Виховна робота в Стецівській середній школі проводиться через залучення до роботи козацького Коша, який діє при Малій академії народних мистецтв


Скачати 43.45 Kb.
Назва Виховна робота в Стецівській середній школі проводиться через залучення до роботи козацького Коша, який діє при Малій академії народних мистецтв
Дата 19.04.2013
Розмір 43.45 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи


Виховна робота в Стецівській середній школі проводиться через залучення до роботи козацького Коша, який діє при Малій академії народних мистецтв.

Козацький Кіш – юнацька організація, яка об’єднує учнів старших та середніх класів. Керівництво Кошем здійснює Рада Коша. В Раду Коша входять старшокласники, заступник директора з виховної роботи Білозерський В.В., вчитель фізичної культури Мошенець О.А., тренер з г/р боротьби Михаїл О.П.

Значна кількість козаків, понад 50, дозволяє здійснювати походи вихідного дня. Походи здійснюються учнями до урочища Крицького саду та в сусідні села: Іскрене, Вікнине Катеринопільського району, (15 км) Киселівки Катеринопільського району, Юрківки Звенигородського району. Козаками здійснюються велосипедні походи та походи з використанням гужового транспорту. Під керівництвом козаків насаджуються дерева в урочищі Крицький сад, проводяться козацькі ігри та дитячі ігри і розваги, конкурси та традиційні змагання.

Радою Коша розроблено туристські походи до сіл Княжа (Звенигородського р-н) Та Васильків (Шполянського р-н). Заплановано екскурсію до с. Стецівки (Чигиринського р-н) для знайомства із історією села та проведенням козацьких змагань.

П
роводиться просвітницька робота по пропаганді козацьких звичаїв та народних ігор, пісень, збирання фольклору, заняття етнографічними та краєзнавчими дослідженнями. Проведено козацькі змагання із козаками Юрківської, Іскренської, Звенигородської, Вікненської шкіл.

Щороку 13 травня в день іменин Малої Академії народних мистецтв, на Покрову, та в День Збройних Сил проводяться козацькі змагання, в програмі яких вікторини, конкурси, естафети та традиційні народні ігри “виштовхування з кола”, ”виривання палиці”, “бій мішками”, “штовхання ядра”, “в слона”, боротьба.


Щороку рада Коша ділиться напрацьованим досвідом із педагогічними працівниками районів та області. У козаків та МАНМ побували Вільнянський відділ освіти Запорізької області, Миколаївський обласний відділ освіти, Черкаський обласний відділ освіти, педагогічні колективи та студенти Уманського та Черкаського педагогічних університетів. В школі проводились Всеукраїнські семінари з проблем народознавства, української мови, проблем сільської школи. Досвід педагогів МАНМ схвалила Президія Академії педагогічних наук.
.






Б’ють литаври.

Посильні. На Козацьке коло!

Козацьке коло.

Отаман. Товариство, Ваші голови!

Всі. Ваші голови! Ваші голови!

Отаман Рік для нашого коша пройшов у мирному житті. Слава Богу, дехто з козаків уже хоче й Січ покидати, бо заворожили карі очки і чорні брівки, але журитися ми дуже не будемо. Он підросли на зміну менші брати. І так, Рада бачить: добрячі з них будуть козачата спочатку, а потім і козаки. Сьогодні на святі Кошова Рада побачить усе: чий же курінь найсильніший і перевіримо раду куренів, чи не зледачіли за рік старші козаки і козачата, а допоможе мені в цьому Рада старійшин села і Кошова Рада.

А оскільки змагання будуть нелегкими і час іде до обіду, а козаки не звикли животи підтягувати, то, мабуть, і пошлемо на змагання найперше курінних кашоварів, так, шановна Радо?

Всі. Так, так, отамане.


Отаман. Семене! Бий у литаври, побачимо, які проворні курінні кашовари(ті побігли, хто швидше). А тепер писарям дамо роботу, чи може, й пера погубили?

Писарі. Ні, отамане!

Отаман. Падайте за колом на траву, пишіть листа турецькому султану, або указ по куреню!

Писарі. Добре, батьку!

Отаман. А судді є, чи по зимівниках порозбігалися, чи по паланках поженилися?

Судді. Ні, батьку! Ось ми тут, ще козакуємо!

Отаман. Роздайте іспитові завдання!(роздають) Курінні отамани! А тепер і ваш час!

Курінні. Слухаємо, батьку!

Отаман. Покажіть свою мудрість перед товариством!

  1. Де золото Полуботка?(відповідають курінні, судді, писарі)

Ну, що скаже шановна Рада? (судді оцінюють). Чи гідні вони носити звання курінного начальства? Старіші, скажіть слово. Кого оставить, а кого перебрати.

Козаки. А ваша думка і слово. Гідні вони будуть курінними старійшинами?

Всі. Гідні! Гідні!

Отаман. Ну, коли так, то я поздоровляю Вас! Але є в нас дуже важливе питання. Цілий рік до нашого коша просяться діти із зимівників. І сьогодні є тут, за колом. Що будемо робити з ними, товариство?

Старійшини. Перевірити, чи гідні джурами в куренях бути.

Отаман. Заходьте в коло сміливіше. Добрі будуть з вас козаки, як виростете, а поки що Рада постановляє призначити вас джурами до козацьких куренів. Там ви за кілька років пройдете науку. Навчитесь із лука стріляти, кашу варити і добре їсти, на три вершка підростете і станете козаками. Так, шановна громадо?



Всі. Так, отамане!

Отаман. А тепер, товариство, розімнемо кістки, перевіримо, чи не розучилися стріляти з лука, чи можна ще козаками називати. Бийте в литаври!

Ідуть змагання: стрільба, лазіння по канаті через ставок, перетягування канату.

(б’ють литаври, закликаючи в коло)

Отаман. Гарно змагалися! Он аж чуби мокрі! Старіші, шановна Радо, кого визначимо кращими?

Старіші. Козак ... Курінь ...



Отаман. А тепер прийшла пора з деякими козаками прощатись: один піде учитися, а другий - женитися. А славні були козарлюги, жаль розлучатися. І в старійшині козацькій ходили. Козак Сашко був суддя, прийдеться віддати. А кому ж печатку його передамо?

Всі. Свердліченку з 9 куреня.

Свердліченко. Дякую, товариство за довіру. (бере)

Отаман. Козак Євченко перо гусяче ще не загубив за щоденними гулянками?



Славко. Ні, батьку, ось є!(показує)

Отаман. Кому передамо перо?

Всі. Брусліновському Сашку!

Отаман. Спритний козак був, добрий осавула! І пірнача нашого, і свою честь шанував, як і годиться.

Скрипай. Дякую, пане отамане (вклоняється)

Отаман. Кому довіримо осавульську владу7

Всі. Сосницькому.

Сосницький бере палицю(вклоняється)

Отаман. Спасибі вам за вірну службу, козаки! А щоб ви нас не забували, ми вам грамоти од коша написали.

А тепер поїхали в зимівники кашу їсти!(їдуть з піснею “Гей ви, стрільці січовії”, “Ой на горі.”)

Дівчата перепиняють.

Отаман. Дівчата, пропустіть, тут наші кашовари кашу варять.

Дівчата. А ви її вмієте їсти?

Отаман. Давай сюди, той побачиш.

Дівка. Хлопці, хто з вас любить кашу?(зав’язують очі, годують кашею, підносять 2 тарілки і 2 чашки)

Дівчата. Наїлися, а тепер і заспівати можна.






Схожі:

Новітні технології в процесі навчання гри на фортепіано в школі мистецтв,...
Музичне мистецтво будучи частиною загальної світової культури, одночасно виступає складовим елементом пізнання світу і специфічною...
ПОЛОЖЕНН Я про спеціалізовані вчені ради
Національної академії наук, Академії медичних наук, Української академії аграрних наук, Академії педагогічних наук, Академії правових...
Програма виступу МАНМ при Стецівській загальноосвітній школі
Фольклорно – етнографічний колектив „Співуча левада”. Фрагмент обряду „Дівич-вечір”
СПИСОК ПІДЛЕГЛОГО ОСОБОВОГО СКЛАДУ, З ЯКИМ ПРОВОДИТЬСЯ ІНДИВІДУАЛЬНА ВИХОВНА РОБОТА

ПОЗААУДИТОРНА ВИХОВНА РОБОТА
Зміст цієї роботи визначається загальним змістом виховання студентської молоді, який передбачає розумове, моральне, трудове, естетичне...
Виховна робота у школі здійснюється постійно, якщо вчитель може у...
Зрештою, метою виховання є самовиховання учнів, тобто спонукання його до самопізнання, до керування своїм розвитком
Використання презентацій при вивченні фізики у середній школі
Канівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4 Канівської міської ради Черкаської області
Який з перелiчених iнструктажiв не передбачений за типовим положенням?
Який iнструктаж проводиться з робiтниками професiй, до яких пред'являються пiдвищенi вимоги технiки безпеки, при перервах у роботi...
ПЛАНОВА НАУКОВА РОБОТА
Посилення демократичних начал у ЄС через розширення можливостей щодо залучення громадян до процесу прийняття рішень у рамках Європейського...
РІШЕННЯ розширеного засідання колегії Головного управління юстиції у Волинській області
Головного управління юстиції у Волинській області Філіпчук В. В. про стан роботи зі зверненнями громадян та народних депутатів України...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка