Робота з таблицями в MS Word Мета


Скачати 60.61 Kb.
Назва Робота з таблицями в MS Word Мета
Дата 04.04.2013
Розмір 60.61 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
Робота з таблицями в MS Word

Мета: Продовжувати формувати знання про текстовий редактор MS Word, його можливості і переваги над іншими редакторами. Формувати вміння створювати і редагувати таблиці.

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

Зміст

1 Актуалізація опорних знань

2 Вивчення нового матеріалу

3 Бесіда з елементами опитування:

4 Підсумок уроку. Оцінювання учнів

5 Видача домашнього завдання

Актуалізація опорних знань

  1. Що таке буфер обміну?

  2. Як здійснюється виділення фрагменту?

  3. Як перенести виділений фрагмент на нове місце?

  4. Як здійснювати пошук та заміну?

Вивчення нового матеріалу

У повсякденному житті ви зустрічаєтеся з різними текстовими документами, які містять не тільки абзаци тексту, а й таблиці. Наприклад: розклад уроків, розклад руху транспорту, табель успішності, різні відомості та інші.

Таблиця відображається у вигляді сітки із вертикальних стовпчиків і горизонтальних рядків. Перетин рядка і стовпчика визначають комірку, в якій може зберігатися слово, речення, число або формула. Створення таблиці:

команда Таблица → Нарисовать таблицу або клікнути на кнопці Нарисовать таблицу на панелі інструментів (використовується коли для стовпчиків і рядків хочуть мати різні розміри);

вставити таблицю командою Таблица → Добавить таблицу або клікнути на кнопці Добавить таблицу на панелі інструментів (використовується, якщо потрібна таблиця стандартного вигляду).

Заповнення таблиці. Встановити в комірку курсор і ввести потрібні дані. Перехід з однієї комірки в іншу – клавіші керування курсором а бо клавішею Tab. Можна перевести вказівник миші і клікнути лівою кнопкою.

Редагування таблиці. Редагування таблиці полягає не тільки у виправленні помилок або заміні вмісту окремих комірок, а й у зміні ширини стовпчиків і висоти рядків і у доповненні таблиці новими стовпчиками і рядками.

Видалення комірок із таблиці. Виділіть комірки, які треба видалити, включаючи символи комірок. Виберіть команду Удалить ячейки у меню Таблица. Установіть перемикач, що відповідає необхідному параметру.

Видалення рядків або колонок із таблиці. Виділіть рядки або колонки, які треба видалити. Під час видалення рядків уключіть у виділений фрагмент символ рядка. Виберіть команду Удалить строки або Удалить столбцы у меню Таблица. Видалення вмісту таблиці. Виділіть елемент, який треба видалити. Натисніть клавішу DEL.

Добавлення комірок у таблицю. Виділіть праворуч від місця вставки стільки комірок (включаючи символи комірок), скільки треба вставити їх у таблицю. Натисніть кнопку стандартної панелі інструментів — Вставить таблицу. Установіть потрібні параметри. Добавлення рядків або колонок у таблицю. Виділіть рядок або колонку, поруч з якими треба вставити нові. Виділіть стільки рядків або колонок, скільки треба вставити їх у таблицю. У меню Таблица виберіть команду Вставить. У меню, що спливає, виберіть необхідні елементи та напрямок (таблица, столбцы слева, столбцы справа, строки выше, строки ниже, ячейки).

Рядок або колонка будуть вставлені відповідно поточного положення курсору. Для добавлення рядка у кінці таблиці встановіть курсор в останню комірку останнього рядка та натисніть клавішу TAB.

Розбиття таблиці або вставка тексту перед таблицею. Для розбиття таблиці на дві частини виділіть рядок, який буде першим у новій таблиці. Для вставки тексту перед таблицею виділіть її перший рядок. Виберіть команду Разбить таблицу у меню Таблица.

Зміна ширини колонки таблиці. Виділіть колонку, ширину якоъ потрібно змінити. Виберіть команду Высота и ширина ячейки у меню Таблица, а потім — вкладку Столбец. Для визначення точної ширини колонки, введіть число у полі Ширина столбца. Для встановлення ширини колонки у відповідності до її вмісту натисніть кнопку Автоподбор. Можна змінювати ширину колонки, пересуваючи її границі усередині самої таблиці або переміщуючи маркери колонки на горизонтальній лінійці. Щоб побачити величину ширини колонки, встановіть покажчик миші на горизонтальну лінійку та натисніть кнопку миші, утримуючи натиснутою клавішу ALT.

Зміна висоти рядка таблиці. За замовчанням висота рядка встановлюється залежно від умісту комірок та заданих інтервалів перед та після абзацу. Висоту рядків можна змінювати, але всі комірки одного рядка будуть мати однакову висоту.

Для виконання дії виділіть рядок, висоту якого треба змінити. Виберіть команду Высота и ширина ячейки у меню Таблица, а потім — вкладку Строка. Для встановлення ширини колонки відповідно до її вмісту виберіть параметр Авто зі списку Высота строки. Для визначення точної ширини рядка виберіть параметр Точно зі списку Высота строки та введіть число в полі Значение. Якщо вміст перевищує фіксовану висоту рядка, нижня його частина буде відрізана.

Для визначення точної ширини рядка можна також вибрати параметр Минимум зі списку Высота строки та ввести число у полі Значение. Якщо вміст перевищує фіксовану висоту рядка, то вона буде змінена так, щоб уміст розташувався у комірці. Висоту рядка можна змінювати за допомогою вертикальної лінійки у режимі розмітки сторінки. Виберіть команду Разметка страницы у меню Вид. Пересуньте на вертикальній лінійці маркер рядка.

Об’єднання декількох комірок таблиці в одну. Існує можливість злиття двох або більше комірок одного рядка в одну комірку. Наприклад, необхідно злити декілька комірок в одну для утворення заголовка таблиці, що відноситься до декількох колонок. Виділіть комірки, призначені для злиття. Виберіть команду Объединить ячейки у меню Таблица.

Розбиття однієї комірки таблиці на декілька. Виділіть комірки, призначені для розбиття. Виберіть команду Разбить ячейки у меню Таблица. Уведіть кількість колонок, на яку треба розбити кожну комірку. Текст комірки розбивається залежно від кількості символів абзацу, що знаходяться у ній. Якщо у комірці міститься лише один символ абзацу, то весь текст, що знаходиться у ній, поміщається у крайню ліву з нових комірок, а решта залишаються порожніми. Якщо у комірці містяться більше одного символу абзацу, то абзаци розподіляються порівну між комірками.

Добавлення та видалення обрамлення й заливки. Для автоматичного добавлення обрамлення та заливки виділіть таблицю та виберіть команду Автоформат у меню Таблица. Нарешті, виберіть потрібний формат із списку Форматы.

Для добавлення обрамлення та заливки у ручному режимі до всієї таблиці або її частини виділіть відповідне, а потім виберіть команду Обрамление и заливка у меню Формат та задайте потрібні параметри.

Для видалення обрамлення та заливки виділіть таблицю, а потім виберіть команду Автоформат у меню Таблица. Зі списку Форматы виберіть Нет. Вирівнювання таблиці або рядків таблиці на сторінці. Виділіть таблицю або рядки, які необхідно вирівняти. Виберіть команду Высота и ширина ячейки у меню Таблица, а потім — вкладку Строка. Для вирівнювання таблиці або виділених рядків виберіть один із трьох параметрів зі списку Выравнивание: По левому краю, По правому краю або По центру. Для визначення точного відступу від лівих полів уведіть число у полі Отступ слева.

Виділення в таблиці:

комірки – перевести курсор "миші" i, коли з'явиться стрілка, клікнути лівою кнопкою.

кількох комірок – на першу з них перевести курсор "миші" i коли з'явиться стрілка, клікнути лівою кнопкою, не відпускаючи її, перетягти стрілку до останньої комірки i відпустити кнопку.

стовпчика – зверху над таблицею перевести курсор "миші" проти стовпчика i коли з'явиться стрілка, клікнути лівою кнопкою.

кількох стовпчиків – зверху над таблицею перевести курсор "миші" проти першого стовпчика i коли з'явиться стрілка, клікнути лівою кнопкою, не відпускаючи її перетягти стрілку до останнього стовпчика i відпустити кнопку.

рядка – досить зліва за межами таблиці перевести курсор "миші" проти рядка i коли з'явиться стрілка, клікнути лівою кнопкою.

кількох рядків - зліва за межами таблиці перевести курсор "миші" проти першого рядка i коли з'явиться стрілка, клікнути лівою кнопкою, не відпускаючи її перетягти стрілку до останнього рядка i відпустити кнопку.

вciєї таблиці – виділити вci її рядки або стовпчики, або виконати команду Таблица => Выделить таблицю.

Зняти виділення – клікнути мишкою на чистому місці таблиці, документу або екрану.

Сортування даних у таблиці:

виділіть колонки, за якими треба провести впорядкування таблиці. Виберіть команду Сортировка у меню Таблица, а потім — потрібний спосіб сортування.

Бесіда з елементами опитування:

  1. Якими способами можна створити таблицю у Word?

  2. Коли використовується перший cпociб?

  3. При яких умовах використовується другий cпociб?

  4. Як заповнювати таблицю?

  5. У чому полягає редагування таблиці?

  6. Як вставляти стовпці i рядки?

  7. Як здійснюється сортування даних у таблицях?

Підсумок уроку. Оцінювання учнів

Видача домашнього завдання

Схожі:

Лекція: Робота з таблицями: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Показані можливості сортування даних в таблиці. Дано уявлення про можливості обчислень в таблицях документів Microsoft Word 2007....
Тема заняття: «Робота з графікою» Мета
Векторна графіка може бути створена в документі Word 2010 або вставлена ​​в документ за допомогою вбудованих графічних засобів Word...
ТЕМА: Текстовий процесор MS Word. Робота з текстовими фрагментами та графічними об’єктами
МЕТА: навчитися виконувати дії з фрагментами тексту, застосовуючи наявні в MS Word технології, використовувати буфер обміну Office,...
ПРАКТИЧНА РОБОТА №1
Мета: Освоєння роботи з електронними таблицями та набуття практичних навичок по введенню, копіюванню, редагуванню та форматуванню...
Урок 4-5 Тема: Практична робота №2 «Робота з таблицями і зображеннями...
Тема: Практична робота №2 «Робота з таблицями і зображеннями в текстовому документі» Практична робота №3 «Використання стилів та...
Уроку української мови 6 клас "Теперішній час дієслів" Тема: Теперішній час дієслів
Методи і прийоми навчання: інтерактивна гра «Продовжіть речення», робота з текстом, робота в групах, творча робота «Асоціації», робота...
План-конспект уроку№4 Тема. Встановлення зв’язків між таблицями
Мета: формувати навички впорядкування (сортування), навчити встановлювати зв’язки між таблицями, розвивати навички швидкого запам'ятовування...
Лекція: Робота з файлами: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Розглянуті особливості вікон для роботи з файловою системою. Показані способи створення нових документів на основі шаблонів, що у...
Тема : ТР Microsoft Word. Оформлення сторінок тексту. Мета
Мета: познайомити учнів із особливостями використання текстового процесора Microsoft Word, а також із способами оформлення сторінок...
ТЕМА: Текстовий процесор MS Word. Способи введення та редагування тексту. Перевірка правопису
МЕТА: навчитись працювати з текстовим процесором Microsoft Word, встановлювати параметри роботи програми, створювати найпростіші...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка