИ У ХХ! СТОРІЧЧІ,...
НАЦІОНАЛЬНІЙ ДОКТРИНІ РОЗВИТКУ ОСВІТИ У ХХ! СТОРІЧЧІ, головна мета укр системи освіти створити умови для розвитку і самореалізації...
Проект                                                  Концепція...
Ради Європи, зокрема Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи щодо розвитку місцевої демократії з метою визначення засад...
Підручник з предмету "ЗЕМЕЛЬНЕ ПРАВО УКРАЇНИ"
Декларації про держ суверенітет Укр 18. 12. 1990 Земельний кодекс УРСР, де земля, її надра, повітряний простір, ресурси, що знаход...
КОНЦЕПЦІЯ РОЗВИТОКУ СФЕРИ КУЛЬТУРИ МІСТА КРИВОГО РОГУ НА 2012-2015 РОКИ
Концепція розвитку сфери культури Кривого Рогу на 2012-2015 роки розроблена з урахуванням завдань, що стоять перед містом у зв’язку...
ЖЕНО ЗАТ ВЕР Д ЖЕНО
УКР (далі – Технічні умови) відповідають визначенням, що надані у «Правилах реєстрації і користуванні доменними іменами в домені....
Регламент надання послуг з адміністрування та технічного супроводу домену
Регламент надання послуг з адміністрування та технічного супроводу домену. UA 29 листопада 2004 р. Стор з
ЛЕКЦІЯ ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ ТА ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ЕКОЛОГІЇ
Основна концепція сучасної екології (концепція екосистеми) життя можливе тільки в угрупованнях та за строго визначеної сукупності...
№ Соціальна політика держави. Концепція соціального і гуманітарного...
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка