Київський національний університет імені Тараса Шевченка


Скачати 1.81 Mb.
Назва Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Сторінка 1/17
Дата 16.03.2013
Розмір 1.81 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17

Київський національний університет імені Тараса Шевченка



юридичний факультет
кафедра цивільного права


Укладачі: д.ю.н., проф. Майданик Р.А.

д.ю.н., проф. Кохановська О.В.

к.ю.н., доц. Отраднова О.О.

к.ю.н., доц. Кодинець А.О.

ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО



РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

для студентів спеціальності 6.060100 “Право”

Затверджено

на засіданні кафедри

Протокол №__

від „__” _______ 2008 р.

В.о. декана факультету

________ Гриценко І.С.




КИЇВ - 2008



РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ДИСЦИПЛІНИ «ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО»

Укладачі: д.ю.н., проф. Майданик Р.А.

д.ю.н., проф. Кохановська О.В.

к.ю.н., доц. Отраднова О.О.

к.ю.н., доц. Кодинець А.О.

Лектори:

д.ю.н., проф. Майданик Р.А., д.ю.н., проф. Кохановська О.В., д.ю.н., проф. Дзера О.В., д.ю.н., проф. Боднар Т.В., к.ю.н., доц. Отраднова О.О., доц. Коров’яківська Н.С., к.ю.н., доц. Кодинець А.О., к.ю.н., доц. Левківський Б.К

Викладачі:

к.ю.н., ас. Михальнюк О.В., к.ю.н., ас. Носік Ю.В., к.ю.н., ас. Цюра В.В., к.ю.н., ас. Кривошеїна І.В., ас. Багач Е.М., ас. Базова Т.П., ас. Томаров І.Є.

Погоджено

з науково-методичною комісією

«____» ______________ 2008р.
_______________ Вінник О.М.
© Авторські права застережені

ЗМІСТ



вступ ………………………………………….………………...........…….. 4
СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ ……………………………..............… 6
ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ …………………...........…….. 9

ЗМІСТ ЛЕКЦІЙ, ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ…….....................……... 12



Змістовий модуль І. ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО У ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ .......……………………………………..…………………….…. 12
Змістовий модуль ІІ. СУБ’ЄКТИ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН. ЗДІЙСНЕННЯ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ………………………...……..…….19
Змістовий модуль ІІІ. ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ.………….…………………….……….…………………………….27
Змістовий модуль ІV. ПРАВО ВЛАСНОСТІ ТА ІНШІ РЕЧОВІ ПРАВА …..…..……………………….…………………..…………………..38
Змістовий модуль V. ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ....44
Змістовий модуль VІ. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ЗОБОВ’ЯЗАННЯ………..………………….………………….…………..44
Змістовий модуль VІІ. ДОГОВОРИ, СПРЯМОВАНІ НА ПЕРЕДАЧУ МАЙНА У ВЛАСНІСТЬ ТА НАДАННЯ МАЙНА У КОРИСТУВАННЯ………………………………………………………...55
Змістовий модуль VІІІ. ДОГОВОРИ, СПРЯМОВАНІ НА ВИКОНАННЯ РОБІТ ТА НАДАННЯ ПОСЛУГ ………………………11
Змістовий модуль ІХ. ДОГОВОРИ У СФЕРІ БАНКІВСЬКОЇ ДІЛЬЯНОСТІ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ. НЕДОГОВІРНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ. СПАДКОВЕ ПРАВО..…………..26

НОРМАТИВНІ АКТИ ………….......……………………………………...67

вступ
Навчальна нормативна дисципліна “Цивільне право” присвячена вивченню загальних положень цивільного права та цивільного законодавства (предмет, метод, функції, система, джерела, правовідносини), правового статусу суб’єктів цивільних правовідносин, правочинів, представництва, особистих немайнових прав, речового права та інтелектуальної власності, інститутів зобов’язального права (загальні положення про зобов’язання, загальні положення про договір), системи договірних та недоговірних зобов’язань (договорів купівлі-продажу, дарування, ренти, найму, підряду, позички, перевезення, зберігання, банківських правочинів тощо) та правових інститутів спадкового права. Опанування курсу ставить за мету підготувати студентів до вивчення нормативного курсу „Міжнародне приватне право” та ряду спеціальних цивілістичних дисциплін.

Предметом вивчення дисципліни “Цивільне право” є: основні принципи, доктринальні засади, правові джерела, окремі поняття, терміни, визначення, дефініції, юридичні категорії та інститути загальної та особливої частин цивільного права, особистих немайнових прав, речового права, права інтелектуальної власності, зобов’язального права, специфіка правового регулювання особистих немайнових та майнових відносин, заснованих на юридичній рівності, вільному волевиявленню та майновій самостійності їх учасників відносин, особливості вирішення основних конструкційно-догматичних проблем цивільного права, які зберігають своє науково-практичне значення під час аналізу та розробки сучасного праворозуміння.

Нормативна дисципліна “Цивільне право” вивчається студентами юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка протягом п’яти семестрів, починаючи з другого семестру першого курсу та завершуючи другим семестром третього курсу.

Планом навчального процесу для вивчення курсу дисципліни відведено _____ годин навчальних занять. З них на лекції відведено - 193 годин, на практичні заняття – 139 годин на групу, на самостійну роботу – ____ годин. Формою семестрового контролю є залік та іспит. Дисципліна вивчається з застосуванням кредитно-модульної системи (КМС) і складається з девяти змістовних модулів.

У першому семестрі здійснюється вивчення студентами 1-12 теми курсу, що розподілені на два модулі. Перший змістовний модуль становлять теми 1 - 5, другий - теми 6 – 12. Після другого модулю здійснюється підсумковий семестровий контроль у формі заліку.

Другий семестр вивчення курсу розрахований на опанування студентами 13-24 тем, що також поділені на два модулі. Перший змістовний модуль становлять теми 13 - 16, другий - теми 17 – 24. У кінці семестру здійснюється підсумковий семестровий контроль у формі іспиту. Загальна підсумкова оцінка проставляється за результатами останнього семестру.

У третьому семестрі здійснюється вивчення студентами 25-34 теми курсу, що формують два модулі. Перший змістовний модуль становлять теми 25 - 28, другий - теми 29 – 34. Після другого модулю здійснюється підсумковий семестровий контроль у формі заліку.

Четвертий семестр розрахований на вивчення студентами 35-49 теми курсу, що також поділені на два модулі. Перший змістовний модуль становлять теми 35 - 41, другий модуль - теми 41 – 49. У кінці семестру здійснюється підсумковий семестровий контроль у формі заліку.

У п’ятому семестрі студентами вивчаються завершальні 49-58 теми курсу. Він не передбачає проведення семінарських занять та охоплює лише один модуль. По завершенню курсу студентами складається підсумковий семестровий контроль у формі іспиту.

З найбільш важливих тем курсу проводяться практичні заняття. На них можуть використовуватись різні форми та методи контролю знань студентів: доповіді, експрес-опитування, доповнення відповіді, вільна дискусія, співбесіда, обговорення рефератних повідомлень, розв’язання казусів та задач, індивідуальні завдання та інші. Рівень знань, підготовленості, ерудиції, активності студентів на семінарах оцінюється викладачем самостійно.

Завершується вивчення дисципліни “Цивільне право” проведенням іспиту. До іспиту допускаються ті студенти, які відпрацювали всі пропущені заняття, виправили незадовільні оцінки, отримані на практичних заняттях, набрали мінімальну кількість балів і успішно здали змістовні модулі.


СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ
Навчальна нормативна дисципліна “Цивільне право. Частина перша” викладається за кредитно-модульною системою організації навчального процесу (КМСОНП).

Дана система запроваджується з метою удосконалення системи контролю якості знань студентів, сприяння формуванню системних та систематичних знань, ритмічної самостійної роботи впродовж семестру, підвищення об’єктивності оцінювання знань та адаптації до вимог, визначених Європейською системою залікових кредитів (ECTS).

Оцінювання знань студентів повинно сприяти реалізації низки завдань, зокрема:

  • підвищення мотивації студентів до системного навчання впродовж семестру та навчального року, переорієнтація їх цілей з отримання позитивної оцінки на формування системних, стійких знань, умінь та навичок;

  • відповідність переліку, форм, та змісту контрольних заходів вимогам КМСОНП;

  • відкритість контролю, яка базується на ознайомленні студентів на початку вивчення дисципліни переліком, формами та змістом контрольних завдань, критеріями та порядком їх оцінювання;

  • подолання елементів суб’єктивізму при оцінюванні знань, що забезпечується виконанням індивідуальних завдань із застосуванням модульної системи оцінювання, іспиту;

  • розширення можливостей для всебічного розкриття здібностей студентів, розвитку їх творчого мислення, та підвищення ефективності навчального процесу.

Оцінювання знань студентів здійснюється шляхом виконання індивідуальних завдань, які включають поточний (модульний ЗМ1-ЗМ6), підсумковий (КПМ) та семестровий (СК) контроль.

Результати контрольних завдань оцінюються за 100–бальною системою у кожному семестрі.

За результатами оцінювання змістового модуля студентам виставляються бали.

Максимальна кількість балів, що може набрати студент у першому та другому семестрі за один ЗМ дорівнює 25-ти балам. За два змістовних модулі студент може одержати максимум 50 балів (по 25 балів за кожний ЗМ), які додаються до наступних максимально можливих 50 балів (залік у першому семестрі або іспит у другому семестрі). Під час викладання матеріалу лекцій лектор може здійснювати контрольні опитування студентів.
Перший семестр


Параметри


Змістовий

модуль 1

(ЗМ1)

Змістовий

модуль 2

(ЗМ2)

Комплексна

підсумкова

контрольна (залік)

Разом

(підсумкова

оцінка (СК))

Оцінка в балах

0 - 30

0 - 30

0 – 40

0 - 100


Другий семестр


Параметри


Змістовий

модуль 3

(ЗМ4)

Змістовий

модуль 4

(ЗМ5)

Комплексна

підсумкова

контрольна

(іспит)

Разом

(підсумкова

оцінка (СК))

Оцінка в балах

0 - 30

0 – 30

0 - 40

0 - 100


Третій семестр


Параметри


Змістовий

модуль 5

(ЗМ5)

Змістовий

модуль 6

(ЗМ6)

Комплексна

підсумкова

контрольна

(залік)

Разом

(підсумкова

оцінка (СК))

Оцінка в балах

0 – 30

0 – 30

0 – 40

0 - 100


Четвертий семестр


Параметри


Змістовий

модуль 7

(ЗМ7)

Змістовий

модуль 8

(ЗМ8)

Комплексна

підсумкова

контрольна

(залік)

Разом

(підсумкова

оцінка (СК))

Оцінка в балах

0 – 30

0 – 30

0 - 40

0 - 100


П’ятий семестр


Параметри


Змістовий

модуль 9

(ЗМ9)

Комплексна

підсумкова

контрольна

(іспит)

Разом

(підсумкова

оцінка (СК))

Оцінка в балах

0 - 40

0 - 60

0 - 100


Орієнтовні форми контролю знань на семінарських заняттях та їх оцінка:

  • доповідь (виступ на задану тему) – до 5 балів;

  • доповнення доповіді – до 3 бал;

  • вирішення задачі – до 5 балів;

  • експрес опитування – до 3 балів;

  • колоквіум – до 5 балів;

  • самостійна робота – до 5 балів;

  • есе (короткі відповіді на запитання) – до 3 балів;

  • тестування (з набору суджень вибрати вірні) – до 5 балів;

  • реферат (змістовна письмова робота на задану тему з аналізом літератури та висновками) – до 5 балів;

  • участь в дискусії – до 3 балів;

  • підсумкова контрольна робота - до 5 балів;

  • мінімальний бал за семінар – 1 бал.


У випадку відсутності студента на лекції або семінарському занятті він зобов’язаний відпрацювати пропущене заняття через усне опитування в поза аудиторний час (час консультацій викладача) або відпрацювати пропущене заняття протягом одного тижня з моменту його появи. Невідпрацьовані заняття вважаються незданими і за них не нараховується оцінка в балах. За 10 днів до початку сесії викладач припиняє приймати відпрацювання.

Студенти, що за результатами роботи на семінарських та практичних заняттях набрали менше 10 балів не допскаються до підсумкової контрольної у формі заліку або іспитую

Таким чином, за дану дисципліну студентом може бути отримано максимально 100 балів у кожному семестрі. У підсумку, оцінені за 100-бальною системою, знання студента відображаються у заліковій книжці, за шкалою оцінювання, що наведена нижче. Підсумкова оцінка з дисципліни в балах (шкала Київського національного університету імені Тараса Шевченка) переводиться у чотирибальну (національну) шкалу.
Шкала оцінювання:


За шкалою університету

100-бальн. система

Оцінка за національною шкалою

та шкалою університету

90 – 100

відмінно

5

75 – 89

добре

4

60 – 74

задовільно

3

0 – 59

незадовільно

2
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17

Схожі:

Київський національний університет імені Тараса Шевченка юридичний...
Робоча навчальна програма / М.І. Неліп, О. Б. Костенко, Н. А. Вангородська. – Київ нац ун-т імені Тараса Шевченка / юрид ф-т. – К.,...
КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА НАУКОВО-ДОСЛІДНА...
Тараса Шевченка: підсумки за 2007 рік і завдання на 2008 рік заслухана на засіданні Комісії Вченої ради з організації наукової роботи...
КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА НАУКОВО-ДОСЛІДНА...
Тараса Шевченка: підсумки за 2007 рік і завдання на 2008 рік заслухана на засіданні Комісії Вченої ради з організації наукової роботи...
Київський національний університет імені Тараса Шевченка юридичний...
Проблеми теорії та філософії права. Робоча навчальна програма / А. Д. Машков, Н. В. Теремцова. – Київ нац ун-т імені Тараса Шевченка...
Всеукраїнська науково-практична конференція СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ...
ПН України, Луганський національний педагогічний університет імені Тараса Шевченка, Східноукраїнський національний університет імені...
Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Кабанець Н.І., к ю н. Машков А. Д., Дудар С. К., Косянчук П. С., Ліщук К. В., Середюк В,В
Тараса Шевченка Юридичний факультет кафедра трудового, земельного і екологічного права
В.І. Андрейцев. Право екологічної безпеки. Навчально-методичні матеріали з еколого-правових дисциплін. Частина X. – Київський національний...
Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Теоретичні та практичні аспекти співвідношення понять психічного насильства, примусу і погрози
Київський національний університет імені Тараса Шевченка Інститут міжнародних відносин
Робоча навчальна програма з дисципліни „Країнознавство: Азія, Африка, Латинська Америка”
КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА Юридичний факультет Кафедра правосуддя
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка