Матеріали для громадського обговорення


Скачати 29.9 Kb.
Назва Матеріали для громадського обговорення
Дата 29.05.2013
Розмір 29.9 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи

Стратегія розвитку м. Дніпропетровська до 2025 р.




матеріали для громадського обговорення


Розділ 1.

Основні терміни
Важливою умовою якісної науково-практичної роботи є узгодженість та зрозумілість понять, що використовуються. Тому нижче наведено основні терміни і теоретичні підходи якими користуються автори цієї розробки.

Стратегічне планування розвитку міста – системна технологія обґрунтування стратегічного вибору щодо майбутнього міста і його територіальної громади, яка базується на усвідомленні комплексу взаємодіючих внутрішніх і зовнішніх факторів, що визначають потенціал і можливі сценарії розвитку міста, і встановлює основні пріоритети діяльності для руху в обраному напрямі.

Стратегічний план створює громада сама для себе і свідомо формулює свої вигоди на майбутнє в разі успішної реалізації плану. Одне з найважливіших завдань розробки стратегії – виявити конкурентні переваги території і громади та максимально публічно представити їх для потенційних інвесторів. Якісно написана стратегія надає інвестору вже оброблену інформацію щодо можливих товарних ринків, потенційних прибутків, витрат, ризиків для створення чи розширення бізнесу. Затвердження розробленої стратегії відповідним рішенням міської ради є свідченням прихильності органу влади до прозорої політики у використанні ринкових і регулятивних засобів для налагодження взаємовигідних дій зацікавлених сторін.

Стратегічний вибір міста реалізується у формуванні уточненої місії, стратегічного бачення та стратегіях розвитку, що мають бути здійснені для його досягнення.

Стратегія – узагальнююча модель діяльності із запровадження необхідних для досягнення стратегічного бачення змін, яка визначає концепцію, політики і потрібні нововведення, систему пріоритетних цілей, програму відповідних взаємопов’язаних дій і необхідні ключові ресурси.

Місія міста – призначення міста, його роль у задоволенні суспільних потреб, тобто специфічне місце у народногосподарському комплексі. Місія відображає провідні функції, що їх виконує місто, те, що відрізняє дане місто від інших, його особливості й конкурентні переваги, те, чим місто приваблює до себе.

Стратегічне бачення розвитку міста – обґрунтоване, з урахуванням прагнень територіальної громади і найбільш вірогідного сценарію розвитку міста, уявлення щодо майбутніх ключових характеристик, основоположних соціальних цінностей та орієнтирів міста у досить віддаленій перспективі (10-15 років). Стратегічне бачення відображає генеральну комплексну мету розвитку міста у визначеній перспективі і розміщується на нульовому рівні (на вершині) «дерева цілей».

Місія і стратегічне бачення розвитку міста тісно взаємопов’язані. Стратегічне бачення є описом міста на певному відрізку його еволюції. Стратегічне бачення є динамічнішою категорією, ніж місія міста, яка може бути відносно незмінною протягом довшого часу порівняно з баченням. Якщо робити поряд з розширеним стислий варіант стратегічного бачення, то він буде наближатися до місії міста тим більше, чим коротший він буде.

Формування стратегічного бачення розвитку міста визначальною мірою залежить від факторів, які є переважно об’єктивними та інерційними:

  • по-перше, це особливості території та наявність на ній певних природних ресурсів;

  • по-друге, це існуючі склад і структура територіального промислово-виробничого комплексу;

  • по-третє, існуючі та перспективні (прогнозовані) умови розвитку з урахуванням ймовірності збереження (втрати) конкурентних переваг та обмежень.

Політика досягнення стратегічних цілей – впорядковані дії міської влади у процесі стратегічної діяльності, які визначають, що буде підтримуватися, від чого слід відмовитись.

Генеральні цільові настанови (ГЦН) – визначаються в результаті декомпозиції стратегічного бачення і являють собою інтегровані напрями діяльності для досягнення стратегічного бачення – комплексні програми розвитку. ГЦН формуються на безальтернативній неконкурентній основі, тобто для досягнення стратегічного бачення потрібна реалізація всього комплексу ГЦН.




Розділ 1. Основні терміни


Схожі:

Матеріали для громадського обговорення
Місто Катеринослав було засноване у 1776 році, а з 1926 носить назву Дніпропетровськ
Програма для загальноосвітніх навчальних закладів 5-9 класи ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
Пропозиції за результатами громадського обговорення просимо надсилати за електронною адресою: k
До уваги представників інститутів громадянського суспільства
Сектор з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та у справах преси і інформації апарату райдержадміністрації запрошує...
Відповіді на звернення та пропозиції, які були висловлені в результаті...
М. Нікополя Дніпропетровської області та громадських слухань щодо врахування громадських
Структурний підрозділ райдержадміністрації відповідальний за проведення...
Сектор з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та у справах преси і інформації апарату райдержадміністрації запрошує...
Матеріали для євролубів
В рамках Проекту до кінця року будуть надруковані корисні матеріали для Євроклубів та постери
Уроку з трудового навчання Тема: Матеріали для матчворку, їх вла­сти­вості
Мета: навчальна: формування знань про матеріали для матчворку та їх властивості, а також інструменти для роботи
З метою громадського обговорення та згідно Закону України «Про засади...
Пропозиції та зауваження щодо проекту рішення виконавчого комітету Шполянської міської ради «Про затвердження тарифів з надання ритуальних...
Обговорення проекту Закону «Про громадські організації»
Проект Закону України «Про громадські організації», який запропонований Міністерством юстиції України до обговорення, містить ряд...
Пояснювальна записка до методичного забезпечення дисципліни
Він також містить матеріали та вказівки до організації самостійної роботи студентів, виконання курсових проектів та ситуативних завдань...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка