Творча робота у номінації


Скачати 23.16 Kb.
Назва Творча робота у номінації
Дата 16.03.2013
Розмір 23.16 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Творча робота у номінації

«Мово – душа моя»

Долінська Ганна Степанівна

8 грудня 1994 р.

Загальноосвітня школа І-ІІІст.

Заліщицький район

Тернопільська область

с.Лисівці


2009

В землі віки лежала мова

І врешті вибилась на світ,

О мово, ночі колискова!

Прийми мій радісний привіт.,

Цвіти і сяй моя держава,..
Народ, держава, мова - це поняття нероздільні. Без мови немає народу, а без народу не існує мови. Наша рідна українська мова - то мова Тараса Шевченка й Івана Франка, Лесі Українка й Михайла Коцюбинського, Володимира Сосюри і Ліни Костенко.

У природі існує безліч звуків. Є мелодійні, які радують душу - це спів птахів, гомін лісу, шелест трав, шум моря. Та наймелодійнішими, наймилішими для українців є звуки рідної мови. Мова для людини не лише засоби спілкування, вона є невід’ємною часткою самої особистості, бо за мовою можна пізнати людину, її погляди, її вдачу.

Слово - це найдієвіша зброя, гостріша за меч. Добре слово часто більше допомагає, ніж десять рук. І навпаки, зле слово може відбити бажання до будь-якої праці. Словом можна вбити, можна врятувати.

Наша гордість і наша краса - материнська мова, яка тихо лунає над нашою колискою з перших днів життя.

Перше слово мама» я сказала рідною мовою, вивчала українські літери, складала з них слова. Українська мова - наймелодійніша і найбарвистіша у світі. Це мова нашого народу, це мова, якою я спілкуюсь, і думаю. На жаль, деяка частина українського народу не знає рідної мови і спілкується російською, але в цьому немає ніякого злочину. Так склалася історична ситуація, що українці так чи інакше стикаються з надзвичайно актуальним питанням для України, із двомовністю.

Я вважаю, що таку ситуацію в нашій державі треба змінювати. Адже ми маємо свою державну мову, якою розмовляли наші предки. І вона не стає менш красивою або менш цінною тільки через те, що протягом сторіч підлягала примусовому викоріненню. На мою думку, треба змінити саме ставлення до нашої мови. Я впевнена, що щира любов до своєї мови є не тільки ознакою патріотизму, а й високого рівня культурного розвитку, освіти та виховання.

Крім того, українська мова - одна з найрозвиненіших у світі. Потрібно відчувати її кожною частинкою своєї душі, пам`ятати, що мова народу - його серце.

Рідна мова живе з людиною всюди і завжди, без неї, ЯК. без сонця, повітря, води, людина не може існувати. Зречення рідної мови, неповага до неї є рівноцінним до неповаги батька й матері.

Сьогодні українська мова, якій надано статус державної, повинна розвиватися, квітнути. Це дуже важливо.

Українська мова - одна з популярних слов'янських мов. Вона привертає увагу вчених та мовознавців світу. Любімо, вивчаймо, розвиваймо її! Вірю в майбутнє нашої мови, у долю народу, бо мова —найвищий дар людини.
Наша мова незабутня,

Чиста, мов вода з криниці.

Ти —знамено і скарбниця!

Наша мова і наша слава,

Мова є - то й є держава!

Схожі:

Творча робота (вірш) у номінації

Творча робота (вірш) у номінації

Творча робота (вірш) у номінації

Творча робота (вірш) у номінації

Творча робота (вірші) у номінації

Творча робота (вірш) у номінації

Творча робота у номінації
Моя мово! З чорнозему, рясту, любистку, м`яти, євшан – зілля, з роси, з дніпровської води, від зорі і місяця народжена!
Творча робота у номінації
Важко не погодитися з поетом. Бо українське слово, в якому вмістилися історія народу, його душа і пісня, земля і піднебесся, дуже...
Виховний захід «Творча родина – творча Україна»
Гуньківській ЗОШ І –ІІ ступенів відбулась виставка -зустріч з народною майстринею-односельчанкою Довгань Н. Ф. «Творча родина – творча...
Уроку: узагальнити та систематизувати знання про типи мовлення опис
Методи і прийоми: бесіда, метод передбачення, гронування, робота в парах, творча робота, самостійна робота
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка