ЗАТВЕРДЖУЮ


Скачати 129.65 Kb.
Назва ЗАТВЕРДЖУЮ
Дата 04.03.2016
Розмір 129.65 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
Міністерство освіти і науки України

Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського

“Харківський авіаційний інститут”



ЗАТВЕРДЖУЮ


Проректор ХАІ з НПР

_______________ В.М.Павленко

« 25 » _лютого 2015 р.

Додаткове

фахове вступне випробування зі спеціальності:
7.(8)020100 «Документознавство та інформаційна діяльність»

Галузь знань: 0201 «Культура»

Програму затверджено на кафедрі документознавства та української мови,

протокол № 6 від “ 12” лютого 2015 р.


Завідувач кафедри, к. філос. н., доцент,

проф. «ХАІ» А.Є. Прилуцька

Програму погоджено НМК гуманітарного факультету


Голова НМК факультету, д. філос. н.,

декан, професор О.В. Копилов


Харків 2015

Вступ

Прийом абітурієнтів, які мають диплом “бакалавра”, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра за спеціальністю 7.020100 та 8.020100 “Документознавство та інформаційна діяльність” (Галузь знань: 0201 «Культура») проводиться за результатами фахових вступних випробувань. Вони відбуватимуться у формі тестування і містять запитання з навчальних дисциплін циклу фундаментальної підготовки та дисциплін циклу професійної підготовки:

- Культурологія

- Українська мова (за професійним спрямуванням)

- Управлінське документознавство.

Згідно п.5.2 Правил прийому до Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» у 2015 р. результат фахового випробування визначається за 100-бальною шкалою.
1. ЗМІСТ ПРОГРАМИ

1.1.Культурологія

Культура як суспільно-історичне явище.

Виникнення та історична еволюція поглядів на культуру в європейській культурологічній думці.Сучасне розуміння категорії «культура», її сутність та структура. Концепції культури. Функції культури.

Регіональна та історична типологія світової культури.

Принципи класифікації культурної еволюції та її етапи. Світова та національна культура. Культурні регіони. Українська культура в контексті світової культури.

Культура первісного суспільства.

Характерні риси первісної культури. Первісне мистецтво.

Культура Стародавнього Сходу.

Соціальні і світоглядні основи давніх цивілізацій. Специфіка історично-психологічного розвитку основних феноменів культури. Культура Стародавнього Єгипту. Своєрідність Месопотамської культури.

Антична культура.

Характерні риси й основні етапи розвитку культури Давньої Греції. Розвиток архітектури, скульптури і живопису. Грецький театр. Самобутність і основні риси давньоримської культури.

Культура Середньовіччя.

Особливості середньовічної західноєвропейської культури. Освіта середніх віків. Середньовічна архітектура та скульптура. Лицарська культура. Міська культура.Селянська культура. Середньовічний епос.

Культура епохи Відродження.

Загальна характеристика й особливості культури. Розвиток національної літератури і театру. Образотворче мистецтво.

Культура Нового часу і Просвітництва.

Соціально-економічні основи розвитку культури нового часу. Бароко. Класицизм. Ідейно-філософські основи Просвітництва. Становлення основних художніх напрямків та специфіка їх прояву в різних сферах культури ( рококо, реалізм, сентименталізм).

Культура ХХ ст. початку ХХІ ст.

Основні художні течії ХІХ ст.: класицизм, романтизм, реалізм, символізм, експресіонізм, імпресіонізм). Модернізм та постмодернізм як специфічні культурні феномени ХХ ст.


  1. Українсько мова за професійним спрямуванням.

Науковий стиль української мови.

Мова як суспільне явище. Основні функції мови. Українська національна та літературна мова. Мовна норма.

Стильова диференціація української мови. Загальні позамовні та власне мовні ознаки наукового стилю.

Види оброблення науково-технічної інформації (план, тези, конспект, реферат, анотація, курсовий та дипломний проекти, автореферат).

Мова і професія.

Основні норми усного професійного мовлення. Види та жанри усного професійного спілкування. Лекція, наукова доповідь, наукова дискусія.

Словник професійного мовлення. Терміни та «терміноїди».

Шляхи збагачення української термінології.

Роль іншомовних термінів та інтернаціоналізмів у мові фахівця. Деякі особливості правопису запозичених термінів.

Особливості творення нових термінів. Термінологізація, детермінологізація, транстермінологізація. Синонімія, омонімія та паронімія в системі професійного мовлення.

Писемне професійне мовлення.

Нормативні аспекти граматичних категорій іменника та прикметника у професійному мовленні.

Особливості запису цифрової інформації у текстах за обраним фахом. Графічні скорочення.

Особливості вживання дієслів, дієслівних форм і прислівників: термінологічний аспект.

Особливості синтаксичної організації наукових текстів за спеціальністю.

Поняття перекладу. Особливості перекладу термінів.

Лексичні та граматичні труднощі перекладу фахових текстів українською мовою. Термінологічні паралелі.

Автоматизовані системи перекладу.
1.3. Управлінське документознавство

Управлінське документознавство як наукова дисципліна, яка досліджує проблеми документування управлінської інформації

Управлінська інформація та її потоки. Створення та функціонування документованої інформації в системах управління. Необхідність виокремлення управлінського документознавства як самостійної галузі науки про документ.

Характеристика, види та джерела управлінської інформації. Форми управлінської діяльності та їх документальне оформлення. Об‘єкт і предмет управлінського документознавства. Місце управлінського документознавства в структурі документознавства. Зв‘язки управлінського документознавства з іншими галузями знань: архівознавством, загальним документознавством, мовознавством, теорією і практикою менеджменту, правовими науками, технологією діловодства, історичними науками та ін.

Складання систем документування (управлінських та спеціальних) в державах, до складу яких входили українські землі

Досвід документування в Київській Русі. Документи державного управління як відображення системи документування в Литовській державі.

Документи урядових органів Української козацької держави. Системи документування Московської держави XV — XVІІ ст. Загальне документування наказів як центральних органів державного та місцевого управління.

Спеціальні системи документування управлінської діяльності в різних сферах соціального життя: статистико-економічна документація; документація з обліку; з організації зовнішньополітичної діяльності та інші.

Системи документування в Російській імперії в XVШ ст. Документи установ загальнодержавного управління. Спеціальні системи документування: бухгалтерського і статистичного обліку; дипломатична документація тощо.

Системи документування в Російській імперії в ХІХ ст. Документування у вищих органах державного управління. Документація спеціальних систем управління.

Основні періоди розвитку управлінського документознавства як наукової і навчальної дисципліни

Зародження документознавства в Росії – т.зв. «практичного” документознавства», що розглядало питання створення правил роботи з документами і вимог до самих документів на практиці, у діловодному процесі, у прикладній сфері..

Дослідження документознавчих проблем в навчальних курсах Московського державного історико-архівного інституту, започаткування наукових розробок в цій галузі. Викоремлення документознавства в самостійну наукову дисципліну (1960-ті рр.). Всесоюзний науково-дослідницький інститут документознавства і архівної справи (ВНДІДАС) як науковий центр країни з дослідження проблем управлінського документознавства.

Зміна поглядів на зміст та структуру документознавства. Існування двох концепцій документознавства. Формування концепції управлінського документознавства у працях українських вчених (С.Кулешов, Г.Швецова-Водка, Н. Кушнаренко та ін.). Розвиток управлінського документознавства у Російській Федерації.

Основні поняття управлінського документознавства

Поняття «управлінський документ». Його ознаки, властивості. Управлінська документація як система документації, що забезпечує управлінські процеси в суспільстві.

Стандартизація поняттєвого апарату у ДСТУ 2732:2004 «Діловодство й архівна справа. Терміни на визначення понять для сфери діловодства (адміністративного, практичного управлінського документознавства). Синонімія «управлінського» і «діловодного» документа (за Ю. Столяровим).

Інші поняття, використовувані в управлінському документознавстві: документування управлінської інформації; документація; документаційний фонд установи; система документації; керування документацією; створювання службового документа; оформлення документа та інші.

Класифiкацiя управлінських документiв

Диференціація управлінських документів в установі. Оригінали і копії службових документів. Класифікація за номінальною ознакою.

Система документації як клас документів. Класифікація систем документації за С.Кулешовим: базові, інфраструктурні та дисциплінарні.

Проблеми розроблення класифікації систем документації. Державний класифікатор управлінської документації (ДКУД): призначення та структура ДКУД. Уніфіковані форми документів (УФД) як об‘єкти класифікації в ДКУД.

Поняття про уніфіковану систему документації (УСД). Основні класи УСД. Ведення ДКУД.

Уніфікація та стандартизація управлінської документації:

поняття, історичний досвід

Зміст уніфікації та стандартизації службових документів. Необхідність та головна мета уніфікації та стандартизації документації у межах держави.

Історичні витоки уніфікації документів. Основні чинники здійснення уніфікації і стандартизації управлінської документації в Україні. Основні напрями уніфікації управлінської документації. Створювання службового документа. Регламентація порядку створювання документів в вимогах та нормах, закріплюваних правилами документування.

Регламентація процесів уніфікації управлінської документації

Реквізит і формуляр документа як об‘єкти регламентації. Загальні засади розроблення УФД та створення УСД відповідно до державних стандартів – ДСТУ 3893-99 «Державна уніфікована система документації. Основні положення» ДСТУ 3844-99 «Державна уніфікована система документації. Формуляр-зразок. Вимоги до побудови».

Мета створення ДУСД (державна уніфікована система документації). Методи уніфікації документації. Порядок розроблення уніфікованих форм документів. Ведення та впровадження ДУСД. Уніфікація тексту документа. Визначення поняття «організаційно-розпорядчий документ».

Принципи побудови формуляра-зразка документів системи ОРД. Характеристика реквізитів відповідно до ДСТУ 4163-2003 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів». Вимоги до бланків документів системи ОРД. Розташування частин і зон на робочій площі документа. Проектування формулярів документів.

Міжнародна стандартизація у галузі документування

управлінської інформації

Міжнародні організації в галузі стандартизації документації. Розробка міжнародних норм і стандартів Міжнародною організацією зі стандартизації (ІСО). Діяльність Міжнародної федерації з управління документацією, Міжнародної ради з управління документацією.

ІСО 15489-2001 «Інформація та документація. Управління документацією».Термінологія стандарту. Структура та зміст стандарту. Управління документацією в різних країнах.
2. Рекомендована література

2.1. «Культурологія» :

  1. Бокань В. Культурологія: Навч. посіб. – К: 2000, 136 с.

  2. Гречко В., Чорний І., Кушнерук., Режко В. Історія світової та української культури. – К., 2000

  3. Історія світової культури /Гол.ред.Т.Л. Левчук. – 2-ге видання. – К., 1999..– К., 2000.

  4. Історія української та зарубіжної культури /Б.І.Білик, Ю.А.Горбань, Я.С.Калакура. К.2000.

  5. Культурология. История мировой культури /Под ред. проф. А.Н. Марковой. – М.: 2001. – 319 с.

  6. Культурология / Под ред. А.А. Радугина. – М.: 2001. – 304 с.

  7. Лекції з історії світової та вітчизняної культури. / За ред. проф. А.В. Яртися. – Львів: 1994. – 496 с.

  8. Лобас В.Х. Українська і зарубіжна культура: . – К.:2000, 224 с.,

  9. Малюга Ю.А. Культурология. - М., 1999.

  10. Парафійник Н.І., Прилуцька А.Є. Українська та зарубіжна культура. Хрестоматія. Ч. 1. – Х., 2002.

  11. Прилуцкая А.Є. Украинская и зарубежная культура. Учеб. пособие. Х., 2000, 32 с.

  12. Полікарпов В.С. Лекції з історії світової культури. Навч.посіб. - К., 2000. – 359 с.

  13. Українська та зарубіжна культура /Заред.М. Заковича.- К., 2000, 622 с.

  14. Українське мистецтво у полікультурному просторі / За ред. О.П. Рудницької. – К., 2000, 208 с.

  15. Бадак А.Н., Войнич И.Е., Волчек Н.М. и др. История Древнего мира. Древний Восток.Индия,Китай,страны Юго-Восточной Азии.-Мн.,2000.- 848с.

  16. Бадак А.Н., Войнич И.Е., Волчек Н.М. и др. История средних веков: Европа – Мн, 2000.-736с.

  17. Виничук Л. Люди, нравы и обычаи Древней Греции и Рима.-М.,1988– 496с.

  18. Галич М. История доколумбовых цивилизаций.- М.,1990. –407с.

  19. Древние цивилизации / Под ред. Г.М. Бонгард-Левина. - М., 1989. – 479с.

  20. Заблоцка Ю. История Ближнего Востока в древности.- М.,1989. – 415 с.

  21. Культурология / Под.науч.ред. Г.В. Драча.-Ростов-на-Дону, 1999.

  22. Мифы Древнего мира. – Симферополь, 1998. – 576 с.

  23. Огієнко І. Українська культура: коротка історія культурного життя українського народу. – К., 1992. – 141 с.

  24. Попович М. Нарис історії культури України. -К:, 1999. – 728 с.,

  25. Прилуцкая А.Е. Художественная культура древних цивилизаций Востока..- Учеб. пособ. – Х. «ХАИ», 2001.- 58с.

  26. Прилуцкая А.Е. Техника как социокультурный феномен.- Учеб. пособ. – Х. «ХАИ», 2001.- 96с.

  27. Темкин Є, Эрман В. Мифы Древней Индии. – М., 2000. – 624 с.

  28. Українське мистецтво та архітектура кінця ХІХ – початку ХХ ст.. – К:, 2000. – 240 с.

  29. Циркин Ю. Мифы Древнего Рима. – М., 2000. – 560 с.

  30. Чернокозов А.И. История мировой культуры. - Ростов-на-Дону, 1997. – 480 с.


2.2. «Українська мова за професійним спрямуванням»:

  1. Мацюк З. Станкевич Н. Українська мова професійного спілкування: Навчальний посібник. – К.: Каравела, 2006. – 352 с.

  2. Мозговий В.І. Українська мова у професійному спілкуванні. Модульний курс. Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 592 с.

  3. Васенко Л.А., Дубічинський В.В., Крилець О.М. Фахова українська мова:Навчальний посібник. – К., 2008. – 272 с.

  1. Прикладне термінознавство: Навчальний посібник: Частина 1 / За ред.. В.В.Дубічинського та Л.А. Васенко. – Х.: НТУ «ХПІ», 2003. – 145 с.

  2. Галузинська Л.І., Науменко Н.В., Колосюк В.О. Українська мова (за професійним спрямуванням): навч. посібн. – К.: Знання, 2008. – 430 с.

  3. Гуцько М.В., Олійник І.Г., Ющук І.П. Українська мова у професійному спілкуванні: Навч. посібник. – К.: Міжнародна агенція „BeeZone”, 2004.

  4. Загнітко А.П., Данилюк І.Г. Українське ділове мовлення: професійне і непрофесійне спілкування. – Донецьк, 2004. – 480 с.

  5. Михайлюк В.О. Українська мова професійного спілкування: Навч. посібник. – К.: Професіонал, 2005.

  6. Панько Т.І., Кочан І.М., Мацюк Г.П. Українське термінознавство. – Львів, 1994.

http://botanchik.at.ua/publ/shpargalki/ukrajinska_mova/osnovni_termini_do_vivchennja_disciplini_ukrajinska_mova_za_profesijnim_sprjamuvannjam_2012/100-1-0-268
2.3. Управлінське документознавство

  1. Державний класифікатор управлінської документації. ДК 010-98. — К.: Держстандарт України, 1999. — 50 с.

  2. Дiловодство й архiвна справа. Термiни та визначення понять: ДСТУ 2732:2004. — К.: Держстандарт України, 2005. — 31 с.

  3. Iнформацiя та документацiя. Базовi поняття. Термiни та визначення: ДСТУ 2392-94. — К.: Держстандарт України, 1994. — 41 с.

  4. Державна уніфікована система документації. Основні положення: ДСТУ 3843-99. — К.: Держстандарт України, 2000. — 7 с.

  5. Державна уніфікована система документації. Формуляр-зразок. Вимоги до побудови: ДСТУ 3844-99. — К.: Держстандарт України, 2000. — 8 с.

  6. ДСТУ 4163-2003. Уніфіковані системи документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів. — К.: Держстандарт України, 2003. — 21 с.

  7. Кулешов, С.Г. Управлінське документознавство [Текст] : навч. посібник
    / С. Г. Кулешов. — К.: ДАКККіМ, 2003. — 57 с.

  8. Кулешов, С. Г. Документознавство. Історія. Теоретичні основи / С.Г. Кулешов. —
    К.: УДНДІАС; ДАКККіМ, 2000. — 161 с.

  9. Палеха, Ю. І. Управлінське документування : У 2 ч. [Текст] : навч. посібник
    / Ю. І. Палеха. — Ч. 1. Ведення загальної документації (зі зразками сучасних паперів). — К.: Вид-во Європ.ун-ту, 2001. — 327 с.

  10. Загорецька, О.М. Службові документи сучасної організації [Текст] : довідник / О. М. Загорецька. — К., 2005. — 120 с.

  11. Зиновьева, Н. Б. Документоведение [Текст] : учеб.-метод. пос. / Н.Б. Зиновьева. — М.: Профиздат, 2001. — 208 с.

  12. Кузнецова, Т.В. Делопроизводство (документационное обеспечение управления) [Текст] / Т. В. Кузнецова. — 2-е изд. — М: «Бизнес-школа», 2000. — 328с.

  13. Мамрак, А.В. Українське документування: мова та стиль [Текст] : навч. посібник / А. В. Мамрак. — 3-є вид. — К.: Центр навчальної літератури, 2004. — 364 с.

  14. Организация работы с документами [Текст] : учебник / под ред. В.А. Кудряева. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: ИНФРА-М, 2003. — 592 с.

  15. Скібицька Л. Г. Діловодство [Текст] : навч. посібник / Л. Г. Скібицька. — Тернопіль, 2006. — 213 с.

яУкладач: Прилуцька А.Є., канд.філос.н,

доцент, проф.ХАІ,

зав.кафедри документознавства та української мови

Схожі:

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка