Архітектурно-містобудівними вимоги щодо розташування спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами


Скачати 331.98 Kb.
Назва Архітектурно-містобудівними вимоги щодо розташування спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами
Сторінка 1/3
Дата 27.03.2013
Розмір 331.98 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3
Додаток

до рішення міської ради

від 27 листопада 2012 р.
Архітектурно-містобудівними вимоги

щодо розташування спеціальних конструкцій

для розміщення зовнішньої реклами
1. Загальні положення

1.1. Ці архітектурно-містобудівні вимоги (в подальшому Вимоги) є технічним регламентом, який регулює, у відповідності до Закону України «Про рекламу», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», містобудівного законодавства та Державних стандартів України розташування спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами. Технічні вимоги до фундаментів регулюються у відповідності до Державних будівельних норм (ДБН), технічні вимоги до конструкцій, металоконструкцій та обладнання застосовуються у відповідності до Державних стандартів України (ДСТУ), що виникають при: проектуванні, виробництві, розташуванні, монтажу, експлуатації та утилізації спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами.

Вимоги регламентують мінімально необхідні технічні вимоги: безпеки для життя та здоров'я людей, майна фізичних або юридичних осіб, державного або комунального майна, охорони навколишнього середовища під час проектування, виробництва і монтажу, а також забезпечують безпечну експлуатацію (включаючи ремонт і модернізацію), утилізацію спеціальних конструкцій.

1.2.Дія Вимог поширюється на спеціальні конструкції, незалежно від країни виробника, територіального розташування, а також на спеціальні конструкції на будівлях і спорудах.

1.3.Розташування спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами на території міста Кременчука регламентується «Зонінгом з розташування окремо стоячих спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами на території міста Кременчука» додаток 1.
2. Визначення термінів

2.1. У Вимогах терміни вживаються в такому значенні:

2.1.1. Відповідальний за експлуатацію - особа, що експлуатує спеціальну конструкцію і несе відповідальність за виконання вимог експлуатаційної документації, а також вимог технічної безпеки при експлуатації, зафіксованих в технічному паспорті.

2.1.2. Демонтаж – комплекс заходів, які передбачають відокремлення спеціальної конструкції разом з основою від місця її розташування та транспортування до місця її подальшого зберігання. Демонтаж спеціальних конструкцій є заходом усунення порушень порядку розміщення зовнішньої реклами у м. Кременчуці відповідно до діючих на момент демонтажу нормативно-правових актів.

2.1.3. Евакуація – переміщення самовільно встановленого рекламного засобу як захід, який передбачає відокремлення спеціальної конструкції без основи від місця її розташування та транспортування до місця його тимчасового зберігання без завдання матеріальної шкоди у вигляді пошкодження рекламного засобу.

2.1.4. Електрообладнання - будь-яке обладнання, призначене для виробництва, перетворення, передачі, розподілу чи споживання електричної енергії, наприклад: машини, трансформатори, апарати, вимірювальні прилади, пристрої захисту, кабельна продукція, електроприймачі.

2.1.5. Електроустановка спеціальної конструкції - будь-яке сполучення взаємопов'язаного електрообладнання, безпосередньо відноситься до спеціальної конструкції.

2.1.6. Експлуатація - стадія життєвого циклу спеціальної конструкції, на якій здійснюється використання спеціальної конструкції за призначенням, її технічне обслуговування та поточні ремонти.

2.1.7. Проектна документація – комплект документації, що включає описову частину, креслення, розрахунки за навантаженнями та технічний паспорт виробу.

2.1.8. Рекламна площа - площа поверхні рекламного засобу, на якій розміщується реклама.

2.1.9. Спеціальні конструкції - пересувні та стаціонарні конструкції (світлові та несвітлові, наземні та неназемні (повітряні), плоскі та об'ємні стенди, щити, панно, транспаранти, тролі, таблички, короби, механічні, динамічні, електронні табло, екрани, панелі, тумби, складні просторові конструкції, аеростати, повітряні кулі тощо), проекційні, лазерні та інші технічні засоби, вуличні меблі з елементами реклами та інші технічні засоби постійного територіального розташування, які використовуються для розміщення зовнішньої реклами.

2.1.10. Термін експлуатації спеціальної конструкції - календарна тривалість експлуатації, при досягненні якої експлуатація спеціальної конструкції повинна бути або припинена, або продовжена на підставі результатів обстеження спеціальної конструкції.

2.1.11. Технічний паспорт виробу - документ, що ідентифікує спеціальну конструкцію і містить необхідні відомості про її технічні характеристики та вимоги до експлуатації.

2.2. Терміни, що не визначені у Вимогах, вживаються у значенні визначеному законодавством України.
3. Вимоги безпеки при розташуванні

спеціальних конструкцій

3.1. Спеціальні конструкції повинні відповідати таким вимогам.

Спеціальні конструкції можуть бути встановлені:

- окремо на фундаментах;

- на зовнішніх стінах, дахах або інших конструктивних елементах будівель, споруд, опорах, парапетах, огорожі;

- на тротуарах, якщо це не ускладнює пересування пішоходів (ширина пішохідної зони тротуару визначається з розрахунку смуги руху пішохода, що дорівнює 0,75 метра і обчислюється відповідно до інтенсивності пішохідного руху), у смугах відводу автодоріг, включаючи придорожні і розділові смуги;

- із забезпеченням видимості дорожніх знаків, світлофорів, перехресть, пішохідних переходів, зупинок транспорту загального користування та не відтворювати зображення дорожніх знаків;

3.2. Окремо розташовані спеціальні конструкції та спеціальні конструкції, які розміщено на будівлях та спорудах не призначаються для переміщення цих конструкцій вручну силами однієї людини, без розбирання (або часткового розбирання).

3.3. Тимчасові виносні спеціальні конструкції загальна рекламна площа якої не повинна перевищувати двох квадратних метрів розміщуються тільки під час роботи підприємства (установи, організації), що рекламують свої товари (послуги) та встановлюються тільки за межею пішохідної частини тротуару, або в межах відмостки.

3.4. Фундамент наземної спеціальної конструкції, що виступає над поверхнею землі, повинен бути декоративно оформлений у відповідності до погодженої управлінням містобудування та архітектури проектної документації.

3.5. В місцях, де проїжджа частина вулиці межує з цоколями будівель або огорожами, спеціальні конструкції можуть розміщуватися в одну лінію з фасадами будівель або огорожами але не далі 1 м від зазначених споруд.

3.6. Для окремо розташованих спеціальних конструкцій у межах червоних ліній вулиць, яскравість або освітленість елементів зображення з внутрішнім або зовнішнім освітленням, не повинна перевищувати аналогічні характеристики дорожніх знаків (в спірних питаннях освітленість вимірюється санітарною службою).

3.7. Надахові спеціальні конструкції повинні обов`язково проходити технічну експертизу проекту.

3.8. Спеціальні конструкції повинні мати маркування із зазначенням найменування розповсюджувача зовнішньої реклами, номера його телефону, дати видачі дозволу та строку його дії.

3.9. Спеціальні конструкції не повинні:

- мати схожість з технічними засобами організації дорожнього руху і спеціальними сигналами, а також створювати враження перебування на дорозі транспортного засобу або пішохода, що регламентується нормативними документами ДАІ;

- викликати засліплення світлом, у тому числі відбитим: учасників дорожнього руху, в пішохідній зоні – пішоходів, що регламентується нормативними документами ДАІ;

- освітлювати квартири житлових будинків спрямованим світлом або відбитим світлом яскравість якого перевищує санітарні норми і визначається міською санітарно-епідеміологічною станцією;

- створювати перешкоду візуальному сприйманню містобудівних візуальних об’єктів, а саме зелених рекреаційних зон, зон відпочинку, архітектурних пам’яток та архітектурних ансамблів, що регламентується додатком 1 до Вимог;

- загороджувати дорожні знаки та світлофори, заважати сприйняття водієм дорожньої обстановки або заважати експлуатації транспортного засобу, що регламентується нормативними документами ДАІ;

- видавати звуки гучність яких перевищує санітарні норми і визначається міською санітарно-епідеміологічною станцією;

- зменшувати габарити проїзду в дорожніх інженерних спорудах.

3.10. Забороняється розташування спеціальної конструкції:

- на пішохідних доріжках та алеях, якщо це перешкоджає вільному руху пішоходів;

- на висоті менш як 5 метрів від поверхні дорожнього покриття, якщо їх рекламна поверхня виступає за межі краю проїжджої частини;

- збоку від проїжджої частини на відстані менше 0,5 метрів від неї, для конструкцій з висотою менше 5 метрів до нижнього краю рекламної поверхні або її технологічних елементів, не допускається розміщення на одній опорі контактної мережі або опорах освітлення більше однієї спеціальної конструкції;

на відстані від 0,5 до 1,5 метрів збоку від проїжджої частини біля перехресть, виїздів з дворів та пішохідних переходів на висоті менш як 1,5 метрів від поверхні землі за 15 метрів ліворуч та 10 метрів праворуч до проїзної частини;

- на знакові дорожнього руху, опорі, яка конструктивно призначена для розміщення дорожніх знаків, або будь-якому іншому пристрої, призначеному для регулювання дорожнього руху;

- на залізничних переїздах, у тунелях і під шляхопроводами;

- на підпірних стінах, деревах, скелях і інших природних об'єктах.

3.11. У разі розташування спеціальної конструкції над тротуаром або пішохідною зоною, у місцях без проведення механізованого прибирання, нижній край рекламної поверхні або її технологічних елементів повинен бути розташований на висоті не менше 2,5 метра від рівня тротуару або пішохідної зони, у місцях де можливо проведення механізованого прибирання на висоті не менше 3-х метрів від рівня тротуару або пішохідної зони.

3.12. При розміщенні спеціальної конструкції на газонах, що розділяють транспортні потоки або на газонах ділянок з круговим рухом:

- при відстані до 4 метрів від краю проїжджої частини до опори конструкції, повинні бути встановлені технічні засоби регулювання дорожнього руху, що відповідає певній групі дорожніх умов.

3.13. Вимоги пункту 3.12 не поширюється на дорожні знаки на переносних опорах і знаки тимчасових оперативних змін організації руху.

3.14. Для забезпечення можливості перевезення негабаритних вантажів спеціальні конструкції, розташовані над проїзною частиною в місцях визначених ДАІ, у разі потреби, за письмовим повідомленням від ДАІ, повинні бути тимчасово (повністю або частково) демонтовані в обсязі, необхідному для провезення вантажу.

Повідомлення власнику спеціальної конструкції видає виконавчий комітет, який надав дозвіл на розміщення зовнішньої реклами. Повідомлення надається завчасно не менше 5 робочих днів до запланованої дати перевезення.

Власник спеціальної конструкції протягом 5 робочих днів, з моменту отримання повідомлення, зобов'язаний забезпечити демонтаж необхідних елементів спеціальної конструкції для забезпечення можливості перевезення негабаритних вантажів.

3.15. Не допускається розміщення реклами шляхом нанесення або вкраплення, з використанням будівельних матеріалів, фарби, дорожньої розмітки і т. п., в поверхню проїзної частини, тротуару або пішохідної доріжки.

3.16. При виконанні робіт з монтажу та обслуговування спеціальних конструкцій, повинні бути дотримані вимоги щодо забезпечення безпеки дорожнього руху в місцях виконання дорожніх робіт, у відповідності до вимог, що регламентується нормативними документами ДАІ.
4. Вимоги до безпеки спеціальних конструкцій

що закладаються при їх проектуванні.

4.1. При проектуванні забезпечується відповідність проекту спеціальної конструкції вимогам цих архітектурно-містобудівних вимог (технічного регламенту) та додатків 3 а також «ДБН В.1.2-2:2006. СНББ. Навантаження і впливи. Норми проектування.»

4.2. При проектуванні спеціальних конструкцій:

- повинні бути виявлені можливі фактори небезпеки на всіх стадіях життєвого циклу, в тому числі, при монтажі, експлуатації, демонтажу, утилізації.

- повинна бути забезпечена можливість безпечної експлуатації спеціальної конструкції,

- повинна бути забезпечена надійність вузлів, деталей і агрегатів спеціальної конструкції,

- повинні бути зазначені спосіб і періодичність контролю елементів спеціальної конструкції.

4.3. Безпека спеціальної конструкції, повинна бути забезпечена такими заходами:

- правильним вибором при проектуванні нормативних навантажень і впливів, що враховуються при розрахункові конструкції та її елементів під час проектування (ДБН В.1.2-2:2006. СНББ. Навантаження і впливи. Норми проектування);

- забезпеченням максимально можливої доступності для огляду, обслуговування, ремонту вузлів і деталей;

- розробкою і використанням експлуатаційної документації, що дозволяє власникові забезпечити виготовлення, монтаж, налагодження, експлуатацію спеціальної конструкції.

- урахуванням розташування, умов виготовлення, транспортування, монтажу та експлуатації.

4.4. Розрахункові схеми і вихідні дані для розрахунку повинні відображати реальні умови роботи і вплив на взаємопов'язані об'єкти.

4.5. Спеціальну конструкцію слід розраховувати, як єдину просторову систему з урахуванням факторів, що визначають напружений і деформований стан, особливості взаємодії елементів конструкції між собою.

4.6. Спеціальна конструкція і її основа розраховується на навантаження та вплив за методом граничних станів. Під граничними станами розуміють такі стани, при яких конструкція або її основа перестає задовольняти заданим експлуатаційним вимогам.

4.7. Передбачаються дві групи граничних станів спеціальної конструкції:

- перша група включає в себе втрату несучої здатності або повну непридатність конструкції до експлуатації в наслідок втрати стійкості, руйнування матеріалу, перетворення конструкції в геометрично змінну систему елементів, якісна зміна конфігурації, надмірний розвиток пластичних деформацій.

- друга група граничних станів характеризується ускладненням нормальної експлуатації споруд або зниженням довговічності внаслідок появи неприпустимих переміщень (прогинів, осад опор, кутів повороту, коливань, тріщин і т.д.)

4.8. До граничних станів спеціальної конструкції першої групи належать:

- втрата стійкості форми;

- втрата стійкості положення;

- руйнування;

- перехід в геометрично змінну систему;

- якісна зміна конфігурації;

- резонансні коливання;

- стани, при яких виникає необхідність припинення експлуатації внаслідок плинності матеріалу, зрушення у з'єднаннях, повзучості або надмірного розкриття тріщин.

4.9. До граничних станів спеціальної конструкції другої групи відносяться:

- неприпустимі деформації конструкцій у результаті прогину, повороту або осад, коливання конструкції, зміна положення.

4.10. Розрахунком повинно бути доведено, що розрахункові значення зусиль, напруг, деформацій, переміщень, зчеплення і т.п. забезпечують безпечну експлуатацію конструкції. Всі розрахунки основи (фундаментів) повинні виконуватися з використанням розрахункових значень характеристик ґрунтів. При проектуванні основ фундаментів повинна враховуватися гідрологічна обстановка, глибина промерзання та зсуву ґрунтів на місці встановлення спеціальної конструкції.

4.11. Можливі відхилення опорів та інших характеристик матеріалів і ґрунтів у несприятливий бік враховується коефіцієнтами надійності (безпеки) за матеріалом та ґрунтом.

4.12. Особливості дійсної роботи матеріалів, елементів і з'єднань конструкцій, основ, а також конструкції в цілому, що мають систематичний характер, але не враховуються безпосередньо у розрахунку, враховуються коефіцієнтами умов роботи, який визначається проектувальником.

4.13. Бетонні та залізобетонні конструкції , фундаменти та основи повинні проектуватись та розраховуватись у відповідності до ДБН.

4.14. Елементи конструкцій з дерева, металу та синтетичних матеріалів необхідно розраховувати за ДСТУ та граничними станами.

4.15. Просторові спеціальні конструкції повинні проектуватись за ДСТУ машинобудівної галузі у відповідності до типу.

4.16. При розрахункові несучих конструкцій і основ слід враховувати поправочний коефіцієнт - менше 0,95, але не менше 0,8. На поправочний коефіцієнт слід множити навантажувальний ефект (внутрішні сили і переміщення конструкцій і основ, що спричиняються навантаженнями та впливами). Вибір значень коефіцієнта проводиться проектувальником.

4.17. До проектної документації повинна входити експлуатаційна документація, яка містить:

- технічний паспорт;

- інструкцію з експлуатації або пояснювальну записку;

- інструкцію з технічного обслуговування і ремонту, в тому числі, відомість запасних частин і приладдя, список вузлів і деталей з обмеженим ресурсом, монтажні креслення і малюнки, що відображають основні розміри, необхідні для проведення технічного обслуговування, основні принципові схеми для електричного, гідравлічного, пневматичного обладнання або їх окремих вузлів;

- інструкцію з монтажу, встановлення та налагодження;

- інструкцію з перевезення та зберігання;

- інструкцію щодо виведення з експлуатації та утилізації спеціальної конструкції та її елементів.

4.18. В описі проекту повинні бути роз'яснені принцип дії та склад спеціальної конструкції. Необхідно привести її основні технічні характеристики, конструктивні особливості та матеріали які використовуються, а також перерахувати характеристики обладнання, що використовується. Опис повинен включати інформацію про особливості конструкції, способи її монтажу та експлуатації.

4.19. Номенклатура проектної документації, що розробляється на спеціальну конструкцію наведена у додатку 3. Під проектною документацією розуміється графічні та текстові документи, які окремо або в сукупності визначають склад та принцип дії спеціальної конструкції і містять необхідні дані для її виготовлення, контролю, приймання, експлуатації та ремонту.

4.20. Для виготовлення елементів спеціальної конструкції повинні використовуватися матеріали, технічні дані про які включені в національні стандарти, або матеріали, що мають відповідні сертифікати.
  1   2   3

Схожі:

З В І Т про відстеження результативності регуляторного акту
«Про затвердження «Архітектурно-містобудівні вимоги щодо розташування спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами у...
Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення міської ради «Про...
Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання
Зонінг з розташування окремо стоячих спеціальних конструкцій для...
Методичною основою для розробки зонінгу зовнішньої реклами у м. Кременчуці є «Методичний посібник з розробки та впровадження Правил...
Про демонтаж самовільно встановлених спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами
Конами України „Про місцеве самоврядування в Україні” та „Про рекламу”, Постановою Кабінету Міністрів України „Про затвердження Типових...
До рішення міської ради ПОРЯДОК розміщення зовнішньої реклами в місті...
України від 29. 12. 03 №2067 і визначає порядок надання дозволів на розміщення зовнішньої реклами. Порядок є обов'язковим для всіх...
Розміщення зовнішньої реклами
Ці правила регулюють відносини, що виникають у зв`язку з розміщенням зовнішньої реклами у населених пунктах, та визначають порядок...
РІШЕННЯ
Постанови Кабінету Міністрів України від 29. 12. 2003 №2067 “Про затвердження Типових правил розміщення зовнішньої реклами”, згідно...
Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»
Рішення про порядок розміщення зовнішньої реклами в місті Синельниковому та визначення розміру плати за тимчасове користування місцем...
Розділ IX. ВИМОГИ ДО РОЗМІЩЕННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ ЗОВНІШНЬОЇ РЕКЛАМИ. Стаття 41
...
До рішення виконавчого комітету
Тернополі, та визначають порядок надання дозволу на розміщення такої реклами. Правила розроблені у відповідності із Законом України...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка