В. В. Мокренко “ 05 ” січня 2007 р


Скачати 56.26 Kb.
Назва В. В. Мокренко “ 05 ” січня 2007 р
Дата 11.04.2013
Розмір 56.26 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Спорт > Документи
Затверджую”

Начальник ДПЧ-15

майор вн. служби

В.В. Мокренко

“ 05 ” січня 2007 р.



Методична розробка


на проведення практичного заняття по медичній підготовці

з особовим складом 4-го караулу ДПЧ-15

Тема: 4.1.3 Отруєння. Угарний газ, фосфорно-органичні з’єднання, продукти нафти, гриби, метанол. Основні симптоми. Перша медична допомога. Антидоти.
Відпрацювання вправ: № 1 – ПМД потерпілому при отруєні грибами;

№ 2 ПМД потерпілому при отруєні чадним, світильним газом;

№ 3 – ПМД потерпілому при отруєні метанолом, фосфорно-органічними з’єднаннями, продуктами нафти.
Навчальна мета: Тренувати особовий склад караулу діям при наданні першої долікарняної допомоги.

Час: 1 година.

Місце проведення: МСЦ.

Матеріальне забезпечення: Набір для надання першої медичної допомоги.

Література: 1. Пам’ятка співробітнику ПО по наданню першої медичної допомоги. Миколаїв-2001.

2. Наказ МВС № 840-00р. „Правила безпеки праці в ДПО МВС України”

Порядок проведеня заняття:

Питання,що відпрацьовуються

Короткий зміст

Методичні вказівки

1. Організаційний момент

Шикування,прийом рапорту,перевірка зовнішнього вигляду. Оголошення теми і мети заняття.Нагадування правил безпеки праці.

Час: 3 хв.

2. Перевірка знань

Питання повторення:

- ПМД при отруєні грибами;

- ПМД при отруєні чадним газом.

Час: 2 хв.

3.Відпрацювання вправ:

Відпрацювання вправи № 1

Відпрацювання вправи № 2

Відпрацювання вправи № 3


Дуже важливо з'ясувати причини отруєння шляхом опиту очевидців, потерпілого, ретельного огляду місця події (наявність залишків їжі, отрути, ампул і т.п.) – все це має вирішальне значення в успіху подальшої медичної допомоги!

1. Отруєння харчові (гриби)

Збирати і купувати необхідно тільки ті гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.

Аналіз випадків отруєння грибами свідчить про те, що більшість з них обумовлена, як правило, вживанням пластинчатих отруйних грибів( перш за все блідої поганки), які помилково застосовують за їстівні шампіньйони і сироїжки. Проте зафіксовано не мало випадків отруєння і їстівними грибами, що дає підставу вважати причинами отруєнь збір грибів поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно і радіаційно-небезпечних зонах. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Основні симптоми. Нудота, блювота. Різка слабкість, блідість, почастішання, або ослаблення пульсу, порушення серцевої діяльності і дихання.

Перша медична допомога. Пожежний умовно викликає блювоту у потерпілого шляхом введення двох пальців у ротову порожнину, промиває шлунок до чистих промивних вод. Дає активоване вугілля, проносне. Викликає швидку медичну допомогу потерпілому.

2. Отруєння чадним, світильним газом

На пожежах при горінні різних речовин і матеріалів виділяються гази, дим, до складу яких входять токсичні речовини – продукти повного і неповного згоряння. Концентрація кисню в повітрі при цьому знижується, відтак вміст вуглекислого газу и оксиду вуглецю збільшується, а це призводить до того, що кров людини не збагачується киснем і вона відчуває в ньому гострий дефіцит.

Вдихання повітря, що має 0,5% оксиду вуглецю, протягом декількох хвилин призводить до отруєння, а через 20-30 хв. настає смерть.

Основні симптоми. Різкий головний біль, запаморочення, шум у вухах, біль в груди, сухий кашель, нудота, блювання, серцебиття, сонливість, втрата свідомості.

Перша медична допомога. Пожежний зовнішнім оглядом проводе огляд потерпілого, якщо людина перебуває в несвідомому стані, необхідно покласти її спиною на тверду поверхню і перевірити,чи збережена функція дихання (за рухами грудної клітки) і наявність пульсу (притискання двох пальців на шиї збоку). Якщо дихання і пульс відсутні, необхідно негайно розпочати штучне дихання "рот у рот", зазделегідь перевіривши прохідність дихальних шляхів (вивільнивши порожнину рота від чужорідних тіл, слизу, кіптяви), і непрямий масаж серця (натискаючи на груднину долонями, накладеними одна на одну, в місці, де стискаються середня і нижня третини груднини).

Коли допомогу надає один пожежний, необхідно виконувати два вдування "рот у рот", чергуючи їх з 15 натисканнями на груднину. Коли допомогу надає два пожежних, кожне вдування необхідно чергувати з 5 натисканнями на грудну клітку. Робиться це до прибуття швидкої медичної допомоги.

3. Отруєння метанолом, фосфорно-органічними з’єднаннями, продуктами нафти.

Як правило ці речовини перевозять в закритій скляній тарі, керамічних або металевих сосудах.

Особовий склад формувань забезпечується засобами індивідуального захисту, антидотами, індивідуальними протихімічними пакетами.

В осередку хімічного ураження, перш за все, надається допомога потерпілим (ураженим), проводиться відбір за складністю поранення та організовується евакуація в медичні установи. Осередок ураження оточується — здійснюється знезараження місцевості, транспорту, споруд, а також санітарна обробка особового складу формувань і населення.

Перша медична допомога. Пожежний в першу чергу, надягає протигаз на ураженого, надає першу медичну допомогу, вводячи антидоти. Викликає швидку медичну допомогу.

Час: 35 хв.


Команда: "Надати потерпілому ПМД при отруєні грибами!".

Команда: "Надати потерпілому ПМД при отруєні чадним газом!".

Команда: "Надати потерпілому ПМД при отруєні метанолом!".

4. Підведення підсумків

Дати оцінку рівню підготовленості працівників.Відзначити приклади правильного виконання вправи. Вказати на характерні помилки. Оголосити оцінку. Відповісти на запитання.

Час: 5 хв.

Методичну розробку склав:

Начальник караулу ДПЧ-15

ст. лейтенант вн. служби _______________ О.В. Мізгін

“04” січня 2007 р.

Схожі:

ЗАКОН УКРАЇНИ
З 1 січня 2007 року до цього Закону будуть внесені зміни згідно із Законом України від 19 січня 2006 року N 3378-IV
ГОСПОДАРСЬКИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ
ОВУ, 2007 р., N 52, ст. 3476, від 9 січня 2007 року N 549-V, ОВУ, 2007 р., N 8, ст. 276, від 17 вересня 2008 року N 514-VI, ОВУ,...
Доповідь начальника Ленінського РВ Мокренко В. В. «Про підсумки роботи...
...
РОЗПОРЯДЖЕНН Я
...
ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ
У книзі дається роз'яснення прийнятого 16 січня 2003 р. Господарського кодексу Укра­їни, що набрав чинності з 1 січня 2004 р. Офіційний...
КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА НАУКОВО-ДОСЛІДНА...
Тараса Шевченка: підсумки за 2007 рік і завдання на 2008 рік заслухана на засіданні Комісії Вченої ради з організації наукової роботи...
КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА НАУКОВО-ДОСЛІДНА...
Тараса Шевченка: підсумки за 2007 рік і завдання на 2008 рік заслухана на засіданні Комісії Вченої ради з організації наукової роботи...
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Нікополя, відкриття нових туристичних маршрутів та створення сучасної туристичної інфраструктури, відповідно до Закону України: «Про...
З А К О Н   У К Р А Ї Н И  
ВВР, 2006, N 32, ст. 271 N 424-V ( 424-16 ) від 01. 12. 2006, ВВР, 2007, N 9, ст. 67 N 996-V (996-16 ) від 27. 04. 2007, ВВР, 2007,...
Позивач: Суб'єкт виборчого процесу -Кандидат у народні депутати України
Ради України та достроковим припиненням її повноважень", із змінами внесеними Указом Президента України від 31 липня 2007 року №675/2007...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка