Шаргород Костел Святого Флоріана засновано у 1595 р. (фундатор Ян Замойський). Зруйнований у 1648 p., відбудований у 1717 р. 


Скачати 68.26 Kb.
Назва Шаргород Костел Святого Флоріана засновано у 1595 р. (фундатор Ян Замойський). Зруйнований у 1648 p., відбудований у 1717 р. 
Дата 14.12.2013
Розмір 68.26 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Костел Святого Флоріана, м.Шаргород

c:\users\александр\desktop\contentimagehandler.jpg

Костел Святого Флоріана засновано у 1595 р. (фундатор Ян Замойський). Зруйнований у 1648 p., відбудований у 1717 р. 


Часто можна почути питання: чому костел косить ім'я святого Флоріана і хто це такий? 
Святий Флоріан був римським воїном і віддав своє життя за віру на початку IV століття. Імператор Риму видав наказ, щоб християни віддали честь поганським богам, зрікаючись так Господа Ісуса Христа. У місті Ламреакум намісник видав наказ арештувати 40 воїнів, котрі вірили в Ісуса Христа. Дізнавшись про це, святий Флоріан поїхав відразу в те місто, щоб підтримати в'язнів по духу, він був тоді полководцем римської армії. Добровільно віддався в руки ворогам віри. Після довгих мук, не зрікшись своїх переконань, за наказом намісника був утоплений у річці Енне у 304 році. Святий Флоріан є покровителем пожежників. 


Цей храм — унікальна пам'ятка архітектури, побудований у стилі бароко. 
Костел у стилі бароко з каменю і цегли. У плані тринефна чотиристовпна базиліка. Головний фасад увінчаний барочним фронтоном. В інтер'єрі збереглося чотирнадцять горельєфних композицій XIX ст., у східній частині — дві дерев'яні поліхромні скульптури XVIII ст., а також різьблена кафедра XVIII ст. На склепіннях і стінах східної частини зберігся живопис, виконаний у 1895—1899 pp. художником А. Тенчинським і розчищений у 1963 р.
Інтер’єр храму має рясне декоративне оздоблення — ліпнину та розписи циліндричного склепіння, які, очевидно, поновлені у 1717 р. під час реставрації костелу.

Свято-Миколаївський чоловічий монастир, м. Шаргород

http://www.orthodox.vinnica.ua/content/mambo/shargorod_mon_12_7.jpg

Свято-Миколаївський чоловічий монастир є пам'яткою різночасних споруд. 
У 1717 році тодішній власник Шаргорода магнат Станіслав Любомирський запросив на береги Мурашки ченців ордена уніатів-базиліан, що заснували тут монастир і школу (1719р.). 
Близько 1782 року новий власник Шаргорода Йосип Соснівський надав базиліанам для споруди монастиря і школи-бурси розвалини замку й необхідні засоби. Школа, в якій деколи вчилося до шестисот учнів, славилася на всьому Правобережжі. Після приєднання краю до Росії монастир був реформований у православний, а школа — в семінарію, пізніше — в духовне училище. 
Монастир складається з Миколаївського собору, привратного корпусу з дзвіницею, братського корпусу з Михайлівською церквою, кутової башти і господарського корпусу. Зруйнований турками в кінці XVII ст., він до 1715 р. перебував в руїнах. Відбудований як Василіянський монастир, який був переведений сюди з Калинівки. Після 1793 р. обернений на православний монастир Святого Миколи. При монастирі у 1797 р. відкрита семінарія, яка проіснувала до кінця XIX ст. 


У центрі колишнього монастирського подвір'я, що зайняло верхнє плато межиріччя, височіє видимий зі всіх місць Шаргорода і навколишніх гір величезний собор Миколи Мірлікійського. 

Шаргородська синагога (1589), м. Шаргород

c:\users\александр\desktop\синагога_в_шаргороді.jpg

Унікальною пам'яткою для Вінниччини є шаргородська синагога (1589 р.) — одна з найстаріших в Україні. 


Від початку об'єм синагоги, заданий квадратним у плані залом для моління, був оточений із північного, західного та південного боків одноповерховими прибудовами. Будівля була грунтовно реконструйована, найімовірніше, на початку XVIII ст., після закінчення турецького правління. Вона, хоча і зазнала істотних втрат, у цілому збереглася, можливо, завдяки тому, що було за радянських часів пристосоване під сокоморсовий завод. Одноповерхова прибудова до південного фасаду втрачена, на її місці знаходиться сучасна будівля. 
На початку XVIII в. був зведений другий поверх західної прибудови, в результаті дещо змінилися пропорції головного об'єму будівлі.


Широко розставлені невеликого розміру лучкові вікна з витонченими профілями відрізняють західний фасад будівлі від інших, більш монументальних, зберегли прості крупні отвори кінця XVI в. На східному фасаді два такі отвори розміщуються по боках круглого вікна, розташованого по центральній осі над арон-кодешем. 


Висока корона аттика, що прикрашає будівлю, одержала, мабуть, тоді ж нову обробку — гребені та кутові башточки. Двоярусному центральному гребеню аттика західного фасаду, прикрашеному волютами, відповідало оформлення порталу головного входу, який розташовувався зліва від центральної осі. Музей образотворчого мистецтва, м. Шаргород

http://www.doroga.ua/handlers/contentimagehandler.ashx?catalogpoiphotocatalogpoiid=1773

Шаргородський музей образотворчого мистецтва створений у 1988 р. В його організації велику участь взяла Спілка художників України, яка передала в дарунок понад 120 творів живопису, графіки, скульптури та декоративно-ужиткового мистецтва.

Колекція музею нараховує майже 500 предметів. Щорічна кількість відвідувачів – понад
4 000 осіб.

Основу колекції складають твори майстрів українського  образотворчого мистецтва 60-80-х років ХХ ст. М. Деркач, Ю. Кирилова, Ф. Гуліватого, Н. Гуляєвої. Найціннішим є гобелен "Шаргород - земля Подільська", створений за ескізами художника Ю. Кізімова. Його виткали умільці ручного ткацтва с. Решетилівки, що на Полтавщині.

На базі музею проводяться виставки народних майстрів образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва, майстер-класи по витинанці.

Музей історії , с. Пеньківка

http://uchni.com.ua/pars_docs/refs/19/18254/18254_html_41158839.jpg

В музеї історії села Пеньківка представлені експозиції що відображають культуру українського народу та традиції села: народний жіночий та чоловічий одяг, взуття, предмети умеблювання селянської хати, господарського та кухонного начиння: стільці, лави, мисники, шафи, скрині, ночви, пікні діжі, кошики, солом'яники, відра, кухлі, рогачі, решета, сита, глечики, дерев'яні і глиняні миски, горщики, макітри.

До другої тематичної групи відносяться гончарні вироби і знаряддя гончарного виробництва.

Замкова кам’яниця, башта і мури, м.Шаргород

http://oko.kiev.ua/img/vinnycka/shargorodskyj/2005.10.22--8873_~153.jpg

Замок почав будувати у 1585 польський магнат Ян Замойський (архітектор - італієць Бернардо Морандо) за наказом польського короля Стефана Баторія.
Це був обнесений ровом п'ятибастіонний з міцними стінами замок з цитаделлю.

Замок неодноразово був місцем битв, зазнавав руйнувань і відбудовувався.
У 1595 (за іншими даними у 1596) місто було зруйноване козаками під проводом Наливайка в серпні 1648 замок здобули козацькі загони полковника Кривоноса М. і утримувався ними до 1651, коли його знову захопили польські війська польного гетьмана Калиновського
Протягом 1672-1699 містом володіли турки, після чого знову контроль над ним повернули собі поляки.

Замок тим часом поступово почав руйнуватися, хоча у XVIII і ХІХ ст. тут проводилися реставраційні роботи.

Покровська церква і дзвіниця (1700-1702), с. Лозова

c:\users\александр\desktop\450px-дзвіниця_покровської_церкви_фастів.jpg

Шаргородський р-н. Дерев''яні тридільна триверха Миколаївська церква і триярусна дзвіниця (1752) у подільському стилі, привезені сюди за легендою із Шаргорода. Побудовані на кошти кн. Любомирської. Дерев''яні тридільна триверха Покровська церква і дзвіниця (1700-02, перебудовані 1838).

Миколаївська церква і дзвіниця (1752), с. Лозова

c:\users\александр\desktop\рис_ 163 миколаївська церкви с_лозова.jpg

На нинішнє місце церкву було перевезено із Шаргорода. За планувально-просторовою структурою це тризрубний, триверхий храм, характерний для Поділля. Квадратні у плані зруби перекриваються восьмигранними шатровими завершеннями з одним заломом. Масивні бані з низьким широким опасанням посилюють враження приземкуватості всієї споруди. У комплексі з церквою знаходиться триярусна, квадратна у плані дзвіниця.

Костел Непорочного зачаття Діви Марії (1627), с. Мурафа

c:\users\александр\desktop\ссс.png

Мурафський комплекс домініканського монастиря може похвалитися величним костелом Непорочного Зачаття Діви Марії. В комплекс входять також будинок ігумена, келії, дзвіниця, огорода з парадним входом. Костел був зведений у 1627, всі решта будівель 1627-1786р, парадний вхід у 1786-91рр.

Храм засновано у 1627 році. Костел Непорочного зачаття діви Марії у домініканському кляшторі збудовано у 1736 році, а за іншими відомостями – в 1797 році. В 1850 р. кляштор був закритий, костьол лишився парафіяльним.

Мури, що оточували костел були зведені у першій половині XVII ст. Кляштор мав оборонний характер, мур був з баштами.

В середині багате ліплення, вітражі, вівтар, все таке світле, святкове, чисте. При вході праворуч пам’ятна таблиця – Йоахиму Потоцькому, який дбав про костел. Також зверхугерби – пилява Потоцьких та Грохольських.

Церква Різдва Богородиці (XVIII ст.), с. Слобода Шаргородська

c:\users\александр\desktop\sloboda8514antoniuk.jpg

Храм побудований в 1758 році стараннями міщан м. Шаргорода і жителів навколишніх сіл. До революції храм Різдва Богородиці був знаменитий своїм 2-ярусним іконостасом з іконами грецького листа. У 1860 році священиком о. Петром Янковським при храмі була відкрита церковно-приходська школа.

Важкі випробування 30-х років ХХ століття не минули священства і прихожан храму. Останнім священиком перед тим, як храм був закритий владою, тут служив о. Антоній Сорочинський. 2 грудня 1937 рішенням трійки НКВС засуджений на 10 років таборів. У 1964 році о. Антоній був посмертно реабілітований.

Старий Єврейський квартал, м. Шаргород

http://img-fotki.yandex.ru/get/6441/25417545.39/0_899c0_9fdc94cc_orig

В дворах по вулиці Леніна стоїть солідний будинок в два поверхи висотою - кажуть, що це був палац Замойських, тих самих Замойських родом з яких був польський панич Ян Замойський - засновник міста Шаргород. Будинок майже не помітний з центральної вулиці Леніна, вздовж якої частково розтягнулися старі квартали міста, тому щоб задовольнити власну допитливість і доторкнутися до історії Шаргорода можна позаглядати в двори навколишніх будинків.

В Шаргороді варто пройтися старими Єврейськими кварталами, будинки в яких тісно підігнані один до одного, і виглядають досить оригінально, після вже звичного для ока сучасного скла і бетону.

Більшість старих будинків в Шаргорді вже давно не первозданні, але від того вони не стали менш цікавими - кожна епоха, кожен новий рік робив свою реставрацію, проводились комунікації, довбалися дірки для труб, стіни покривалися новими і новими пластами штукатурки, яка в один прекрасний момент обсипалася, оголивши перед нами первісний вигляд жовтого ракушняка. 

Схожі:

Часто можна почути питання: чому костел косить ім'я святого Флоріана і хто це такий?
Костел Святого Флоріана засновано у 1595 р. (фундатор Ян Замойський). Зруйнований у 1648 p., відбудований у 1717 р
Костел Святого Миколая ( XVIII ст. ), смт Чернівці
Собор Святого Миколая був побудований в Чернівцях у румунський період Буковини (1919-1940). Він уособлює на Буковині  православну...
З овсім мало збереглося відомостей про той період життя Богуна, який...
Національно – визвольна війна українського народу проти польського панування ( 1648- 1654 рр.) завжди була в центрі уваги істориків,...
Закону України Про загальну середню освіту
Кабінету Міністрів України від 16. 11. 2000 р. № 1717 "Про перехід загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст, структуру...
Київські книги тисячу років тому
Нещодавно до них приєдналася Троїцька псалтир, знайдена новгородськими археологами. 14 лютого – день пам’яті Святого Кирила, упорядника...
№1 Дух Святий, як особистість. Характер Духа Святого
У нас було велике християнське свято всі згадували день зішестя Духа Святого на землю. Це був особливий день тим, що це день започаткування...
Правда про святого Валентина
Приміром, у день мучениці Тетяни (Тетянин день) у дореволюційній Москві околодочним заборонялося затримувати підпилих студентів,...
Сценарій конкурсної програми до Дня святого Валентина Мета заходу
Валентина свято всіх, хто закоханий, і тих, хто усе ще шукає любов. Католики визнають святого Валентина як заступника закоханих....
Однією із старовинних споруд, що дійшли до нашого часу, є Домініканський...
Однією із старовинних споруд, що дійшли до нашого часу, є Домініканський костел, збудований у 1749—1779 роках
Тема. Дж. Байрон – англійський поет-романтик, фундатор течії байронізму....

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка