Переможці конкурсу «Коронація слова» створюють захоплюючу, яскраву, різножанрову хвилю української літератури, яка є дзеркалом сьогодення і скарбом для майбутніх поколінь


Скачати 445.18 Kb.
Назва Переможці конкурсу «Коронація слова» створюють захоплюючу, яскраву, різножанрову хвилю української літератури, яка є дзеркалом сьогодення і скарбом для майбутніх поколінь
Сторінка 1/2
Дата 28.10.2013
Розмір 445.18 Kb.
Тип Конкурс
bibl.com.ua > Література > Конкурс
  1   2


УПРАВЛІННЯ КУЛЬТУРИ І ТУРИЗМУ, НАЦІОНАЛЬНОСТЕЙ ТА РЕЛІГІЙ СУМСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
ОБЛАСНА УНІВЕРСАЛЬНА НАУКОВА БІБЛІОТЕКА

КОРОНОВАНІ СЛОВОМ
Літературне інфоліо

Суми - 2013

Книги – кораблі думки, що подорожують по хвилях часу і бережно несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління.

Ф. Бекон
Література і епоха – поняття невіддільні. Щоб пізнати суть епохи, потрібно осмислити духовні набутки, створені нею. Література реагує на зміни у суспільному житті, аналізує пройдений народом шлях, показує перспективи розвитку, застерігає від поразок і невдач. Потрібно лише вміти уважно читати, думати…

Пожвавлення літературного процесу в нашій країні сприяло формуванню цікавої сучасної української літератури, яка може задовольнити читацькі смаки будь-якої аудиторії. Сучасна молода українська література стає своєрідним брендом, що звично розшукують на книжкових полицях українці та іноземці, і надає привід для гордості.

Пропоноване літературне інфоліо знайомить з творчістю переможців літературного конкурсу «Коронація слова» 2009 – 2013 років в номінації «Романи» та творчим доробком сумських авторів – дипломантів конкурсу. Зацікавить старшокласників, студентів, вчителів і справжніх шанувальників новітньої української літератури.

«Коронація слова» явище, яке виросло, і яке не спинити
«Коронація слова» — Всеукраїнський конкурс романів, п’єс, кіносценаріїв, пісенної лірики, творів для дітей. Заснований у 1999 році як спільний проект компанії «Крафт Фудз Україна» з телеканалом «1+1» за підтримки бренду найпопулярнішого українського шоколаду «Корона». Нині генеральним інформаційним партнером конкурсу є телеканал «Інтер». Головна мета конкурсу – сприяння розвитку новітньої української культури, пошук нових імен, видання найкращих романів, стимулювання і підтримка сучасного літературного процесу, кіно, театру, наповнення українського ринку повнокровною конкурентоспроможною літературою, якісними українськими фільмами, п’єсами. Саме ці жанри є стратегічними жанрами культури, що формують і визначають зрілість нації. Переможці конкурсу «Коронація слова» створюють захоплюючу, яскраву, різножанрову хвилю української літератури, яка є дзеркалом сьогодення і скарбом для майбутніх поколінь.

Засновники відзнаки, Юрій і Тетяна Логуші, вважають нагороду в конкурсі причетністю до нового етапу розвитку української літератури. Відзнака з короною над стосом книг вшановує молодих вітчизняних письменників. Подружжя Логушів уже 13 років щорічно влаштовують конкурс «Коронації слова», професійно популяризують українську сучасну літературу і вважають, що письменники Валерій Шевчук і Ліна Костенко, достойні Нобелівської премії. На церемонію нагородження запрошують журналістів, представників дипломатичних служб – вони активно популяризують українську літературу в світі. Надсилати рукописи на «Коронацію слова» можуть як дебютанти, так і досвідчені письменники. З 2005 року на конкурс приймаються також п’єси, а з 2008 року – пісенна лірика про кохання. Офіційне обмеження в конкурсі – роботи повинні бути написані українською мовою. Твори, які пропагують фашизм, екстремізм, ксенофобію, шовінізм, нетерпимість на релігійному ґрунті – не приймаються. В кожній номінації визначаються три найкращих твори, також є заохочувальні премії.

За час свого існування конкурс відкрив широкому загалу українських читачів понад 250 нових авторів, серед яких Василь Шкляр, Марія Матіос, Люко Дашвар (Ірина Чернова), Ірен Роздобудько, Міла Іванцова, Лариса Денисенко, Наталія Гавриленко (Симона Вілар), Марина Гримич, Анна Хома, Олександр Вільчинський, Наталка Очкур, Марина Соколян, Марина Мєдникова, Андрій Кокотюха та багато інших. У професійних письменників зростає цікавість до конкурсу. «Я трошки ожив, бо зрозумів, що таки є нова українська література. Це перелом. Прочитав книги, не все сприймаю, але література – є», – відзначив член Спілки письменників України, голова журі «Коронації слова» Юрій Мушкетик про твори лауреатів конкурсу.

Меценати Тетяна та Юрій Логуші наголошують: «Коронація слова» стала важливою подією в культурному житті України, тим місцем, де збирається літературна спільнота. Ми провели статистичні підрахунки і з’ясували, що 87% усіх письменників в Україні брали участь в конкурсі «Коронація слова». Раніше ми приходили до видавництва з проханням надрукувати твори переможців, а цього року три видавництва хочуть видати один з найяскравіших творів. Тепер автор має право вибору». Результатом існування конкурсу є видання понад 100 романів, нагороджено грошовою премією 170 учасників. Засновники конкурсу запроваджують ще і нову літературну нагороду – «Золотий письменник України», яка вручатиметься авторам, твори яких друкуються накладом понад 100 тисяч примірників і найкраще продаються.

Офіційна церемонія нагородження переможців конкурсу «Коронація слова – 2013» здивувала інноваціями. Окрім традиційних номінацій, авторів нагороджували спеціальними відзнаками. Поетеса Леся Мудрак в цьому році вручила нагороду за «Найепатажніший твір», нововведенням від Андрія Кокотюхи за найкращий гостросюжетний твір стала премія «Золотий пістоль». Письменник А. Кокотюха має 12 дипломів цього конкурсу і впевнено відзначає: «З моєї подачі твори почали ділити на жанри, адже коли ми знайомимось, ми називаємо один одного по імені і тому так само треба ставитися до роботи. Я не пишу книгу для всіх, я пишу літературу певного жанру для людей, які це люблять. І це працює в цивілізованому світі, а не така позажанрова уніфікація».

В 2013 році близько шести тисяч рукописів було надіслано на конкурс «Коронація слова», 70 авторів отримали відзнаки конкурсу, серед видавництв збільшився попит на «короновані» твори.

«Коронація слова» – це культурний феномен, який не має аналогів не тільки в Україні, але і в інших країнах, адже загальна кількість авторів, які брали участь в конкурсі сягає десятки тисяч. Вручення найпрестижнішої літературної премії країни «Коронація слова» – грандіозне свято для всіх, хто любить і шанує сучасну українську літературу.

Представляємо переможців конкурсу в 2009 – 2013 роках.

Переможці «Коронації слова – 2013»
Романи

І премія – Богдан Коломійчук «Людвисар» (м. Львів)

ІІ премія – Марина Троян «Обліковець» (м. Золотоноша, Черкаська обл.)

ІІІ премія – Тетяна Белімова «Київ – крапка - ua» (м. Київ)
Дипломанти номінації

Василь Басараба «Страшний суд» (м. Рівне)

Жанна Куява «Із медом полин» (м. Київ)

Юрій Логвин «Мої дікамерони» (м. Київ)

Валентина Гальянова «Ходіння Туди й Назад» (с. Лука-Мелешківська, Вінницька обл.)

Олег Галетка «Гроші, Куба й література…» (м. Кривий Ріг)

Сергій Лобода «Час Ліліт» (м. Обухів, Київська обл.)

Верона-Павліна Пришлюк «Заплакана» (м. Львів)
П'єси

І премія – Надія Тубальцева «Золотий поріг» (м. Дніпропетровськ)

ІІ премія – Дмитро Єльніков «Каньйон Людей, або ж Дворище» (м. Львів)

ІІІ премія – Віктор Рибачук «Моя Монро» (м. Київ)
Дипломанти номінації

Любов Якимчук «Аеробіка для обличчя» (м. Київ)

Василь Мельник «Селюки» (м. Чернівці)

Мирослав Лаюк «Погорілий Театр» (с. Смодана, Івано-Франківська обл.)
П'єси для дітей

І премія – Володимир Читай «Цап-цар» (м. Львів)
Дипломанти номінації

Ольга Тарасова «Хто така Мокоша?» (м. Лозова, Харківська обл.)

Галина Шулим, Богдан Мельничук «Чотири чарівні перлини» (м. Тернопіль)

Володимир Шейко «Скажений Вовк і Мертвий Боцман, або Чи стане Ефемерка королевою?» (м. Київ)

Алла Бінцаровська «Пісня рідного краю» (м. Тернопіль)

Інга Загородня «Теремок» (м. Звенигородка, Черкаська обл.)
Прозові твори для дітей

І премія – Оршуля Фариняк «Айхо» (м. Луцьк)
Дипломанти номінації

Юлія Єфанова «Магічне озеро» (м. Київ)

Софія Коврига «Янголи Києва» (м. Дніпропетровськ)

Сергій Кремець «Слід Сіроманця» (с. Софіївська Борщагівка, Київська обл.)

Олександр Гаврош «Закляте місто» (м. Ужгород)
Переможці «Коронації слова – 2012»
Романи

І премія – Ольга Слоньовська «Вві сні і наяву, або Дівчинка на кулі» (м. Івано–Франківськ)

ІІ премія – Зінаїда Луценко «Необдумана Міловиця» (смт Цибулів, Черкаська обл.)

ІІІ премія – Міла Іванцова «Гра в паралельне читання» (м. Київ)
Дипломанти номінації

Наталка Доляк «Гастарбайтерки, або берлінський джайв» (м. Вінниця)

Світлана Талан «Не вурдалаки» (м. Сєверодонецьк, Луганська обл.)

Юрій Коцегуб «В Темнім Лузі, за Дунаєм» (смт Нові Санжари Полтавська обл.)

Анастасія Шевердіна «Крамниця щастя» (м. Луганськ)

Дана Дідковська «Загублена мама Веселої» (м. Київ)

Олександр Гаврош «Капітан Алоїз» (м. Ужгород)
П'єси

I премія – Надія Симчич «Кінець епохи вишневих садів» (м. Київ)

II премія – Василь Босович «Хліб по воді» (м. Львів)

III премія – Мирослав Лаюк «Житіє Діогена Коринфського і Пінзеля Бучацького» (м. Київ)
Дипломанти номінації

Олег Миколайчук «Алхімія Карла XII, короля Швеції» (м. Київ)

Олександр Мірошниченко (Олександр Вітер) «Ніч вовків» (м. Київ)

Василь Трубай «Заручники» (с. Халеп’я, Київська обл.)

П'єси для дітей

І премія – Катерина Цимбаліст «Лісова царівна і Зорегляд» (м. Київ)
Дипломанти номінації

Анна Коршунова «Принцеса Фінеса та її друзі» (м. Суми)

Катерина Аксьонова «Кольори життя» (м. Львів)

Неля Шейко-Медведєва «Гора щастя» (м. Київ)

Богдан Мельничук, Галина Шулим «На галявині та в підземеллі» (м. Тернопіль)

Анна Багряна «Навчи мене співати» (м. Київ)
Прозові твори для дітей

І премія – Галина Вдовиченко «Ліга непарних шкарпеток» (м. Львів)

І премія – Валентин Бердт «Все починається в тринадцять» (м. Харків)
Дипломант номінації

Марія Ткачівська «Обережно, діти!» (м. Івано–Франківськ)
Переможці «Коронації слова – 2011»
Романи

І премія – Вікторія Гранецька «Мантра-омана» (м. Вінниця)

ІІ премія – Наталія Тисовська «Три таємниці Великого озера» (м. Київ)

ІІІ премія – Владислав Івченко та Юрій Камаєв «Стовп самодержавства, або 12 справ Івана Підіпригори» (м. Суми)
Дипломанти номінації

Надія Гуменюк «Янгол у сірому» (м. Луцьк)

Антон Кушнір «URBAN STRIKE» (м. Київ)

Михайло Бриних «Хліб із хрящами» (м. Київ)

Світлана Талан «Щастя тим, хто йде далі» (м. Сєверодонецьк)

Наталія Манько «Конфлікт крові» (м. Комсомольськ, Полтавська обл.)

Марія Маслєчкіна «Напарник» (м. Чернігів)

Ігор Михайлин «Пасифая» (м. Мерефа, Харківська обл.)
Для дітей до 6 років

І премія – Наталія Пасічник «Терезка з Медової печери» (м. Теребовля, Тернопільська обл.)
Дипломанти номінації

Світлана Кедик «Зірочка» (м. Виноградів, Закарпатська обл.)

Ольга Тарасова «Збірка казок» (м. Лозова, Харківська обл.)

Ляля Ніцой «Страшне страховисько» (м. Київ)
Для дітей до 7-12 років

І премія – Оксана Радушинська «Зелен день, або Чарівні русалчині коралі» (м. Староконстянтинів, Хмельницька обл.)
Дипломанти номінації

Марина Чайка «Казки Місяця» (м. Харцизьк, Донецька обл.)

Еліна Заржицька «Китеня Тимко та Капітан Теревенько» (м. Дніпропетровськ)
Для дітей до 13-18 років

І премія – Олександр Зубченко «Перемагаючи долю» (м. Вишгород, Київська обл.)

Дипломанти номінації

Галина Романенко «Затока» (м. Боярка, Київська обл.)

Ольга Василюк «Мій друг – янгол» (м. Київ)

Василь Щеглюк «Несподівані скарби» (м. Львів)

Олександр Есаулов «Зоряна Електричка» (м. Ірпінь, Київська обл.)

Олександр Коваленко «Пригоди Ясі Захмарної, або Реліквія чарівного лісу» (м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська обл.)

Наталія Ліщинська «Діти і Пасерб» (м. Львів)
П'єси

Велика сцена

І премія – Сергій Васильєв «Віктор, або Чорнобильська дитина» (м. Київ)
Дипломанти номінації

Станіслав Росовецький «Шекспір як ви та я» (м. Київ)

Ярослав Верещак «Дорога до раю» (м. Київ)
Експериментальна та камерна сцена

І премія – Павло Ар’є «Людина у підвішеному стані» (м. Кельн, Німеччина)

Дипломанти номінації

Наталія Доляк «Гастарбайтерські сезони» (м. Вінниця)

Ярослав Свиридов «Державні немовлята» (м. Харків)
П'єси для дітей

І премія – Олександр Гаврош «Цирк Івана Сили» (м. Ужгород)
Дипломанти номінації

Винник Тетяна «Метелик і свічка» (м. Ніжин, Чернігівська обл.)

Людмила Курченко «Пригоди в заповіднику» (м. Київ)

Надія Симчич «Свято зірки, або бажання, здійнись!» (м. Київ)
Переможці «Коронації слова – 2010»
Романи

І премія – Ярослава Бакалець, Ярослав Яріш «Із сьомого дна» (м. Львів)

ІІ премія – Тимур Литовченко «Орлі, син Орлика» (м. Київ)

ІІІ премія – Мирослава Замойська «Гонихмарник» (м. Львів)
Дипломанти номінації

Наталія Кудря «По дорозі на Фреюнг» (м. Локмарія, Франція)

Юрій Сорока «Арахнофобія» (м. Хмельницький)

Леся Воронина «У пошуках Оґопоґо» (м. Київ)

Лілія Бондаренко «Тринадцята жінка Фрейда» (м. Миколаїв)

Олександр Лопатенко «Розвідбат» (м. Дубно, Рівненська обл.)

Вероніка Хідченко «Кінець гламуру, або Dolce Vita» (м. Львів)

Артем Антонюк «1 000 000 $» (м. Суми)
П'єси

І премія Едуард Богуш «На прізвисько Цинцінат» (м. Київ)

ІІ премія Богдан Мельничук, Олег Мосійчук «Реквієм для кларнета без оркестру» (м. Тернопіль)

ІІІ премія Богдан Мельничук, Володимир Фроленков «Віщий сон, або Мудрий Іванко» (м. Тернопіль)
Дипломанти номінації

Людмила Богата «Амбасада» (с. Ручки, Гадяцький р-н, Полтавська обл.)

Катерина Аксьонова «Перверсія» (м. Львів)

Вікторія Мельник «Фігура a-la Синді Кроуфорд, або Таємниця нев’янучої вроди» (м. Краматорськ, Донецька обл.)

Анастасія Шевердіна «Майстер» (м. Луганськ)

Тетяна Гаркуша «Соло з полонини» (м. Київ)
Переможці «Коронації слова – 2009»
Романи

І премія – Галина Вдовиченко «Замок Гербуртів» (м. Львів)

ІІ премія – Максим Кідрук «Мексиканські хроніки. Історія однієї Мрії» (м. Рівне)

ІІІ премія – Юрій Сорока «Іван Богун» (м. Хмельницький)
Дипломанти номінації

Олександр Есаулов «Переможців не судять» (м. Ірпінь, Київська обл.)

Валентин Бердута «Мій друг Юрко Циркуль та інші» (м. Харків)

Світлана Горбань, Наталя Лапіна «Надія: сплутані пазли» (м. Черкаси та м. Кременчук, Полтавська обл.)

Владислав Івченко «Яскраве життя і надзвичайні пригоди Зоряної Мальви» (м. Суми)

Петро Дараманчук «Мрійні небокраї» (с. Лисівці, Тернопільська обл.)

Маріанна Маліна «Via combusta (Випалений шлях)» (м. Євпаторія, АР Крим)

Ростислав Мусієнко «Віч-на-віч» (м. Чернігів)
П'єси

І премія Гарольд Бодикін «Червона свитка» (м. Сімферополь, АР Крим)

ІІ премія Марія Баліцька «Веселкове диво» (м. Тернопіль)

ІІІ премія Надія Ковалик «Несамовиті» (м. Львів)
Дипломанти номінації

Ірен Роздобудько «Вбити наречену» (м. Київ).

Іван Нагірняк «Батьківська хата» (м. Новодністровськ, Чернівецька обл.)

Леся Білик, Леонід Білик «Переступи поріг» (м. Зборів, Тернопільська обл.)

Остап Соколюк «Трагікомедія» (м. Коломия, Івано–Франківська обл.)

Ольга Рекетенець, Наталя Топіха «Прозорий будинок» (м. Житомир)
Інтернет-ресурси
«Коронація слова». Матеріал з Вікіпедії вільної енциклопедії. http://uk.wikipedia.org/wiki
«Коронація слова». Історія та здобутки. – http://koronatsiya.com/pro-konkurs/istoriya-ta-zdobutki/
У Києві «коронували слова». http://culture.unian.net/ukr/detail/194621
«Коронація слова». Всеукраїнський конкурс романів, кіносценаріїв, п’єс та пісенної лірики про кохання. http://koronatsiya.livejournal.com/
События по темам: Пресс-конференция, посвященная объявлению конкурса ”Коронация слова 2011”. http://photo.unian.net/rus/themes/19100
«Коронація слова» – книги. http://www.livelib.ru/
"Коронація слова": ювілей і нові тренди. –http://life.pravda.com.ua/culture/2010/06/11/50577/
Нові і старі відкриття «Коронації слова». – http://litakcent.com/2012/06/01/novi-i-stari-vidkryttja-koronaciji-slova/
Найдены бестселлеры: в Киеве наградили победителей конкурса "Коронация слова". http://ru.tvi.ua/new/2013/06/14/v_kieve_sostoyalas_koronaciya_slova
Літературні премії в Україні, або Як письменнику «вийти в люди». – http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/overview/5602/


Богдан Коломійчук

«Людвисар»

Богдан Коломійчук – український письменник, журналіст, актор, володар гран-прі конкурсу «Коронація слова ­­­– 2013» в номінації «Романи». Народився 19 лютого 1984 року в місті Острог на Хмельниччині. У 2006 році закінчив Львівський національний університет ім. Івана Франка, займається арт-менеджментом, захоплюється історією Львова.

Більше 10 років Богдан працював над романом «Людвисар». Він згадує: «Почав писати ще у студентські роки, потім твір відкладав, двічі хотів кидати, забути. Але одного разу прокинувся і зрозумів, що це моє прокляття, я його не позбудуся, доки не допишу. Це роман про найкраще місто у світі».

Переможний роман «Людвисар» автор надсилав на конкурс «Коронація слова» у 2012 році, але тоді його не відзначили. За рік письменник суттєво покращив твір, додав більшого антуражу, цікавості і показав його сучасному українському класику Юрію Винничуку. «Думка цієї людини була для мене вкрай важливою. Коли надіслав фрагменти рукопису пану Юрію, страшенно переживав. Сказав собі, якщо його оцінка буде негативною, попрощаюсь з літературою. Але Ю. Винничук зазначив, що роман вартий уваги, і порадив надіслати на конкурс «Коронація слова». Моїй радості не було меж», – відзначив Б. Коломійчук.

Сюжет містичного роману «Людвисар» розвивається у XVI столітті на тлі історичних подій утворення Речі Посполитої. Робота над історичною прозою кропітка, і щоб твір був цікавим, потрібно уважно ставитися до найменших деталей, тому Богдан Коломійчук багато консультувався з істориками, знайомився з архівними документами.

Людвисар – саме так називали ливарників – одну з найцікавіших середньовічних професій. У мирний час людвисари виготовляли переважно дзвони, а у роки війни займалися трудоємним процесом лиття гармат, тому що в тодішній європейській армії намагалися мати укомплектовану артилерію. В XVI столітті почали з’являтися наймані і професійні солдати, виникла потреба в створенні постійної армії, яка була б віддана місту, що мало Магдебурзьке право. Таким було місто Львів, де і розгортаються події роману, а приміщення людвисарні розташовувалося біля Галицької Брами, на місці сучасного Галицького ринку.

У романі немає ні чітко визначеного головного героя, ні визначеної сюжетної лінії, на читачів очікуватиме містичний напрям: відьми та відьмаки, водяники та інші міфологічні персонажі. Читачі познайомляться з найвпливовішими середньовічними вельможами: це султан Сулейман І Пишний, який дуже популярний в контексті фільму «Роксолана», король Речі Посполитої Сигізмунд ІІ Август, образом якого зацікавився автор, а також представниками найнижчого класу суспільства – найманцями, шинкарями, злодіями, вбивцями. Сюжетна лінія вельмож плавно переростає в чуттєву, еротичну лінію жінок, тому письменник радив би роман читачам старшого шкільного віку.

Нині першоджерельну назву книги «Людвисар» автор змінив і назвав її «Людвисар. Ігри вельмож». Доповнення відкриває читачам деталі з життя середньовічного Львова, той час, коли у країнах – законодавицях дуельної моди вступила в дію сувора заборона поєдинків, в Речі Посполитій діяв закон про дуелі – ігри честі. Автор не розкриває усіх нюансів роману, можна тільки домислити, що друга частина наповнена подіями законних ігор можновладців. Богдан Коломійчук називає роман містично-іронічним твором, який переплетений на історичному матеріалі і працює над його продовженням, адже вважає, що «герої не сказали останнього слова, герої продовжили жити у наступних роках».

Інтернет - ресурси

  1   2

Схожі:

Продукти харчування
«Головним скарбом життя є не землі, що ти завоював, не багатства, що у тебе в скринях Головним скарбом життя є здоров'я, і щоб його...
Переможці конкурсу "Найкращий читач України-2008"

З української літератури для 8 класу
Програма для загальноосвітніх навчальних закладів (класів) з поглибленим вивченням української літератури. 8-9 класи / Програму підготували...
Життєвий і творчий шлях Бориса Харчука
Борис Микитович Харчук вписав яскраву сторінку в історію української літератури. Він був з когорти тих, хто на­ближав національне...
З української літератури для учнів 7-го класу
Даний збірник матеріалів дозволить доповнити підручник «Української мови та літератури» Слоньовської О., як для класів з українською...
З української літератури для 9 класу
Програма для загальноосвітніх навчальних закладів (класів) з поглибленим вивченням української літератури. 8-9 класи / Програму підготували...
З української літератури для 9 класу
Програма для загальноосвітніх навчальних закладів (класів) з поглибленим вивченням української літератури. 8-9 класи / Програму підготували...
Iснування перiодичних бiжучих хвиль
Для цього, згiдно леми 2, достатньо встановити iснування нетривiальних критичних точок функцiоналу Вiдмiтимо, що завжди є тривiальною...
Завдання обласного етапу Міжнародного конкурсу з українознавства
Творчість якого письменника поклала початок розвитку української літератури на Буковині: (1 б)
Тема роботи
Переможці Міжнародного конкурсу наукових робіт студентів та аспірантів, присвяченого 40-річчю присудження Нобелівської премії В....
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка