Підготувала провідний бібліограф ЦРБ Андрєєва О. Г


Скачати 38.55 Kb.
Назва Підготувала провідний бібліограф ЦРБ Андрєєва О. Г
Дата 16.04.2013
Розмір 38.55 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи




Акварель, 2010


Графіка, 2010


Підготувала провідний бібліограф ЦРБ Андрєєва О.Г.

Долинська центральна районна бібліотека

Крила таланту
55 років від дня народження

художника Богдана Фреїва
Пам’ятка читачеві
Долина

2010

Мистецьку Долину гідно представляють багато талановитих художників. До цієї когорти належить і Богдан Фреїв – викладач Долинської дитячої художньої школи.

Народився художник 25 травня 1955 року в с. Нижній Струтин Рожнятівського району. Фахову освіту здобував у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва ім. Труша (1975) та на відділі «Графіка» Львівської академії друкарства (1996). Протягом багатьох років навчався скульптури та працював в майстерні професора скульптури, дійсного члена Академії мистецтв України Емануїла Миська. Із 1976 р. викладає в Долинській дитячій художній школі. Працює в галузі станкової та монументальної скульптури, книжкової і станкової графіки. Є одним із засновників мистецького агентства «Vitи».

У співавторстві з іншими скульпторами Богданом Фреївим було створено пам’ятники Тарасові Шевченку у с. Сокільники Львівської області (1996), отцю Євгену-Йосипу Гарабачу в с. Уличне Дрогобицького району (1996), легендарному провіднику Карпатського краю Ярославу Мельнику «Роберту» в с. Липа Долинського району (2007). Тепер автор працює над завершенням пам’ятника герою битви під Крутами Миколі Корпану в с. Тяпче Долинського району.

Темою випускної дипломної роботи Б. Фреїва на відділенні графіки Академії друкарства було художнє оформлення трагедійної поеми Миколи Петренка «Відчайний марш гетьмана Дорошенка» (1997). Він як художник-графік проілюстрував чимало книжок наших земляків-літераторів: І. Ярича «Фіма Забембаний», В. Олійника «Толока», «Княгиня», «Крижма», А. Яросевича «Поророка», «Тіло», М. Бориса «Нескорена Долинщина», літературно-художній альманах «Столиця Франкового серця», буклет «Долина» та ін. Виконані в техніці гравюри ілюстрації та заставки до цих друкованих видань показують дальше нестримне заглиблення долинського митця в тонкощі складного і примхливого світу графіки, в якому він вже став визнаним майстром нашого регіону.



Обкладинка до збірки поезій Ілюстрація до збірки «Княгиня»


Обкладинка Пам’ятник Ярославу Мельнику –
до збірки поезій «Роберту» в с. Липа Долинського району



Втеча до Єгипту, Івано-Франківськ, 1999 Вічний поцілунок, 2000



Тіні забутих предків, Коломия, 2000 Обкладинка до збірки поезій

Богдан Фреїв, як фаховий скульптор – учасник багатьох всеукраїнських і міжнародних симпозіумів скульптури. У 1999 р. брав участь у Міжнародній акції «Кarpat Euroregio» в м. Дебрецен, Угорщина та художній виставці «Іnterkarpat Region Art», яка проходила в цьому ж угорському місті. Він також брав участь у симпозіумі українських скульпторів «Подільський оберіг – 98» (с. Буша на Вінниччині), симпозіумах в м. Івано-Франківську 1999 року (присвяченому 2000-літтю Різдва Христового) та в Коломиї 2000 року (присвяченому Х Всесвітньому фестивалю гуцулів), де встановлені його роботи «Бушанка», «Втеча до Єгипту», «Тіні забутих предків».

Б. Фреїв – автор меморіальної стели митрополиту Мирославу Івану Любачівському, що встановлений у Долині біля хати, де народився і ріс наш краянин; меморіальної дошки Заслуженому лікареві України, хірургу Саві Охрончуку.

Митець брав участь у багатьох виставках творів образотворчого мистецтва, Всеукраїнських пленерах, конкурсах. Як живописець Б. Фреїв дебютував виставкою «Рамка в пейзажі» в галереї-кафе «Пан-Арт» у 2001 р. (м. Івано-Франківськ). Розкутий і неймовірно контрастний, автор виробив свою особливу манеру письма, яка дивним чином поєднала здавалось би непоєднувані речі. Під час виставки творчих робіт з легкої руки мистецьких критиків його стиль виконання назвали «бойківським імпресіонізмом».

Сьогодні Богдан Фреїв сповнений багатьох нових творчих задумів, і ще не раз порадує нас своїми оригінальними роботами, які випромінюють світло краси і жаги до життя.

Література
Фреїв Богдан // Ярич І. 1000-ліття в обличчях / Іван Ярич. – Івано-Франківськ, 2004. – С. 251 – 252.

Богдан Фреїв // Олійник В. Княгиня : інтимна лірика / Василь Олійник. – Івано-Франківськ, 2001. – С. 107.

Верес Я. Миті історії в гравюрах / Я. Верес // Свіча. – 1997. – 21 черв.

Верес Я. Скульптор Богдан Фреїв утверджує своє визнання / Я. Верес // Свіча. – 1999. – 6 жовт.

Дмитрів Я. Долинські лауреати / Я. Дмитрів // Свіча. – 1997. – 6 груд.

…І каміння заговорило // Галичина. – 1999. – 16 жовт.

Микицей М. Бойківський імпресіонізм Богдана Фреїва / М. Микицей // Світ молоді. – 2001. – 12 жовт.; Високий замок. – 2001. – 12 жовт.

Олійник В. Коломийський автограф Богдана Фреїва / Василь Олійник // Свіча. – 2000. – 29 лип.

Сарапін М. Віртуоз пластики в камені / М. Сарапін // Свіча. – 1999. – 27 жовт.

Стефурак Н. Спинити мить, життя вдихнути в камінь / Н. Стефурак // Тижневик Галичини. – 1999. – 30 верес. – С. 5.
Творчий доробок автора



Обкладинка до збірки поезій Ілюстрації до збірки «Відчайний



марш гетьмана Дорошенка»


Схожі:

До 155-річчя від дня народження Івана Яковича Франка До Лолина! До Ольги! До життя!
До Лолина! До Ольги! До життя! : каталог книжкової виставки / Долинська ЦРБ; [упоряд.: З. В. Тарантюк, Л. С. Бобешко, О. Г. Андрєєва,...
Видатні митці Долинщини : біобібліогр списки / [упоряд. О.  Г.  Андрєєва;...
Видатні митці Долинщини : біобібліогр списки / [упоряд. О.  Г.  Андрєєва; відп за вип. Л. І. Фреїв]. – Долина, 2011. – Набір буклетів...
О. Г. Андрєєва Долинська центральна районна бібліотека
Креховецька М. Провісник світла і добра / М. Креховецька // Файна газета. – 2008. – 11 черв. – С. 4
Уроках української мови Методичні рекомендації підготувала
...
«Патріотизм і ностальгія за далекою батьківщиною як провідний мотив...
Тема: «Патріотизм і ностальгія за далекою батьківщиною як провідний мотив «Кримських сонетів»» Проблема єдності людини і природи
Провідний світовий науковий аналіз здоров ’ я нашої єдиної Планети...
Провідний світовий науковий аналіз здоров’я нашої єдиної Планети та впливу на неї людської діяльності
План. Педагогічна освіта батьків Залучення батьків до виховної роботи
Лекція Сім’я як провідний компонент системи соціального формування особистості
Родинно-шкільне виховання дітей в умовах суспільства знань
Маяцька Л. Ф., провідний бібліотекар Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної...
ЗАТВЕРДЖУЮ
Провідний економіст з праці: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж роботи за професією економіста...
ЗАТВЕРДЖУЮ
Провідний інженер з охорони праці: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст). Стаж роботи за професією...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка