Глобальна мережа інтернет. Пошукові системи


Скачати 57.32 Kb.
Назва Глобальна мережа інтернет. Пошукові системи
Дата 20.03.2013
Розмір 57.32 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Тема: Глобальна мережа інтернет. Пошукові системи.

Мета: ознайомити учнів з електронною поштою, навчити отримувати доступ до документів, мати поняття про службу новин (телеконференції).

Обладнання: персональні комп’ютери, опорний конспект до заданої теми .

Тип уроку: урок формування умінь і навичок.

Форма організації уроку.

Робота в комп’ютерному класі – лекційне заняття; пояснення нового матеріалу.

Хід уроку

1. Актуалізація опорних знань.

Питання до учнів:

1. Які є топології (способи) з’єднання комп’ютерів у мережу?

2. Що таке мережевий протокол?

3. Як пересилаються дані в мережах? Що таке пакет?

4. Що таке глобальна мережа?

5. Яка історія створення Інтернету?

6. Як ідентифікується комп’ютер у мережі?

7. Наведіть приклад доменної та ІР-адреси комп’ютера.

8. Які інформаційні технології (служби) є в Інтернеті?

9. Які протоколи відповідають інформаційним просторам?

2.Пояснення нового матеріалу.

Теоретичні відомості

Робота електронної пошти ґрунтується на принципі, що будь-який текст, набраний на клавіатурі, можна передати на сусідній комп’ютер чи на комп’ютер, розміщений на іншому континенті, якщо комп’ютери ці з’єднані між собою. Для цього треба скористатися будь-якою програмою, що підтримує електронний зв’язок.

Провайдер. Під’єднання комп’ютера до Інтернету.

Вхід у поштові програми в системах колективного доступу захищений паролем, який треба зберігати в таємниці, оскільки послуги в Інтернеті зазвичай платні, а також для захисту інформації.

Щоб отримати послуги електронної пошти та інші послуги Інтернету , треба зареєструватися в місцевого адміністратора (інший термін — провайдер) Інтернету.

Є сервери, де можна зареєструвати свою поштову скриньку й отримувати послуги безкоштовно, наприклад, уаhоо.сом чи емаіl.com.uа тощо. Перший сервер є в США. Отже, якщо ви схочете надіслати безкоштовно листа товаришеві в Києві, який користується цим сервером, то він спочатку потрапить до США, а потім до Києва. Але у будь-якому випадку ПК потрібно під’єднатися до Інтернету через провайдера.

Є два головні способи під’єднання ПК до Інтернету:

постійне (досить коштовне, оскільки потребує виділеного каналу — телефонної лінії, радіоканалу тощо);

сеансове, що здійснюється методом телефонування до провайдера у зручний для користувача час (одна година з’єднання коштує вдень 2-3 грн, ввечері та вночі це значно дешевше).

Окрім надання платної адреси електронної пошти, провайдер забезпечує користувачам доступ до інформаційних ресурсів Інтернету, надає місце на своєму сервері для безплатного розташування Web- сторінки клієнта та інші послуги.

2.Електронна пошта (е-mail ). Електронна пошта признана для обміну повідомленнями між абонентами за допомогою Internet. Для цього треба скористатися будь-якою програмою, що підтримує електронний зв’язок : Оutlооr Ехргеss, Thе Ваt! тощо.

Функціонування цих програм базується на поштових стандартах, які забезпечують поштові протоколи .Вхід у поштові програми в системах колективного доступ захищений паролем, який треба зберігати в таємниці. Крім цього, пароль призначений для захисту інформації.

Кореспонденція нагромаджується і тимчасово зберігається на серверах. Користувач у будь-який час через свій комп’ютер може зв’язатися із сервером й отримати кореспонденцію. Учні з Пустомит чи Фастова можуть заочно познайомитися з однолітками ,які мешкають в Англії чи Франції, й отримувати відповіді на свої листи протягом декількох хвилин.

Поняття про гіпертекстовий документ.

За допомогою мережі популярні ілюстровані комп’ютерні журнали, книги, каталоги, енциклопедії, довідники, навчальні посібники можна переглядати на екрані дисплея безпосередньо в шкільному комп’ютерному класі. Документ, що є на екрані називається гіпертекстовою сторінкою .Одна тема може висвітлюватися на багатьох сторінках. Від одної сторінки до іншої можна переходити за допомогою гіпертекстових посилань.

Гіпертекст — це текст, що містить гіпертекстові посилання на інформаційні ресурси, які можуть розміщатися в різних файлах на різних серверах.

Гіпертекст створюють або автоматично методом перетворення звичайного тексту на гіпертекст (це можна робити навіть у програмі МS Word), або вручну засобами мови НТМL.

Гіпертекстове посилання — це підкреслений і виокремлений іншим кольором текст у документі, картинка чи інший елемент, клацнувши на якому мишею, відкривають деякий інший текстовий, звуковий чи відеофайл.

Клацаючи мишею на посиланнях, можна викликати на екран сторінку за сторінкою деякої спорідненої теми, навіть якщо сторінки розміщені на серверах у різних кінцях світу.

Отже, WWW - технологія забезпечує роботу з гіпертекстовою інформацією і мультимедійною формою її подання: текстом, звуком, графікою, відеозображенням.

Програми-броузери. Пошук інформації на Web-серверах. Пошукові системи.

Браузер налаштовує користувач засобами команд Сервіс, Властивості браузера. Тут можна:

1) задати обмеження доступу неповнолітнім для перегляду сайтів для дорослих;

2) створити профіль з особистими даними, якщо ви хочете популяризувати інформацію про себе в Інтернеті;

3) задати рівень безпеки доступу до сертифікованих інформаційних ресурсів: високий, середній, низький;

4) вибрати одне з можливих під'єднань до Інтернету;

5) зберігати адреси за певну кількість останніх днів у журналі;

6) вимкнути режим відображення рисунків з метою прискорення роботи браузера;

7) вимкнути режими відтворення звуку, відео та анімації;

8 ) заблокувати контакт з окремими адресами Інтернету .

Кодування. Якщо текст україно- чи російськомовної сторінки відображається неправильно, то потрібно змінити систему кодування сторінки командами Вигляд, Кодування. Тип код.

Для доступу до інформації на WеЬ-серверах потрібно мати загальний доступ до Інтернету, який є платним і надається місцевим провайдером мережі. Потрібно мати програмне забезпечення: програми для перегляду інформації, які називаються браузерами чи оглядачами: потрібно знати точну адресу сервера чи конкретного файлу або хоч би мати уявлення, що шукати, оскільки сучасні браузери можуть знайти потрібну сторінку за темами і ключовими словом . Наприклад, щоб дізнатися, якою буде погода завтра у Києві, достатньо знати два слова: погода і назва міста, щоб дізнатися про результати ігор або які плани у «Динамо» , «Дніпра», також достатньо двох ключових слів: футбол і назва клубу. Отже, основний принцип пошуку інформації на Web- серверах полягає у використанні ключових слів і назв відповідних тем.

Інформація, яка цікавить багатьох, структурована на серверах за темами і підтемами. Назви тем і підтем є гіперпосиланнями, клацнувши на які відкривається наступна сторінка. Для пошуку інформаційних ресурсів за темами є спеціальні пошукові системи — каталоги, наприклад, Уаhоо! у США або Мета в Україні чи ін.

Поняття про телеконференції (групи новин). Обмін інформацією деякого загального призначення між групою користувачів через мережу Інтернет реалізується через телеконференції, форуми, чати тощо. Інші терміни для телеконференцій — групи новин, служба новин. Приклади тем для обговорення у групах новин: як схуднути, як подолати комп’ютерний вірус, як домогтися успіху тощо.

За допомогою телеконференцій можна отримати повідомлення на задану тему або надіслати корисну, на вашу думку, інформацію іншим учасникам.

Повідомлення можна послати в групу новин. Тут воно зберігатиметься протягом декількох днів, пізніше його витіснять інші повідомлення.

Для доступу до новин та їх надсилання користувач повинен мати прямий контакт із сервером новин і відповідне, програмне забезпечення: Опера ,Інтернет Експлорер.

Щоб увійти в режим новин, треба виконати команд Новини — з’явиться вікно для роботи з групами новин. Знаючи адресу конкретного сервера новин можна приєднатися до нього. Якщо відшукати в меню команду для доступу до груп новин і виконати її, то можна отримати назви всіх груп на цьому сервері. Назви груп будуть подані у нижній або лівій частині екрана. Вони складаються зі слів чи їхніх скорочень, розмежованих крапками. Перше слово є стандартне. Воно несе інформацію про тематику (класифікацію) групи.

3. Закріплення матеріалу.

Питання до класу:

1. Які послуги надає Інтернет?

2. Що таке служба WWW?

3. Що таке гіпертекстове посилання?

4. Що таке Web- сторінка?

5. Яке призначення браузерів?

6. Що можна задати під час налаштовування браузера?

7. Які є засоби для пошуку інформації?

8. Як користуватися браузером?

4. Підведення підсумків

Підготуватися до практичної роботи.

5. Домашнє завдання

Вивчити питання розглянуті на уроці.

Схожі:

20. Глобальна мережа Internet
Глобальна мережа Internet. Загальні принципи організації. Апаратна, програмна та інформаційна складові глобальної мережі. Основні...
Глобальна мережа Інтернет. Ідентифікація комп’ютерів у мережі. Протоколи...
Сторії розвитку Інтернет, принципи ідентифікації комп’ютерів в мережі та основні протоколи мережі, розглянути основні послуги глобальної...
Глобальна мережа Інтернет. Ідентифікація комп’ютерів у мережі. Протоколи...
Сторії розвитку Інтернет, принципи ідентифікації комп’ютерів в мережі та основні протоколи мережі, розглянути основні послуги глобальної...
Тема. Використання засобів пошуку інформації в Інтернеті: пошукові...
Формування вмінь і навиків використання пошукових вказівників і каталогів. Закріплення вмінь і навиків використання можливостей браузера...
Звіт незалежного аудитора
ТОВ «КИЇВАУДИТ» щодо фінансової звітності ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ГЛОБАЛЬНА ПЛАТІЖНА МЕРЕЖА» станом на 31 грудня...
ГРУДНЯ 201
Товариство з обмеженою відповідальністю «ГЛОБАЛЬНА ПЛАТІЖНА МЕРЕЖА» (надалі – «Товариство») зареєстровано згідно рішення засідання...
ГРУДНЯ 2013
Товариство з обмеженою відповідальністю «ГЛОБАЛЬНА ПЛАТІЖНА МЕРЕЖА» (надалі – «Товариство») зареєстровано згідно рішення засідання...
Правила користування
Мережа Інтернет являє собою глобальне об'єднання комп'ютерних мереж та інформаційних ресурсів, що належать безлічі різних людей і...
ПУБЛІЧНИЙ ДОГОВІР про надання послуг доступу до Інтернет мережі
Мережа wifiline net, іменований надалі "Виконавець", керуючись ст. 633 Цивільного кодексу України, пропонує Інтернет послуги необмеженому...
Тимчасова інструкція щодо оформлення бібліографічних посилань НА...
Останнє п’ятиріччя Internet (Глобальна світова комп’ютерна мережа) став основним джерелом отримання найсучаснішої інформації, в тому...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка