Під час профілактичного огляду у пацієнта 18 років після видалення зубних відкладень на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 22 і 41 зубів виявлені


Скачати 491.87 Kb.
Назва Під час профілактичного огляду у пацієнта 18 років після видалення зубних відкладень на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 22 і 41 зубів виявлені
Сторінка 1/2
Дата 09.04.2013
Розмір 491.87 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи
  1   2
«КАРІЄС»

  1. Під час профілактичного огляду у пацієнта 18 років після видалення зубних відкладень на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 22 і 41 зубів виявлені крейдоподібного кольору плями з шорсткою та безболісною при зондуванні поверхнею. Тест емалевої резистентності (ТЕР-тест) становить 7 балів. Які морфологічні зміни характерні для даного захворювання.

  1. Дегенеративні зміни одонтобластів

  2. Зміни у плащовому шарі дентину

  3. Пошкодження емалеводентинного з’єднання

  4. Поверхнева демінералізація емалі

  5. Підповерхнева демінералізація емалі




  1. Хворий Х., 20 років звернувся зі скаргами на дискомфорт при жуванні у 35 зубі. Об’єктивно: на жувальній поверхні 35 зуба виявлена глибока каріозна порожнина, яка сполучається з порожниною зуба. При подальшому клінічному обстеженні діагностовано хронічний гангренозний пульпіт 35 зуба. Який із нижче приведених методів обстеження найбільш інформативний при диференційній діагностиці захворювання з хронічним гранулюючим періодонтитом?

    1. Холодова проба

    2. Вертикальна перкусія

    3. Глибоке зондування

    4. Горизонтальна перкусія

    5. Визначення симптому “вазопарезу”




  1. Хворий А. 30 років. Проживає у місцевості з вмістом фтору у питній воді 0,7 мг/л. Скаржиться на чутливість зубів від солодкого, кислого. При огляду на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 12,13,14,23,24 зубів виявлені крейдоподібного кольору матові плями. Поверхня шорстка і болюча при зондуванні. Що з нижче перерахованого найбільш точно підтвердить правильний діагноз?

    1. Вітальне забарвлення

    2. Рентгенографія

    3. Термопроба

    4. Електроодонтодіагностика

    5. Перкусія




  1. Юнак 18 років скаржиться на чутливість до солодкого і кислого в 14,13,12, 23,24 зубах. При огляді в пришийкових ділянках цих зубів виявлені поодинокі крейдоподібного кольору матові плями з нечіткими краями. Який метод обстеження найбільш точно підтвердить діагноз?

    1. Рентгенографія

    2. Зондування

    3. Вітальне забарвлення

    4. Електроодонтодіагностика

    5. Термометрія




  1. При обстеженні порожнини рота 19-річної дівчини лікар-стоматолог виявив на вестибулярній поверхні у пришийкових ділянках 11, 21 зубів білі плями. Зі слів пацієнти вони з’явилися близько двох місяців тому і за цей час їх розміри повільно збільшувались. Для якого із перерахованих нижче захворювань найбільш характерний такий перебіг захворювання?

    1. Карієс.

    2. Гіпоплазія емалі.

    3. Некроз емалі.

    4. Флюороз

    5. Ерозія емалі




  1. Жінка 50 років звернулася до стоматолога зі скаргами на застрявання їжі у зубі нижньої щелепи. Об’єктивно: на дистальній і жувальній поверхнях 45 зуба виявлена каріозна порожнини у межах навколопульпарного дентину, виповнена щільним пігментованим дентином. Був встановлений діагноз “хронічний глибокий карієс”. На основі якого обстеження лікар повинен провести диференційну діагностику з хронічним періодонтитом?

    1. Перкусія

    2. Зондування

    3. Пальпація слизової у ділянці верхівки кореня зуба

    4. Електроодонтодіагностика

    5. Холодова проба




  1. Чоловік 35 років звернувся зі скаргами на швидкоплинний біль від термічних подразників у 46, 47 зубах. Об’єктивно: жувальні поверхні 46, 47 зубів інтактні, контактні поверхні не вдається обстежити внаслідок щільного розміщення зубів. який метод дослідження необхідно використати у даному випадку у разі підозри наявності каріозних порожнин?

    1. Рентгенографія

    2. Вітальне забарвлення

    3. Холодова проба

    4. Зондування

    5. Електродонтодіагностика




  1. В 13 зубі під час профілактичного огляду виявлена глибока каріозна порожнина не з'єднана з порожниною зуба, дентин пігментований, щільний, реакція на холодовий подразник, зондування дна каріозної порожнини, перкусія зуба безболісна. На рентгенограмі кореневий канал прямий, чітко просліджується його тінь від устя до верхівки, відмічається розширення періодонтальної щілини в області верхівки кореня. Який метод обстеження дозволив би судити про стан пульпи до проведення рентгенограФії?

    1. Вітальне забарвлення

    2. Електродонтодіагностика

    3. Холодова проба

    4. Зондування

    5. Рентгенографія



  1. Жінка 39 років скаржиться на випадіння пломби з 22 зуба. Пломба випала три дні тому назад. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 22 зуба виявлена глибока каріозна порожнина, виповнена щільним пігментованим дентином, не сполучається з порожниною зуба. Зондування каріозної порожнини і перкусія зуба безболісні. Реакція на холод безболісна. Слизова оболонка ясен у ділянці 22 зуба без патологічних змін. Між якими захворюваннями повинен стоматолог провести диференційну діагностику у даному випадку?

    1. Хронічним гангренозним пульпітом і хронічним періодонтитом

    2. Хронічний глибокий карієс і хронічний фіброзний пульпіт

    3. Хронічним фіброзним пульпітом і хронічним гангренозним пульпітом

    4. Хронічний глибокий карієс і хронічний періодонтит

    5. Хронічний глибокий карієс і хронічний гангренозний пульпіт




  1. До стоматолога звернулася жінка 28 років зі скаргами на біль від термічних та хімічних подразників в зубах верхньої і нижньої щелеп. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці різців і ікол верхньої та нижньої щелеп виявлені неправильної форми дефекти твердих тканин зубів у межах емалі (до емалеводентинного з’єднання), виповнені розм’якшеними тканинами. Між якими захворюваннями потрібно провести диференційну діагностику у даному клінічному випадку?

    1. Гіпоплазія і клиноподібний дефект

    2. Гіпоплазія і некроз

    3. Карієс і некроз емалі

    4. Карієс і ерозія емалі

    5. Ерозія і клиноподібний дефект




  1. Пацієнтка 30 років скаржиться на застрявання їжі між 46 і 47 зубами, що з’явилося два тижні тому. Об’єктивно: 46 і 47 зуби інтактні, перкусія зубів безболісна, ясенний сосочок між 46-47 зубами набряклий і гіпертрофований, під ним виявлена незначна кількість залишків їжі. Який вид дослідження слід застосувати для виявлення прихованих каріозних порожнин?

    1. Вітальне забарвлення

    2. Люмінесцентна діагностика

    3. Трансілюмінаційна діагностика

    4. Електроодонтодіагностика

    5. Рентгенологічне дослідження




  1. Хвора Б., 48 років, звернулася зі скаргами на біль в 45 зубі при накушуванні протягом року. Раніше 45 зуб був лікований. При обстеженні виявлено : слизова оболонка в ділянці верхівки даного зуба гіперемована з ціанотичним відтінком. 45 зуб рожевого кольору, пломба випала. Який метод обстеження необхідний для визначення лікувальної тактики?

    1. Термометрія

    2. Пальпація ясен.

    3. Рентгенографія

    4. Зондування

    5. ЕОД




  1. Жінка 18 років скаржиться на чутливість зубів до солодкого, кислого, наявність косметичного дефекту. При огляді в пришийковій ділянці 14, 13 зубів виявлені поодинокі крейдоподібного кольору плями з матовим відтінком без ушкодження емалі, безболісні при зондуванні. Плями забарвлюються 2% розчином метиленового синього, ЕОД – 2 мкА. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

    1. Флюороз, плямиста форма

    2. Локалізована гіпоплазія

    3. Гострий поверхневий карієс

    4. Ерозія емалі

    5. Гострий початковий карієс




  1. Хвора Б. 20 років, звернулася зі скаргами на біль у 23 зубі при прийманні кислої чи солодкої їжі. Біль зникає після усунення подразників. Скарги з'явилися два тижні тому. На вестибулярній поверхні 23 зуба виявлена овальна біла пляма розмірами 2-3 мм. Поверхня плями шорстка, забарвлення метиленовим синім не зникає після змивання його водою. Поставте най вірогідніший діагноз.

    1. Гострий початковий карієс

    2. Хронічний початковий карієс

    3. Плямиста форма флюорозу

    4. Початкова стадія некрозу емалі

    5. Місцева гіпоплазія емалі.




  1. Жінка 22 років, вагітна, скаржиться на появу білих плям на передніх зубах верхньої щелеп, які з’явились на 4 місяці вагітності. При огляді на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 13, 12, 11, 21, 22, 23 зубів виявлені крейдоподібного кольору плями. Поверхня емалі втратила блиск, шорстка при зондуванні. Від хімічних подразників виникає короткочасний біль. Поставте попередній діагноз:

    1. Хронічний початковий карієс

    2. Гострий поверхневий карієс

    3. Флюороз зубів

    4. Гострий початковий карієс

    5. Системна гіпоплазія емалі




  1. Пацієнтка 23 років пред`являє скарги на наявність білуватого кольору плям на жувальних поверхнях зубів, відчуття оскомини, яке виникає під час приймання кислої їжі. Плями з`явились близько 3-х місяців тому. Об`єктивно: на жувальних поверхнях у фісурах 46, 36, 27 зубів виявлені крейдоподібного кольору плями, які добре забарвлюються 2% розчином метиленового синього. При зондуванні визначається шороховатість поверхні плям, дефекти емалі не виявлені. Поставте діагноз.

    1. Гострий поверхневий карієс.

    2. Гострий початковий карієс.

    3. Гострий середній карієс.

    4. Хронічний середній карієс.

    5. Хронічний поверхневий карієс.




  1. Дівчина 17 років скаржиться на чутливість зубів до солодкого та кислого. При огляді на пришийкових ділянках 14, 13, 23, 24 зубів виявлені крейдоподібного кольору плями з матовою поверхнею, безболісні при зондуванні. Плями забарвлюються 2% розчином метиленового синього, ЕОД – 4 мкА. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Системна гіпоплазія

    2. Гострий поверхневий карієс

    3. Гострий початковий карієс

    4. Флюороз, плямиста форма

    5. Ерозія емалі




  1. Пацієнтка 23 років пред`являє скарги на наявність плям білуватого кольору на жувальних зубах, почуття оскомини, яке виникає під час приймання кислої їжі. Плями з`явились близько 3-х місяців тому. Об`єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 46, 36, 27 зубів виявлені крейдоподібного кольору плями. Вони добре забарвлюються 2 % розчином метиленового синього, при зондуванні визначається шорсткість поверхні плями. Поставте діагноз.

    1. Гострий початковий карієс.

    2. Гострий поверхневий карієс.

    3. Гіпоплазія емалі.

    4. Ендемічний флюороз.

    5. Хронічний поверхневий карієс.




  1. Хворий 20р., звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність крейдоподібних плям на поверхні 11, 12, 21, 22 зуба, відчуття оскомини від хімічних подразників при прийманні їжі. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 11,12, 21, 22 зубів виявлені білі крейдоподібного кольору плями розміром 0,2 х0,3 см, з шорсткою поверхнею, яка забарвлюється 2 % розчином метиленового синього. Встановіть діагноз:

    1. Хронічний початковий карієс

    2. Гострий поверхневий карієс

    3. Гіпоплазія емалі

    4. Гострий початковий карієс

    5. Флюороз




  1. Хворий 22 років звернувся у стоматологічну поліклініку зі скаргами на наявність естетичного дефекту на зубі верхньої щелепи, який він виявив тиждень тому. При огляді на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 21 зуба виявлена крейдоподібного кольору пляма. Її поверхня матова, шорстка при зондуванні. Холодова проба і перкусія 21 зуба безболісні. При використанні 2% розчину метиленового синього пляма забарвилася у синій колір. Поставте діагноз.

    1. Хронічний початковий карієс

    2. Гострий початковий карієс

    3. Гострий поверхневий карієс

    4. Гіпоплазія емалі

    5. Флюороз




  1. Дівчина 16 років скаржиться на наявність на вестибулярних поверхнях центральних верхніх різців матових білуватих плям. Плями з’явились декілька місяців тому і з часом розміри їх збільшились. Народилася та проживає у місцевості з вмістом фтору у питній воді 1,4 мг/л. Яка тактика лікування даних плям?

    1. Стоматологічного утручання не потребує

    2. Препарування з подальшим пломбуванням

    3. Сріблення плям

    4. Зішліфування плям

    5. Реминералізивна терапія





  1. Жінка 27 років звернулася до стоматолога зі скаргами на біль у 36 зубі, який виникає від холодної та солодкої їжі і швидко зникає після припинення дії подразника. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 35 зуба виявлений дефект твердих тканин у межах емалі. Краї дефекту крейдоподібного кольору, крихкі. ЕОД – 5 мкА. Який діагноз найбільш вірогідний?

    1. Гострий початковий карієс

    2. Гіпоплазія емалі

    3. Гострий поверхневий карієс

    4. Некроз емалі

    5. Ерозія емалі




  1. Хвора А., скаржиться на біль від солодкого та кислого в 11 зубі. На вестибулярній поверхні 11 зуба у пришийковій ділянці на фоні крейдоподібного кольору емалі виявлений дефект з дном світлого кольору, який досягає емалево-дентинної межі. Зондування дефекту болюче, перкусія і холодова проба 11 зуба безболісні. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Гострий початковий карієс

    2. Гострий поверхневий карієс

    3. Гострий середній карієс

    4. Гіпоплазія емалі

    5. Флюороз




  1. Хворий 35 років протягом місяця скаржиться на гострі короткочасні болі в 24 зубі, які виникають від солодкої, холодної та гарячої їжі. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 24 зуба у пришийковій ділянці є дефект у межах емалі. Краї емалі крихкі, білого кольору. Перкусія безболісна, зондування викликає біль. ЕОД – 8 мкА. Поставте діагноз:

    1. Гострий середній карієс

    2. Ерозія емалі

    3. Флюороз, ерозивна форма

    4. Гострий поверхневий карієс

    5. Гіпоплазія емалі




  1. Жінка, 25 років, скаржиться на короткочасні болі від солодкого, холодного в 21 зубі. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 21 зуба виявлений дефект твердих тканин у межах емалі. Краї емалі нерівні, крейдоподібного кольору. Зондування дна порожнини безболісне, реакція на холод болюча, але швидко минає. Поставте діагноз:

    1. Гострий поверхневий карієс

    2. Клиноподібний дефект

    3. Гострий початковий карієс

    4. Гіпоплазія емалі

    5. Ерозія емалі

  2. Хвора 25 років близько двох тижнів скаржиться на болі у 15 зубі, які виникають від солодкого і швидко припиняються після усунення подразника. Об'єктивно: на жувальній поверхні 15 зуба виявлений дефект, розміщений у межах емалі. Краї емалі крихкі, білого крейдоподібного кольору. Температурна проба і перкусія безболісні. ЕОД – 6 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

    1. Гіпоплазія емалі

    2. Гострий середній карієс

    3. Ерозія емалі

    4. Гострий поверхневий карієс

    5. Флюороз, ерозивна форма




  1. Дівчина 20 років скаржиться на біль від солодкого, кислого. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 11 зуба виявлена крейдоподібного кольору пляма з шорсткою при зондуванні поверхнею. У центрі плями відмічається дефект у межах емалі. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Гіпоплазія емалі

    2. Гострий середній карієс

    3. Гострий поверхневий карієс

    4. Гострий початковий карієс

    5. Некроз емалі




  1. Пацієнтка Б., 45 років скаржиться на наявність дефекту емалі в одному із зубів нижньої щелепи. Об`єктивно: на жувальній поверхні 15 зуба виявлений дефект у межах емалі, емаль не пігментована, зондування дна порожнини викликає незначну болючість, ЕОД=4 мкА, перкусія не болюча. Поставте діагноз.

    1. Хронічний поверхневий карієс

    2. Гострий середній карієс.

    3. . Гострий поверхневий карієс.

    4. Гіпоплазія емалі.

    5. Ендемічний флюороз.




  1. Хвора 20 років скаржиться на біль у зубі нижньої щелепи зліва, який виникає від солодкого і відразу зникає після припинення дії подразника. Об’єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина у межах емалі, краї емалі крихкі крейдоподібного кольору. Зондування каріозної порожнини болісне. Холодова проба і перкусія 36 зуба безболісні. ЕОД – 6 мкА. Поставте діагноз.

    1. Гострий поверхневий карієс

    2. Гіпоплазія емалі

    3. Гострий середній карієс

    4. Некроз емалі

    5. Ерозія емалі



  1. Хвора С., 25 років звернулась до клініки терапевтичної стоматології зі скаргами на короткочасний біль у 46 зубі, який виникає при попаданні твердої їжі в 46 зуб. Після усунення подразника біль відразу зникає. Вказані скарги з'явились кілька місяців тому. Об’єктивно на дистальній контактній поверхні 46 зуба каріозна порожнина в межах шару плащового дентину. Вхідний отвір великий. Дентин твердий, пігментований, важко знімається екскаватором, зондування дна та стінок каріозної порожнини безболісне. Вертикальна та горизонтальна перкусія 46 зуба безболісна. ЕОД – 6 мкА. Який найбільш імовірний діагноз7

    1. Гострий середній карієс

    2. Хронічний середній карієс

    3. Хронічний глибокий карієс

    4. Гострий глибокий карієс

    5. Хронічний періодонтит .




  1. Чоловік 35 років звернувся до лікаря з метою санації порожнини рота. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 22 зуба виявлений дефект твердих тканин у межах плащового дентину, дентин твердий, темного кольору, дно шорстке. Зондування, холод, біль не викликають. Який діагноз найбільш вірогідний?

    1. Ерозія емалі

    2. Клиноподібний дефект

    3. Флюороз, деструктивна форма

    4. Хронічний середній карієс

    5. Некроз твердих тканин




  1. При профілактичному огляді у хворого 45 років на жувальній поверхні 23 зуба виявлена каріозна порожнина у межах плащового дентину. Дно і стінки виповнені щільним пігментованим дентином, зондування, реакції на холод безболісні. Перкусія 23 зуба безболісна, при електроодонтодіагностиці (ЕОД) зуб реагує на силу струму в 6 мкА. Поставте найбільш вірогідний діагноз.

    1. Хронічний глибокий карієс

    2. Гострий середній карієс

    3. Хронічний середній карієс

    4. Гострий глибокий карієс

    5. Хронічний періодонтит




  1. У хворого А., 32 років, скарги на короткочасний біль від хімічних та термічних подразників у зубі на верхній щелепі зліва, який швидко зникає після усунення подразника. При об`єктивному обстеженні в 26 зубі виявлена каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором, розміщена у межах плащового дентину. Дентин дна і стінок м`який. сірого кольору. Зондування по емалево-дентинній межі болісне. Перкусія безболісна. ЕОД - 6 мкА. Поставте діагноз.

    1. Гострий середній карієс.

    2. Хронічний фіброзний пульпіт.

    3. Гострий поверхневий карієс.

    4. Гострий глибокій карієс.

    5. Хронічний середній карієс.




  1. У хворого В., 30 років, скарги на наявність каріозної порожнини у зубі верхньої щелепи. Каріозна порожнина з`явилася 5 місяців тому. При об`єктивному обстеженні у 26 зубі виявлена каріозна порожнина з широким вхідним отвором, розміщена у межах плащового дентину. Каріозна порожнина не сполучається з порожниною зуба. Дентин дна і стінок каріозної порожнини твердий, пігментований. Який попередній діагноз.

    1. Хронічний глибокий карієс.

    2. Хронічний поверхневий карієс.

    3. Гострий середній карієс.

    4. Гострий глибокий карієс.

    5. Хронічний середній карієс.




  1. Чоловік 22 років звернувся до стоматологічної поліклініки зі скаргами на наявність каріозної порожнини в 11 зубі. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 11 зуба виявлена каріозна порожнина у межах плащового шару дентину виповнена світлим розм’якшеним дентином. Реакція на холод слабко болісна. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Гострий глибокий карієс

    2. Хронічний середній карієс

    3. Хронічний глибокий карієс

    4. Гострий середній карієс

    5. Гострий поверхневий карієс




  1. У хворого 30 років, скарги на короткочасний біль в зубі на верхній щелепі від солодкого та холодного . Біль з'явився місяць тому. Об'єктивно: на жувальній поверхні 26 зуба виявлена каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором в межах плащового дентину. Дентин дна і стінок розм'якшений, зондування по емалево-дентинній межі болісне, перкусія безболісна, при термодіагностиці виникає біль, який швидко зникає після усунення подразника. Визначте діагноз.

    1. Гострий початковий карієс

    2. Гіперемія пульпи

    3. Гострий глибокий карієс

    4. Хронічний фіброзний пульпіт

    5. Гострий середній карієс




  1. Хворий 27 років протягом декількох тижнів скаржиться на швидкоплинний біль у 16 зубі від солодкої та холодної їжі. Об’єктивно: на жувальній поверхні 16 зуба виявлена порожнина в межах плащового дентину, виповнена розм’якшеним слабо пігментованим дентином. Після некректомії дно каріозної порожнини щільне, не болюче. Препарування стінок дефекту чутливе в ділянці емалево-дентинної межі. 16 зуб реагує на силу струму 5 мкА. Який найбільш імовірний діагноз.

    1. Гострий середній карієс.

    2. Гострий глибокий карієс.

    3. Хронічний середній карієс.

    4. Хронічний глибокий карієс.

    5. Хронічний періодонтит




  1. У пацієнта К., 46 років при об`єктивному обстеженні на жувальній поверхні 46 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину. Каріозна порожнина заповнена залишками їжі, стінки та дно виповнені пігментованим дентином, зондування дна та стінок не викликає больових відчуттів, термопроба безболісна, ЕОД – 4 мкА. Поставте діагноз.

    1. Хронічний глибокий карієс.

    2. Гострий середній карієс.

    3. Хронічний середній карієс.

    4. Гострий початковий карієс.

    5. Хронічний фіброзний пульпіт.




  1. Хворий 40 років, з'явився зі скаргами на затримку їжі в зубі на нижній щелепі . Порожнину замітив 7 місяців тому. Об'єктивно: на жувальній поверхні 34 зуба виявлена каріозна порожнина з широким вхідним отвором розміщена в межах плащового дентину. Дентин дна і стінок твердий, пігментований. Зондування дна і стінок безболісне. ЕОД — 5 мкА . Визначте діагноз.

    1. Хронічний фіброзний періодонтит

    2. Хронічний фіброзний пульпіт

    3. Хронічний глибокий карієс

    4. Хронічний середній карієс

    5. Хронічний початковий карієс




  1. Хворий К., звернувся зі скаргами на біль, який виникає при дії холодного, кислого, солодкого в 45 зубі. Біль проходить після припинення дії подразника. Об’єктивно: на жувальній поверхні 45 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину, яка виповнена залишками їжі та розм’якшеним дентином, навислі краї емалі крейдоподібного кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Хронічний середній карієс

    2. Гострий середній карієс

    3. Гострий поверхневий карієс

    4. Гострий глибокий карієс

    5. Хронічний глибокий карієс




  1. У пацієнта К., 46 років при об`єктивному обстеженні на жувальній поверхні 46 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину. Каріозна порожнина заповнена залишками їжі, стінки та дно виповнені пігментованим дентином, зондування дна та стінок не викликає больових відчуттів, термопроба безболісна, ЕОД - 4мкА. Поставте діагноз.

    1. Хронічний середній карієс.

    2. Гострий середній карієс.

    3. Хронічний глибокий карієс.

    4. Гострий глибокий карієс.

    5. Хронічний періодонтит.




  1. Хворий 27 років звернувся до лікаря-стоматолога для профілактичного огляду. Під час огляду порожнини рота в пришийковій ділянці 22 зуба виявлений дефект твердих тканин зуба в межах плащового дентину. Дентин щільний, пігментований. Реакція на зондування і перкусію відсутня. Який найбільш ймовірний діагноз?

    1. Флюороз, деструктивна форма

    2. Клиноподібний дефект

    3. Ерозія твердих тканин зуба

    4. Гіпоплазія, деструктивна форма

    5. Хронічний середній карієс




  1. Хворий Д., 18 років, скаржиться на короткочасний біль у 37 зубі від солодкого і холодного. На жувальній поверхні 37 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового шару дентину, виповнена розм'якшеним дентином. Зондування стінок каріозної порожнини болісне в області емалево-дентинної ділянки , ЕОД – 6 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз?

    1. Гострий поверхневий карієс

    2. Гострий глибокий карієс

    3. Хронічний фіброзний пульпіт

    4. Гострий середній карієс

    5. Гіперемія пульпи




  1. Хворий, 30 років, звернувся до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект та незначну болючість 44 зуба під час чищення зубів. Об’єктивно виявлено каріозну порожнину V-го класу за Блеком в межах плащового дентину. Зондування стінок порожнини викликає незначну болючість, термопроба - позитивна. Який пломбувальний матеріал найбільш доцільно обрати для пломбування даної порожнини?

    1. Силікатний цемент

    2. Компомер

    3. Амальгама

    4. Силіко-фосфатний цемент

    5. Полікарбоксилатний цемент





  1. Хворий 25 років скаржиться на короткочасний біль при прийманні солодкого, гарячого, холодного у зубі нижньої щелепи. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентин розм’якшений, світлого кольору. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Вертикальна та горизонтальна перкусія безболісна. ЕОД 6 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

    1. Хронічний середній карієс

    2. Гострий середній карієс

    3. Хронічний фіброзний пульпіт

    4. Хронічний глибокий карієс

    5. Гострий глибокий карієс




  1. Хвора 35 років скаржиться на наявність каріозної порожнини у зубі нижньої щелепи зліва. При потраплянні у порожнину солодкої та кислої їжі виникає короткочасний біль. На жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування дна і стінок каріозної порожнини болюче, холод викликає біль, який швидко зникає після припинення дії подразника. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Хронічний фіброзний пульпіт

    2. Гострий обмежений пульпіт

    3. Гострий глибокий карієс

    4. Гострий середній карієс

    5. Хронічний глибокий карієс




  1. Жінка 25 років звернулась до лікаря-стоматолога зі скаргами на гострий біль в ділянці нижньої щелепи справа, який виникає під час їжі. Об’єктивно: на дистальній контактній поверхні 45 визначається каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування слабо болісне по всьому дну, перкусія безболісна. Від холодної води виникає біль, який швидко зникає. Який найбільш вірогідний діагноз?

    1. Гострий середній карієс

    2. Гострий глибокий карієс

    3. Хронічний глибокий карієс

    4. Хронічний середній карієс

    5. Хронічний фіброзний пульпіт




  1. Хвора Н. скаржиться на гострий короткочасний біль в зубі нижньої щелепи від термічних та хімічних подразників. Зуб раніше не лікувався, біль з`явився близько місяця тому. Об`єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена глибока каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, з навислими крейдоподібного кольору краями емалі. Дентин дна і стінок розм`якшений. Зондування дна слабоболісне. Від холодового подразника виникає короткочасний біль. ЕОД - 8 мкА. Поставте діагноз.

    1. Хронічний глибокий карієс

    2. Гострий середній карієс.

    3. Гіперемія пульпи.

    4. . Гострий глибокий карієс.

    5. Хронічний фіброзний пульпіт.




  1. Хворий 23 років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 15 зубі, яку помітив рік тому. При огляді на контактній медіальній поверхні глибока каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, яка не сполучається з порожниною зуба, виповнена щільним пігментованим дентином. Зондування, реакція на холод, перкусія безболісні. ЕОД – 10 мкА. Який із перерахованих діагнозів є найбільш імовірним?

    1. Хронічний глибокий карієс

    2. Хронічний фіброзний періодонтит

    3. Хронічний фіброзний пульпіт

    4. Хронічний середній карієс

    5. Хронічний гранульоматозний періодонтит




  1. У хворого 25 років, скарги на короткочасний біль від солодкого в зубі на нижній щелепі, затримку їжі в каріозній порожнині. Об'єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором, у межах навколопульпарного дентину. Дентин м'який, каріозна порожнина не сполучається з порожниною зуба, зондування дна болісне, перкусія 36 зуба безболісна, пальпація слизової оболонки ясен в області проекції верхівки кореня безболісна. При термодіагностиці виникає біль, який швидко зникає після усунення подразника. Визначте діагноз.

    1. Гострий середній карієс

    2. Гіперемія пульпи

    3. Хронічний фіброзний пульпіт

    4. Хронічний глибокий карієс

    5. Гострий глибокий карієс




  1. Хвора Д., 20-ти років звернулась зі скаргами на різкий біль у 46-му зубі при прийманні холодної і гарячої їжі протягом 2-х тижнів. Біль зникає відразу після усунення дії подразника. Для якого захворювання найбільш характерні перераховані скарги?

    1. Хронічний глибокий карієс.

    2. Гіперемія пульпи.

    3. Гострий обмежений пульпіт.

    4. Хронічний середній карієс.

    5. Гострий глибокий карієс.




  1. Хвора Л., 26 років, скаржиться на біль в 24 зубі при попаданні холодної чи гарячої їжі. Об'єктивно : на медіальній контактній поверхні 24 зуба є глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, виповнена розм’якшеним слабопігментованим дентином. Зондування дна каріозної порожнини та реакція на холодовий подразник болючі, біль зникає зразу після припинення дії подразника. Який найбільш ймовірний діагноз?

    1. Хронічний глибокий карієс.

    2. Гострий середній карієс.

    3. Гострий глибокий карієс.

    4. Хронічний середній карієс.

    5. Гострий обмежений пульпіт.




  1. Хворий К. 25 років звернувся зі скаргами на біль при прийманні солодкого, гарячого і холодного, який зникає після усунення подразника. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 36 зуба є глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентин розм’якшений. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Назвіть най вірогідніший діагноз.

    1. Гострий середній карієс

    2. Хронічний фіброзний пульпіт

    3. Хронічний середній карієс

    4. Хронічний глибокий карієс

    5. Гострий глибокий карієс




  1. Жінка 29 років скаржиться на гострий біль у верхній щелепі зліва, який виникає від солодкої та кислої їжі. Хвора вважає, що цей біль з’явився тиждень тому назад після видалення 28 зуба і що сусідній зуб був “порушений” при видаленні 28 зуба. Об’єктивно: лунка 28 зуба у стані загоєння, безболісна при пальпації. На жувальній поверхні 27 зуба є каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, яка не сполучається з порожниною зуба. Каріозна порожнина виповнена світлим, розм’якшеним дентином, від холодового подразника виникає короткочасний біль. Зондування дна каріозної порожнини болюче. Який вірогідний діагноз?

    1. Гострий дифузний пульпіт

    2. Гострий обмежений пульпіт

    3. Гострий глибокий карієс

    4. Хронічний глибокий карієс

    5. Хронічний фіброзний пульпіт




  1. У хворого В. на жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина з навислими краями, емаль крихка, крейдоподібного кольору. Каріозна порожнина виповнена розм’якшеним дентином сіро-жовтого кольору. При зондуванні відзначається болючість в ділянці емалево-дентинного з’єднання, на дні в точках проекції рогів пульпи. Поставте діагноз.

    1. Хронічний середній карієс

    2. Гострий середній карієс

    3. Хронічний глибокий карієс

    4. Гіперемія пульпи

    5. Гострий глибокий карієс




  1. Пацієнтка, 40 років, скаржиться на короткочасний біль від температурних подразників у 34 зубі. Об’єктивно: на дистальній поверхні 34 зуба виявлена каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Стінки і дно розм’якшені, слабо пігментовані, зондування дна дещо болюче. Реакція на холод - біль, який зникає після припинення дії подразника. Який найімовірніший діагноз захворювання?

    1. Гострий глибокий карієс

    2. Гострий середній карієс

    3. Хронічний глибокий карієс

    4. Хронічний середній карієс

    5. Хронічний фіброзний пульпіт




  1. Хворий К., 19 років скаржиться на біль у 36 зубі при попаданні холодного, солодкого. Біль ниючий, але стихає відразу ж після усунення подразника. Об’єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена глибока, у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина, виповнена розм’якшеним світлим дентином. Зондування емалево-дентинної межі і дна каріозної порожнини болісне. Який найбільш імовірний діагноз

    1. Гіперемія пульпи

    2. Гострий обмежений пульпіт

    3. Хронічний фіброзний пульпіт

    4. Гострий глибокий карієс

    5. Хронічний глибокий карієс




  1. Пацієнт 30 років звернувся до стоматолога зі скаргами на короткочасний біль від дії холодового подразника, який відразу зникає після усунення впливу подразника. Об`єктивно: на жувальній поверхні 47 зуба глибока у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина, виповнена розм`якшеним світлим дентином. Зондування емалево-дентинної межі і дна каріозної порожнини викликає незначну болючість, термопроба позитивна під час дії подразника, рентгенологічно в періапікальних тканинах змін немає. Поставте діагноз.

    1. Хронічний фіброзний пульпіт.

    2. Гострий глибокий карієс.

    3. Хронічний гранулюючий періодонтит.

    4. Хронічний серозний карієс.

    5. Гострий обмежений пульпіт.




  1. До лікаря-стоматолога з метою санації порожнини рота звернулася жінка 39 років. Скарг не пред’являє. При об’єктивному обстеженні у сліпій ямці 32 зуба виявлена каріозна порожнини у межах навколопульпарного дентину, виповнена щільним пігментованим дентином. Зондування каріозної порожнини і перкусія зуба безболісні. Реакція на холодовий подразник безболісна, ЕОД – 6 мкА. Поставте найбільш вірогідний діагноз.

    1. Хронічний фіброзний пульпіт

    2. Хронічний середній карієс

    3. Хронічний глибокий карієс

    4. Хронічний періодонт

    5. Гострий глибокий карієс




  1. Пацієнт 30 років звернувся до стоматолога зі скаргами на короткочасну болючість під дією холодового подразника у зубі верхньої щелепи, яка відразу зникає при його усуненні. Об`єктивно: на жувальній поверхні 47 зуба глибока у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина, виповнена розм`якшеним дентином, зондування дна порожнини викликає незначну болючість, термопроба позитивна під час дії подразника. Поставте діагноз.

    1. Гострий глибокий карієс.

    2. Хронічний фіброзний пульпіт.

    3. Загострення хронічного пульпіту.

    4. Гострий середній карієс.

    5. Гіперемія пульпи.




  1. Пацієнт, 27 років, звернувся зі скаргами на короткочасний біль від дії холодового подразника, який відразу зникає після його усунення. Об’єктивно: на жувальній поверхні 37 зуба виявлена глибока у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування емалево-дентинної межі і дна порожнини – незначно болюче, термопроба – позитивна. Поставте діагноз:

    1. Гіперемія пульпи

    2. Гострий обмежений пульпіт

    3. Гострий дифузний пульпіт

    4. Гострий глибокий карієс

    5. Гострий середній карієс



  1. Хворий О., 20 років, скаржиться на наявність каріозної порожнини в 44 зубі. На медіальній контактній поверхні 44 зуба визначається каріозна порожнина в межах навколопульпарного шару дентину, виповнена щільним пігментованим дентином. Зондування каріозної порожнини безболісне, перкусія 44 зуба безболісна, ЕОД – 6 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз:

    1. Хронічний середній карієс

    2. Хронічний глибокий карієс

    3. Хронічний періодонтит

    4. Хронічний фіброзний пульпіт

    5. Гіперемія пульпи





  1. У хворої 24 років при лікуванні гострого середнього карієсу 35 зуба (V клас за Блеком) випадково відкрита порожнина зуба. Якою повинна бути тактика лікаря?

    1. Накласти муміфікуючу пасту.

    2. Провести вітальну ампутацію пульпи.

    3. Провести вітальну екстирпацію пульпи.

    4. Провести девітальну екстирпацію пульпи.

    5. Накласти одонтотропну пасту.




  1. Хвора М., 16-ти років звернулась до лікаря із скаргами на відчуття оскомини в зубах верхній щелепі протягом 2-х тижнів. При огляді в пришийковій ділянці 11 та 21-го зубів виявлені білуваті плями з матовим відтінком і нечіткими контурами, що інтенсивно сприймають барвники. Яким має бути лікування 11-го та 21-го зубів?

    1. Препарування та пломбування

    2. Зішліфування плям.

    3. Обробка антисептиками.

    4. Імпрегнація нітратом срібла.

    5. Ремінералізивна терапія.




  1. Хворому 25 років встановлений діагноз: хронічний глибокий карієс 23 зуба. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 23 зуба знаходиться каріозна порожнина розміщена нижче рівня ясен. Оберіть найбільш оптимальний постійний пломбувальний матеріал для пломбування даної каріозної порожнини.

    1. Композит хімічної полімеризації

    2. Амальгама.

    3. . Компомер

    4. Силіко-фосфатний цемент.

    5. Силікатний цемент




  1. Жінка 30 років звернулася до стоматолога з метою санації зубів. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 13 і 23 зубів виявлені дефекти твердих тканин неправильної форми у межах емалі. Дно дефектів шорстке, краї мають крейдоподібний колір. Яка тактика лікування даних дефектів?

    1. Оброблення дефектів розчином срібла

    2. Пломбування композитом без препарування

    3. Реминералізивна терапія

    4. Зі шліфування дефектів

    5. Препарування і пломбування




  1. Юнак 18 років скаржиться на короткочасний біль у 21 зубі від холодного і солодкого. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 21 зуба виявлена каріозна порожнина (ІІІ клас за Блеком), середньої глибини у межах плащового дентину, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Краї емалі крихкі, крейдоподібного кольору. Індекс КПВ становить 14, гігієнічний індекс за Федоровим-Володкіною – 3,3. Оберіть найбільш оптимальний пломбувальний матеріал для пломбування у даній клінічній ситуації.

    1. Склоіономерний цемент

    2. Композит світлової полімеризації

    3. Композит хімічної полімеризації

    4. Силікатний цемент

    5. Силіко-фосфатний цемент




  1. Жінка 25 років звернулася до стоматолога зі скаргами на гострий біль у зубі нижньої щелепи справа, який виникає при прийманні їжі. Об’єктивно: на дистальній і жувальній поверхнях 45 зуба виявлена глибока каріозна порожнина виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування дна каріозної порожнини слабко болісне, перкусія зуба безболісна. Від холодної води виникає короткочасний біль. Який засіб необхідно помістити на дно каріозної порожнини при лікуванні?

    1. Миш’яковисту пасту

    2. Пасту, яка містить кортикостероїд

    3. Фосфат-цемент

    4. Кальцидонт

    5. Фосфат-цемент зі сріблом




  1. Хворому Д., 35 років встановлено діагноз «Хронічний глибокий карієс 33 зуба». Для пломбування обраний композитний матеріал світлової полімеризації "Дегуфіл". Прокладку з якого матеріалу найбільш доцільно використати у даному випадку?

    1. Фосфат цемент зі сріблом

    2. Склоіономерний цемент

    3. Дентин-паста

    4. Цинк-евгенольна паста

    5. Евгенол-тімолова паста




  1. Хворому М., 42 років був поставлений діагноз: гострий поверхневий карієс 24 зуба (V клас за Блеком, локалізація на вестибулярній поверхні). Який пломбувальний матеріал необхідно обрати для постійної пломби?

    1. Силідонт

    2. Полікарбоксилатний цемент.

    3. Альфадент (композит світлової полімеризації).

    4. Адгезор.

    5. Силіцин.




  1. Хворому 28 років під час лікування глибокого карієсу 26 зуба була розкрита порожнина зуба. Який метод необхідно застосувати для подальшого лікування?

    1. Консервативний (біологічний).

    2. Вітальна ампутація.

    3. Вітальна екстирпація.

    4. Девітальна ампутація.

    5. Девітальна екстирпація.




  1. Хворому М., 25 років, після детального обстеження був поставлений діагноз: гострий початковий карієс 36 зуба. Яке лікування Ви призначите?

    1. Не проводити лікування, вести спостереження.

    2. Препарування, накладання постійної пломби.

    3. Препарування, накладання лікувальної прокладки.

    4. Ремінералізивна терапія та динамічне спостереження.

    5. Зішліфування плями.




  1. Жінка 26 років звернулася до стоматолога зі скаргами на наявність каріозної порожнини у 36 зубі. Об’єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена глибока каріозна порожнини, виповнена щільним пігментованим дентином. Після обстеження хворої лікар поставив діагноз: хронічний глибокий карієс 36 зуба. Для пломбування була обрана дрібнодисперсна срібна амальгама. Як потрібно сформувати стінки каріозної порожнини відносно її дна?

    1. Зробити широкий вхідний отвір

    2. З нахилом у бік до центру каріозної порожнини

    3. Під прямим кутом

    4. З нахилом у бік стінок каріозної порожнини

    5. У вигляді овалу




  1. Хворій, 25 років, з хронічним глибоким карієсом 46 зуба була поставлена пломба зі срібної амальгами , що мала прокладку на дні товщиною 0,5 мм з фосфат-цементу. Через добу з'явився короткочасний біль від термічних подразників. Які негативні якості амальгами спричинили появу болю?

    1. Відсутність адгезії

    2. Токсична дія ртуті

    3. Токсична дія окислів

    4. Тривале твердіння пломби

    5. Висока теплопровідність




  1. У хворого Н., 34-х років при лікуванні гострого глибокого карієсу 37 зуба під час препарування випадково розкритий медіально-щічний ріг пульпи. Призначте найбільш раціональне лікування

    1. Метод вітальної ампутації пульпи.

    2. Метод девітальної ампутації пульпи.

    3. Біологічний метод

    4. Метод вітальної екстирпації пульпи

    5. Метод девітальної екстирпації пульпи.




  1. Хвора 20 років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на короткочасний біль у 22 зубі від холодових подразників, при попаданні до зубу їжі. Ці скарги тривають протягом декількох місяців. Після обстеження встановлено діагноз: “гострий глибокий карієс 22”. Який матеріал для прокладки Ви накладете на дно каріозної порожнини?

    1. Склоіономерний цемент

    2. Кальцидонт

    3. Фосфат-цемент

    4. Фосфат-цемент, що містить срібло

    5. Силідонт




  1. Під час обстеження лікарем-стоматологом 17-ти річної хворої виявлені білі плями на пришийкових ділянках фронтальних зубів. Встановлено діагноз: гострий початковий карієс 11-42 зубів. Які зміни мінерального складу каріозних плям слід прийняти до уваги лікарю перед тим, як призначити місцеву ремінералізивну терапію?

    1. Змін вмісту кальцію, фосфору та фтору немає

    2. Надлишок кальцію, фосфору та фтору

    3. Надлишок кальцію, дефіцит фосфору та фтору

    4. Дефіцит кальцію, фосфору та фтору

    5. Дефіцит кальцію, надлишок фосфору та фтору




  1. При пломбуванні каріозних порожнин ІІ класу за Блеком в 36 зубі було вирішено використати методику відкритого варіанту “сендвіч-техніки”. Який із цих видів склоіономерних цементів найкраще відповідає потребам даної методики і його потрібно застосувати для заміщення дентину?

    1. BaseLine (Dentsply)

    2. Aqua-Cem (Dentsply)

    3. Vitremer TC (3M)

    4. Aqua-Jonobond (VOCO)

    5. Vitrebond (3M)




  1. Хворий К., 35 років, поставлено діагноз : Хронічний середній карієс 36 зуба. Порожнина ІІ класу за Блеком з ураженням жувальної поверхні. Який пломбувальний матеріал лікар повинен обрати для пломбування даної порожнини?

    1. Композитний мікрогібридний матеріал світлової полімеризації

    2. Склоіономерний цемент

    3. Силіко-фосфатний цемент

    4. Текучий композит світлової полімеризації

    5. Мікрофільний композит світлової полімеризації




  1. Після обстеження каріозної порожнини на жувально-дистальній поверхні 47 зуба хворому Д. 50 років був поставлений діагноз: хронічний середній карієс 47 зуба. Який пломбувальний матеріал найбільш доцільно використати у даній клінічній ситуації?

    1. Силіко-фосфатний цемент

    2. Амальгама

    3. Компомер

    4. Склоіономерний цемент

    5. Полікарбоксилатний цемент




  1. Хворому А. Був поставлений діагноз: хронічний початковий карієс на дистальній поверхні 28 зуба. Якою повинна бути лікувальна тактика лікаря-стоматолога у даному випадку?

    1. Зішліфування дистальної поверхні 28 зуба

    2. Препарування і пломбування порожнини

    3. Застосування компомерів

    4. Лікування не потрібне

    5. Видалення 28 зуба




  1. Чоловік 25 років скаржиться на біль в ділянці верхніх фронтальних зубів при вживанні холодної їжі, що з'явився 2 місяці тому після перенесеної травми. При огляді: відсутній кут коронки в 11 зубі, відлам різального краю 21 зуба в межах дентину. Зондування 11 і 21 зубів болісне, реакція на холодовий подразник болісна, короткочасна, ЕОД – 6 мкА. Який з пломбувальних матеріалів найбільш доцільний для реставрації цих зубів?

    1. Компомер

    2. Склоіономерний цемент

    3. Гібридний композит

    4. Силікатний цемент

    5. Макрофільний композит




  1. Хворий звернувся зі скаргами на постійний ниючий біль в зубі, що посилюється при накушуванні. 3 дні тому зуб було запломбовано з приводу глибокого карієсу. Об'єктивно: на жувальній поверхні 16 зуба є пломба, вертикальна перкусія болісна. При змиканні виявлений передчасний контакт на пломбі, зубні ряди не змикаються в прикусі. Слизова оболонка в ділянці проекції верхівок коренів 16 без змін; термометрія безболісна, ЕОД - 6 мкА. На рентгенограмі тканини періодонту без змін. Що повинен зробити лікар в першу чергу?

    1. Корекцію пломби

    2. Видалити пломбу

    3. Призначити фізпроцедури

    4. Призначити антисептичні полоскання

    5. Провести знеболювання




  1. У хворого при обстеженні порожнини рота виявлена каріозна порожнина у 11 зубі в межах навколопульпарного дентину з пошкодженням кута зуба та різального краю . Якому пломбувальному матеріалу слід надати перевагу?

    1. Склоіономерний цемент з механізмом світлового затвердіння

    2. Композитний матеріал хімічного затвердіння

    3. Композитний матеріал хімічного затвердження типу порошок-рідина

    4. Силікатний цемент

    5. Композитний матеріал світлового затвердіння




  1. Жінка 42 років скаржиться на наявність каріозної порожнини у 23 зубів косметичний дефект. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 23 зуба виявлена каріозна порожнини, яки розповсюджується значно нижче рівня краю ясен. Порожнина у межах плащового дентину, виповнена щільним, темно-коричневого кольору дентином, зондування практично безболісне. Оберіть найбільш оптимальний матеріал для пломбування у даній клінічній ситуації.

    1. Силікатний цемент

    2. Композит хімічного затвердіння

    3. Силіко-фосфатний цемент

    4. Склоіономерний цемент

    5. Композит світлового затвердіння
  1   2

Схожі:

A *Зубні щітки з м’якою щетиною, зубні пасти з ремінералізуючою дією B
Під час профілактичного огляду у жінки 23 років на вестибулярній поверхні 13, 23 був
A З вмістом кальцію та фтору B
Під час профілактичного огляду в дівчинки 10 років виявлено: в 55, 65, 75 та 85
: 519. 23 УДК 621. 391 ОСОБЛИВОСТІ АНАЛІЗУ ПОЧАТКОВОЇ СТАДІЇ КОРОЗІЙНО-ЕРОЗІЙНОГО...
Встановлено характер пошкоджень поверхні під час випробувань та закономірності її деградації впродовж інкубаційного періоду кавітації....
УРОК №36 Тема уроку
Мета уроку: усунути виявлені під час самостійної роботи недоліки; форму­вати навички самоаналізу своєї роботи
5 4 Спортивні ігри. Г
Під час занять начальник варти зобов'язаний контролювати частоту пульсу в наступний час : до занять, через 20-25 хвилин після початку...
НІКОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Обмежити перебування дітей віком до 16 років без супроводу батьків або осіб, які їх замінюють, у закладах дозвілля, громадського...
ДЕРЖАВНИЙ ЗАКЛАД
Ліквідовано 2 стихійних сміттєзвалища. Вручений припис сільському голові для усунення недоліків, що були виявлені під час перевірки....
НІКОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
Обмежити перебування дітей віком до 16 років без супроводу батьків або осіб, які їх замінюють, у закладах дозвілля, громадського...
A Первиння хірургічна обробка рани під загальним знеболеванням в умовах стаціонару B
Після ДТП жінка 29 років доставлена в щелепно-лицеве відділення з такою клінічною
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з технічної підготовки з водійським складом частини
ТЕМА: Порядок виходу техніки та повернення в підрозділ. Питання щодо рейсового та після рейсового медичного огляду водіїв. Порядок...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка