ПРОБЛЕМИ ВИХОВАННЯ НА ТРАДИЦІЯХ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ


Скачати 73.13 Kb.
Назва ПРОБЛЕМИ ВИХОВАННЯ НА ТРАДИЦІЯХ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ
Дата 08.05.2013
Розмір 73.13 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
ПРОБЛЕМИ ВИХОВАННЯ НА ТРАДИЦІЯХ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ

Пугач Тамара Миколаївна

ДПТНЗ« Роменське ВПУ» м. Ромни
У Концепції розвитку професійно-технічної (професійної) освіти в Україні особлива увага звертається на те, що «одним із важливих завдань підготовки кваліфікованих робітників для різних галузей економіки педагогічне сприяння їх духовному розвитку, формування в учнів ПТНЗ національної свідомості, патріотизму та інших соціальноцінних рис і якостей особистості.»[1, с. 4]

Поняття «форма» означає зовнішній вигляд, обрис. Форма виховання — це зовнішнє виявлення процесу виховання. Зміст виховного процесу складають якості і властивості соціально активної особистості, яка в своїй життєдіяльності керується загальнолюдськими і культурно-національними цінностями. В практичній педагогічній діяльності цей зміст втілюється в конкретну організацію, яка повинна йому відповідати. Невідповідність між змістом і формою, формою і змістом гальмує розвиток виховного процесу. Існують різні форми та методи організації виховного процесу. Методи залежать від мети та змісту виховання. Методи виховання спрямовані на формування й удосконалення особистості, тому врахування рівня розвитку вихованців — важлива умова ефективного використання методів виховання, що залежать також від рівня зрілості колективу. Використання того чи того методу виховання залежить і від конкретної педагогічної ситуації. Методика виховання, за влучним зауваженням А. С. Макаренка, не терпить стереотипних рішень і навіть доброго шаблону. Творчий підхід до використання методів — обов'язкова умова успішного виховання.

Одним із найбільш складних завдань сучасної української професійно-технічної освіти є формування та виховання національної свідомості молоді. Реалізація цього завдання набуває особливої ваги у світлі об'єктивних тенденцій розвитку українського суспільства загальноцивілізаційного характеру, зокрема інтеграції України у світовий економічний та культурний простір і формування ринку праці. Окремі аспекти проблеми виховання на традиціях національної культури, національної свідомості були предметом дослідження у працях В.Г.Кременя, М.Й.Боришевського,М.Г.Стельмаховича, Б.М.Ступарика, Д.О.Тхоржевського та інших. Аналіз літературних джерел довів, що над різними проблемами виховної роботи у професійно-технічних навчальних закладах України активно працювали Л.В.Бабенко, Б.П.Данилюк, Н.М.Заячківська, Т.В.Качалова, Ю.Г.Ковальов, Л.Б.Лук'янова, С.О.Нікітчина, B.C.Петрович, Ю.Й.Поліщук, І.В.Сорока, Н.О.Ткачова (докторське дисертаційне дослідження), О.А.Удалова та інші. Проблему виховних і розвивальних цілей навчання висвітлює В.О.Радкевич [11].

Мета роботи показати форми та методи виховання на традиціях національної культури. В нашій діяльності ми виходимо з того, що національна культура більшою мірою тяжіє до виявлення себе в художній творчості, релігії тощо, тобто у формах духовного життя. Українська система виховання має свій, історично обумовлений ідеал людини-українця. У багатьох історико-культурних пам'ятках, фольклорі, художніх творах класиків, у практичній діяльності наш народ виплекав і опоетизував ідеал людини-землероба, хлібороба, селянина-трударя, господаря-власника землі, яка належала дідам і прадідам. Коли чужоземні загарбники разом-із соціальними поневолювачами позбавляли українського селянина-хлібороба свободи, права працювати на власній землі, пригнічували його, народ оспівував ідеал людини-козака, гайдамаки, бунтаря, повстанця, стрільця. Так за неоднорідністю розвитку українських земель виникла проблема виховання на традиціях національної культури. Це пов’язане з історичним назвами частин України - Правобережна та Лівобережна Україна).

Сумщина має глибокі історичні корні. Так землi сучасної Сумщини входили ще до складу Київської Русі. Розташований на кордонi зi степом край, незважаючи на постiйнi напади кочiвникiв, був порiвняно густо заселений. Територія Сумщини була ареною запеклих мiжкнязiвських вiйн, особливо в 40-х роках XII ст. Використовуючи феодальнi мiжусобицi, половцi посилили натиск на руськi землi. Нашому краю, його людям, подвигам i славi, помилкам i поразкам присвячено найвидатнішу пам'ятку Київської Русi — «Слово о полку Ігоревім». В 50-60-х роках XIV ст. наш край входив до складу Великого князiвства ЛитовськогоРiчi Посполитої. Славу Київської Русі намагався вiдродити Богдан Хмельницький. В роки Визвольної війни i до смертi гетьмана iснувала українська держава, до складу якої входила i територiя Сумщини. Пiзнiше цi землi ввiйшли до складу Гетьманської України, а пiвденно-схiдна частина належала Слобожанщинi. Сумська область створена згідно Указу Президії Верховної Ради СРСР 10 січня 1939 року. До її складу ввійшли 12 районів Харківської області , 17 районів Чернігівської області та 2 райони Полтавської області .

Такий складний перебіг історичних подій відобразився і в системі національного виховання. Оскільки Україна була невід’ємною частиною Радянського Союзу то на її території переважна більшість мешканців розмовляли російською мовою, хоча слід зауважити, що в Україні народні традиції були не забуті. У західній Україні національна культура проявлялась більшою мірою в обрядовості та побуті, а ніж східній її частині.

Досвід педагогічної діяльності нагромадив значну кількість таких форм роботи з дівчатами, які виховують господинь, берегинь роду — гуртки в’язання, вишивки, крою та шиття та ін. Вони на мою думку, стають кращими засобами формування дівочої гідності, жіночої вірності, материнської любові. Кожен народ, нація мають певні здобутки в розвитку культури, науки, техніки, економіки. Представники різних народів роблять відкриття, які стають набутком усіх народів світу, загальнолюдськими досягненнями. Саме тому позаурочні заходи про національні пріоритети українського народу повинні мати найвищий статус у змісті виховання. Тут спостерігається пряма закономірність виховання: чим глибше учні проникають у скарбницю духовної культури, історії України, тим глибшими є їх патріотичні почуття, стійкішими — громадянські якості. Із власного досвіду роботи я можу сказати, що учень виконує поставлені задачі набагато краще та ефективніше якщо самостійно веде пошукову роботу. Одним із прикладів такої роботи є створена колекція одягу під назвою «Народи світу» (додаток 1) Окрім позаурочних виховних заходів, у яких задіяні учні училища виховання на традиціях національної культури відбувається і під час проведення уроків спецкурсу.

У своїй роботі ми використовую метод проектів . Активне включення учнів у зміст тих або інших проектів дає можливість засвоїти нові способи людської діяльності .Метод проектної роботи не може замінити собою інші методи виховання. Але він має багато плюсів, адже може бути використаний у роботі з учнями, які мають різні рівні підготовки, різні здібності.( додаток 2) Найбільш успішною робота над проектом буде тоді, коли учні будуть більше співпрацювати одне з одним, а втручання вчителя в процес потрібно звести до мінімуму. Кінцевий продукт, отриманий в результаті спільної праці, має набагато більшу вагу, а ніж високі оцінки за нього або похвала вчителя.

Протягом віків діти виховувались в національному середовищі, зміст та форми функціонування, якого відображають культурно-історичний досвід рідного народу. Виховання учнів на традиціях національної культури, гармонійно вписується в життєдіяльність рідного народу, поступово формує в підростаючих поколінь всі компоненти духовності, яка передається дітям від батьків, дідів і прадідів і поглиблюється, збагачується в умовах сучасного буття нації.

Одним із напрямків вирішення проблем є правильно організоване виховання на традиціях національної культури , що формує повноцінну цілісну особистість, суверенну індивідуальність, яка щиро цінує свою громадянську, національну і особистісну гідність, совість і честь.
додаток 1

Колекція одягу «Народи світу»




додаток 2

Фрагмент презентації на тему:

«Виготовлення знімного коміра»

12 3

4 5 6

7 8 9

Готовий виріб

10

«Література»

1. Концепція розвитку професійно-технічної (професійної) освіти в Україні //Професійно_технічна освіта. – 2004. –№3. – С. 2-5.

2. Про затвердження Положення про організацію навчально-виробничого процесу упрофесійно_технічних навчальних закладах// Наказ Міністерства освіти і науки України від 30.05.2006 № 419. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 червня 2006 р. за № 711/12585.

3. Ващенко Г. Загальні методи навчання:Підручник для педагогів. – Видання перше. –К.: Українська Видавнича спілка, 1997. –441 с.

4. Заячківська Н.М. Формування моральної культури учнів профтехучилищ на народних традиціях: Автореф. дис ... канд.пед. наук: 13.00.01 / АПН України. Інт педагогіки і психології проф. освіти. – К., 1995. –24 с.

5. Кремень В.Г. Педагогічна освіта в контексті цивілізаційних змін. // Теоретичні і методичні засади розвитку педагогічної освіти: педагогічна майстерність, творчість,технології: Зб. наук. праць / за заг. ред.Н.Г.Ничкало. – Харків: НТУ "ХПІ", 2007. –С. 3-8.

6. Енциклопедія українознавства. У 10-х т. / Гол. ред. Володимир Кубійович. — Париж; Нью-Йорк: Молоде Життя, 1954—1989.

7. Ничкало Н. Г. Развитие в Украине исследований по проблемам педагогики и психологии профессионального образования на рубеже столетий. – К.: Науковий світ,

1981. – 67 с.

8. Нікітчина С.О. Моральне виховання учнів ПТУ на народних трудових традиціях України: Автореф. дис ... канд. пед. наук: 13.00.01 / НДІ педагогіки України. – К.,1992. – 21 с. – Бібліогр.: 13 назв.

9. Петрович B.C. Організація позаурочної виховної діяльності учнів вищих професійних училищ: Автореф. дис ... канд. пед.наук: 13.00.04 / АПН України. Інт педагогіки і психології проф. освіти. – К., 1997. –

19 с.

10. Гончаренко СУ. Український педагогічний словник. - К.: Либідь, 1997. - С. 205.

11. Радкевич В.О.Виховні і розвивальні цілі професійно-художнього навчання фахівців художніх промислів і ремесел // Теоретичні і методичні засади розвитку педагогічної освіти: педагогічна майстерність,творчість, технології: Зб. наук. праць / за заг. ред. Н.Г.Ничкало. – Харків: НТУ "ХПІ",2007. – 644 с.

12. Радкевич В.О. Науково-педагогічне забезпечення професійного навчання майбутніх робітників і майстрів народних ремесел: Автореф. дис ... канд. пед. наук:13.00.01 / КДУ ім. Т.Г. Шевченка. – К., 1995. –25 с.

13. Радкевич В.О. Сучасні тенденції професійно-художньої освіти в Україні // Професійно-технічна освіта. – 2003. – № 1. –С. 31-34.

Схожі:

1. Вступ
України, формування історичного мислення, навичок науково-історичного аналізу, виявлення логіки та об’єктивних закономірностей історичного...
НАКАЗ
«Моя Батьківщина – Україна», з метою вдосконалення патріотичного та громадянського виховання підростаючого покоління на традиціях...
УКРА Ї Н А ВИКОНАВЧИЙКОМ І Т Е Т БЕРДЯНСЬКО Ї М І С Ь К ОЇ РАДИ ЗАПОР...
З метою забезпечення духовного, морального і фізичного здоров’я молоді на прогресивних українських звичаях і традиціях, відродження...
Про хід виконання рішення районної ради від 30. 12. 2010р.№28-ІІ/10...
Ни «Про охорону дитинства», «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про фізичну культуру і спорт», «Про забезпечення санітарного...
Інформація про хід виконання рішення районної ради від 30. 12. 2010р.№28-ІІ/10...
Ни «Про охорону дитинства», «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про фізичну культуру і спорт», «Про забезпечення санітарного...
«Сучасні оздоровчі технології фізичного виховання»
РОЗДІЛ І. Фізичне виховання як один із головних напрямів фізичної культури
У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
Концепції Сім’я і родинне виховання, Національної програми патріотичного виховання громадян, формування здорового способу життя,...
Великосербулівської ЗОШ І-ІІІ ступенів
Однією із актуальних проблем сучасної освіти в Україні є виховання в учнів патріотизму, почуття національної гідності і саме через...
Розділ виставки: Педагогіка розвитку особистості
Виховання інформаційної культури та культури читання учнів засобами бібліотечної роботи”
НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ для загальноосвітніх навчальних закладів 5-9 класи
Т. Ю. Круцевич — зав кафедри теорії та методики фізичного виховання Національного університету фізичного виховання та спорту України,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка