Штучні супутники Землі обертаються навколо неї або за колам, і тоді центр Землі знаходиться в центрах цих кіл, або по еліпсам, і центр Землі знаходиться в


Скачати 47.66 Kb.
Назва Штучні супутники Землі обертаються навколо неї або за колам, і тоді центр Землі знаходиться в центрах цих кіл, або по еліпсам, і центр Землі знаходиться в
Дата 13.11.2013
Розмір 47.66 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Астрономія > Документи



609861.jpg


Вінниця - 2013



  1. Штучні супутники Землі обертаються навколо неї або за колам, і тоді центр Землі знаходиться в центрах цих кіл, або по еліпсам, і центр Землі знаходиться в одному з фокусів цих еліпсів. Виходячи з цього встановіть, по яким орбітах неможливо запускати штучні супутники Землі.

  2. У деяких фантастичних романах описуються штучні супутники Землі, нерухомо висять за межами атмосфери в зеніті над Вінницею. Чи можливі супутники, завжди знаходяться в зеніті-якого місця на земній поверхні?

  3. "Влаштовувати такі (космічні) городки будуть на різних висотах, але відстань в 35 900 км, можливо, здасться особливо підходящим. Чому 35900? Тому що на цьому видаленні все спорудження обертається навколо Землі в точності за одну добу. Перевага явне - станція буде видна постійно в одному місці небосхилу! У Вінниці, наприклад, її можна зміцнити в точці неба, де стоїть Сонце опівдні у середині вересня "Як точніше вказати місце розташування станції на вінницькому небі? Як довести, що саме на відстані в 35 900 км від центру Землі штучний супутник буде здійснювати один оборот в добу?

  4. У який час доби і в якому напрямку найвигідніше запускати з території СРСР штучні супутники і космічні ракети, щоб вони рухалися з максимальною швидкістю? У якому місяці?

  5. Чому космічні ракети не можуть пересуватися всередині сонячної системи по найкоротших шляхах (прямолінійно)?

  6. У першого радянського супутника Землі ступінь гальмування ракети-носія атмосферою була приблизно вдвічі більше ступеня гальмування самого супутника. Чому ж ракета-носій поступово обігнала супутник і за одне і те ж час робила більше обертів навколо Землі, ніж їх робив супутник? Як змінюються відстань супутників від Землі і періоди їх обертання навколо Землі внаслідок їх гальмування?

  7. Штучні супутники, обертаючись навколо Землі, як би безперервно падають на неї, а тому всі предмети в них знаходяться в стані невагомості. Але ж і Земля, обертаючись навколо Сонця. Теж весь час падає на нього. Чому ж всі тіла на Землі вагомі?

  8. "... Вам підтвердять, що поки Атава крутиться тільки навколо Землі. Так от, якщо ми змусимо Атаву обертатися навколо власної осі. Тим самим створиться штучна сила тяжіння, яка утримає нашу атмосферу від розсіювання в космічній безодні". Тут мова йде про штучне тяжіння на невеликому супутнику Землі - Атава, з якого повітря швидко розсіюється в світовий простір. Розберіться в пропонованому проекті створення такої тяжкості.

  9. Штучна важкість у сигароподібні космічному кораблі може бути створена або за рахунок обертання цього корабля навколо його поздовжньої осі, або ж намагнічуванням різних його частин, предметів на ньому, взуття, а може бути, і одягу космонавтів. У чому незручності цих способів?

  10. При якому русі космічних кораблів не було ніякої потреби у створенні штучної тяжіння?

  11. В одному фантастичному романі герої розмовляють через світові простору в такому темпі, як у кімнаті на Землі. Розрахуйте, через скільки часу космонавти з корабля. Рухається зі швидкістю в 0.8 швидкості світла і перебуває на відстані в 1 світловий рік від землі, отримають відповідь на свій запит Землі і через скільки часу на Землі будуть отримані відповіді космонавтів? (Мається на увазі розмову по радіо.)

  12. Припустимо, що космічний корабель рухається рівномірно зі швидкістю 100000 км / сек. Чи зможуть в цей час пасажири вийти на палубу корабля? Висловіть свої міркування щодо можливості таких прогулянок.

  13. Наскільки реально те, що мертва собака, викинута з ядра, що летів навколо Місяця, у відомому романі Жуля Верна "Навколо Місяця" не віддалилась від нього, а полетіла поряд з ним в якості супутника?


http://kolyan.net/uploads/posts/2012-02/thumbs/1329069275_5a.jpg


  1. По будь-яких орбітах, площини яких не проходять через центр Землі.

  2. Так, але тільки над земним екватором. У будь-якому ж іншому місці Землі інерціальні супутники, що знаходяться в зеніті, неможливі.

  3. Треба було сказати, що станція буде закріплена там, де буває в момент верхньої кульмінації точка осіннього рівнодення (на небесному екваторі). Для доказу справедливості висловлених тверджень треба скористатися наступною перетвореної формулою третього закону Кеплера:

, де а – велика піввісь орбіти супутника,

  1. У ранкові години при сході Сонця, коли швидкості обертання Землі навколо її осі і навколо Сонця збігаються за напрямком. На початку січня, коли швидкість Землі по її орбіті найбільша.

  2. Тому що їх шляху викривляються під дією тяжіння Сонця, Землі, Місяця та інших небесних тіл.

  3. Гальмування в основному знижує висоти перигеї і апогеєм і скорочує розміри орбіт. Потенційна енергія перетворюється в кінетичну, і швидкість збільшується.

  4. Тому що Земля має досить значне гравітаційне поле.

  5. Обертання Атави навколо її власної осі не тільки не створило б штучної тяжкості, а, навпаки, послабило б вже існувала і тим самим прискорило б випаровування повітря в світовий простір.

  6. При обертанні корабля навколо його поздовжньої осі всі зірки в полях зору космонавтів почали б дуже швидко обертатися і, може бути, навіть утворили б кола які світяться, а це ускладнило б орієнтування в просторі. При намагнічуванні корабля він міг би зазнати впливу космічних магнітних полів і відхилитися від взятого курсу. Тому кораблі і всі предмети на них краще робити з немагнітних матеріалів.

  7. При русі з постійним прискоренням, рівним приблизно і спрямованим перпендикулярно полам кают кораблів.

  8. Через 10 років; через 9 років.

  9. Пасажири змогли б рухатися по всьому корпусу корабля в будь-якому напрямку, прийнявши, проте, запобіжні заходи.

  10. Це абсолютно нереально: собака, викинута з ядра сильним і швидким поштовхом, мала б віддалитися від ядра на велику відстань і швидше стала б супутником Землі або Місяця, ніж ядра.



Старше всіх речей - Бог, бо він не народжений.

Найпрекрасніше - Космос, бо він творіння Бога.

Найшвидше Думка, бо вона біжить без зупинки.

Найбільше - Простір, бо воно вміщує все.

Наймудріше - Час, бо воно виявляє все.

Шукай одну мудрість. Вибирай одне благо.

Фалес Мілетський


Над збіркою працювала група:

«Космонавти»

Буняк Ярослав

Біланюк Віталій

Клименко Віталій

Нугривус Ольга

Малюта Діана

ЗОШ №27

Вінниця 2013

Схожі:

Відстань до Землі 149597890 км або 1 а е
Сонце – найближча до нас зірка. Сонце величезне як по розмірах, так і по масі. Його діаметр в 109 разів перевершує діаметр Землі,...
Додатки до уроку «Материки Землі» Додаток Історичні відомості про виникнення материків
Земля — одна з 9 планет, якi обертаються навколо Сонця i утворюють Сонячну систему
Юпітер п'ята планета від нашого Сонця і знаходиться між Марсом і...
Земля. Гравітація на цьому «гіганті» в 5 рази більше, ніж на Землі. Якби хтось вагою в 100 кг стояв на поверхні Юпітера, то там він...
Довідка Про стан та перспективи використання земельних ресурсів
Земельний фонд Коломийського району становить 102606,9 га з яких 67945,6464 га займають сільськогосподарські землі, 25754,5058 га...
«Я знаю: мова мамина свята»
Хто не любить свою мову – той не любить свою батьківщину”. „Я не смію тебе розлюбить, моє вічне кохання, о мово!”. „Хто не знає рідної...
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА для студентів спеціальності 060100 «Правознавство» Затверджено
Змістовний модуль Договір оренди землі, суборенда землі, судова практика, зарубіжний досвід 13
Київський молодіжний центр праці
Київський молодіжний центр праці (КМЦП) створений розпорядженням Представника Президента України у м. Києві №443 від 12. 04. 1993...
12 Загальні положення та правові засади оренди землі
Завданням оренди землі є регулювання відносин з метою створення умов для раціонального користування земельною ділянкою
Зробіть висновок оснований на вашій точці погляду: Чи має Всесвіт початок і кінець?
Перше — відкриття Миколаєм Коперником того, що Земля обертається навколо Сонця, разом із Землею навколо Сонця обертаються й інші...
Готуючись до уроків вчитель та учні можуть використовувати Інтернет ресурси для уроків географії
Землі й об'єктів Сонячної системи. Фотознімок нічної Землі, карта тектонічних структур й ін. — ENG
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка