Тема. Практична робота "Створення інформаційного бюлетеня і буклета"


Скачати 54.15 Kb.
Назва Тема. Практична робота "Створення інформаційного бюлетеня і буклета"
Дата 26.08.2013
Розмір 54.15 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Тема. Практична робота "Створення інформаційного бюлетеня і буклета"




Мета: формування практичних навичок роботи із видавничою системою MS Publisher, створення інформаційних бюлетенів, буклетів, оформлення їх;

Розвивальна мета: розвивати естетичні смаки учнів, творче мислення;

Виховна мета: виховувати культуру роботи за комп’ютером.

Учні повинні знати:

поняття комп’ютерної публікації;

поняття шаблону публікації та її структури, основних складових публікації.

Учні повинні вміти:

створювати публікацію на основі шаблону;

виконувати основні операції над об’єктами в середовищі підготовки комп’ютерних публікацій (редагування, форматування тексту, переміщення текстових блоків, вставка і переміщення зображень);

зберігати публікації на зовнішніх носіях пам’яті;

роздруковувати публікації.

Обладнання: комп’ютери із встановленою програмою Microsoft Office Publisher, папка із підготовленим матеріалом (фотографіями, текстовими файлами).

Тип уроку: практична робота.

Хід уроку.

I.Організаційний момент;

II.Актуалізація базових знань

Прийом «Снігова грудка»

Алгоритм прийому: «слово – речення - питання - відповідь».

Вчитель називає слово з понятійного апарату попереднього уроку, перший учень складає з ним речення, другий – питання, третій – дає відповідь.

Слова: публікація, буклет, бюлетень, Microsoft Office Publisher,

III.Мотивація навчальної діяльності

IV.Короткі теоретичні відомості.

Видавнича система MS Publisher призначена для підготовки поліграфічних продуктів (публікацій, брошур, рекламних листівок, каталогів, книг).

Після завантаження програми відкриється її вікно, інтерфейс якого має багато спільних елементів з рештою програм Microsoft Office.

У вікні програми ліворуч знаходиться Область завдань у вигляді окремої панелі (містить команди, що часто використовуються. Її розташування та невеликі розміри дають змогу застосовувати ці команди, не припиняючи роботу над файлами).

Тут обирають варіант публікації:

Публікація для друку (Публикации для печати) містить шаблони основних видів публікації використовується для швидкого створення макету публікації;

Веб-вузли та електронна пошта (Веб-вузлы и электронная почта) призначена для створення веб-сайту чи веб-публікацій, які планується відправити як повідомлення електронною поштою;

Набори макетів (Набори макетов) містить впорядковані за кольоровим рішенням макети публікацій;

Пусті публікації (Пустые публикации) використовується для створення власного макету публікації.

Створення публікації на основі шаблону

Обрати в Області завдань пункт Публікації для друку ð відкриється перелік категорій (Швидкі публікації, Бланки, Буклети, Бюлетні тощо) ð у вікні перегляду (відкриється в центральній частині) клацанням обрати потрібний макет публікації ð в Області завдань встановити параметри обраного макету (здійснити його форматування) ð замінити текстові фрагменти та графічні об’єкти на свої.

Форматування публікації полягає у виборі макету, колірної схеми та шрифтової схеми.

Вибір колірної схеми: у Області завдань вибрати пункт Колірні схеми (Цветовые схемы), обрати назву схеми (Альпійська, Водопад, Гори тощо) і клацнувши по, ній застосувати її.

Вибір шрифтової схеми (набору шрифтів, призначеного для оформлення публікацій): у Області завдань вибрати пункт Шрифтові схеми (Шрифтовые схемы), обрати назву схеми (Архівна, Базова тощо) і клацнувши по ній, застосувати її.

Введення тексту

На відміну від MS Word публікація складається лише з об’єктів. Об’єкти розташовують на сторінці у певних місцях. Головним об’єктом є текстовий блок (напис). На сторінці може бути декілька текстових блоків. Якщо створено публікацію на основі шаблону, то вона вже містить текстові блоки, готові для введення даних. Достатньо клацнути в блоці, видалити введений там текст і ввести свій.

V.Хід практичної роботи

Завдання 1

Створити буклет для серії «Птахи занесені до Червоної книги України», в якому повідомлятиметься про зникаючий вид птахів.

Практичні рекомендації щодо виконання завдання:

1. Запустити Publisher. В області задач Нова публікація виберіть в групі Почати з макету пункт Публікація для друку, потім пункт Буклети.

2. В Галереї попереднього перегляду справа виберіть потрібний макет.

3. В області задач Параметри Буклет в групі Розмір сторінки виберіть 3-панельний.

4. Якщо публікацію необхідно відправити поштою, клацніть Включити в групі Адресу замовника. У відповідній секції публікації з'являться текстові поля для зворотної адреси. В нашій публікації адреса замовника відсутня.

5. Якщо в публікацію необхідно додати форму, виберіть один з трьох варіантів Бланк для відповіді, Бланк замовлення або Бланк підписки в групі Форма. В нашій публікації форма відсутня.

6. Заповніть поле Девіз організації: «...Заради тварин, заради дюдей!» Виділіть заміщающий текст в текстовій рамці і введіть необхідний текст.

7. Текстове поле назва організації оформіть таким чином: Роботу виконав(ла): П.І.Б., школа.

8. Заповніть текстове поле адреси.

9. Ліву колонку оформіть як посилання на Інтернет-джерела.

10. Вставте зображення обраного птаха. Клацніть правою кнопкою миші стандартну картинку, виберіть послідовно пункт Змінити малюнок і тип малюнка, який необхідно використовувати в публікації.

Примітка. Якщо ви клацнули картинку правою кнопкою миші, а в контекстному меню відсутній пункт Змінити малюнок, клацніть картинку один раз. Навколо картинки з'являться сірі маркери. Знову клацніть картинку правою кнопкою миші і виберіть пункт Змінити малюнок.

11. Якщо потрібно змінити колірну схему публікації, щоб вона більше відповідала фірмовому стилю вашої організації, перейдіть з області завдань Параметри: Буклет в область завдань Колірні схеми, клацнувши відповідне посилання. Щоб застосувати ту або іншу колірну схему, клацніть відповідну схему в групі Застосувати колірну схему. Щоб створити нову колірну схему, в точності повторюючу фірмову колірну палітру, яка використовується в публікаціях вашої організації, клацніть посилання Призначена для користувача колірна схема.

12. Якщо потрібно змінити шрифтову схему публікації, щоб вона більше відповідала фірмовому стилю вашої організації, перейти в область завдань Шрифтові схеми можна з області завдань Параметри: Буклет, клацнувши відповідне посилання. Щоб застосувати ту або іншу шрифтову схему, клацніть відповідну схему в групі Застосувати шрифтову схему.

13. Зворотну сторону буклету заповніть інформацією з ілюстраціями.

VI.Підсумок уроку.

Виставлення оцінок та їх обґрунтування.

VII.Домашнє завдання

Повторіть Розділ2. п. 2.9-2.10

Підготуйтеся до підсумкового заняття

Схожі:

Урок 7 Тема: Практична робота №4 «Автоматичне створення змісту документа....
Тема: Практична робота №4 «Автоматичне створення змісту документа. Настроювання параметрів сторінок. Створення колонтитулів»
Об’єми тіл обертання. Практична робота з інформатики «Створення презентації...
ТЕМА: Об’єми тіл обертання. Практична робота з інформатики Створення презентації в програмі Power Point
Урок 4-5 Тема: Практична робота №2 «Робота з таблицями і зображеннями...
Тема: Практична робота №2 «Робота з таблицями і зображеннями в текстовому документі» Практична робота №3 «Використання стилів та...
ТЕМА. Практична робота №15. Автоматизоване створення веб-сайту. Мета
Обладнання та наочність: дошка, комп'ютер, інструкції з ТБ в ком­п'ютерному кабінеті
Урок №47-48 Тема: Введення і редагування тексту. Практична робота...
Тема: Введення і редагування тексту. Практична робота №9 «Створення нового документа. Введення і редагування тексту»
Урок в 10 класі. Тема уроку: Практична робота. Створення відеокліпу
Обладнання та наочність: дошка, НКК, інструкції з ТБ, мультимедійне обладнання, лист само оцінювання, картки з завданням
УРОК 47 Тема: Практична робота на побудову та вимірювання кутів (Самостійна робота №12.)
ГЕОМЕТРИЧНІ ФІГУРИ І ВЕЛИЧИНИ ТЕМА ТОЧКА. ПРЯМА. ВІДРІЗОК. ПРОМІНЬ. ЛАМАНА. КУТ
ТЕМА. Практична робота №20. Розробка проекту Мета
Базові поняття й терміни: спільна робота, онлайновий документ, колективний проект
Конспект уроку з інформатики Конструювання інтерфейсу користувача....
Конструювання інтерфейсу користувача. Надання значень властивостям елементів керування. Відтворення на формах зображень. Практична...
Тема уроку
Практична робота №8. Розміщення посівів сільськогосподарських культур ( робота на контурній карті). Аналіз статистичних даних виробництва...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка