Обробка відеозаписів. Відеомонтаж. Додавання титрів


Скачати 97.84 Kb.
Назва Обробка відеозаписів. Відеомонтаж. Додавання титрів
Дата 11.04.2013
Розмір 97.84 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Тема: Обробка відеозаписів. Відеомонтаж. Додавання титрів.

Мета: Навчити учнів здійснювати обробку монтаж, та додавання титрів у відеозаписи.

Методичне забезпечення: ілюстративний матеріал, інструкції, ПК.

Тип уроку: засвоєння нових знань.
Структура уроку:

І. Перевірка присутності учнів.

ІІ. Актуалізація опорних знань:

  1. Які програми ви знаєете для обробки відеозаписів, та яку ми розглядаємо у процесі навчання?

  2. Які основні кнопки, та особливості інтерефейсу можна виділити у відеоредакторах?

  3. Які основні функції виконує відеоредактор?

  4. Яка осоновна суть відеомонтажу?

  5. Які основні параметри характеризують якість відео?

ІІІ. Викладення нового матеріалу.

  1. Формування мотивації уроку.

  2. Основні відомості про призначення монтажу та відеообробки.

  3. Можливості застосування титрів.

  4. Відеопрезентація способів обробки відеозаписів.

IV. Контрольні запитання.

V. Домашнє завдання.

Хід уроку

ІІІ. Викладення нового матеріалу.

  1. Беручи до уваги сучасні наукові досягнення у галузі мультимедійних технологій та зокрема, розвитку аудіо-відео техніки, перед нами відкриваються широкі можливості їх використання в повскяденному житті. Якщо раніше зйомками якісних відеокартинок займалися лише спеціально навчені люди, та які мають в своєму розпорядженні дороге обладнання, що дозволяє проводити зйомки, то тепер нам не потрібно ні плівочних касет, ні громіздких відеокамер для того, щоб зробити домашній відеозапис. Це можна зробити за допомогою як мобільних технологій, так і цифрових фотоапаратів, габарити яких дозволяють без проблем носити їх в кишені.

Однак, відзнявши своє відео ми не завжди можемо назвати його повноцінним відеороликом. Воно явно відрізняється від комерційних робіт якістю, насиченістю, динамічністю, та плануванням. Річ не тільки в непрофесійній зйомці, а в більшій мірі це залежить від його подальшої обробки. Цей процес правильно називається монтажем. Він включає роботу як з відео, так і з аудіо доріжками. І дуже хорошою перевагою є те, що ми, за допомогою комп’ютера та спеціальних програм можемо робити монтаж у домашніх умовах.
2. Отже, монтаж це процес переробки або реструктурування початкового матеріалу, в результаті чого виходить іншої цільової матеріал. Вважається, що монтаж у кіновиробництві не менш важливий, ніж кінозйомка: монтаж здатний додати фільму потрібний ритм і атмосферу.

Наприклад, якщо в логічній послідовності поєднати в один відеофайл кілька відеороликів, то цим самим можна розширити динаміку та покращити розкриття основної ідеї нашої роботи.

В монтаж входить не тільки робота над розміщенням в послідовності частин відео, а і у грамотному з’єднанні цих частин. Адже на межах переходу будуть різкі обриви попередньої картинки і різке відображення початку наступного відео. Для цього застосовують переходи, які приміняються практично в будь-якому фільмі, щоб уникнути не дуже етичного ефекту, який з’являється у результаті склеювання. Крім того, переходи можуть застосовуватися не тільки для згладжування моменту зміни сцен, а навпаки, - для підкреслення зміни сюжетної лінії фільму. Переходи можуть застосовуватися не тільки до відеокліпів, а й до картинок і титрів, розміщеним в проекті фільму.

Також неменш важливою частиною монтажу є редагування аудіодоріжки нашого відео. Ми можемо повністю замінити її на іншу, записавши з будь-якого джерела. Можемо поставити на фон якусь музику, або просто підкреслити якимсь звуковими ефектами якісь певні частини нашого фільму. У даній операції слід звернути увагу на синхронність картинки та звуку, щоб вони не відставали одна від одної.

Завершальним етапом (або проміжним) є застосування різноманітних фільтрів, які можуть змінити загальний вигляд окремої частини, або усього відеоролика. Це може бути корекція кольорової гами, фільтрація шумів, або контрастні зміни чіткості, освітленності і т.д. Дана операція надає фільму особливого характеру відображення. Наприклад, якщо зробити відео чорно-білим, або із ефектом сепії, то можна отримати ретро-картинку.

Розрізняють наступні види монтажу:

Простий відеомонтаж

При ньому відбувається скорочення затягнутих сцен, видалення невдалих кадрів, накладення.

Термін виконання від 1 до 3 днів.

Класичний відеомонтаж

На телебаченні, а також при створенні відеопроектів без сценарію (весільне відео, зйомка корпоративних вечорів тощо) найчастіше використовують класичний відеомонтаж. При такому монтажі проводиться перегляд знятого матеріалу, вибір сцен та їх компоновка, накладається музика, титри і заставки.

Термін виконання 4-7 днів.

Динамічний відеомонтаж

Динамічний (кліповий) відеомонтаж застосовується при роботі з музичними кліпами, рекламними роликами, а також для виробництва трейлерів до фільмів. Такий вид відеомонтажу відрізняється динамікою і яскравістю знятих планів.

Термін виконання близько двох тижнів.

Спеціальний відеомонтаж

Для роботи з матеріалом, відзнятим за сценарієм використовують спеціальний відеомонтаж. Найчастіше він застосовується при створенні фільмів і рекламних роликів. Для цього проводиться підбір відеоматеріалів, визначається спрямованість роботи, підбирається музика і дикторський голос. Використовуються матеріали з архіву, а також фотоматеріали. Ретельно розробляється модель заставки та титрів.

Термін виконання від одного тижня до декількох місяців.
3. Усі добре знають, що таке титри – це тимчасові текстові фрагменти відео. Але їх призначення та можливості застосування не обмежуються відображенням вкінці фільму інформації про авторів та розробників. Вони містять переважно інформаційних характер, але можуть бути застосовані у коментуванні окремих проміжних фрагментів. Наприклад, переклад, чи уточнення інформації, щодо сценарію фільму. Цей ефект може різко змінити динаміку відео, додавши у нього певних елементів інтерактивності.

На попередніх уроках ми розглядали з вами інтерфейс та основні фунції відеоредактора Sony Vegas 10, і сьогодні продовжим роботу у цій програмі.

Додавання титрів у програмі Sony Vegas.

Програма Sony Vegas Pro надає великі можливості для створення і редагування титрів фільму. Титри у фільмі можуть застосовуватися для висновку на екран назви фільму та кіностудії, списку учасників і творців фільму. Титри можуть бути виведені на екран не тільки на початку і в кінці фільму, а й в будь-якому іншому ділянці фільму, щоб повідомити яку-небудь інформацію.
Програма Соні Вегас дозволяє створювати титри двох видів:

Статичні титри. Ці титри виводяться на екрані у нерухомому вигляді. Однак за допомогою створюваних ключових кадрів можна змусити ці кліпи рухатися в кадрі.

Прокручувані титри. Такі титри можуть прокручуватися по вертикалі або горизонталі. Найчастіше такий вид титрів застосовується при виведенні на екран списку акторів і творців фільму. Також за допомогою прокручуваних титрів можна створити в кадрі біжучий рядок, який буде повідомляти будь-яку інформацію.

Додавання титрів на відео трек
Створювати титри в Vegas Pro дуже просто.

Заходимо на вкладку Media Generators і там вибираємо Credit Roll, і перетягуємо один з пресетів на відео трек.

Відкривається вікно Video Media Generators, настройки титрів, де можна змінювати дані, отримуючи при цьому різні результати.

Для початку ж краще переглянути всі пресети, напевно там знайдеться те, що потрібно. Якщо ж немає відповідного варіанту то можна експериментувати з настройками.

Отже у вікні налаштування титрів можна міняти:

1. Frame Size - розмір кадру, зазвичай за умовчанням він відповідає розміру кадру самого проекту.

Вікно налаштування титрів в Vegas Pro
2. Duration - це час за який

пройдуть усі титри, можна вказати хвилини, секунди або в деяких випадках кадри. Відповідно чим менше буде час тим швидше титри будуть проходити (пам'ятаєте змінивши час сам файл потрібно розтягнути на таймлайн, до зарубки у верхній частині)



Край титрів
Розглянемо далі вікно налаштування титрів, робота з текстом:



Заголовки і додаткові рядки
3. Натиснувши на будь-який з цих квадратиків і утримуючи ліву кнопку миші, можна вибрати тип введення тексту (заголовки, підпункти, пункти ліві і праві).

4. Натиснувши на напису подвійним кліком, можна написати те, що треба, якщо клацнути правою кнопкою миші, можна видалити цей рядок, або вставити нову.

Налаштування властивостей відображення титрів, і стилів у Sony Vegas Pro.

Вкладка properties
Праворуч є дві вкладки. Перша Properties. Тут можна виставити ефекти і позицію тексту.

Position - межі самого тексту і його позицію в кадрі

Effect - ефект появи тексту. Там їх два.



Ефект Scrolling Credits

1. Scrolling Credits - титри йдуть довгим списком поки не закінчаться. Напрямок руху тексту можна виставити в параметрах ефекту Scroll direction.

2. Timed Sequence - титри з'являються по блоках.
Кожен блок поділяється заголовками (Hdr. Title Text).



Поділ блоків заголовком
Важливо пам'ятати, що в одному блоці може бути тільки один (Hdr. Title Text). А додаткові рядки (Subitem Text, Item Left) прив'язуються до ближнього заголовком (Hdr. Title Text), і відображаються всі одним блоком, і якщо додаткових рядків буде довгий список, він може не поміститися на екрані. Тому з цим ефектом появи потрібно частіше вставляти заголовки Hdr. Title Text.
У ефекті Timed Sequence можна налаштувати параметри появи кожного блоку Effect parameters.

1. In - варіанти як буде з'являтися кожен блок.

2. Out - варіанти як буде зникати кожен блок.

3. Display - додаткові варіанти появи кожного рядка в блоці.

У вкладці Styles, можна налаштувати шрифт, його розмір, накреслення, і т.д.

Загалом якщо ви знайомі з текстовим редактором Word то тут проблем і питань виникнути не повинно.



Кнопка редагування тирів

Якщо закрити вікно і раптом знадобиться відкрити його для редагування, можна натиснути на посилання в кінці треку, вікно налаштування титрів відкриється знову.
IV. Контрольні запитання:

  1. Що таке монтаж?

  2. Які види монтажу ви знаєте?

  3. Що включає в себе робота над відеомонтажем?

  4. Що називають титрами?

  5. Які можливості застосування титрів у відеопроектуванні?

  6. Яка функція програми відповідає за роботу з титрами?


V. Домашнє завдання.

Опрацювання конспекту, та перегляд відеоуроків «Додавання титрів»
Роздатки

Тема: Обробка відеозаписів. Відеомонтаж. Додавання титрів.

Мета: Навчити учнів здійснювати обробку монтаж, та додавання титрів у відеозаписи.

Створювати титри в Vegas Pro дуже просто.

Заходимо на вкладку Media Generators і там вибираємо Credit Roll, і перетягуємо один з пресетів на відео трек.

Відкривається вікно Video Media Generators, настройки титрів, де можна змінювати дані, отримуючи при цьому різні результати. Вікно налаштування титрів в Vegas Pro(рис.)

Отже у вікні налаштування титрів можна міняти:

1. Frame Size - розмір кадру, зазвичай за умовчанням він відповідає розміру кадру самого проекту.

2. Duration - це час за який

пройдуть усі титри, можна вказати хвилини, секунди або в деяких випадках кадри. Відповідно чим менше буде час тим швидше титри будуть проходити (пам'ятаєте змінивши час сам файл потрібно розтягнути на таймлайн, до зарубки у верхній частині)

Край титрів(рис.)

Ефекти:

Position - межі самого тексту і його позицію в кадрі

Effect - ефект появи тексту. Там їх два.



Ефект Scrolling Credits

Scrolling Credits - титри йдуть довгим списком поки не закінчаться. Напрямок руху тексту можна виставити в параметрах ефекту Scroll direction.

Timed Sequence - титри з'являються по блоках.

У ефекті Timed Sequence можна налаштувати параметри появи кожного блоку Effect parameters.

1. In - варіанти як буде з'являтися кожен блок.

2. Out - варіанти як буде зникати кожен блок.

3. Display - додаткові варіанти появи кожного рядка в блоці.

У вкладці Styles, можна налаштувати шрифт, його розмір, накреслення, і т.д.

Схожі:

Обробка відеозаписів. Відеомонтаж. Додавання титрів
Мета: Навчити учнів здійснювати обробку монтаж, та додавання титрів у відеозаписи
Тема: Обробка відеозаписів
Методичне забезпечення: роздатковий матеріал, ПК зі встановленим відеоредактором Sony Vegas
ТЕМА УРОКУ
Навчальна: Навчити учнів здійснювати обробку монтаж, та додавання титрів у відеозаписи
УРОК 10 Тема: Додавання. Властивості суми. Самостійна робота № Мета:...
НАТУРАЛЬНІ ЧИСЛА І ДІЇ НАД НИМИ ТЕМА НАТУРАЛЬНІ ЧИСЛА. ДОДАВАННЯ ТА ВІДНІМАННЯ НАТУРАЛЬНИХ ЧИСЕЛ
УРОК 23. РОЗВ'ЯЗУВАННЯ ВПРАВ Мета
Мета. Закріпити знання учнів про властивості додавання натуральних чисел; форму­вати навички додавання багатоцифрових натуральних...
УРОКУ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ Тема програми: Механічна кулінарна обробка овочів та грибів
...
УРОК №75 Тема уроку. Спосіб додавання
Мета уроку: ознайомлення учнів із розв'язуванням систем лінійних рівнянь способом додавання; засвоєння алгоритму розв'язування систем...
Урок математики в 1 класі
Мета: узагальнити табличні випадки додавання й віднімання в межах 10; вправляти в доповненні одноцифрових чисел до 10; повторити...
Тема. Перевірка додавання відніманням. Периметр трикутника. Мета
Мета: вчити здійснювати перевірку додавання відніманням, розв’язувати задачі, розвивати навички усного рахунку, виховувати старанність...
Складання і розв’язування прикладів на додавання та віднімання. Написання цифр
Мета. Продовжувати вчити складати та розв’язувати приклади на додавання і віднімання, користуючись предметними малюнками, числовим...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка