Лекція 9 Перспективи розвитку наземних цифрових телевізійних та радіомовних систем


Скачати 71.99 Kb.
Назва Лекція 9 Перспективи розвитку наземних цифрових телевізійних та радіомовних систем
Дата 20.05.2013
Розмір 71.99 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Журналістика > Лекція
Лекція 9

Перспективи розвитку наземних цифрових телевізійних та радіомовних систем

Телевізійне та радіомовлення є самою високоінформаційною галуззю, що вимагає від неї постійного розвитку і вдосконалення. За 75 років в розвитку телебачення відбулися ряд перетворень: від блідого зображення, розміром в сірникову коробку до яскравого плоского телевізійного екрану, які досягли принаймні шести додатків: телевізори, компъютери, домашні кінотеатри, мобільні портативні зв'язні пристрої, великі багатомісні цифрові кіновідеотеатри тощо. ТВ-мовлення збереже і в перспективі домінуюче положення.

В результаті злиття мовних і інфокомунікацийних технологій термінал може включати телебачення, радіо, кіно, телефонні, мультимедійні комплекси, електронні ігри, безліч інших систем і пристроїв.

Цифрове телебачення та радіомовлення об'єднує в собі безліч різних технологій в області радіотехнологій, нанотехнологій, високої чіткості (НD), стерео-(3D-технологий), інформаційних технологій і т.д. Основні інновації цифрового телевізійного мовлення знаходяться в області організації інформації: створенні і мультиплексуванні транспортних потоків, компресії зображень і т.п.

В даний час в Європі розвиваються чотири системи цифрового телебачення, по яких розроблені і схвалені стандарти Європейського інституту стандартизації електрозв'язку:

- наземне цифрове телебачення DVB-T(T2);

- супутникове цифрове телебачення DVB-S(S2);

- кабельне цифрове телебачення DVB-C;

- мобільне цифрове телебачення DVB-H.

З трьох видів ефірного цифрового телебачення: супутникове DVB-S(S2), кабельне DVB-C і наземна DVB-T/H особлива увага приділяється останньому вигляду, яке ділиться на стаціонарне DVB-T і мобільне DVB-H. Специфікація DVB-H (Digital Video Broadcast Handheld) затверджена в грудні 2004 р. Європейська Асоціація за Телекомунікаційними Стандартами (European Telecommunications Standards Institute, ETSI) і визнана основним стандартом для мобільних TV-сервісів Європи (приріст абонентів в мобільному телебаченні зараз складає 60% в рік).

Стандарти DVB-H/DVB-T утворюють систему з симбіозом цифрового телебачення і мобільного зв'язку: технологічне рішення забезпечує співіснування в одному ТБ радіоканалі становить DVB-H/DVB-T, що поступає в мобільні термінали через загальний передавач стандарту DVB-T, що дозволяє уникнути недоліку ефірних частот при стійкому прийомі обох видів мовних сигналів, забезпечує приблизно рівні зони покриття, враховуючи малі розміри приймальної антени мобільного терміналу.

Стаціонарне наземне цифрове телебачення отримало широке розповсюдження в Америці і Західній Європі (у Великобританії складає 20 %). Приріст абонентів в мобільному телебаченні зараз складає 60% в рік.

В Україні в 2006 році затверджена концепція упровадження цифрового телевізійного мовлення і план використовування частотних ресурсів в смузі частот 174 – 230 Мгц і 470-862 Мгц для упровадження стандарту DVB-T, і для стандарту DVB-S смуга частот 11700-12500 Мгц. Проте системи наземного телевізійного мовлення DVB-T так і не отримали широкого розповсюдження в Україні в порівнянні з кабельними і супутниковими.

Стандарт DVB-H (його називають еволюційною моделлю DVB-T) володіє безперечними перевагами в значенні можливостей мультиадресації, за якістю відтворення, по надійності, за об'ємом послуг перед що використовуються для аналогічної мети технологіями DAB(DMB) і MediaFLO для сітей мобільного зв'язку GPRS, і до введення в експлуатацію мобільних сітей третього покоління 3G. Тому можна чекати більш сприятливі прогнози для широкого розповсюдження систем DVB-H в Україні.

Стандарт DVB-H (Digital Video Broadcast Handheld) затверджений в 2004 р. Європейською Асоціацією за Телекомунікаційними Стандартами (European Telecommunications Standards Institute, ETSI) і визнаний основним стандартом для мобільних TV-сервісів Європи.
Принципи і призначення технології DVB-Н.

Ідея виключно мобільного телебачення полягає в можливості проглядання телепередач під час руху, наприклад в суспільному транспорті. Тому технічні особливості DVB-H витікають з цього призначення. Мобільне телебачення призначено для прийому на малогабаритні переносні пристрої з невеликим розміром екрану і тому можна передавати більше телепрограм, ніж при DVB-T. Середня довжина сесії проглядання телепрограм користувачами послуги мобільного телебачення в нашій сіті складає 40-70 хвилин.

Алгоритм в DVB-T/H найскладніший в порівнянні з кабельними і супутниковими системами, оскільки умови роботи і вимоги до передачі при наземному віщанні найжорсткіші, тому в стандартах DVB- T/H застосовують найвитонченіший вид модуляції - COFDM (Coded Orthogonal Frequency Division Multiplex). Принцип COFDM примітний тим, що для передачі цифрового сигналу в смузі стандартного ТБ-каналу в ній використовується одночасно 1705 (режим модуляції "2К"), 3409 ("4К"), 6817 тисяч несучих ("8К"). Причому кожна з них має власну модуляцію по фазі і амплітуді. В табл.1 приведені параметри режимів модуляцій в стандарті DVB-Н.

Табл.1.

Параметр

Режим 8k

Режим 4k

Режим 2k

Кількість несучих

6817

3409

1705

Тривалість символу, мкс

896

448

224

Відстань між несучими, Гц

1116

2232

4464

Відстань між першою і останніми несучими, Мгц

7,61

7,61

7,61

Максимальна відстань між станціями, км

67

33

17

Відмітні особливості стандарту DVB-H:

- показ телевізійних з низьким дозволом зображень (320х240 пікселів);

- живлення від акумуляторів (тому в DVB-H використовуються спеціальні методи для зниження енергоспоживання);

- технології прийому за допомогою тимчасових інтервалів (Time Slicing) і попереджуючої корекції помилок (MPE - FEC);

- перешкодостійкий код R-S (255,191), ефект Доплера, що враховує;

- передача в 10-15 разів більше телепрограм, ніж при DVB-T;

- сигналу DVB-H привласнюється високий пріоритет – High Priority (HP), а DVB-T - Low Priority (LP) низький пріоритет;

- відсутність спрямованості прийому (як правило, це кругова діаграма спрямованості) і низький коефіцієнт посилення вбудованої в термінал малогабаритної антени (GA < 0 і звичайно лежить в межах -5 - 12 dB);

- практична відсутність втрат у фідері (тобто між антеною і самим приймачем);

- прийом здійснюється на значно більш низьких висотах порівняно з портативним прийомом (наприклад, 1,5 м);

- прийом може здійснюватися як усередині приміщення, так і зовні нього; внутрішньобудинкової прийом характеризується значними втратами за рахунок радіоекранування стін.

Стандарт сотовой связи


Рис. 1. Организація работи стандарту DVB-H в сотовій мережі


Рис. 2.Схема планування мережі наземного цифрового телебачення DVB- T/H.
В системі телевізійного мовлення DVB-Н кількість синхронізованих основних передавачів повинна бути більше, а потужності передавачів і висоти підвісу антен менше ніж в традиційних сітях наземного цифрового телевізійного мовлення DVB-T. Тому і вартість такої сіті буде набагато вищою, ніж вартість традиційних сітей наземного цифрового телевізійного мовлення DVB-T, але і кількість послуг, що надаються в одному мультиплексированном потоці буде вдесятеро більше.

Виробники устаткування DVB-H

Очевидно, що темпи упровадження нової ефірної технології залежатимуть від розвитку елементної бази нового стандарту, тобто від термінів появи і вартості масового чипа-демодулятора сигналів даного стандарту і відповідно появи дешевих абонентних приймальних пристроїв. Вибір клієнтських терміналів на сьогоднішню годину невеликий: Nokia N92, Samsung P910, LG U900 (гібриди UMTS/GSM – продаються в Італії і використовуються там в декількох комерційних системах мобільного ТV), іспанська Sidsa випускає DVB-H-модулі у форматах SDIO і CompactFlash.

Перспективи використовування міліметрового і діапазону

Перспективні проекти систем радіозв'язку в міліметровому і субміліметровому діапазонах для телевізійних систем є системи ближнього зв'язку для передачі широкосмугової інформації через мікростільникові і пикосотовые лінії зв'язку (радіусом від 0,5 до 2 км), нові технології безпроводового зв'язку (ИPHOBAC, WirelessHD, WiGig) міліметрового діапазону, які розробляються останнім часом. Перевагами застосування цих діапазонів є можливості для передачі великих пакетів даних з частотною розноскою по каналах, збільшення об'єму і швидкості передачі інформації (до 12,5 Гбіт/сек), перешкодозахисні (субміліметровий діапазон зараз майже незашумлений, сам він по собі не небезпечний ні для людини, ні для електронних приладів), високе посилення антен при малій їх апертурі. Норма доступності ліні зв'язку на міліметрових хвилях для України складає 95 % тому при проектуванні можна орієнтуватися тільки на загасання в атмосфері.

Результати оцінок протяжності лінії зв'язку залежно від довжини хвилі випромінювання при значеннях повного ослаблення в центрах ліній поглинання пари води або кисню показані на рис.3. (Ці оцінки зроблені при досягнутих вже сьогодні параметрах приемо-передаючої апаратури і посиленні антен).



Рис. 3.

Перший 60-гігагерцевий безпроводовий передавач був показаний ще в 2008 на виставці ICT у французькому Ліоні, де за допомогою нього винахідники запросто передавали в лічені секунди фільми в HD-якості між комп'ютером, домашньою приставкою і сервером. Вже перша версія системи показала продуктивність на практиці в 3 гігабита в секунду. (12,5 Гбіт/сек - нова технологія беспроводной передачі даних).

Висновки. Мобільне телебачення як і стільниковий зв'язок також орієнтовано на інтерактивність. Тому мобільний телевізор в перспективі може стати персональним мультимедійним центром, точно так, як і мобільний телефон став переносним центром зв'язку.

Проте, з появою нових стандартів мобільного зв'язку і мобільного устаткування третього і четверга покоління, вдосконаленням відеотехніки, можна сподіватися на швидке розповсюдження мобільного ефірного цифрового телебачення в Україні. А оскільки технологічне рішення для мобільного ТБ забезпечує співіснування двох становить DVB-H і DVB-T в одному ТБ радіоканалі, то можливо стандарт DVB-T для стаціонарних систем також отримає можливість розвиватися.

Використовування міліметрового і субміліметрового діапазонів є перспективним для стільникових телевізійних систем, оскільки більш інформаційний місткості, перешкодозахисні і безпечні для здоров'я людей.





Схожі:

Лекція 1 Тема: Кінцеві абонентські пристрої. Структура побудови цифрових систем комутації (ЦСК)
Мережі електрозв’язку – це комплекс споруд, які містять кінцеві пристрої, лінії зв’язку і комутаційне обладнання. Кінцеві пристрої...
ДИФЕРЕНЦІАЛЬНА ІМПУЛЬСНО-КОДОВА МОДУЛЯЦІЯ ТА ДЕЛЬТАМОДУЛЯЦІЯ
У ряді важливих випадків (наприклад, при передаванні мови, телевізійних зображень, даних телеметрії) між відліками повідомлень, що...
1. Грунтові ресурси світу. Грунтові ресурси України Тема Фітоценоз як компонент біогеоценозу
Грунт — основний компонент наземних екосистем, що утворився протягом геологічних епох в результаті постійної взаємодії біотичних...
Лекція Тема Торговельно-технологічні процеси у магазинах
Схеми технологічного процесу в магазині, їх переваги та перспективи застосування
ПЛАН: Основні визначення при побудові мережі телефонного зв'язку....
КМ 30, цифрові комутаційні пристрої, принципи просторової і часової комутації їхня технічна реалізація, принципи побудови ЦКП у ЦСК,...
КВ 1 ДИНАМІКА ВИРОБНИЦТВА ТА ЦІН: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ НА ПРОДОВОЛЬЧОМУ РИНКУ
Розглянуто сучасну цінову ситуацію на продовольчому ринку України з точки зору динаміки пропозиції з боку виробництва та торговельного...
Лекція 5 Тема: Сигналізація в цифрових системах комутації Склад і види сигналів сигналізації
До ЦСК підключаються різні види кінцевих пристроїв, такі як аналогові і цифрові телефонні апарати, ISDN абоненти, комутатори, ПК...
“ ГЕНОМ ЛЮДИНИ: ФІЛОСОФСЬКІ ТА ЕТИЧНІ ПРОБЛЕМИ. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ...
...
СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОЇ ЕКОНОМІКИ ТА ЗЕЛЕНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ Аналітична доповідь
Зелена економіка як нова парадигма економічного зростання у ХХІ столітті та шлях до сталого розвитку
ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ І ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА КОМП’ЮТЕРНИХ...
«ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ І ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УКРАЇНІ»
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка