Книга "Photoshop 4-5: навчальний курс" повинна стати вашим помічником і наставником, принаймні на перших порах. Основне її призначення полягає не тільки в тому,


Скачати 64.68 Kb.
Назва Книга "Photoshop 4-5: навчальний курс" повинна стати вашим помічником і наставником, принаймні на перших порах. Основне її призначення полягає не тільки в тому,
Дата 17.04.2013
Розмір 64.68 Kb.
Тип Книга
bibl.com.ua > Інформатика > Книга
Ласкаво просимо в Photoshop
Програма Photoshop компанії Adobe, безумовно, є одним з найпотужніших, якщо не найпотужнішим графічним редактором, представленим сьогодні на ринку програмного забезпечення. Вона надає професійні можливості в обробці зображень як з метою друку, так і для демонстрації на екранах комп'ютерів. Вся хитрість полягає тільки в тому, що слід навчитися користуватися цією програмою так, щоб її можливості реалізовувалися в максимальній мірі, а час, необхідний для досягнення бажаного результату, залишалося мінімальним. Саме цьому і покликана навчити вас дана книга.

Книга "Photoshop 4-5: навчальний курс" повинна стати вашим помічником і наставником, принаймні на перших порах. Основне її призначення полягає не тільки в тому, щоб надати професійні знання основ Photoshop, але і в тому, щоб створити комфортну атмосферу навчання, завдяки якій ви зможете приступити до самостійних експериментів, пробам, напрацювання власних прийомів, навичок і, в межі, досягти елементів майстерності.

У цій книзі будуть описані всі стадії обробки зображень, від основ, що починаються з відкриття файлів, маніпулювання виділеними областями та роботи з шарами, до створення повноцінних зображень з метою публікації їх в World Wide Web.

Навики володіння програмою Photoshop нарощуватимуться послідовно, розділ за розділом, від азів до все більш складним методам. У той же час автори постаралися забезпечити достатню самостійність кожного уроку з тим, щоб можна було почати освоєння потрібного прийому або методу незалежно від того, над яким уроком ви працюєте в даний момент. Якщо виникнуть проблеми з пошуком потрібного матеріалу, використовуйте алфавітний покажчик.

Супровідний компакт-диск містить повний набір файлів, необхідних для виконання практичних вправ. Зображення зафіксовані в файлах на всіх стадіях процесу редагування; це дозволяє краще відчути, що саме відбувається при освоєнні різних прийомів обробки.

А тепер, без подальших зайвих дискусій, перейдемо до нашого представленому у вигляді 15 уроків курсу з основ цього чудового і виключно потужного програмного комплексу.

Що таке Photoshop
Як професіонал застосування комп'ютерних технологій, я зробив для себе такий висновок: успіх в освоєнні тієї чи іншої комп'ютерної програми залежить від ступеня розуміння так званої метафори програмного забезпечення, тобто того, про що думали і які завдання прагнули вирішити творці програми. Все, що бачить перед собою новачок, - це гора, на яку йому належить піднятися, а зовсім не те, що відкривається погляду з вершини. Повірте, що до формування образу Photoshop привели не тільки роздуми про особливості програмування. Творці програми намагалися, і значною мірою успішно, розробити інтерфейс, що забезпечує найбільшу продуктивність роботи і в той же час залишається простим і інтуїтивно зрозумілим. У кількох абзацах, що передують основному курсу, я хотів би злегка розширити ваше уявлення про те, чим є програма Photoshop, а також, можливо, про те, чим вона не є.

Photoshop має повне право називатися цифровий фотолабораторією, як слід і з її назви, що містить слово "фото", - Photo-shop. За допомогою цієї програми можна відкривати і редагувати різноманітні типи цифрових зображень, як тих, що створені самим Photoshop або іншими додатками, так і традиційних фотографій, підданих скануванню - цим терміном позначається технічний прийом перетворення звичайного фотознімку в цифрове зображення. Те, що раніше досягалося в темряві фотолабораторій за рахунок використання різних хімічних реактивів, тепер проводиться в комп'ютері за допомогою маніпулювання пікселями.

Піксель (pixel) - це скорочення від слів picture element, що позначають елемент ізображенія1. З точки зору комп'ютерного обладнання, піксель - це квадратний ділянку екрану, що має однорідну забарвлення і відповідає одному елементу зображення. Візьмемо, наприклад, представлений нижче малюнок. У лівому верхньому вікні наведено створене мною елементарне зображення розміром в 1 піксель. У правому верхньому вікні малюнка представлено зображення розміром 2 на 2 пікселя. У третьому вікні (зліва внизу) розміщено зображення розміром 3 на 3 пікселя. Нарешті, в правому нижньому вікні знаходиться зображення розміром 4 на 4 пікселя.


Рис. В.1. Демонстрація пікселів
Існує два основних способи створення графіки на комп'ютері. Перший полягає у використанні векторів, а другий має справу з точковими, або растровими, зображеннями. Векторна графіка базується на математичних формулах, за допомогою яких описуються контури об'єктів. Даний метод застосовується, наприклад, у програмі Adobe Illustrator. Однак ми збираємося зосередити свою увагу на растрових зображеннях, представлених сукупністю точок, або пікселів, і не піддаються опису математичними формулами.

Для виявлення точкової природи растрових зображень потрібно сильно збільшити їх масштаб (див. "Урок 1: основи Photoshop", де обговорюються варіанти відображення і масштаби зображень). При відсутності збільшення пікселі практично не видно. Наприклад, в кожному квадратному дюймі екрану монітора поміщається матриця пікселів розміром 72 на 72 елемента.

Всі ці міркування важливі з тієї причини, що програма Photoshop створює зображення саме у вигляді набору пікселів. Фактично, подібним способом створюються, відображаються і редагуються всі цифрові зображення. Таким чином, як ви можете собі уявити, Photoshop володіє необмеженими можливостями редагування зображень піксель за пікселем.

Ця програма є також потужним додатком для створення зображень (в ході Уроку 1 вам буде надана детальна інформація про створення нових файлів). За допомогою таких інструментів, як Кисть (Paintbrush), Аерограф (Airbrush), Перо (Pen) і Олівець (Pencil), можна малювати і розфарбовувати зображення на манер живописця, початківця з чистого "полотна". Всі названі інструменти допускають настройку цілого ряду параметрів відповідно до ваших потреб: ширини мазка, ступеня розмивання кромок, жорсткості і м'якості (повне обговорення чекає вас в голові "Урок 3: інструменти малювання і розфарбовування").

Ймовірно, найбільшу потужність програмі Photoshop дає використання шарів, що надають можливість об'єднувати декілька зображень і створювати монтажі, працюючи лише над однією із складових частин зображення. Кожен шар повністю незалежний від інших, що дозволяє змінювати ступінь його прозорості і редагувати, як вашій душі буде завгодно, залишаючи інші шари зображення недоторканними. До верствам ми звернемося в розділі "Урок 8: шари".

І нарешті, однією з чудових рис програми Photoshop є наявність команди Undo (Скасувати). Це дає вам певні шанси спробувати застосувати операції, в позитивному результаті яких ви не цілком упевнені, а потім викликати команду Відмінити (Undo) і повернутися до вихідного зображення. Якщо ж у вчиненні хибних дій ви зайдете занадто далеко (а Photoshop дозволяє скасувати тільки останнє дія), то можете вибрати команду Файл - Восстановить (File - Revert). Вона поверне на екран останню версію зображення, збережене на диску.

Маючи на увазі всі ці чудові, спрямовані на підвищення ефективності програми ідеї, закладені в Photoshop розробниками з компанії Adobe Systems, зробимо невеличку екскурсію в опис інтерфейсу і меню програми.

Короткий опис інтерфейсу Photoshop
Елементи інтерфейсу програми Photoshop логічно впорядковані. При першому запуску програми їх розташування на екрані буде таким, як показано на рис. В.2, якщо виходити з того, що ви не змінювали налаштування параметрів, доступ до яких відкривається після вибору команди меню Файл - Установки (File - Preferences).


Рис. В.2. Початкове розміщення елементів інтерфейсу в межах екрану Photoshop 4.0
Пункти меню, розташовані вздовж верхнього краю вікна Photoshop, містять команди, що дозволяють відкривати файли зображень і різним чином маніпулювати ними. Для вибору тієї чи іншої команди меню слід просто натиснути на відповідному пункті і, підвівши покажчик до потрібної команді, відпустити кнопку миші. В тексті команди меню будуть позначатися таким чином:

Меню - Підменю - Команда
наприклад:

Файл - Установки - Основні (File - Preferences - General)
Крім того, ім'я команди в меню може супроводжуватися трикутної стрілкою або трьома крапками. У першому випадку після вибору відповідного пункту меню на екрані з'являється підменю, у другому - вікно діалогу.

ЗАУВАЖЕННЯ Меню зручні, проте вони уповільнюють роботу. Крім того, кожен раз, коли доводиться переміщати курсор до рядка меню, робота над зображенням переривається. Тому багато команд мають відповідні клавіатурні комбінації. Вони перераховані в довідковій таблиці в Додатку А.

Панель інструментів
У лівій частині екрану Photoshop знаходиться прямокутна панель інструментів, показана на рис. В.3.



Рис. В.3. Панель інструментів
Це своєрідний командний пункт Photoshop. Саме тут зосереджені інструменти, призначені для обробки зображень. Ця панель має бути завжди розкрита і доступна для використання. Щоб вибрати інструмент, потрібно просто клацнути на одній з кнопок. Якщо панель інструментів не видно на екрані, виберіть команду меню Вікно - Показати Інструменти (Window - Show Tools).

Насправді на панелі інструментів набагато більше кнопок, ніж ви бачите. Зверніть увагу на маленькі трикутні стрілки в правих нижніх кутах деяких кнопок. Наявність подібної стрілки означає, що якщо клацнути на такому інструменті і не відпускати кнопку миші, то розкриється додаткова панель з іншими інструментами даної категорії.

ЗАУВАЖЕННЯ Повний опис панелі інструментів, включаючи перелік клавіатурних комбінацій для вибору того чи іншого інструменту, знаходиться у Додатку А.

Резюме
Якщо ви вперше стикаєтеся з програмою Photoshop, приготуйтеся до сюрпризів. Якщо ж ви вже знайомі з цією програмою або вам доводилося працювати з аналогічними редакторами зображень, сподіваюся, ця книга допоможе удосконалити вашу майстерність.

http://www.youtube.com/watch?v=w-yP7CdEBUA

http://www.youtube.com/watch?v=28vZLq37Sok&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=i-DOoZfJ4FI&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=BE8OAJeNkzw&feature=related

Схожі:

ПЛАН УРОКУ
Обладнання: персональний комп’ютер з програмним забезпеченням, тестова програма «Тест-W», брошура «Робота з палітрами та інструментами...
Програма математичного гуртка
Основне завдання занять математичного гуртка полягає в тому, щоб, враховуючи інтереси і схильності учнів ознайомити учнів з деякими...
Головне призначення держави полягає в тому, що вона надає організованості...
Це загальне призначення держави конкретизується в її багатоманітних функціях як основних напрямах діяльності держави, її впливу на...
1. Призначення, організація, основне озброєння та техніка ГБУ (батареї)

ЗАГАЛЬНИЙ КУРС Рекомендовано Міністерством освіти і науки України...
Маляренко В. А. Енергетичні установки. Загальний курс: Навчальний посібник. – Харків: ХНАМГ, 2007. – 287с з іл
Методичні рекомендації щодо проведення рухливих ігор в таборах літнього відпочинку
Гру недарма називають королевою дитинства. Без неї дітям жити невесело, нецікаво. При вмілому використанні гра може стати незмін­ним...
Завідувач лабораторією дошкільної та початкової освітиЧеркаського обласного інсититуту
Початкова школа у новому навчальному році починає працювати в умовах оновлення змісту освіти. Основна суть запропонованих змін у...
Основи Adobe PhotoShop
Загальні відомості про Adobe PhotoShop. Інтерфейс програми Вибір та редагування кольору. Робота в різноманітних режимах кольорів
Благодійний Київський фестиваль вуличної сцени 2012 «Уся справа у капелюсі»
Тру на Україні тільки починає набирати оберти. Місією Київського фестивалю вуличної сцени є створення умов для розвитку вуличного...
Чернівецький професійний ліцей сфери послуг Робота з палітрами та...
При роботі з програмою Photoshop використовується різновид діалогових вікон, що називаються палітрами
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка