Дослідження обирається на основі проблемної ситуації за дорученням керівництва бібліотеки і якщо необхідно, обговорюється з фахівцями підрозділів бібліотеки, зацікавленими в його розробці. Тема включається в робочий план бібліотеки


Скачати 275.57 Kb.
Назва Дослідження обирається на основі проблемної ситуації за дорученням керівництва бібліотеки і якщо необхідно, обговорюється з фахівцями підрозділів бібліотеки, зацікавленими в його розробці. Тема включається в робочий план бібліотеки
Сторінка 1/3
Дата 07.04.2013
Розмір 275.57 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3


Інформаційний бюлетень 2010

Долинської ЦБС №3(5)

Методично-бібліографічний відділ
Нинішні соціально – економічні умови ставлять перед бібліотеками актуальні завдання – визначення нових соціальних орієнтирів і належного місця у системі забезпечення і максимального задоволення інформаційних, освітніх, культурних запитів і потреб користувачів, зміни характеру взаємовідносин з ними, зміцнення зв’язків з населенням, забезпечення підвищення якості своєї діяльності. Але оптимізувати діяльність бібліотек, максимально наблизивши її до сучасних умов, можливо тільки, вивчаючи сучасний стан роботи бібліотечних закладів. Саме на це націлені соціологічні бібліотекознавчі дослідження, які в останній час знаходять розповсюдження в бібліотечній практиці.

Соціологічні дослідження – це система логічно послідовних методологічних та організаційно-технічних процедур, зв’язаних між собою єдиною метою – одержати достовірні дані про явища або процеси для їх наступного використання. На основі зібраної інформації приймаються управлінські рішення, виробляються конкретні рекомендації щодо переорієнтації домінуючих функцій бібліотеки, розвитку інформаційних ресурсів та послуг для створення позитивного іміджу у суспільстві.

Одним з основних мотивів проведення соціологічного дослідження є необхідність мати найбільш широку актуальну і змістовну інформацію про ті чи інші аспекти функціонування бібліотеки, оцінки і побажання, які слід враховувати в організації, управлінні і плануванні діяльності бібліотечного закладу. Рішення щодо соціологічного дослідження повинно бути обґрунтованим до його практичної або наукової доцільності.

Тема дослідження обирається на основі проблемної ситуації за дорученням керівництва бібліотеки і якщо необхідно, обговорюється з фахівцями підрозділів бібліотеки, зацікавленими в його розробці. Тема включається в робочий план бібліотеки.

Останнім часом спостерігається підвищення інтересу до проведення соціологічних досліджень у публічних бібліотеках усіх рівнів: від обласної до сільської.

Потрібно зазначити, що бібліотеки завжди намагаються реагувати оперативно на зміни, що відбуваються у суспільстві і які впливають на бібліотечне життя.

Предметом таких соціологічних доробок часто стає сама бібліотека з точки зору її ролі та місця у житті громади.


Події, факти, дати
16 липня 1990 року Верховна Рада України ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Відтоді в літописі нашої держави розпочалася нова сторінка, новий відлік часу – епоха утвердження України як самостійної та незалежної країни. Бібліотеки з цієї нагоди організували та провели: книжково-ілюстративні виставки, виставки-перегляди, тематичні полиці «Крізь терен перешкод до волі й незалежності» (міські та Вигодська селищна публічні і дитячі бібліотеки-філії, В.Тур’я, Шевченкове, Лолин, Белеїв, Раків, Надіїв, Тростянець, Солуків, Підліски, Вишків, Сеничів, Якубів, Ст.Мізунь, Церківна, Новоселиця, Кальна, Гериня, Яворів), інформаційні години «Шлях до Незалежності, довжиною в історію», «Ластівка української незалежності: 20 років самовизначення» (Княжолука, Гошів).
27 липня минуло 145 років від дня народження восьмого (після відновлення Галицької митрополії в 1808 р.) Митрополита Української греко-католицької церкви, Романа Марії Александра графа (на Шептичах) Шептицького, який у чернецтві прийняв ім'я Андрей. Він вступив на владичий престол митрополита Галицького, архієпископа Львівського і єпископа Кам'янця-Подільського у віці 35 років, церемонія інтронізації відбулася 17 січня 1901 року, в переддень Навечер'я Богоявлення, в архікатедральному соборі Святого Юра у Львові.

Зараз триває процес беатифікації митрополита Андрія Шептицького. Єврейська громада України визнала митрополита Шептицького Праведником світу. До цього ювілею бібліотеками району було організовано виставки-портрети та тематичні полиці «Андрей Шептицький – життя у праці і молитві» (Яворів, Солуків, Церківна, Кальна, Розточки, Тростянець, Раків, Сл.Болехівська, Надіїв, Максимівка, Княжолука, Ст.Мізунь, Шевченкове, В.Тур’я, Пшеничник, Гошів), а працівниками відділу комп’ютерних технологій ЦРБ підготовлено вебліографічний список «Митрополит Андрей Шептицький».
24 серпня – День Незалежності України

Ще, з часів Київської Русі, українці прагнули вільно жити, сповідувати свої традиції та звичаї не зазнаючи при цьому поневірянь та утисків. Історичні умови складалися так, що на наших землях постійно панували інші народи-сусіди. Та по при все, наші співвітчизники, віками боролися за свою свободу і лише нинішнє покоління – наші сучасники у 1991 році вибороли її. Безумовно, ця визначна дата навічно увійшла в історію молодої держави, золотою сторінкою її біографії, започаткувала нову епоху в житті українського народу, законодавчо закріпила його вікові, демократичні прагнення, до національного відродження, духовної свободи, економічного зростання, культурного піднесення. До Дня Незалежності бібліотеками району проведено: свята, літературно-музичні вечори, композиції «Святиться твоє, Україно, ім’я», «За Україну я молюся», «Живи, Україно, живи для краси, живи для сили і волі», «Україно моя, пишна квітко планети», «Одна Батьківщина і двох небуває», «Під вільним сонцем моя Україна величавим розмаєм цвіте», «Моя Україна – вільна держава, я з нею пов’язую долю свою», «Вкраїну- матінку вітаєм», «Люблю землю свою, вона найкраща в світі», Моя вишнева Україна», «Ти будеш жити, Україно, країно щастя і добра», «Без червоної калини нема неньки України», «Хай буде вільна Україна, на всі віки, на всі




Бібліотека-філія с.Максимівка



Районна бібліотека для дітей
Усний журнал «Моя Батьківщина – рідна Україна»

часи» (Вишків, Станківці, В.Тур’я, Ст.Мізунь, Княжолука, Раків, Лолин, Церківна, Сенечів, Шевченкове, Підліски,Надіїв, Рахиня, Кропивник); читацькі діалоги, бесіди «Я для тебе живу, Україно моя», «Я ніколи не зраджу тебе, Україно моя», «Моя Україна вільна держава, я з нею пов’язую долю свою», «Моя Україна воскресла – ясна, незалежна, жива» (Мислівка, Липа, Н.Мізунь, Долинська міська дитяча біліотека); тематичні та поетичні години, уроки державності «Державні та народні символи України», «Нема ціни святині дорогій», «З Україною в серці» (Розточки, Витвиця, Вигодська селищна публічна бібліотека); книжково-ілюстративні виставки, виставки-перегляди, репортажі з книжкових виставок «Шлях до Незалежності, довжиною в історію», «Україна у твоєму серці», «Ми йшли до тебе, Незалежність, через роки, через віки» (ЦРБ, міська публічна та Вигодська дитяча бібліотеки-філії). Значну увагу цьому святу приділила бібліотека-філія с.Новоселиця, провівши з різними категоріями своїх користувачів урок-мислення «Крізь терен перешкод до волі й незалежності», урок державності «Ти будеш жити, Україно, країно щастя і добра», а з учасниками клубу «Золоте перо» – конкурс віршів про Україну, їх власного написання.
Творча зустріч
29 серпня – В лекційно-мистецькому залі центральної районної бібліотеки відбулася творча зустріч літераторів Рожнятівщини і Долинщини, яка дала старт цьогорічному святу ліричної Франкової поезії в с. Лолин. Гостями зустрічі були: голова Івано-Франківської обласної організації НСПУ Євген Баран, заступник голови Львівської обласної організації НСПУ Олександр Гордон та педагог-публіцист із Дрогобича Орест Гаврилів. Рожнятівщину представляли члени літературної студії «Горгани» на чолі з її керівником Любомиром Михайлівим, а також Галина Пухта, Леся Шмегельська та Оксана Тебешевська. Учасники зустрічі мали можливість ознайомитися із книжковою виставкою «Літературні обрії Рожнятівщини».
7 вересня – 130 років від дня народження В.Винниченка. Володи́мир Кири́лович Винниче́нко (14(26) липня 1880, Єлисаветград, Херсонської губернії – 6 березня 1951, Мужен, Франція) – український прозаїк, драматург, художник, а також політичний і державний діяч.

З нагоди цього ювілею бібліотеки Долинської ЦБС провели: бесіди-роздуми «Із забуття в безсмертя», «В.Винниченко – людина, політик, державний діяч» (Вигодська селищна публічна бібліотека, Сл.Болехівська), турнір ерудитів за сторінками книги В.Винниченка «Федько-халамидник» (Рахиня), проблемний діалог за цією ж книгою «Кого я вибрав би у друзі – Федька чи Толю?» (Лолин), а також вікторину «В чому краса і сила В.Винниченка?» та літературну подорож за книгою «Намисто» (Гошів).

12 вересня – "Золота осінь"

 під такою назвою у центральній районній бібліотеці почав роботу клуб для старших людей. Він організований з метою допомогти літнім людям (тобто тим, хто переступив осінній рубіж у житті) в організації відпочинку, вирішенні різних наболілих проблем, складних ситуацій, пошуку нових друзів. На першому засіданні обрано президента клубу – Світлану Швець, обговорено подальші напрямки роботи і плани на майбутнє. На зустрічі панувала тепла, дружня і домашня атмосфера. Запрошуємо всіх бажаючих приєднуватись до роботи клубу.
"Час читати"

 саме під таким гаслом сімнадцятий рік поспіль у вересні у Львові хазяйнував найбільший книжковий ярмарок. Вже сьомий рік центральна бібліотека – учасник книжкового свята. Результатом стало придбання новинок книжкового ринку, ознайомитись з якими можна в нашій бібліотеці.

"Бібліотек@ – світ нових можливостей"

 під таким гаслом святкували цього року Всеукраїнський день бібліотек. У нашій бібліотеці з цієї нагоди відбулася презентація виставки творчих робіт бібліотечних працівників «Світ наших захоплень». Вишивка, в’язання, шиття, бісер, витинанки, вироби з тканини, паперу та пап’є-маше – це далеко неповний перелік представлених тут захоплень. Свої привітання бібліотекарям висловили: мер міста Володимир Гаразд, начальник відділу культури РДА Володимир Гібчинський, голова профспілки працівників культури Мирослава Ружевич, волонтер Корпусу Миру США Джеймс Ілейжер та ін. А 30 вересня у нашій бібліотеці відбувся День відкритих дверей. В цей день всі бажаючі мали змогу безкоштовно записатися до бібліотеки.

Відзначили цей день і бібліотеки-філії, провівши: дні відкритих дверей, свята книг та бібліотечні зустрічі «Візьму з собою у життя дороговказом книги наймудріші», «Цікаві таємниці в книжковій світлиці», «У чудовому світі книжок», «Бібліотека – добрий чарівник», «Цей дивний світ – бібліотека», «Диво, створене людиною», «Джерела, що напувають життя», «Наш помічник – книга», «Книга – маленьке віконце, а через нього увесь світ видно» (Вигодська селищна дитяча бібліотека-філія, Розточки, Якубів, Сенечів, Солуків, Підліски, Витвиця, Кропивник, Гошів); конкурси, бібліотечні уроки та години спілкування «Як книга прийшла до людей?», «Яке місце займає книга в твоєму житті?», «Захист бібліотеки майбутнього», «Бібліотека очима читачів», «Будьмо ввічливі з книгою», «Царство книги – мудрості держава», «Мій справжній друг – книга» (Сл.Болехівська, Тростянець, Ст.Мізунь, М.Тур’я, Раків, Максимівка, Гериня); ода книзі «Книга – найчистіша сутність людської душі» (Княжолука), диско-бібліо-вечір «Притулок мудрості бібліотеки» (Лолин), бібліотечний салон-роздум «Бібліотека, про яку я хочу розповісти» (Ст.Мізунь), віртуальну подорож «Знайомимось з бібліотеками України» (Вигодська публічна бібліотека-філія). А в бібліотеці-філії с.Яворів в рамках Дня бібліотек «Тут джерело і знань, і сили, і дна морського глибина» були проведені інформаційні заходи «Українські романи, прочитані екраном» та «Цікава книга поряд».
З 1 червня по 30 серпня 2010 р. проведено літературну експедицію «Веселимось, читаємо, літечко вітаємо!», яка допомогла активізувати дитяче читання під час літніх канікул.

Бібліотеки разом з читачами стали активними учасниками подорожі в країну Літературію. Учасники літературної експедиції познайомилися з новими героями книг, побували на фантастичних планетах, поринули в чарівний світ казок, багато цікавого дізналися про різні куточки своєї Батьківщини, її символи, традиції , обереги. Навчилися розгадувати кросворди та знаходити правильні відповіді у текстах, а також писати відгуки про книги та вести читацький щоденник. Проведено цікаві вікторини, конкурси та свята.

Всі бібліотеки-учасники літературної експедиції оформили теки та альбоми, в яких описали свої книжкові маршрути: «Моя Батьківщина», «Стежками природи», «Наші обереги», «У світі казки чарівної», «Запрошуємо до чудес», «Чекають детективи».

Перемогу в літературній експедиції отримали: серед міських та селищних бібліотек – районна бібліотека для дітей (І місце); серед сільських бібліотек – бібліотеки-філії сіл: Гошів (І місце), Лолин (ІІ місце), Шевченкове (ІІ місце), Максимівка (ІІІ місце), Новоселиця (ІІІ місце), Церківна (ІІІ місце).




Районна бібліотека для дітей






Бібліотека-філія с. Яворів
У перші дні вересня, коли починаються заняття в школах, бібліотеки нашої ЦБС проводять посвяту в читачі для дошкільнят та учнів перших класів. Метою заходів було допомогти учням зрозуміти значення книжки в житті людини, викликати інтерес до розумного порадника, виховати дбайливе ставлення до книги, уміння цінувати труд і знання інших.


Будьмо знайомі
  1   2   3

Схожі:

6 жовтня – 130 років від дня народження Івана Кочерги
Важливим аспектом функціонування бібліотеки є нормативно-правові документи, які визначають основні завдання бібліотеки, регламентують...
Л. Г. Дубова За редакцією І. Г. Лобановської
ББК, із використанням систематичних каталогів Національної Парламентської бібліотеки України та Національної бібліотеки України ім....
Орієнтовний план роботи методиста по бібліотечних фондах З досвіду роботи методиста
Допомогти успішно вирішити ці завдання покликані освітянські бібліотеки, зокрема шкільні бібліотеки
Методично-бібліографічний відділ
Основною метою планування є визначення оптимального співвідношення часу, праці, витрат і якості виконання завдань бібліотеки, а також...
ТИПОВА ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ЗАВІДУВАЧА БІБЛІОТЕКИ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ
Завідувач бібліотеки загальноосвітнього навчального закладу (далі Завідувач) підпорядковується безпосередньо директору
Тренінг «Публічні бібліотеки – мости до е-урядування» в місті Івано-Франківську
«е-урядування» для бібліотечних працівників, представників громадських організацій, громадськості, студентської молоді, підприємців,...
Конкурс проводиться у партнерстві з Українською Бібліотечною Асоціацією...
Вітайте наших Валентина і Валентинку пару Читач і Бібліотека. Завдання конкурсу – виявити найбільш креативні та привітні бібліотеки...
ДНПБ України Відділ наукового опрацювання і каталогізації документів...
Усі документи (книги, брошури, журнали та ін.), що надійшли до фонду шкільної бібліотеки, обов'язково опрацьовуються
«Не звільняється пам'ять, відлунює знову роками…» Такими словами...
До читальної зали центральної районної бібліотеки для дорослих прийшли учні Чуднівської гімназії, військові строкової служби в/ч...
Книга і комп’ютер в інформаційному суспільстві: сучасне і майбутнє
Довідково-бібліографічний апарат шкільної бібліотеки та його місце в інформаційному обслуговуванні вчителів та учнів
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка