Рольова гра «Суд над вірусними гепатитами» Мета


Скачати 85.55 Kb.
Назва Рольова гра «Суд над вірусними гепатитами» Мета
Дата 10.02.2014
Розмір 85.55 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи
Рольова гра « Суд над вірусними гепатитами»

Мета : формування культури здорового способу життя, навчання школярів відповідального ставлення до свого здоров’я та здоров’я людей, що їх оточують як до найвищих індивідуальних і суспільних цінностей. Підвищення рівня розвитку компетентностей школярів, що сприяють збереженню і зміцненню їх власного здоров’я. Стимулювання розвитку самостійної творчої активності, набуття досвіду із взаємодії з однолітками. Виховання інтересу дітей до власного здоров'я та відчуття власної соціальної значущості.

Хід виховного заходу:

Секретар: Встаньте! Суд іде ! Сідайте !

Суддя: Шановні панове! Починаємо судове засідання! Сьогодні на лаві підсудних гепатити А,В,С,В, D. Завдання присяжним : Заслухати їх справу, історію, зважити всі позитивні і негативні , сторони справи. Винести справедливий вердикт – «винні» чи «невинні».

Прокурор: Сьогодні на лаві підсудних сидять п’ять вірусів, на совісті яких велика кількість зламаного здоров’я і втрачених життів. Їх жертвами стають люди не тільки працездатного віку, але й діти різного віку. Не тільки здоров’я, але часто і життя людини руйнується цими цинічними ворогами. Ніхто із нас не застрахований від їх витівок.

Захисник : Сьогодні на лаві підсудних знаходяться віруси, які могли б і не потрапити до людського організму, якби люди мили руки, вживали екологічно чисті харчові продукти та воду; дотримувались правил особистої гігієни та високого рівня санітарії.

Суддя: Першим заслухаємо гепатит А.

Секретар: До слова запрошується гепатит А.

Гепатит А: Я, один з перших гепатитів, інфекційна природа якого була доведена і поширений я повсюдно, особливо широко - в слаборозвинених країнах, де низький рівень гігієни та санітарії. Я стійкий до умов зовнішнього середовища: витримую температуру – 200 С та кип’ятіння протягом 5 хвилин, стійкий до кислотного середовища протягом 4 годин, тому й не руйнуюсь під впливом шлункового   соку. При кімнатній температурі в сухому середовищі зберігаюсь протягом тижня, у воді - 3-10 місяців, у випорожненнях - до 30 діб.

Суддя: Сідайте, будь ласка,

Секретар : До слова запрошується свідок - лікар.

Лікар: Заразитись вірусом гепатиту А можна при споживанні фруктів, овочів та інших продуктів харчування, які забруднені вірусом під час їх транспортування або приготування; при споживанні сирих молюсків, що виловлені у воді забрудненій стічними водами; при споживанні забрудненої вірусом води чи льоду. Інкубаційний період гепатиту А становить у середньому 15-30 діб. Тривалість переджовтушного періоду - 5-7 діб.

Прокурор: Прошу слова, ваша честь! В інкубаційний період хворі на гепатит А можуть інфікувати вірусом інших осіб в родині та своїх статевих партнерів! І це вагомий доказ провини підсудного!

Захисник: Прошу слова, ваша честь! Повне одужання хворого на гепатит А у 90% випадків настає в протягом 3-4 тижнів від початку захворювання. Лише у 10% хворих людей період одужання затягується до 3 або 4 місяців, але хронічний гепатит не починає розвиватися. У осіб, які видужали, розвивається стійкий, на все життя імунітет проти гепатиту А, тобто людина, яка перехворіла гепатитом А, не захворіє ним вдруге! І, до речі, проти гепатиту А можна зробити щеплення!

Суддя: Свідок, що вам відомо про щеплення проти гепатиту А?

Лікар: Існує пасивна і активна імунізація гепатиту А.

Пасивна – введення активного імуноглобулина, який отримують з донорської плазми. Вона забезпечує захист на 3 місяці.

Активна – найбільш ефективна боротьба з гепатитом А, досягається шляхом введення вакцини. Забезпечує появу антитіл через 2 тижні після щеплення, який пригнічує ріст хвороботворних мікробів. При одноразовій вакцинації антитіла виробляються протягом року, при повторній вакцинації забезпечується імунітет  до віруса гепатитом А на 20 років.

Активна імунізація рекомендується групам ризику: людям, які багато мандрують, медикам, робітникам дитячих садків, громадського харчування, обслуговуючим каналізаційні системи, наркоманам, хворим на гемофілію, лейкози, гомосексуалістам, ВІЧ-інфікованим. Вакцинація робиться по місцю проживання у поліклініках, а вакцина купляється в аптеках.

Суддя: У сторін звинувачування та захисту є ще зауваження? Свідки?

Прокурор: Ні!

Захисник: Ні!

Секретар: До слова запрошується гепатит Е.

Гепатит Е : Я - представник нового, ще недостатньо глибоко вивченого сімейства вірусів. Вперше я був визначений як причина гострих кишкових інфекцій у 1976 р. У порівнянні з вірусом гепатиту А я менш стійкий до різних факторів зовнішнього середовища. Мої улюблені країни – це країни Азії та Африки.

Захисник: Ваша честь, хочу зауважити, що в Україні випадки гепатиту Е взагалі не реєструються!

Прокурор: Протестую, Ваша честь! В Україні не виключена можливість виникнення захворювання за рахунок міграції!

Секретар: до суду викликаються свідки захисту.

Батько: Зараз стало популярно бути здоровим. Потрібно загартовувати свій організм, систематично займатися спортом.

Мама : Батьки повинні забезпечувати здоровий спосіб харчування своїх дітей, суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм.

Захисник : Я прошу зрозуміти підлітків. Не завжди хочеться мити руки, кип’ятити воду протягом 5 хвилин; мити фрукти перед вживанням.

Учень : Коли я не знаходжусь у цьому полоні санітарно-гігієнічних, я відчуваю себе вільною людиною, такою, як всі. Скільки ж це займає часу: миття рук, фруктів, кип’ятіння води. Якщо в цей час можна пограти за комп’ютером в улюблену гру.

Секретар : До слова запрошується свідок - лікар.

Лікар : При гепатиті Е інкубаційний період триває до 45 діб. Хвороба протікає подібно до гепатиту А. Тяжке протікання зі смертельним результатом в 10-20% випадків спостерігається у вагітних жінок. В даний час вакцин від гепатиту Е не існує.

Суддя: у сторін звинувачення і захисту є запитання до лікаря?

Прокурор: Ні!

Захисник: Ні!

Суддя : Я прошу присяжних, для винесення вердикту зважити всі аргументи представлені сторонами звинувачення та захисту. А ми переходимо до наступних звинувачених.

Секретар : Слухається справа звинувачених В і D.

В і D говорять по черзі ( один костюм на двох з двома головами).

Гепатит В: Так, я спричиняю досить тривалу і важку хворобу, але починається все поступово, навіть важко мене відрізнити від звичайного ОРЗ .

Гепатит D: А я розвиваюсь тільки у присутності гепатиту В і посилюю його дію.

Прокурор: прошу слова, Ваша честь! Вірус гепатиту В надзвичайно заразний: у 50-100 разів заразніший за ВІЛ. Вірус може виявлятися в усіх біологічних рідинах інфікованої особи (кров, піт, сльози, грудне молоко, сперма). ВІЛ-інфекція уражує кожен четвертий незахищений статевий акт, тоді як гепатит В дає стовідсоткове інфікування при незахищеному сексі. Гепатит В (його називають  ще й «другим СНІДом», бо за своїми наслідками він нітрохи не поступається останньому), потрапляючи в організм, поводиться дуже агресивно і за відсутності лікування спричиняє летальність. А підсилення вірусу В вірусом гепатиту D призводить до виникнення тяжких форм хвороби з подальшим переходом у цироз печінки.

Захисник: Так, дійсно, Ваша честь, вірус гепатиту В – найстійкіший у світі. Але саме він спонукав чверть століття тому перехід на одноразовий медичний інструментарій! А «підхопити» вірус можна в тату-салоні, під час пірсінгу, в манікюрному салоні, під час голковколювання або лікування у стоматолога, операції та інших медичних процедурах, пов’язаних з використанням нестерильного інструменту! І це не його провина, Ваша честь!

Секретар: До слова запрошується свідок - лікар.

Лікар: Вірус гепатиту В призводить до розвитку як гострого, так і хронічного процесу. В хронічній стадії він призводить до розвитку цирозу та раку печінки. Початковий період хвороби може затягуватися до 1 міс і більше. Хворі скаржаться на зниження апетиту, аж до відрази до їжі, на нудоту, блювання, закрепи, які можуть змінюватися проносом, на відчуття важкості і тупий біль в правому підребер`ї, наростаючу загальну слабкість. У 20-30 % хворих спостерігається біль суглобів та обмеження їх рухів. У багатьох хворих домінують скарги на зниження працездатності, біль голови, подразливість, загальну слабкість, порушення сну. Зрідка можуть розпочатися появи психотичних і менінгеальних явищ. У деяких хворих спостерігається свербіння шкіри. Можливі висипання у вигляді кропивниці. Підвищується температура тіла. А коли не виявити своєчасно діагноз, то може розвинутись цироз та рак печінки.

Вірус гепатиту В передається через кров, а також від матері до дитини та статевим шляхом. Механізм передачі гепатиту D аналогічний із вірусом гепатиту В, за винятком передачі від матері до дитини. Винайдення вакцини проти гепатиту В – одне із найважливіших досягнень минулого століття.

Захисник: Прошу слова, Ваша честь! Сьогоднішня молодь прагне бути з пір-сінгом. А як гарно виглядає дівчина з гарним манікюром! Як же від цього всього відмовитись?

Суддя : Я думаю, ми з різних сторін розглянули віруси В і D. Присяжні, думайте та вирішуйте, а ми переходимо до гепатиту С.

Секретар: Слухається справа гепатиту С.

Гепатит С (говорить лагідно, з посмішкою) : Хочу вам повідомити, що я дуже рідко, всього до 20% випадків, можу викликати гостру форму захворювання, більшість пацієнтів навіть не здогадуються що я живу в їх організмі протягом багатьох років!

Прокурор: Ваша честь, вельмишановні присяжні! Прошу не піддаватись впливу цього «лагідного вбивці»! : Нам загрожує біда! Вірусом гепатиту С у світі уражено понад 180млн. осіб. Відповідно до даних ВООЗ на даний час ця цифра в чотири рази більша за кількість випадків ВІЛ-інфекцій. Україна посідає перше місце в Європі за темпами поширення вірусного гепатиту С . У нас налічується близько 3,5 млн хворих на гепатити В і С, з них 1,2 млн – на гепатит С.

Захисник: Дійсно, Ваша честь, за деякими дослідженнями, в Україні гепатитом С інфікований кожен третій носій татуювання. Але за даними експертів, що вели досудове розслідування, у жодному косметологічному закладі інструменти не обробляються як слід. Культура ж населення ще дуже низька – мало хто іде до майстра з власним манікюрним набором. І це не провина мого підзахисного!

Прокурор: прошу заслухати лікаря - свідка у справі!

Секретар: слово надається свідку сторони звинувачення.

Лікар: Вірус гепатиту С передається внаслідок безпосереднього контакту з інфікованою кров’ю. Переливання крові та використання багаторазового забрудненого кров’ю інструментарію (шприци та голки, прилади для татуювання, пірсингу, акупунктури) є основними шляхами поширення інфекції. За деякими дослідженнями, в Україні гепатитом С інфікований кожен третій носій татуювання.

Вірус гепатиту С може розмножуватися не тільки в печінці, а й в інших органах  ( нерідко – в нирках та підшлунковій залозі). Саме тому, що вірус протягом багатьох років може існувати в організмі людини в скритій формі, людина може бути розповсюджувачем інфекції нічого не знаючи про це. При цьому, в організмі самої людини вірус невпинно ушкоджує клітини печінки і, з часом, може спричинити розвиток цирозу та пухлини – карциноми печінки.

Відсутність специфічних симптомів призводить до того, що гепатит С називають «ніжний вбивця».

Прокурор: гепатит С – самий небезпечний з гепатитів, адже на нього системно перевіряються лише ті, хто здає кров. І виходить замкнутий круг : вірусні гепатити не реєструють, тому на них людину не перевіряють, а на них не перевіряють тому, що їх мало зареєстровано.

Секретар : надаємо можливість присяжним порадитись.

Секретар : Присяжні можуть оголосити своє рішення.

Присяжні: Заслухавши прокурора, свідків і захисників, уважно розглянувши і вивчивши всі обставини справи підсудних, суд присяжних встановив:

Гепатити А,B,C,D,E зневажливо ставляться до вимог здорового способу життя, несуть загрозу здоров’ю і життю людей, а також несуть суспільству величезні матеріальні і моральні збитки.

Тому, на основі статті 23 Кримінального Кодексу України, суд присяжних постановив:

Визнати гепатит А, гепатит Б, гепатит С, гепатит Д, гепатит Є винними по всіх пунктах звинувачення і присудити до вищої міри покарання: пожиттєвого ув’язнення у вакуумі.

Схожі:

І. Орг момент. Підготовка класу до уроку
Технології: індивідуальна, парна, групова робота, рольова гра «Meeting with the film directors», використання ІКТ
«Суд над шкідливими речовинами»
Мета: ознайомити учнів із небезпечними для організму людини речовинами; показати галузі їх застосування; розвивати логічне мислення...
ЗМ Твір – опис процесу праці за власними спостереженнями в художньому стилі (письмово)
Обладнання: роздатковий матеріал, словник іншомовних слів, запис музичного твору, відео – ролик, паперові зірки. Тип уроку: урок...
Тема : Становлення і розвиток держави і права Київської Русі
Общинний суд. Вотчинний суд. Суд Великого князя. Ордалії. Послухи та відоки. Феодальна роздробленість. Полiцентрична система управлiння....
Доцільно у старших групах проводити щотижнево день англійської мови....
Вами, це моделювання умов при яких педагог буде вільно спілкуватись з дітьми іноземною мовою в процесі спеціально організованої діяльності...
Дидактична гра як засіб формування комунікативних умінь і навичок...
На завжди старша за свій середній вік, вища за свою щоденну поведінку, вона у грі наче на голову вища за саму себе. Гра в конденсованому...
Відомості Верховної Ради (ВВР), 1995, NN 47, 48, 49, 50, 51
У тексті Кодексу слова "арбітражний суд" в усіх відмінках замінено словами "господарський суд"
Урок рольової гри. Обладнання : портрет письменника, виставка його...
Методи, прийоми й форми роботи: розповідь учителя, виразне читання (вчителем і учнями), рольова гра, аналіз поезій, укладання таблиці...
УРОК 1 Тема. Поняття множини. Дії над множинами
Мета: ввести поняття множини, розкрити його зміст на прикладах, розглянути види множин, способи їх задання і операції над множинами....
«Суд над дифузією» Тип уроку
Суддя. Шановні громадяни суверенної країни фізики! Сьогодні в нас дуже відповідальне завдання – винести вирок особі, на яку поступило...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка