«Штучні квіти з тканини» Виконала


Скачати 169.75 Kb.
Назва «Штучні квіти з тканини» Виконала
Дата 19.04.2013
Розмір 169.75 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
СЕРЕДНЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА №122

ГОЛОСІЇВСЬКОГО РАЙОНУ

ТВОРЧИЙ ПРОЕКТ

НА ТЕМУ:

«Штучні квіти з тканини »
Виконала:

вчитель трудового навчання (ОВП)

Баляс Тетяна Михайлівна
Керівник:

вчитель трудового навчання (ОВП)

Баляс Тетяна Михайлівна
Київ-2011

Зміст

  1. Вступна частина………………………………………………………………..3

    1. Обґрунтування теми проекту………………………..………………………….3

    2. Актуальність теми проекту……………………………………………………..3

    3. Критерії виробу………………………………………………………………….3

    4. Визначення рівня знань та умінь, необхідних для виконання проекту……...3

    5. Зміст діяльності з виконання творчого проекту.………………………………4

  1. Основна частина…………………………………..……………………………5

    1. Історія виготовлення штучних квітів…………………………………………5

    2. Аналіз подібних аналізів……………………………………………………….6

    3. Теоретичні відомості…………………………………………………………...7

    4. Конструювання виробу………………………………………………………...8

    5. Економічний аналіз виробу та міні-маркетингові дослідження…………….11

    6. Екологічний аналіз використаної сировини………………………………….12

  2. Висновок………………………………………………………………………..12

  3. Список використаної літератури..…………………………………………….13

  4. Список сайтів……………………………………………………………….….13

  5. Додатки………………………………………………………...……………….14

Додаток 1. План роботи з виконання проекту……………………………………...14

Додаток 2. План проектної діяльності…………………………………………….....15

Додаток 3. Клаузура…………………………………………...……………………...16

Додаток 4. Ескізний малюнок………………………………………………………..17

Додаток 5. Інструменти для виготовлення букету…………………………………18

Додаток 6. Шаблони для виготовлення букету………………………………….....19

Додаток 7. Фото готового виробу……………………………………………………20

  1. Вступна частина

    1. Обґрунтування теми проекту.

Працюючи за новою програмою в трудовому навчанні, обов’язковою складовою є написання учнями творчого проекту. В цій роботі вони повинні вказати тему обраного проекту та зафіксувати свої дослідження. Я, як вчитель трудового навчання повинна допомогти своїм учням справитися з цією складною, але дуже цікавою роботою. І тому вирішила самостійно розробити свій проект. Обрала один із модулів свого проекту «Штучні квіти», який входить до інваріативної складової частини програми для 10-11 класів. Сподіваюсь, що такий модуль допоможе набути моїм учням нових конструкційних навичок,принесе їм велике задоволення, і пригодиться їм у майбутньому житті.

  1. Актуальність теми проекту.

Обравши цей варіативний модуль « Штучні квіти», для 10 - 11 класів, я тим самим виявлю для себе, які можуть виникати проблеми у учнів, при виконанні подібного модуля. Використовуючи різні інформаційні джерела : книжки, журнали, сайти, я підібрала матеріли, які стосуються даної теми, і вирішила зробити картинку з штучних квітів. Яка, може слугувати декором в будь - якому приміщенні. А самим букетом, можна прикрасити одяг, волосся, головні убори, а також прикрасу для голови у вигляді різноманітних вінків.

  1. Критерії виробу.

При створенні кожного виробу встановлюються певні стандартні вимоги. При виготовленні свого виробу, я поставила такі вимоги: простота при виготовленні, естетичний та оригінальний вигляд, відповідність матеріалів до призначеного виробу, доступність при виготовленні, невеликі матеріальні та фінансові затрати, виготовлення з екологічно чистої сировини. За зовнішнім виглядом має відрізнятись від виробів - аналогів та мати свого споживача.

  1. Визначення рівня знань та умінь, необхідних для виконання проекту

З самого початку роботи над проектом я вирішила, що буду виконувати штучні квіти. Такий проект буде оригінальним, неповторним, а саме головне цікавим не тільки для мене,а й для моїх учнів коли я їм його запропоную виконати.

Щоб виконати даний проект, потрібно мати навички у виготовленні штучних квітів. Це не складні елементи, оволодіти ними дуже просто. Сама я навчилася виготовляти штучні квіти, ще в дитинстві. Купила в книжному магазині книгу «Виготовлення штучних квітів», самостійно опрацювала її. В результаті чого можу виготовляти багато красивих речей. Але, це ще не межа моїм можливостям. Сподіваюсь, що виконавши цей проект, я відкрию для себе нові можливості у виготовленні штучних квітів.

  1. Зміст діяльності з виконання творчого проекту.

Для виконаня проекту, я склала план роботи з виконання проекту
(Додаток1) - де вказано терміни виконання даної роботи, та план проектної
діяльності ( Додаток 2).

  1. Основна частина

    1. Історія виготовлення штучних квітів.

Квіти «оселилися» у житлових приміщеннях багато століть тому. У всіх віках у людей був потяг до прекрасного, вони намагалися прикрашати квітами все, що можна було прикрасити. Ці красиві рослини підіймають настрій, підбадьорюють, дарують щастя і додатково до всього є прекрасним елементом інтер’єру. До величезного розчарування любителів квітів, час їхнього життя сильно обмежена. Зазвичай немає можливостей для нормального життя рослин. Однак нові успіхи у світовій науці знайшли спосіб, як вирішити цю проблему. Тому і почали з’являтися штучні квіти та рослини.

Історія виникнення штучних квітів сягає своїм корінням в далеке минуле. Штучні квіти пробували виготовляти з кераміки, дорогоцінних каменів, металів та паперу. Але стародавні штучні рослини зовсім трохи були схожі на справжні. І тільки всередині двадцятого століття, спасибі сьогоднішнім науковим відкриттям, стало можливим домогтися майже не відмінного на перший погляд штучних квітів від живих. І тільки після цього штучні квіти почали у величезній кількості застосовуватися в обстановці різних приміщень. Сьогодні штучні квіти широко розповсюдилися. Ними почали прикрашати одяг, головні убори та волосся. Вони стали актуальними для прикраси різних установ, бенкетних залів, а з недавніх пір все частіше використовуються для прикраси котеджів.

А також вінок, спочатку з натуральних, а потім з штучних квітів з давніх давен, і до нашого часу входить до українського національного костюму.

  1. Аналіз подібних виробів.

d:\новая папка (5)\квіти обрізані\427.jpgd:\новая папка (5)\квіти обрізані\460.jpg

Модель 1. Модель 2.

d:\новая папка (5)\квіти обрізані\439.jpgf:\фото\копія\459.jpg

Модель 3. Модель 4.

Модель 1. Букет з фіалок. Виконаний з атласної тканини темного кольору. Має тільки одне призначення - гарна прикраса для вечірніх суконь. Не складний в обробці, але із - за дрібних деталей має великий час у виготовленні. За своєю формою та кольором не підходить до обраної моделі.

Модель 2. Букет з ромашок. Виконаний з атласної тканини світлих кольорів. Не складний в обробці. Може слугувати прикрасою для одягу, головних уборів, волосся, та декором в оселі. Але за своєю формою та кольором не підходить до задуманої моделі.

Модель 3. Букет розочки з бісерними листочками. Виконаний з шифонової тканини білого кольору, різноманітного призначення. Має деякі особливості в обробці, бо присутні дві техніки виготовлення: обробка штучних квітів, та бісероплетіння. Дана модель займає великий час у виготовленні. За своєю формою наближена до обраної моделі . Але задуманий мною виріб має бути різнокольоровим.

Модель 4. Букет з розочок. Виконаний з атласної тканини, різноманітного призначення. За своєю формою та кольором підходить до задуманої моделі. Але має складності в обробці. І тому не підходить до задуманої моделі.

Аналізуючи моделі – аналоги (таблиця 1), я звернула увагу на те, що всі моделі різняться між собою, не тільки за зовнішнім виглядом, а й за технікою обробки, кожен букет має свою особливість та складність у виготовленні.

Хоч букети всі гарні, яскраві, естетичні, та варті уваги. Але вони не зовсім відповідають моїм вимогам. Потім я розробила власні вимоги до букету й визначила, які моделі їм відповідають.

Аналіз моделей – аналогів

Таблиця 1

Вимоги до виробу

Модель у якій враховані вимоги

Різноманітність призначення

№ 2,3,4

Матеріали для виготовлення

№ 1,2, 4

Зовнішній вигляд

№ 1,2,3,4

Яскравість виробу

№ 2,3,4

Форма

№ 3,4

Естетичний вигляд

№ 1,2,3,4


Висновок: Під час пошуку подібних виробів, я зрозуміла, що існує величезне різноманіття штучних квітів у вигляді букетів, які виготовлені із легких шовкових тканин, відрізняються вони тільки за зовнішнім виглядом, способом обробки, та структурою самої квітки. Технологія їх виготовлення майже однакова.


  1. Теоретичні відомості.

Для виготовлення штучних квітів із тканини, підходять різні матеріали, від драпу до шифону. Вибір тканини залежить від майбутнього призначення квітки. До осіннього діловому костюму підійде камелія, виготовлена із тієї ж тканини, що й сам костюм, та оздоблена шкірою. Весільний наряд нареченої прикрасять квіти із шифону, шовку чи органзи. Український вінок, найкраще виготовляти з атласу. У виготовленні штучних квітів найчастіше використовують такі тканини: батист, натуральний та штучний шовк, атлас,бархат та капрон. В основному використовується тканина без малюнка , але бувають виключення, наприклад тканина в горошок чи смужку також підійде. Щоб деталі квітки добре тримали свою форму, її завчасно оброблюють желатином. Дріт використовується з кольорових матеріалів, різного діаметру. Товщина дроту залежить від призначення квітки. Якщо квіти будуть наприклад стояти у вазі, потрібен дріт діаметром 1-1.5 мм, для легких квітів підійде дріт діаметром 0,2-0,4 мм.

  1. Конструювання виробу.

Одоблювальний букет- купавка. Виготовлений з атласної тканини: жовтого та зеленого кольорів. Даний виріб може використовуватися для декору оселі, оздобленні головних уборів, та в оздобленні волосся. А для оздоблення одягу букет має бути трішки іншої форми, бо він буде незручний у користуванні.

Перед тим, як почати розробку власного виробу, я склала конструкторську технічну документацію, яка починається:

- клаузура ( Додаток 3).

- ескізний малюнок виробу (Додаток 4).

- інструменти для виготовлення виробу ( Додаток 5).

Для виготовлення вибраної моделі потрібно: бульки трьох видів, які підходять по розміру пелюсток , одинарні ножі для листків, швайка, круглогубці,кусачки для дроту,ножиці.

А також: атласна тканина, желатин, клей ПВА, смужка жатого паперу, тоненький дріт, рамка.

-виготовлення лекал (Додаток 6). Найкращі лекала виходять з живих квітів. Рослина обережно розбирається на пелюстки та листочки - розкладуються по розмірах на декілька груп, потім визначають кількість пелюсток у кожній групі. Вибираються найкращі пелюстки з кожної групи для майбутніх лекал.

Вирівнюємо деталі та кладемо під скло для висихання. Потім деталі кладемо на картон та обережно обводимо олівцем. На лекалах пишемо необхідну кількість деталей, з розрахунку однієї квітки.


Інструкційна карта1.

Виготовлення букету – купавка

Таблиця 2

з/п

Послідовність операцій

Зображення



Обмотайте дріт смужкою паперу, ширина якого 5 мм. Під кутом 45 градусів. В кінці промажте клеєм ПВА, нехай висохне.






Виріжте деталі виробу. На одну квітку потрібно: по два вінчика різної величини, всього їх має бути 6 штук. На бутон: по одному вінчику різної величини – 3 штуки. Кількість листків – 10 штук.


f:\фото\копія\432.jpg



Всередині проколіть отвір у квітки. Наклейте на листочки обмотаний дріт. Прогофрируйте кожну пелюстку та середину квітки окремо з виворітної сторони гарячою булькою. На лисках робимо прожилки гарячим різцем.


f:\фото\копія\433.jpg



З дроту для оздоблення зробіть спіраль. На кінці дроту, який призначений для квітки за допомогою круглогубців зробіть тичинку у вигляді кола, в яке за бажанням можна вставити жилку, краї якого оброблені манкою.

f:\фото\копія\417.jpg



За допомогою клею складіть всі деталі квітки до купи. Пелюстки складаються в порядку зростання. Обов’язково, дайте висохнути всім деталям!

f:\фото\копія\434.jpg



Складіть букет до купи, та скріпіть його ниткою, або тоненьким дротом. Місце скріплення змастіть клеєм. Дайте висохнуть.

f:\фото\копія\436.jpg



Оформіть виріб, вставте його в рамку.





  1. Економічний аналіз використаної сировини (таблиця 3)


Собівартість виробу в першу чергу складається з вартості використаних матеріалів.
Розрахунок матеріальних витрат

Таблиця 3

Назва матеріалу

Ціна за одиницю, грн.

Витрата матеріалів

Вартість, грн.

Тканина: атлас

35,00 (1 м х 1,50 м)

1/2 - 0,05 м

1,75

Тканина для фону

65,00 ( 1 м х 1,20 м)

1/4 – 0,20 м

3,25

Мідний дріт

2,50 (1 метр )

2 метри

5

Смужка паперу

10 коп.

1 смужка

10 коп.

Рамка

10

1 шт.

10

Усього собівартість (орієнтовно):

20,10


Орієнтовно ціна подібного виробу в торгівельній мережі становить 85 грн. Тому я вважаю,що маю прибуток:

П= Ц –С ;

П= 85 -20. 10=64.90 грн.

Порівнюючи собівартість виробу,створеного власноруч,із купленим виробом, очевидна незаперечна перевага за показником собівартості. Аналогічні роботи продаються у магазинах , але коштують набагато дорожче. Підраховуючи собівартість виробу, я не врахувала трудові витрати, затрати на електроенергію, на реалізацію задуму тощо.

Виготовляючи речі власними руками, існує можливість урахувати всі власні побажання, дизайнерські модні тенденції та сучасні новинки. А головне,такого виробу більше ні в кого не буде.

Отже, проект є економічно вигідним. Та популярним серед споживачів.


  1. Екологічний аналіз використаної сировини.

Для виготовлення оздоблювального виробу використано екологічно – чисті матеріали. Умови праці та техніка виконання не являється шкідливою для здоров’я людей. А значить, даний виріб можна вважати екологічно чистим. Ще можна врахувати, що виготовляти штучні квіти можна використовувати матеріали, які залишились від попередніх робіт. Це сприятиме не тільки на економію матеріалів, а й збереженню навколишнього середовища від зайвого засмічування.
3.Висновок

Мені сподобалося виконувати творчий проект. Працюючи з літературою, Інтернетом, я дізналася багато цікавого. Відкрила для себе інші способи обробки штучних квітів

Саму роботу, я виконувала з зацікавленістю та захопленням. Незважаючи на те,що задум простий, але деякі елементи викликали у мене незначну складність. На мою думку, результат вартий зусиль. Виріб вийшов дуже красивий та оригінальний. Я обов’язково його запропоную своїм учням у 10 класі, інваріативної складової частини, під час виконання творчого проекту.

4. Список використаної літератури

  1. Сухорухова Є.П., Чечулинська Л.Г. Искуство делать цветы.- Мос.: Культура и традиции, 1992.-143с.

  2. Череда 2.Череда Н.С., Цветы из ткани.- Мос.: АСТ- ПРЕСС КНИГА, 2010.-128 с.: Ілл.

  3. Творчі проекти на уроках трудового навчання/ Упоряд. Л.М.Рак, Н.І.Боринець- К.: ТОВ Видавництво «Шкільний світ», 2010.-118с.


5. Список сайтів

  1. Laginlib.org.ua>book-galax/hobby//3.ytm/

  2. nachni/biz>biznes202.php.

  3. ribakov.com.ua>mebli/6592-lskusstvehhye_cvety_i_

  4. smcenter.at.ua>Var_modyl.doc


Додатки

Додаток 1

План роботи з виконання проекту

  1. Обрати тему проекту.

  2. Вивчити найбільш можливу кількість інформаційних джерел з обраної теми.

  3. Знайти цікавий матеріал з історії походження штучних квітів.

  4. Здійснити пошук виробів – аналогів та проаналізувати їх.

  5. Розглянути можливі варіанти з виконання практичної частини проекту.

  6. Розробити конструкцію власного виробу з оформленням відповідної документації (ескізного малюнка, лекал,технологічної послідовності виготовлення виробу).

  7. Розробити необхідну документацію для виготовлення виробу.

  8. Виготовити виріб.

  9. Оформити проектну папку.


Додаток 2

План проектної діяльності

Таблиця 2

№з/п

Назви етапів проектування

Кі-ть годин

Термін виконання



Організаційно - підготовчий етап

9

З 7 листопада до 9 листопада



Технологічний етап

30

З 9 листопада до 18 листопада



Заключний етап

6

18 листопада


Додаток 3

Клаузура
f:\фото\шкільні поробки\изображение 488.jpgf:\фото\шкільні поробки\изображение 486.jpg
f:\фото\шкільні поробки\изображение 485.jpgf:\фото\шкільні поробки\изображение 487.jpg
Додаток 4

Ескізний малюнок



Додаток 5

Інструменти виготовлення виробу

d:\новая папка (5)\квіти обрізані\500.jpgd:\новая папка (5)\квіти обрізані\5002.jpg
d:\новая папка (5)\квіти обрізані\5001.jpgd:\новая папка (5)\квіти обрізані\5004.jpg
d:\новая папка (5)\квіти обрізані\5005pg.jpgd:\новая папка (5)\квіти обрізані\5003.jpg
Додаток 6

Шаблони для виготовлення букету
f:\фото\шкільні поробки\изображение 484.jpg
Додаток 7

Фото готового виробу
f:\фото\шкільні поробки\изображение 505.jpg

Схожі:

Конструкційні матеріали та їх вибір. Текстильні волокна. Будова тканини....
Мета: ознайомити учнів із текстильними волокнами, будовою тканини; навчити розпізнавати і називати нитки основи, піткання, пруг;...
Поглянь, Лісовичку, гості йдуть до тебе! Зустрічай! Лісовичок
Маленька казкова хатка Лісовичка серед дерев, біля неї пеньочки, гриби з пап’є –маше, стилізовані штучні квіти… З хати виходить Лісовичок,...
Штучні супутники Землі обертаються навколо неї або за колам, і тоді...
У деяких фантастичних романах описуються штучні супутники Землі, нерухомо висять за межами атмосфери в зеніті над Вінницею. Чи можливі...
Бородянський відділ освіти Методичний кабінет Розробка уроку географії у 6 класі
«Озера, озерні улоговини та їх утворення. Штучні водойми, канали, водосховища, ставки»
Тема заняття
П. з Визначення особливостей дії ультразвуку й інфразвуку на біологічні тканини
А аорта; Б
Виберіть ознаку, яка характеризує еритроцити людини: А є різновидом епітеліальної тканини
Виконала
Згода дитини на приживання у сім'ї патронатного вихователя та плата за виховання дитини
Виконала
...
Тема Квіти-символи року (урок подорож)

«Фіброзно-кавернозний туберкульоз легень»
Каверна з товстими фіброзними стінками, фіброз чи цироз тканини, що оточує каверну, вогнища бронхогенної дисемінації
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка