У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВІДДІЛ ОСВІТИ НАКАЗ


Скачати 83.65 Kb.
Назва У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВІДДІЛ ОСВІТИ НАКАЗ
Дата 14.04.2013
Розмір 83.65 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
У
КРАЇНА

БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВІДДІЛ ОСВІТИ
НАКАЗ

від 26.10.2012 р. № 206/01-03

смт. Богородчани

Про підсумки організації

виховної роботи в закладах району

за 2011-2012 навчальний рік

та завдання на 2012-2013 навчальний рік

Аналіз стану справ з питань організації виховної роботи засвідчує, що навчально-виховні закладу району працюють відповідно до Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», Основних орієнтирів виховання учнів 1-11 класів, Концепції громадянської освіти України, Концепції виховання дітей та молоді у національній системі освіти, Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, Державної національної програми «Освіта» («Україна ХХІ століття»), Концепції «Сім’я і родинне виховання, Національної програми патріотичного виховання громадян, формування здорового способу життя, розвитку духовності та зміцнення моральних засад суспільства, Концепції українського національного виховання учнів загальноосвітньої школи в умовах Прикарпаття.

Виховання школярів здійснювалося шляхом реалізації районної комплексної Програми «Молодь Прикарпаття (2010-2015 роки)», планів-заходів відділу освіти щодо формування самосвідомості та виховання патріотичних почуттів у школярів навчальних закладів району на 2011-2015 роки, з виконання загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини», «Щодо профілактики злочинності і правопорушень серед дітей, захисту їх прав на освіту», військово-патріотичного виховання та допризовної підготовки учнівської молоді, реалізації Концепції «Сім’я і родинне виховання, вшанування пам’яті видатних українців.

З метою героїко-патріотичного виховання учнівської молоді району проводилися: конкурс учнівських проектів «Я – громадянин України» (переможці: Кричківська ЗОШ І-ІІ ступенів, Старобогородчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Хмелівська ЗОШ І-ІІ ступенів, Бабченська ЗОШ І-ІІІ ступенів), конкурс науково-пошукових робіт учнівської молоді, присвячений 20-ій річниці незалежності України (переможці: Росільнянська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Богородчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2), конкурс патріотичної пісні (переможець Богородчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, призер обласного конкурсу), військово-патріотична спортивна гра «Сокіл»(«Джура») (переможець Росільнянська ЗОШ І-ІІІ ступенів, призер обласного змагання), районна молодіжна науково-пізнавальна програма «Чорний ліс -2011». Активізувалась участь школярів району у Всеукраїнських експедиціях « Моя Батькіщина - Україна» (переможці: Дзвиняцька, Бабченська, Саджавська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Кричківська, Кривецька, Хмелівська ЗОШ І-ІІ ступенів, Монастирчанський НВК), «Історія міст і сіл України» (переможці: Кричківська, Кривецька, Міжгірська ЗОШ І-ІІ ступенів). Осередками національного виховання особистості в навчальних закладах стали шкільні музеї, музейні кімнати, світлиці. Заслуговує уваги діяльність зразкового музею Саджавської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Значна увага приділялася формуванню ціннісного ставлення особистості до себе (формування здорового способу життя). Відділ освіти, навчальні заклади забезпечують контроль за станом захворюваності дітей та підлітків, проведення профілактичних заходів щодо її зниження, організацією медичного обслуговування учнів. З метою розвитку військово-прикладних видів спорту, залучення молоді до систематичних занять фізкультурою та спортом проведено 3-ох денні навчально-польові збори та стрільби з АК, районну спартакіаду допризовної молоді (переможці: Солотвинський НВК, Богородчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 та №2), спартакіаду школярів району 2011-2012 навчального року з 10-ти видів спорту (переможці: Богородчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, Порогівська, Марківська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Підгірська, Глибівська, Кричківська ЗОШ І-ІІ ступенів ).

З метою виховання в учнівської молоді району ціннісного ставлення до культури і мистецтва проводився районний огляд художньої самодіяльності учнівських та вчительських колективів (переможці: Гутівська, Порогівська, Богородчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, Підгірська, Кричківська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Монастиирчанський НВК), конкурс «Співуча родина» (переможець Бабченська ЗОШ І-ІІІ ступенів), «Розколяда -2011» (переможці: Старобогородчанська, Гутівська, Порогівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Старунський НВК, Богородчанська ЗОШ І-ІІІ №2, Яблунська ЗОШ І-ІІІ ступенів), районний чемпіонат з КВК (переможці: Богородчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Саджавська, Горохолинська, Дзвиняцька ЗОШ І-ІІІ ступенів), районний конкурс малюнків, стінгазет, присвячений 26-им роковинам Чорнобильської катастрофи (переможці: Богородчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 та №2, Нивочинська, Міжгірська, Хмелівська ЗОШ І-ІІ ступенів).

На постійному контролі відділу освіти, загальноосвітніх навчальних закладів перебуває превентивне виховання учнівської молоді, яке спрямоване на розвиток правосвідомості учнів – формування правової культури, знання Конституції, прав і обов’язків громадян України, поваги до національної символіки, засвоєння основ державного, трудового, цивільного, сімейного, кримінального права, виховання поваги до права, законів і норм співжиття у суспільстві. У відділі освіти та школах району створено банк даних про дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, дітей із багатодітних сімей, напівсиріт, схильних до правопорушень, асоціальних сімей. Питання профілактики злочинності та правопорушень серед дітей розглядаються на засіданнях педагогічних рад шкіл, Радах з профілактики правопорушень. В школах району налагоджена робота щодо проведення батьківського всеобучу з питань правовиховної роботи, співпраці з правовиховними органами, органами місцевого самоврядування, надання комплексної психолого-педагогічної допомоги неповнолітнім з девіантною поведінкою. Спільно з працівниками УМВС України в районі, соціальних служб у справах дітей проведено рейд «Урок». З грудня 2011 року по березень 2012 року проходив районний конкурс на кращу організацію правовиховної роботи в школах району (переможці: Бабченська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Солотвинський НВК, Кривецька ЗОШ І-ІІ ступенів).

Посилилась роль учнівського самоврядування в питаннях організації різноманітних заходів благодійницького, розважального та пізнавального характеру, залученні учнів до участі у громадському житті свого закладу. Щорічно проходить форум лідерів учнівського самоврядування та молодіжних організацій. У плані діяльності учнівського самоврядування та молодіжних організацій слід відзначити Богородчанську ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Яблунську, Манявську, Старобогородчанську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Солотвинський НВК, Кричківську, Міжгірську, Раковецьку ЗОШ І-ІІ ступенів. За участю активів учнівського самоврядування шкіл району активізовано роботу навчальних закладів у заходах волонтерської та благодійної діяльності, проведено акції «Від серця до серця», «П’ять картоплин». Космацька ЗОШ І-ІІ ступенів взяла участь у навчальному тренінгу для молодіжних лідерів з України та Польщі в рамках проекту «Волонтерство: для дружби та співробітництва».

Організована належна робота з питання міжнародного партнерства у Космацькій ЗОШ І-ІІ ступенів з Угорською республікою та у Манявській ЗОШ І-ІІІ ступенів з Польщею.

Значна увага приділяється організації позакласної роботи із школярами через залучення їх до роботи в гуртках та секціях художньо-естетичного, спортивного, еколого-натуралістичного, турисько-краєзнавчого, технічного напрямків, які функціонують при позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. Відповідно до моніторингового обстеження 70% учнівського контингенту охоплено позакласною та позашкільною роботою. Добре налагоджена робота пришкільних оздоровчих таборів, наметового містечка «Краєвид», Пластових таборів. Всього різними видами відпочинку оздоровилося 62% учнівської молоді району. З метою оновлення змісту та вдосконалення форм виховної роботи з дітьми та підлітками було проведено районний огляд-конккурс на кращу організацію роботи пришкільних таборів

( переможці: Гутівська, Бабченська, Богородчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Похівська ЗОШ І-ІІ ступенів ).

Важливим засобом вирішення багатьох проблем учнівської молоді є робота з батьками. Щорічно проходить районний Форум батьківської громадськості. Відділ освіти спільно з районною батьківською громадськістю, районною радою старшокласників розробив План спільних дій щодо посилення ролі батьківського та громадського впливу на формування сучасної моделі управління в освіті, широкого залучення громадських інституцій для поліпшення виховної роботи серед учнівської молоді.

В районі створено необхідні умови для розширення мережі психологічної служби. Шкільними психологами проводиться діагностика рівня вихованості учнів за ціннісними ставленнями. Результати діагностики подаються у відділ освіти та узагальнюються.

Успішно реалізуються проектні виховні технології через впровадження у загальноосвітніх навчальних закладах дисциплін навчально-виховного та культурологічного спрямування, зокрема, через впровадження таких предметів як християнська етика, художня культура.

Питання стану виховної роботи розглядалося на засіданні колегії відділу освіти (листопад 2011 року), нарадах керівників шкіл (жовтень, грудень 2011 року), засіданнях заступників директорів з виховної роботи, класних керівників, педагогів-організаторів.

Незважаючи на загальні позитивні тенденції в питаннях організації виховної роботи з учнівською молоддю потребує покращення робота учнівського самоврядування, а саме, через активізацію діяльності учнів, впровадження їх ідей, підтримку з боку адміністрації, посилення системи навчання, інформування координаторів дитячого руху. Потребує розроблення конкретних планів щодо виховання учнівської молоді через гурткову роботу та роботу шкільних музеїв, світлиць.

Залишається недостатнім контроль з боку батьків та вчителів за навчанням, дозвіллям, доступом неповнолітніх до придбання цигарок та алкоголю, впливом засобів масової інформації (реклами, окремі молодіжні телепередачі), проведення розважальних заходів. Питання стану виховної роботи недостатньо виносяться на розгляд Ради навчального закладу, батьківського комітету, засідання учкому, загальношкільних батьківських та учнівських зборів. Потребує удосконалення планування виховної роботи заступників директорів, класних керівників, над організацією консультаційної роботи, особливо з учителями-предметниками щодо виховання, вивчення позитивного досвіду виховних систем класів, шкіл.

На підставі вищенаведеного

НАКАЗУЮ:

1.Відділу освіти райдержадміністрації:

1.1Здійснювати систематичний контроль за реалізацією Програми «Молодь Прикарпаття», планів-заходів відділу освіти щодо напрямків виховної роботи, виконанням рішень і наказів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, головного управління освіти і науки облдержадміністрації.

1.2.Забезпечити висвітлення в засобах масової інформації актуальних питань національного виховання учнівської молоді.

2.Районному методичному кабінету (В.Мельник) :

2.1.Продовжити працювати над удосконаленням науково-методичного забезпечення з питань виховної роботи відповідно до Основних орієнтирів виховання учнів 1-11 класів.

2.2.Проводити двічі на рік моніторинг рівня вихованості учнівської молоді.

2.3. Продовжити роботу по вивченню, узагальненню та впровадженню досвіду кращих педагогічних працівників та колективів з питань організації виховної роботи.

3.Керівникам навчально-виховних закладів району:

3.1.Організувати виховну роботу навчального закладу відповідно до листа Міністерства освіти, молоді та спорту від 23.08.2012р. № 1/9-595 «Деякі питання організації виховної роботи у 2012-2013 навчальному році».

3.2. Підвищити роль методичної роботи в питаннях росту професійної компетентності виховників.

3.3.Тримати на постійному контролі питання профілактики дитячої бездоглядності і безпритульності, попередження злочинності та негативних проявів в середовищі неповнолітніх.

3.4.Посилити роботу з розвитку учнівського самоврядування та дитячих організацій як невід’ємної структури виховної роботи.

3.5.Забезпечити ефективність взаємодії школи та родини, поліпшити психолого-педагогічний всеобуч батьків, модернізувати його зміст і форми.

3.6.Розробити конкретні плани щодо виховання учнівської молоді через гурткову роботу та роботу шкільних музеїв, світлиць.

3.7.Заслуховувати питання виховної роботи не менше ніж 2 рази в рік на педагогічних радах.

4. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

Начальник відділу освіти Іван Дрогомирецький

Схожі:

У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
Відповідно до плану роботи відділу освіти райдержадміністрації, з метою активізації фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи
У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
Відповідно до річного плану роботи відділу освіти райдержадміністрації, з метою активізації фізкультурно-оздоровчої та спортивної...
У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
...
У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
Відповідно до плану роботи відділу освіти на 2012 -2013 н р., з метою розвитку військово-прикладних видів спорту, залучення молоді...
У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВІДДІЛ ОСВІТИ
Шевченка, 53 смт. Богородчани тел факс (03471)-21-3-90, 21-8-48, е-mail: vob-56@rambler ru
У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ВІДДІЛ ОСВІТИ
Шевченка, 53 смт. Богородчани тел факс (03471)-21-3-90, 21-8-48, е-mail: vob-56@rambler ru
У КРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
На виконання наказу Міністерства освіти і науки України, молоді та спорту від 31. 10. 11 р.№1243 «Про Основні орієнтири виховання...
УКРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
Директорам загальноосвітніх навчальних закладів Богородчанського району забезпечити
УКРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
Всеукраїнської учнівської олімпіади з англійської мови серед учнів 8-11 класів. 
УКРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ...
Правил проведення І- ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів в Івано-Франківській області, затверджених...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка