1 Цей колективний договір є локальним правовим актом, який регулює виробничі, трудові й соціально-економічні відносини між Адміністрацією та Представницьким органом на основі взаємного узгодження інтересів сторін. 3


Скачати 130.64 Kb.
Назва 1 Цей колективний договір є локальним правовим актом, який регулює виробничі, трудові й соціально-економічні відносини між Адміністрацією та Представницьким органом на основі взаємного узгодження інтересів сторін. 3
Дата 09.04.2013
Розмір 130.64 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР

між адміністрацією та трудовим колективом підприємства ТОВ “ВінницяМед”

на 2007-2008 рр.

1. Загальні положення

1.1. Сторонами цього колективного договору є:

– адміністрація підприємства, інтереси якої представляє керівник підприємства Слюсар Дмитро Павлович (далі – Адміністрація), з одного боку, та Профспілковий комітет, який представляє інтереси трудового колективу підприємства, в особі голови Короленка Романа Сергійовича (далі – Представницький орган), з другого.

1.2. Цей колективний договір є локальним правовим актом, який регулює виробничі, трудові й соціально-економічні відносини між Адміністрацією та Представницьким органом на основі взаємного узгодження інтересів сторін.

1.3. Цей колективний договір укладено на таких засадах:

  • соціальне партнерство, взаємна довіра та повага, розмежування прав і відповідальності сторін, обов’язковість ведення колективних переговорів, участь працівників у його формуванні;

  • рівноправність сторін у внесенні пропозицій;

  • урахування реальних можливостей матеріального, виробничого і фінансового забезпечення зобов’язань, які приймаються;

  • добровільність у прийнятті зобов’язань.

1.4. Регульовані колдоговором взаємовідносини передбачають, що встановлені законодавчими та іншими нормативними актами положення розглядаються як мінімальні й не можуть бути перепоною для встановлення більш пільгових умов.

1.5. Предметом цього договору є переважно додаткові, порівняно з чинним законодавством, положення з умов і оплати праці, соціального обслуговування працівників підприємства, гарантії та пільги, які надає Адміністрація.

1.6. Дія цього колективного договору поширюється на всіх працівників підприємства і є обов’язковою для виконання кожною зі сторін.
2. Організація виробництва та праці, забезпечення зайнятості

Адміністрація та Представницький орган зобов’язуються здійснювати заходи, спрямовані на підвищення ефективності виробництва, зростання прибутку і реалізації цілей, визначених статутом підприємства.

Адміністрація зобов’язується:

  1. створювати умови для збільшення прибутку підприємства та заробітної плати працівників;

  2. узгоджувати з Представницьким органом дії, направлені на скорочення кількості робочих місць і чисельності працівників підприємства не пізніше ніж за 3 місяці до їх запровадження;

  3. повідомляти Представницький орган про реорганізацію, ліквідацію, перепрофілювання підприємства та будь-які зміни в організації виробництва і праці не пізніше як за 3 місяці до їх запровадження про зміни істотних умов праці повідомляти працівників не пізніше ніж за 2 місяці до їх запровадження;

  4. при звільненні працівників у разі відмови від продовження роботи у зв’язку зі зміною істотних умов праці виплачувати вихідну допомогу працівникам зі стажем роботи на підприємстві від 5 до 10 років – у розмірі 2 мінімальних зарплат, понад 10 років – 3 мінімальних заробітних плат;

  5. при розірванні працівником трудового договору через невиконання Адміністрацією законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору виплачувати вихідну допомогу працівникам зі стажем роботи на підприємстві від 5 до 10 років – у розмірі 3 мінімальних зарплат, понад 10 років – 5 мінімальних заробітних плат.

Представницький орган зобов’язується:

  1. вживати заходів громадського впливу до працівників підприємства з метою підвищення трудової та виробничої дисципліни;

  2. сприяти розвитку творчої ініціативи працівників підприємства з метою підвищення ефективності використання наявних виробничих потужностей, збільшення прибутку підприємства та доходів працівників, зменшення нераціональних витрат виробництва та робочого часу, поліпшення умов та безпеки праці;

  3. надавати працівникам безкоштовну правову допомогу в питаннях, що стосуються реалізації їх трудових прав та обов’язків, соціального забезпечення, оподаткування доходів, інших питаннях, що перебувають у сфері взаємовідносин між працівником та роботодавцем.

Сторони зобов’язуються при виникненні ймовірності скорочення чисельності або штату працівників не пізніше ніж за два тижні до повідомлення про звільнення приступити до переговорів з метою повного використання всіх факторів, які впливають на збереження зайнятості працівників, про що складається відповідна угода.

Примітка: У колдоговорі можуть бути зазначені й інші пільги, не передбачені чинним законодавством з обов’язковим зазначенням джерел фінансування.
3. Робочий час

3.1. За погодженням сторін на підприємстві встановлено п’ятиденний робочий тиждень з нормальною тривалістю робочого часу — 40 годин на тиждень:

початок роботи – 9-00;

обідня перерва – з 13-00 до 14-00;

кінець роботи – 18-00.

Вихідні дні: субота, неділя.

Представницький орган має право ставити перед Адміністрацією питання про скорочення робочого часу при збереженні існуючого заробітку. Для окремих категорій працівників, відповідно до специфіки роботи, встановлюється режим роботи за графіком змінності.

3.2. У вихідні та святкові дні на підприємстві може запроваджуватися чергування для безперебійного розв’язання поточних невідкладних питань. До роботи під час такого чергування працівники залучаються за їх згодою з оплатою відповідно до чинного законодавства.

3.3. В окремих випадках, передбачених ст. 56 КЗпП України, на підприємстві для певних категорій працівників за їх згодою може встановлюватись неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.

3.4. Адміністрація створює умови для використання працівниками (за їх бажанням і за наявності виробничої можливості) гнучкого графіку роботи.

Примітка: Конкретний режим роботи працівників підприємства визначається Адміністрацією із збереженням гарантій, передбачених ст. ст. 50-65 КЗпП України, та відображається в Правилах внутрішнього трудового розпорядку.

3.5. Адміністрація зобов’язується проводити понаднормові роботи, роботи у вихідні, святкові та неробочі дні лише з письмового дозволу Представницького органу та з оплатою і компенсацією відповідно до законодавства.
4. Час відпочинку

4.1. Адміністрація створює працівникам підприємства всі умови для відпочинку, передбачені главою 5 КЗпП України.

4.2. Сторони домовилися, що тривалість щорічної основної відпустки становить 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві більше трьох років, надають відпустку тривалістю 30 календарних днів.

4.3. Працівникам, задіяним на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці та на роботах із підвищеним інтелектуальним навантаженням надаються щорічні додаткові відпустки на умовах, визначених законодавством. Конкретну тривалість такої відпустки залежно від професії працівника та виконуваної ним роботи визначено в додатку 2 до цього договору.

Примітка: Конкретну тривалість відпустки встановлюють залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівників у цих умовах (перелік посад і професій оформляють додатком до колективного договору).

4.4. Для працівників із ненормованим робочим днем встановити додаткову оплачувану відпустку тривалістю від 4 до 7 календарних днів відповідно до переліку, наведеного у додатку 2 до цього договору.

4.5. Сторони домовилися встановити інші, понад передбачені законодавством, оплачувані відпустки:

а) працівникам, які мають 2 дітей віком до 75 років, – 5 календарних днів;

б) батькам, чиї діти йдуть навчатись до 1 класу, – 1 день на початку навчального року.

4.6. За сімейними обставинами та іншими підставами надавати працівникам за їх заявою відпустки без збереження заробітної плати тривалістю до 15 календарних днів на рік, а у випадках, передбачених законодавством, – більшої тривалості.

4.7. Додаткові відпустки у зв’язку з навчанням, творча відпустка та соціальні відпустки надаються працівникам згідно з вимогами Закону України “Про відпустки”.
5. Охорона та безпека праці

Адміністрація визнає, що створення сприятливих і безпечних умов праці працюючих є її обов’язком, і несе за це відповідальність.

Для забезпечення сприятливих і безпечних умов праці Адміністрація зобов’язується:

5.1. Щорічно розробляти комплексні організаційно-технічні заходи щодо досягнення встановлених нормативів із охорони праці, про що складати додаток до колективного договору.

5.2. Проводити атестацію робочих місць за умовами праці 1 раз на 5 років. Позачергову атестацію проводити у разі докорінної зміни умов і характеру праці з ініціативи адміністрації. Результати атестації використовувати для розробки заходів по приведенню виробничого середовища і характеру праці у відповідність зі стандартами безпеки праці, будівельними, санітарними нормами, правилами.

5.3. Забезпечувати працівників колективу безкоштовно спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту згідно з діючими нормативами.

5.4. Працівникам, які зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці, видавати безкоштовно молоко або інші рівноцінні продукти.

5.5. Забезпечити видачу працівникам мила на роботах, пов’язаних із забрудненням.

5.6. Забезпечувати страхування всіх працівників від нещасних випадків та професійних захворювань у порядку і на умовах, визначених законодавством.

5.7. Організовувати за необхідності спеціальні дільниці або робочі місця для працевлаштування інвалідів, підлітків, жінок, у тому числі з метою виведення жінок з важких робіт і робочих місць з несприятливими умовами праці.

5.8. Забезпечити на кожному робочому місці безпечні та нешкідливі умови праці відповідно до чинних нормативно-правових актів з питань охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної безпеки.

5.9. За кошти підприємства проводити періодичні медичні огляди працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці (списки таких працівників зберігаються у відповідальної за організацію медогляду особи), а також щорічний медогляд осіб віком до 21 року.

5.10. Встановити матеріальну зацікавленість виробничих підрозділів за роботу без травм і аварій, розробити і впровадити порядок заохочення працівників за додержання правил охорони праці.

5.11. Проводити навчання та інструктажі працівників з питань охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної безпеки.

5.12. Надавати уповноваженим трудового колективу з питань охорони праці для виконання ними своїх обов’язків щомісяця 1 робочий день із збереженням заробітної плати.

Представницький орган зобов’язується:

5.13. Сприяти й домагатися виконання в повному обсязі комплексних організаційно-технічних заходів щодо досягнення встановлених нормативів з охорони праці.

5.14. Виносити на розгляд адміністрації пропозиції щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників.

5.15. Здійснювати громадський контроль за додержанням працівниками технологічних процесів, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, використанням засобів колективного та індивідуального захисту, виконанням робіт відповідно до вимог щодо охорони праці.
6. Оплата праці, гарантії і компенсації

6.1. Адміністрація і Представницький орган домовились, що мінімальний розмір оплати праці працівників за виконану повну місячну норму праці (обсяг робіт) не може бути меншим від прожиткового мінімуму, встановленого законодавчими актами України для працездатної особи. Оплата праці визначається їх особистим трудовим вкладом з урахуванням кінцевих результатів роботи підприємства і максимальними розмірами не обмежується.

Примітка: ми спеціально зазначили тут прожитковий мінімум, оскільки підприємство має право встановлювати мінімальний розмір оплати праці у більшому розмірі, ніж законодавчо встановлена гарантія — мінімальна зарплата.

6.2. 3 питань оплати праці на підприємстві діє Положення про оплату праці спеціалістів, службовців та робітників. Премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань, виплачують згідно з Положенням про преміювання.

6.3. Адміністрація може встановлювати окремим працівникам надбавки (доплати) до заробітної плати за професійну майстерність, терміновість виконаних робіт, складність дорученого завдання у відповідних розмірах.

6.4. Кожному працівнику при наданні щорічної відпустки виплачується матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі середнього заробітку.

6.5. За наявності прибутку за результатами роботи підприємства за рік Адміністрація за погодженням з Представницьким органом може прийняти рішення про виплату працівникам винагороди за підсумками річної роботи в порядку, передбаченому у Положенні про преміювання.

6.6. Сторони домовились, що заробітна плата працівникам виплачується за першу половину місяця (аванс) 21 числа, за другу – 6 числа. Коли день виплати збігається з вихідним або святковим днем, зарплату виплачують напередодні. Розмір авансу складає 40% належної працівникові заробітної плати.

Відпускні виплачують не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

6.7. Сторони домовилися, що у випадку відсутності коштів на поточному рахунку підприємства виплата зарплати може проводитись за письмовою заявою працівників у натуральному вигляді (бажаною для працівників продукцією) в межах 50% заробітку, що належить до виплати, за цінами, не вищими за собівартість.

6.8. Усі зміни норм і оплати праці адміністрація погоджує з профспілковою організацією не пізніше ніж за 3 місяці та інформує працівників не пізніше ніж за 2 місяці до їх запровадження.
7. Соціальні пільги та гарантії

Адміністрація зобов’язується:

7.1. Здійснювати заходи, спрямовані на зменшення захворюваності та виробничого травматизму.

7.2. Виплачувати працівникам, які виходять на пенсію, одноразову допомогу за рахунок коштів підприємства залежно від стажу роботи на підприємстві:

  • до 10 років — у розмірі середньомісячного заробітку;

  • понад 10 років — 200% середньомісячного заробітку.

7.3. Виплачувати працівникам кошти за таких обставин:

  • з нагоди одруження — 1000 грн.;

  • до ювілейних дат — 500 грн.

7.4. Здійснювати доставку працівників на роботу та з роботи автобусом підприємства відповідно до затвердженого маршруту, погодженого з Представницьким органом.

7.5. Забезпечувати за бажанням працівників їх добровільне пенсійне та медичне страхування за наявності фінансових можливостей.

7.6. Надавати працівникам путівки на санаторно-курортне лікування, відпочинок та до дитячих оздоровчих таборів за рахунок підприємства або з оплатою 50% вартості.

Виходячи із реальних фінансових можливостей, Адміністрація може здійснювати наступні заходи:

  • надавати безвідсоткові позики працівникам на їх навчання (їхніх дітей) у вищих та середніх навчальних закладах;

  • надавати працівникам у разі потреби допомогу на лікування та у зв’язку зі скрутним фінансовим становищем.

7.8. При наданні працівнику путівки від Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової непрацездатності на санаторно-курортне лікування за рекомендацією комісії із соціального страхування підприємства працівнику може бути проведена доплата різниці вартості путівки за рахунок підприємства за наявності фінансових можливостей.
8. Житлово-побутове обслуговування

8.1. Сторони домовилися за наявності фінансових можливостей надавати працівникам пільгові (безвідсоткові) позики на будівництво і придбання житла та інші особисті цілі.

8.2. Адміністрація зобов’язується забезпечувати працівників товарами за наявності їх на підприємстві або надавати послуги по профілю підприємства за цінами придбання товарів та собівартості послуг.

8.3. Сторони домовились компенсувати працівникам, які мають дітей дошкільного віку, витрати на утримання дітей в дитячих дошкільних закладах щомісячно за рахунок коштів підприємства.

8.4. Адміністрація виділяє транспорт працівникам підприємства для їх господарсько-побутових проблем за пільговими цінами і тарифами.

8.5. Із метою організації культурно-просвітницької та фізкультурно-оздоровчої роботи в трудовому колективі Адміністрація передає Представницькому органу у безплатне користування об’єкти культурного, спортивного, туристського та оздоровчого призначення, що знаходяться на балансі підприємства або орендуються ним (перелік додається), забезпечує технічну експлуатацію та відраховує Представницькому органу кошти в сумі 5% від фонду оплати праці для проведення таких заходів.

8.6. Представницький орган здійснює контроль за своєчасним і цільовим використанням коштів, виділених на проведення вказаних вище заходів.
9. Гарантії діяльності представницького органу на підприємстві

9.1. Адміністрація зобов’язується створити необхідні умови для нормальної діяльності Представницького органу на підприємстві (умови для проведення зборів, розповсюдження інформації).

9.2. Для роботи Представницького органу Адміністрація надає: приміщення, транспорт, засоби зв’язку, інформації, технічні засоби.

9.3. Представникам Представницького органу забезпечується безперешкодний доступ до представників Адміністрації, компетентних приймати рішення, що охоплюються колективним договором.

9.4. Представницький орган в особі його членів або уповноважених представників має право:

а) одержувати від Адміністрації інформацію з питань, пов’язаних з працею і соціально-економічним розвитком колективу, та іншу інформацію, право на одержання якої Представницький орган має відповідно до законодавства;

б) проводити перевірку дотримання на підприємстві трудового законодавства, умов охорони праці, вимагати усунення недоліків;

в) перевіряти правильність ведення трудових книжок і використання відпусток.
10. Прикінцеві положення

10.1. Цей колективний договір набуває чинності з дня підписання і діє до укладення сторонами нового колективного договору.

10.2. Зміни і доповнення до колективного договору вносяться за взаємною згодою сторін після попередніх колективних переговорів. Пропозиції щодо змін і доповнень повинні бути аргументовані.

10.3. Жодна зі сторін, що уклала договір, не може протягом строку його дії в односторонньому порядку приймати рішення, що змінюють норми і положення цього договору, та припинити виконання зобов’язань.

10.4. Контроль за виконанням цього колективного договору здійснюється сторонами, які його уклали. На загальних зборах трудового колективу Адміністрація і Представницький орган доповідають про виконання колдоговірних зобов’язань за півріччя і рік.

10.5. У разі запровадження найму на роботу за контрактом Адміністрація зобов’язується узгодити з Представницьким органом умови запровадженого контракту.

10.6. Адміністрація зобов’язується ознайомити всіх працюючих, а також щойно прийнятих на підприємство працівників з даним колективним договором.

10.7. Договір, зміни та доповнення до нього підлягають повідомній реєстрації у порядку, визначеному чинним законодавством.
Підписи сторін:


Від імені Адміністрації

Від імені трудового колективу

23 травня 2007 р.

23 травня 2007 р.

______________ Д.П. Слюсар

(підпис)

______________ Р.С. Короленко

(підпис)

Схожі:

2. ТРУДОВИЙ ДОГОВІР, РОБОЧИЙ ЧАС, ЗАЙНЯТІСТЬ
Колективний договір укладений на основі чинного законодавства України, прийнятих сторонами зобов'язань і є правовим актом, який регулює...
Про порядок розміщення телекомунікаційних мереж, мереж зв’язку та...
Тернополя, регулює правові відносини що виникають у процесі розгляду питання щодо погодження розміщення, прокладання телекомунікаційних...
Перелік колективних договорів, змін та доповнень до них, які зареєстровані...
Колективний договір відділу освіти та Бердянської міської організації профспілки працівників освіти між адміністрацією та профспілковим...
Закон УкраЇни
Цей Закон визначає правові та організаційні засади виробництва та обігу кормів, регулює відносини між органами виконавчої влади та...
1. ПРЕДМЕТ, ЗАДАЧІ І ЛОГІКА КУРСУ „ЕКОНОМІКА ПРАЦІ І СОЦІАЛЬНО ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ”
ТЕМА ПРЕДМЕТ, ЗАДАЧІ І ЛОГІКА КУРСУ „ЕКОНОМІКА ПРАЦІ І СОЦІАЛЬНО – ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ”
ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ з дисципліни “ ЕКОНОМІКА ПРАЦІ І СОЦІАЛЬНО...
Конспект лекцій з дисципліни “Економіка праці і соціально-трудові відносини” для студентів ІІІ курсу. Павлоград: ЗПІЕУ, 2007
Закон України "Про донорство крові та її компонентів"
Розвиток донорства крові та її компонентів є важливою соціально необхідною справою держави. Цей Закон регулює відносини, пов'язані...
ЗАКОН УКРАЇНИ
Цей Закон регулює відносини між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями (постачальниками) та споживачами харчових продуктів...
Додаток до рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради...
Правові відносини що виникають у процесі розгляду питань щодо погодження, розміщення та прокладання телекомунікаційних мереж та встановлення...
Публікації у 2010-2012
Збірник завдань і тестів для самостійної роботи «Економіка праці й соціально трудові відносини»
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка