105. Дайте визначення поняття “перша медична допомога”


Скачати 92.34 Kb.
Назва 105. Дайте визначення поняття “перша медична допомога”
Дата 20.04.2013
Розмір 92.34 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Журналістика > Документи
105.Дайте визначення поняття “перша медична допомога”.

Перша медична допомога - це комплекс найпростіших медичних заходів, що виконуються на місці ураження, переважно у порядку само - і взаємодопомоги особовим складом аварійно-рятувальних формувань немедичного профілю, бригадами швидкої медичної допомоги, лікарсько-сестринськими бригадами і медичними бригадами постійної готовності першої черги, з використанням табельних і підручних засобів.



106.Вкажіть мету надання першої медичної допомоги.

Основною метою першої медичної допомоги є рятування життя постраждалих, усунення дії уражаючих факторів, попередження чи зменшення тяжких ускладнень і якнайшвидша евакуація з осередку ураження

107.Вкажіть заходи першої медичної допомоги.

Заходи першої медичної допомоги:

  • введення знеболюючого засобу за допомогою шприца-тюбика з аптечки індивідуальної (АІ-2);

  • профілактика або усунення асфіксії шляхом звільнення верхніх дихальних шляхів від слизу, крові, сторонніх предметів; фіксація язика;

  • штучна вентиляція легень за допомогою S- подібної трубки, методом “ рот у рот”, “рот у ніс”, мішків Амбу;

  • непрямий масаж серця;

  • тимчасова зупинка зовнішньої кровотечі шляхом накладання кровоспинного джгута (стандартного чи імпровізованого), закрутки або тугої пов’язки, пальцевого притискання магістральних судин;

  • накладання асептичної пов’язки на рану та опікову поверхню;

  • накладання оклюзивної пов’язки при відкритому пневмотораксі з використанням обгортки індивідуального перев’язувального пакета;

  • іммобілізація пошкодженої кінцівки найпростішими способами з
    використанням табельних та підручних засобів;

  • одягання протигазу при знаходженні на місцевості, забрудненій СДОР;

  • введення антидотів ураженим СДОР;

  • часткова санітарна обробка відкритих ділянок шкіри та дегазація прилеглого до них одягу з використанням індивідуального протихімічного пакету (ІПП-8);

  • застосування антибіотиків, протиблювотних та радіозахисних засобів із аптечки індивідуальної (АІ - 2);

  • накладання джгутів на кінцівки при синдромі тривалого стиснення та розчавлення;

  • гасіння палаючого одягу;

  • виніс уражених з важкодоступних місць, вогнищ пожежі та з- під завалів, з осередків хімічного, радіоактивного та бактеріального забруднення;

  • штучне викликання блювоти при потраплянні хімічних або радіоактивних речовин у шлунок;

  • беззондове промивання шлунка;

  • забезпечення спокою;

виніс постраждалих до місць збору, завантаження їх на транспортні засоби та евакуація у лікувальні заклади

108.Вкажіть склад аптечки індивідуальної (АІ-2).

 
У ній міститься набір медичних засобів, що розподілені по гніздах. Препарати герметично упаковані у шприці - тюбики чи флакони. До аптечки обов’язково додається інструкція, у якій описано розташування кожного з препаратів і правила їх використання. 
Обов’язковими складовими індивідуальної аптечки є: 
• Протибольовий засіб знаходиться у гнізді №1 і у шприці-тюбику. Шприц-тюбик застосовується при переломах, значних ранах і опіках. 
• Засоби для попередження отруєння фосфорорганічними ОР (антидоти) знаходяться у гнізді №2 у круглому пеналі червоного кольору. Приймають його за сигналом аварії на хімічно небезпечному об'єкті або загрозі хімічного зараження. 
• Протибактеріальний засіб №1 розміщується у гнізді № 5 у двох однакових чотиригранних пеналах без пофарбування. Приймати слід у випадку загрози ураження бактеріальними засобами, при інфекційному захворюванні, а також при пораненнях і опіках. 
• Протибактеріальний засіб №2 знаходиться у гнізді №3 у великому круглому пеналі без пофарбування. Використовувати його слід при шлунково-кишкових розладах, що виникають після опромінення. 
• Радіозахисний засіб №1 знаходиться у гнізді №4 у двох восьмигранних пеналах рожевого кольору. Цей препарат приймається за сигналом "Аварія на ЛЕС" і "Загроза радіоактивного зараження" 
• Радіоактивний засіб №2 знаходиться у гнізді №6 у чотиригранному пеналі білого кольору. Приймати його треба після випадіння радіоактивних опадів при умові вживання в їжу свіжого молока. У першу чергу препарат давати дітям. 
• Засіб проти блювоти знаходиться у гнізді №7 у круглому пеналі голубого кольору

109.Вкажіть призначення аптечки індивідуальної.

Аптечка індивідуальна (AI-2) призначена для надання допомоги, самодопомоги, взаємодопомоги при пораненнях і опіках (для зняття болю) і попередження або послаблення уражень фосфорорганічними отруйними речовинами, бактеріальними засобами і радіоактивними речовинами.



110.Вкажіть склад пакету перев’язувального індивідуального та його призначення.

Індивідуальний перев'язувальний пакет складається з бинту, двох ватно-марлевих подушечок, чохла і шпильки. Розкривши пакет виймають бинт і стерильні подушечки так, щоб не торкатися їх внутрішнього боку руками. Подушечки накладаються внутрішньою стороною на поранену поверхню, при наскрізних пораненнях – на вхідний і вихідний отвори і прибинтовують, кінець бинту закріплюють шпилькою
Призначений для надання першої медичної допомоги на місці події...

111.Вкажіть склад та призначення індивідуального протихімічного пакету (ІПП-8).

Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8) призначається для обеззараження краплиннорідкими отруйними речовинами, що потрапили на шкіру, одяг і спорядження.

Пакет складається із складного флакону з розчином для дегазації і чотирьох ватно-марлевих тампонів.

112.Дайте визначення поняття “рана”.

Рана – це порушення цілісності шкіри або слизової оболонки з можливим ушкодженням прилеглих тканин.

113.Наведіть класифікацію ран.

За характером дії ранячого агента: колота (дія шила, штика, вил); різана (дія ножа, скальпеля); рубана (дія сокири, шаблі); забита (при падінні, ударі); розчавлена (при попаданні кінцівки під рухомі механізми); рвана (при ударі тупими нерівними предметами); скальпована (при ударі гострим предметом, що рухається дотично до поверхні шкіри); укушена (при укусі тварин, людей); вогнепальна (дія кулі вогнепальної зброї); отруєна (дія отруйних речовин);
За ступенем забруднення: асептична; забруднена мікробами.
За глибиною ушкодження: поверхнева (ушкоджені шкіра, підшкірна жирова клітковина); проникна (у черепну коробку, грудну або черевну порожнину, порожнину суглоба тощо); наскрізна (коли рана має вхідний і вихідний отвори).
За характером загоювання: загоювання первинним натягом; загоювання під струпом; загоювання вторинним натягом.

114.Дайте визначення поняття “кровотеча”.

кровотеча – витікання крові із ушкоджених кровоносних судин.

115.Вкажіть класифікацію кровотеч.

Залезно від анатомічної будови і фізіологічних особливостей ушкоджених судин кровотеча може бути:
а) артеріальною – кров має червоний колір, витікає пульсів ним струменем;
б) венозною – кров темного кольору, витікає безупинно;
в) капілярною – кров витікає з усієї поверхні рани;
г) паренхіматозною – виникає при ушкодженні внутрішніх органів, витікає швидко у великій кількості;
д) змішаною.
Залежно від напрямку витікання крові виділяють внутрішню і зовнішню кровотечу.
залежно від часу виникнення кровотечі після травми визначають: первинну (під час травми), воринну ( виникає через деякий час після утворення кров’яного згустка), ранньо-вторинну (через 3-5 діб після поранення) і пізньо-вторинну кровотечу (через 10-15 діб).

116.Вкажіть способи тимчасової зупинки кровотечі.

Тимчасово кровотечу можна спинити одним із таких способів: накласти кровоспинний джгут або тугу пов’язку; притиснути пальцем магістральну судину вище місця кровотечі, притиснути і максимально зігнути кінцівку.
117.Вкажіть способи тимчасової зупинки кровотечі при різних травмах голови.

Притиснути артерію пальцями до кісток або поверхні суглобів, з метою зупинки кровотечі, можна за будь-яких обставин. Притискання проводиться не в рані, а вище — ближче до серця, перед накладанням джгута або пов’язки.

Коли поранено обличчя, слід притиснути такі судини: на лобі — вискову артерію спереду від вуха; якщо рана на підборідді або щоці — зовнішню щелепну артерію; при пораненні шиї або голови — сонну артерію збоку від гортані до хребта

118.Вкажіть способи тимчасової зупинки кровотечі в ділянці плеча і плечового пояса та передпліччя.

При кровотечах у ділянці плеча і плечового пояса, потрібно притиснути підключичну артерію до першого ребра в надключичній ямці або пахвову артерію — до плечової кістки в підпахвовій ямці.

При кровотечах із ран передпліччя, притискають плечову артерію з внутрішнього боку плеча до плечової кістки.

119.Вказати способи тимчасової зупинки кровотечі із ран стегна, гомілки і стопи.
При кровотечах із ран стегна, гомілки і стопи притискають стегнову артерію.
120.Вказати правила накладання кровоспинного джгута.

Джгут для зупинки крові застосовують при сильній кровотечі з поранених кінцівок. Його накладають вище рани і якомога ближче до неї. Не можна накладати джгут у середній третині плеча через небезпеку перетискання нерва і розвитку згодом паралічу руки. Місце, де накладається джгут, спочатку захищають одягом, рушником, ватно-марлевою пов’язкою або іншими матеріалами. Потім дуже розтягують гумовий джгут, роблять ним навколо кінцівки одне-два кільця і кінці фіксують гачком. Якщо джгут накладено правильно, кровотеча припиняється, пульс затихає і кінцівка блідне. Якщо джгута немає, то для зупинки кровотечі треба вміти використовувати закрутку, яку можна зробити з будь-якої достатньо міцної тканини, тасьми, стрічки, мотузки. Як і при накладанні джгута, місце накладання закрутки захищають м’якою прокладкою (ватою, одягом). Закрутку намотують на кінцівку, кінці зав’язують вузлом. У кільце, що утворилося, вставляють палицю і закручують, поки не припиниться кровотеча. Після цього палицю фіксують бинтом або іншим способом .

Наклавши на кінцівку джгут або закрутку, рану закривають стерильною пов’язкою і на ній позначають дату та час накладання джгута або закрутки. Можна записати це на клаптику наперу і прикріпити його до пов’язки останніми обертами бинта або засунути під джгут.

Влітку джгут накладають на кінцівку не більше, ніж на годину, взимку — на півгодини. При потребі залишити джгут ще на деякий час, потрібно, притиснувши пальцями відповідну артерію, ослабити джгут.
Коли кінцівка порожевіє і потепліє, джгут знову затягують. Усього джгут накладається не більше, ніж на 2 години. У холодну пору року кінцівку із джгутом слід утеплити.

121.Вказати ознаки внутрішньої кровотечі.

Внутрішня кровотеча характеризується витіканням крові із ушкоджених судин у порожнини, органи і прилеглі тканини. Кров, що витікає у черевну, грудну порожнини, втрачає схильність згортатись. Внутрішні кровотечі характеризуються:
- блідістю шкірних покривів;
- частим слабким пульсом;
- частим диханням;
- нудотою, блюванням, спрагою;
- тахікардією, зниженням артеріального тиску;
- зниженням рівня гемоглобіну, еритроцитів в аналізі крові;
- виділенням крові із калом, сечею, їжею.

122.Вказати правила проведення штучної вентиляції легень при зупинці дихання.

Перш ніж розпочати штучне дихання, потрібно покласти постраждалого на спину і переконатися, що його верхні дихальні шляхи вільні. З цією метою голову постраждалого максимально відхиляють назад. Якщо щелепи стиснуті, треба висунути нижню щелепу вперед і, натискуючи на підборіддя, відкрити рот, потім серветкою очистити ротову порожнину від сторонніх тіл (слини, блювотних мас і т. ін.), зафіксувати язик і розпочати штучне дихання: накласти на відкритий рот потерпілого розкриту серветку (носову хустинку), затиснути йому ніс, зробити глибокий вдих, щільно притулити свої губи до губ потерпілого (для герметичності) і з силою видихнути повітря йому в рот. Вдувати треба таку кількість повітря, щоб воно щоразу якомога повніше розправляло легені потерпілого (це можна побачити, стежачи за рухом грудної клітки). При пораненні (ушкодженні) нижньої щелепи, штучне дихання можна здійснити іншим способом: вдувати повітря через ніс постраждалого (рот має бути закритим). Повітря вдувають ритмічно 16—18 разів за 1 хвилину, до поновлення природного дихання або до встановлення певних ознак смерті.

123.Вказати правила проведення непрямого масажу серця при припиненні серцевої діяльності.

При раптовому припиненні серцевої діяльності негайно розпочинають непрямий масаж серця: постраждалого кладуть на спину на тверду, жорстку поверхню. Стають з лівого боку від нього і кладуть свої долоні одна на одну на ділянку нижньої третини грудинної кістки постраждалого. Енергійними ритмічними поштовхами, прямими руками (50—60 разів за 1 хв.) натискують на груди, після кожного поштовху відпускаючи руки, щоб дати можливість випростатися грудній клітці. Передня стінка грудної клітки повинна зміщуватися на глибину не менше 3—4 см

124.Вказати способи перенесення постраждалих.

Розрізняють такі способи перенесення постраждалих: на руках, на плечах, на спині, однією або двома особами з використанням носильних лямок і підручних засобів, на санітарних ношах.

125.Вказати основні ознаки перелому кісток.

Основні ознаки переломів кісток — біль, набряк, гематома, незвична рухливість у місцях перелому, порушення функцій кінцівки.
126.Вказати класифікацію переломів кісток.
Розрізняють травматичні переломи відкриті (з ушкодженням шкіри, слизової оболонки у місці перелому) та закриті (без ушкодження).
Залежно від місця перелому бувають: внутрішньосуглобові, навколосуглобові, і в середньому відрізку кістки. Перелом, який розміщений ближче до суглоба і проходить через хрящову зону, називають метафізарним.
Крім цього, виділяють переломи поперечні, косі, гвинтоподібні, осколкові тощо.

Схожі:

В. В. Мокренко “ 05 ” січня 2007 р
Тема: 3 Отруєння. Угарний газ, фосфорно-органичні з’єднання, продукти нафти, гриби, метанол. Основні симптоми. Перша медична допомога....
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення практичного заняття по медичній підготовці...
...
Перша долікарська допомога це комплекс простих термінових дій, спрямованих...
Своєчасно надана та правильно проведена перша долікарська допомога не лише рятує життя потерпілому, а й забезпечує подальше успішне...
Додаток №2 від р
Користування телефонним зв'язком зі спецслужбами (міліція, пожежна  охорона, швидка медична допомога, аварійна служба газу)
Як себе поводити, коли ти
Перша допомога при опіках — це оберігання обпеченої поверхні шкіри від забруднення
ДОЛІКАРСЬКА МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ТРАВМАХ ТА НЕЩАСНИХ ВИПАДКАХ У СПОРТІ...
Травми або ушкодження – це функціональні чи анатомічні зміни в тканинах та органах, що виникають внаслідок дії різних агентів зовнішнього...
Перша допомога при НС
Мета: поглибити знання учнів про наслідки НС; розвивати уміння і навички надання першої допомоги; виховувати почуття відповідальності,...
КНИГА ПЕРША
Кодексом, законами України, нормативно – правовими актами про працю, колективним чи трудовим договором, не працював. До гарантійних...
1. Науково-правничі школи в Україні
Законодавство не дає визначення поняття правнича школа, однак на локальному рівні є визначення поняття наукової школи вКНУ ім. Ш....
Прийняв
Дайте визначення радіотехнічній системі. Опишіть де і для чого використовуються радіотехнічні системи
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка