Уроку: комбінований Методичне забезпечення


Скачати 49.5 Kb.
Назва Уроку: комбінований Методичне забезпечення
Дата 13.04.2013
Розмір 49.5 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Інформатика > Урок
Тема: Поняття архіву. Програми - архіватори: функції та призначення. Робота з архіваторами WINRAR, WINZIP.

Мета: навчити учнів архівувати, розархівовувати файли та папки з використанням програми WINRAR, WINZIP.

Тип уроку: комбінований

Методичне забезпечення: плакати, роздатковий матеріал, підручник, персональний комп’ютер з необхідним програмним забезпеченням.

 

Структура уроку

1.  Організаційний момент.

Перевірка готовності учнів до уроку та присутності на уроці.

2. Актуалізація опорних знань.

З учнями ведеться усне опитування:

3. Пояснення нового матеріалу

План уроку

1.             Стиснення інформації

2.             Архівація файлів в ОС Windows

 

Стиснення інформації

Під час роботи на комп'ютері може відбутися втрата інформації, що знаходиться на магнітних дисках у файлах, з різних причин (фізичне псування, випадкове вилучення, руйнування вірусом та ін.). Щоб зменшити можливі втрати інформації, створюють на дискетах архівні копії файлів. Однак копії займають стільки ж місця на дискеті, скільки і вихідні файли. І якщо обсяги файлів, що копіюються, великі, то знадобиться багато дискет. Тому були розроблені спеціальні програми-архіватори. Вони дають змогу заощаджувати місце на архівних дискетах завдяки ущільненню інформації й об'єднують групи файлів в один архівний файл.

Архівний файл — це файл або група файлів, записаних у стисненому вигляді в єдиний файл, з якого їх можна добути у початковому вигляді.

Програми-архіватори різняться форматом ущільнення, швидкістю роботи, ступенем стиснення файлів, зручністю використання тощо.

Основними можливостями сучасних архіваторів є: занесення цілих груп файлів та підкаталогів в архів, поновлення архіву, перегляд файлів в архіві, вилучення файлів з архіву, захист файлів від несанкціонованого доступу, перевірка цілісності архіву, створення багатотомних та саморозархівовних архівів та ін. Сучасні архіватори дозволяють економити від 20 до 90% дискового простору.

При виборі конкретного типу архіватора керуються двома критеріями: швидкістю його роботи та коефіцієнтом стискування даних. При цьому для одних типів файлів кращим може бути один архіватор, а для інших — інший.

Файлом, який міститься в архіві, можна скористатися лише після того, як він буде відновлений у початковому вигляді, тобто розархівований. Розархівацію виконують або ті ж самі архіватори, або окремі програми, які називають розархіваторами.

Широке розповсюдження отримали програми-оболонки архіваторів, або архіватори із вбудованими функціями оболонок, які дозволяють у зручному інтерактивному режимі працювати з архівами. Прикладами таких програм WINRAR, WINZIP та ін. Як правило, ці програми дозволяють переглядати вміст архівних файлів (різних типів), розархівовувати файл або групу файлів, знищувати файли в архіві тощо. Ці програми працюють в середовищі операційної системи Windows. Після запуску на екрані монітора з'являється вікно програми, у якому можна працювати з архівами ZIP, ARJ, ICE та ін. Використовуючи меню і піктограми, які дублюють основні команди меню, можна не тільки розархівувати файл, але й створити нові архіви у різних форматах.

 

Архівація файлів в ОС Windows

Програми архівування файлів (архіватори) служать для стиснення файлів, що дозволяє зберігати їх на менших дискових обсягах. Розглянемо роботу з програмою-архіватором на прикладі програми WinRAR.

Для роботи з архіватором потрібно відкрити вікно програми WinRAR (Пуск \Програми \підменю WinRAR \команда WinRAR). Далі у списку, що випадає вибрати потрібну папку. Її вміст відобразиться у полі вікна програми (див. рис.1).

 

Рисунок 1. Вікно програми WinRAR





 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Створення  архіву


Щоб створити архів необхідно виділити потрібні файли та папки і виконати команду Добавить файлы в архив меню Команды. Після чого з’явиться діалогове вікно в якому потрібно задати параметри архівації (див. рис. 2) інатиснути кнопку ОК. Архіватор WinRAR дозволяє створювати архіви, що складаються з декількох фрагментів – томів. Як правило томи використовуються для збереження великого архіву на декількох дискетах або інших змінних носіях. 

Розархівація файлів

Ця операція виконується за допомогою команди Извлечь из выделенных архивов меню Команды. Перед її виконанням необхідно у списку, що випадає вибрати папку з потрібним архівом і виділити файл архіву у полі вікна програми. Після виконання команди з’явиться діалогове вікно у якому потрібно вказати шлях для розміщення файлів, які розархівовуються, а також параметри розархівації.

 

      4. Закріплення нового матеріалу.

1. Що таке архівація?

2.Які програми-архіватори вам відомі?

3.Як заархівувати файл, використовуючи контекстне меню?

4.Як заархівувати файл, що сам розпаковується?

 5. Виставлення оцінок з поясненням. Домашнє завдання: конспект.

Рисунок 2. Вікно створення архіву.





 

Схожі:

Уроку: комбінований. Методичне забезпечення уроку
Тема: Завантаження операційної системи. Файлова система, каталоги. Кореневий, поточний та батьківський каталоги. Повне складене ім'я...
План уроку виробничого навчання на 11 листопада 2013 р
Методичне забезпечення: інструкції до лабораторної роботи, ПК із програмою PageMaker 0 
План-конспект уроку Тема: “ Масиви у формулах ”
Методичне забезпечення: ПК із встановленою програмою Excel, ілюстративний матеріал (плакати або презентації ЕНМК)
План-конспект уроку Тема: Узагальнення з тем
Методичне забезпечення: ПК із встановленою програмою «1С: Бухгалтерия», ілюстративний матеріал (плакати або презентації ЕНМК)
План-конспект уроку Тема: Облік основних засобів
Методичне забезпечення: ПК із встановленою програмою «1С: Бухгалтерия», ілюстративний матеріал (плакати або презентації ЕНМК)
План-конспект уроку Тема: Облік банківських операцій
Методичне забезпечення: ПК із встановленою програмою «1С: Бухгалтерия», ілюстративний матеріал (плакати або презентації ЕНМК)
План-конспект уроку Тема: Поняття конфігурації
...
План-конспект уроку Тема: Види конфігурацій
...
План-конспект уроку Тема: Історія створення
...
План-конспект уроку Тема: Одержання звітності
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка