ТоргСистема Інструкція по програмі Boryspil DreamCassa Київ 2007


Скачати 152.94 Kb.
Назва ТоргСистема Інструкція по програмі Boryspil DreamCassa Київ 2007
Дата 12.04.2013
Розмір 152.94 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи





ТоргСистема

Інструкція по програмі Boryspil DreamCassa

Київ - 2007

Зміст

  1. Підготовка комп’ютера, ФП (фіскального принтера) та інших пристроїв, які використовуються при роботі, до готовного стану;

  2. Запуск програми та перші дії користувача до видачі перепусток:

    1. Реєстрація;

    2. Перевірка зв’язку з ФП;

    3. Внесення грошей;

  3. Видача перепусток;

  4. Службові ф-ції програми:

    1. Анулювання квитанції;

    2. Пошук по номеру квитанції;

    3. Друк квитанції, якщо у вас не вийшло при першому друці або випадково закрили вікно друку;

    4. Перегляд та друк звіту по касиру чи по всьому відділу за даний день;

    5. Перегляд та друк звіту по касиру чи по всьому відділу за період (нед./міс./рік);

  5. Дії в кінці робочого дня:

    1. Х-звіт;

    2. Перевірка даних;

    3. Вилучення грошей;

    4. Z-звіт (Добовий звіт);

  6. Непередбачувані ситуації. Як з ними „боротися”!?!;

  7. Довідник

    1. Бистрі клавіши”


Додаток А – Друк квитанції Безготівкою (для старої програми)

Додаток Б – Зависання запису в БД






  1. Підготовка комп’ютера, ФП (фіскального принтера) та інших пристроїв, які використовуються при роботі, до готовного стану

Для початку роботи Вам потрібно включити пристрій безперебійного живлення (загориться лампочка зеленим кольором і подається звуковий сигнал), після чого Ви повинні включити ФП (фіскальний принтер. Кнопка повинна засвітитися зеленим кольором і буде надрукований чек з текстом „Живлення включено”) і системний блок комп’ютера. Так як, Ваш ФП підключений до блоку безперебійного живлення, то включати ФП не потрібно. Якщо не включений монітор, то його теж потрібно включити. Якщо ви все включили правильно, то на моніторі Ви повинні побачити запуск операційної системи (ОС) або вікно програми „Boryspil DreamCassa”, яка буде Вам пропонувати зареєструватися.

Примітка: спочатку потрібно включати комп’ютер Сервер (тобто той комп’ютер, де знаходиться база даних) і після того, як він буде включений, то включаєте інший комп’ютер (Клієнт, тобто комп’ютер, де знаходиться сама програма) при умові, що він Вам потрібен для роботи. На Клієнті працювати без включеного Сервера не можливо. Клієнт включайте у разі, якщо на ньому будете працювати.

2. Запуск програми та перші дії користувача до видачі перепусток:

2.1 Реєстрація

Коли з’явиться вікно (див. Рис. 1), то вам потрібно ввести свій логін (номер/код касира), а потім пароль, після чого натиснути клавішу Enter.



Рис. 1 – Реєстрація

При введенні вірного логіна і пароля, появиться головне вікно програми. Інакше з’явиться вікно (див. Рис. 2), де програма вам запропонує ввести ще раз логін та пароль, якщо ви виберете „No”, то програма автоматично закриється.



Рис. 2 – Вікно при введенні невірного логіна чи пароля
Примітка: в поле „логін” і „пароль” можна ввести тільки числа від „0” до „9”.

  1. Перевірка зв’язку з ФП

Для перевірки зв’язку з ФП в програмі потрібно зайти в Фіскальний принтер -> Нульовий чек. Після цих дій повинен надрукуватися нульовий чек. Якщо чек не з’явився, то зайдіть в Фіскальний принтер ->Ініціалізація ФП і повторіть операцію з друкуванням нульового чеку.

  1. Внесення грошей

Вибираєте Фіскальний принтер -> Внесення грошей, після чого з’явиться вікно (див. Рис. 3), де Вам потрібно буде внести суму і натиснути клавішу Enter (з’явиться фіскальний чек, де буде вказана сума внесення), якщо ви хочете відмінити операцію внесення грошей, то натисніть клавішу Esc.



Рис. 3 – Внесення грошей

Примітка: в поле внесення грошей можна ввести тільки числа і знак „,”.

3. Видача перепусток

В головному вікні (див. Рис. 4) вам потрібно заповнити поля для друку перепусток.

Примітка: для того, щоб здійснився друк перепусток потрібно обов’язково заповнити такі поля: „Організація” (I – відмітки на рис. 4), „Номер авіанакладної” (II), „Паспортні дані” (III), „Прізвище” (IV) або „Водій” (V), „Кількість перепусток”.



1. Якщо до Вас пришла людина, яка часто бере перепустку і вона знаходиться в базі даних, то для того, щоб взяти дані про цю людину з бази даних, Вам потрібно в поле „Пошук по: ” ввести назву організації або можна ввести прізвище людини, але для цього потрібно перемичку поставити в положення „Прізвищу” (справа від поля „Пошук по:”). Під час введення назви організації чи прізвища людини поля буду заповнюватися автоматично, якщо інформація буде заповнена правильно, то потрібно натиснути клавішу Enter, в іншому випадку натисніть клавішу Esc, після чого всі поля будуть очищені. Якщо було знайдено не один запис в базі даних на одне прізвище чи назву організації, то за допомогою комбінацій клавіш “Ctrl+F” або меню Сервіс-> Виділити наступний запис перейти на наступний запис в базі даних. Також це все можна виконати за допомогою лівої клавіши мишки (ЛКМ), для цього потрібно два раза натиснути на потрібному записі в БД (див. Рис. 5) .

Рис. 4 – Головне вікно програми







Всі дані автоматично запишуться в поля головного вікна. З БД беруться такі дані:

1. „Організація” - записується в поле „Органазація”;

  1. „Паспортні дані” – в поле „паспортні дані”, якщо нема водія, то паспортні дані відносяться до людини, яка знаходиться в полі „Прізвище” (IVдив. Рис. 4), інакше до „Водія” (V);

  2. „Прізвище” – якщо в БД не записана машина, то прізвище відноситься до поля „Прізвище” (IV), якщо записана машина, то поле записується в – „Водій” (V);

  3. „Авто” – в поле, де вводиться назва машини;

  4. „№ машини” – в поле, де вводиться номер машини;




Рис. 5 – БД організацій

  1. „№ облікової” – в поле „номер авіанакладної”.

Примітка: дані з’являються у разі, якщо вони були збережені. Наприкладк: при збереженні даних про людину не обов’язково зберігати його паспортні дані, тому при занесенні даних з БД на головну форму, даних про паспортні дані відповідно не буде.






2. Якщо до Вас прийшла людина, яка часто оформляє перепустку і вона ще не занесена в БД, то для цього потрібно заповнити необхідні поля і натиснути комбінацію клавіш Ctrl+N або в меню вибрати Сервіс-> Добавити запис Організації.

Примітка: В БД зберігаються такі поля (дані):

  1. Поле „Організація”;

  2. Поле „Номер авіанакладної”;

  3. Поле „Прізвище” (IV див. Рис. 4) при умові що поле „Водій” пусте, в інакшому випадку в базу даних, стовпчик „Прізвище” зберігається „Водій” (V див. Рис. 4, тобто прізвище водія);

  4. Поле „Паспортні дані”, якщо водій відсутній, то паспортні дані відносяться до „Прізвище” (IV див. Рис. 4), в інакшому випадку - (V див. Рис. 4);

  5. „Номер машини”;

  6. „Назва машини”.

Примітка: Всі поля не обов’язково заповняти. Заповнюйте ті поля, які пригодяться при наступній видачі перепустки на цю людину чи організацію.
3. Якщо до Вас пришла людина, яка Вашою послугою користується перший раз або дуже рідко, то для цього Вам потрібно ввести всі дані в поля і надрукувати перепустки. Її в БД не потрібно заносити.

Після того як Ви заповнили всі поля одним із трьох пунктів, які вище, то вам потрібно натиснути клавішу F5 (безгот.), F7 (безкошт.) або F12 (готівка), щоб друкувати перепустки. Після того як Ви натиснули одну із клавіш (F5, F7 чи F12), то можуть з’витися такі повідомлення:

  1. „Не має зв’язку з ФП” (у разі якщо ви друкуєте чек готівкою). Переконайтесь чи включений ФП і в програмі в головному меню виберіть Фіскальний принтер-> Ініціалізація ФП;

  2. „Введіть назву організаціїї”;

  3. „Введіть прізвище”. Для того щоб друкувати перепустку повинно бути заповнене поле „Прізвище”(IV – див. Рис. 4) або „Водій” (V );

  4. „Введіть кількість перепусток”;

  5. „Введіть номер авіанакладної”;

  6. „Введіть паспортні дані”;

  7. У разі якщо ви натиснули клавішу F5, то вийде діалогове вікно (див. Рис.7) , де вам потрібно натиснути „Yes”, якщо ви хочете друкувати безгот. чек і „No”, якщо Ви передумали. Якщо Ви натиснули клавішу F12 або F7,



Рис. 7 – Попередження
то з’явиться, яке схоже на вікно на Рис. 7, де Вам потрібно зробити ті ж самі дії що і при друку безгот. чеку, тобто вибрати або „Yes”, або „No”.

Після того, як ви вибрали „Yes” і в залежності, яку ви натиснули клавішу для друку перепусток (F5 чи F12), у вас на екрані появиться квитанція, якщо ви натиснули клавішу „F12”, то в після друку квитанції з’явиться вікно (див. Рис. 10) для друку фіскальних чеків (в залежності скільки чоловік), при натисненні клавіши F5 квитанція відразу з’виться (див. Рис. 8). Для того, щоб роздрукувати цю квитанцію Вам порібно натиснути комбінацію клавіш Ctrl+P або лівою кнопкою мишки натиснути на значок принтера, який знаходиться в верхньому лівому куті (див. Рис. 8), після чого появиться вікно (див. Рис. 9), де Вам потрібно натиснути „ОК” і чекати, коли принтер роздрукує цю квитанцію чи перепустку, то потрібно закрити форму квитанціїї/перепустки (рис. 9) натискуючі ЛКМ (лівою кнопкою миші) на кнопку закрити, або на значок „Х” в правому верхньому куті. Якщо Ви просто закриєте вікно, яке зображене на рис. 8, то квитанція не надрукується.

Увага! Друк квитанції буде здійснений не після того, як ви натиснете клавішу Ф5 чи Ф12, а тільки після того, коли з’явиться вікно з назвою „Предварительный просмотр” (див. Рис. 8, сам зміст цієї форми буде різним, або там буде квитанція, або звіт за день/місяць) і Ви там натиснете ЛКМ на значок принтера або натиснете комбінацію клавіш Ctrl+P.

Рис. 9 – Налагодження друку перепусток/квитанцій




Рис.8 – форма для друку перепусток/квитанцій

Коли все буде надруковано, програма автоматично очистить всі поля в головному вікні програми (рис. 4).

Рис. 10 – Друк фіскального чеку


  1. Службові ф-ції програми

  1. Анулювання квитанції

Для Анулювання квитанції порібно зайти в Режим -> Адміністративний і в з’явившомуся вікні (див. Рис. 6) виділіть квитанцію, яку потрібно анулювати і натисніть правою кнопкою миші на полі таблиці з цією накладною та виберіть в контексном меню „Анулювати”. Після чого в колонці „Дійсний” (див. Рис. 6) навпроти цієї накладної буде стояти „не дійсний”.


Рис. 6 – Вікно перегляду перепусток
4.2Пошук по номеру квитанції

Для того, щоб знайти квитанцію з номером, який Вам порібен, потрібно зайти в Режим роботи -> Адміністративний і в полі „Пошук по номеру” ввести номер квитанції, який Вас цікавить, після чого потрібно натиснути кнопку . Якщо Вам потрібно цю квитанцію надрукувати, то поставте відмітку в полі „Друкувати” (навпроти кнопки „Номер”).



  1. Друк квитанції, якщо у вас не вийшло при першому друці або випадково закрили вікно друку

Якщо, Ви якимось чином (наприклад, закрили вікно друку) не надрукували квитанцію при першій змозі, то можна зайти в Режим роботи -> Адміністративний виділити відповідну квитанцію і правою клавішою мишки визвати контексне меню і вибрати пункт „Друкувати”.


  1. Перегляд та друк звіту по касиру чи по всьому відділу за даний день

Коли Ви заходите в Режим роботи -> Адміністративний, то там відображається остання квитанція по касиру, який на даний момент зареєстрований в програмі. Щоб переглянути всі квитанції за даний день, потрібно щоб в полі „Імя користувача:” стояв код касира (це поле заповнюється автоматично) і в списку „Тип документу” вибрати тип документу, який ви хочете переглянути (Готівка, безгот., безкошт. Або Анульовані). Після цього потрібно натиснути кнопку „Сьогодні”. Якщо вам потрібно цей звіт надрукувати, то потрібно поставити відмітку навпроти кнопки „Сьогодні” - „Друкувати”.

Примітка: Для того щоб переглянути звіт по всім касирам Вам потрібно очистити поле „Ім’я користувача” та вибрати відповідну операцію (звіт за день чи період).


  1. Перегляд та друк звіту по касиру чи по всьому відділу за період (нед./міс./рік)

Робите всі дії, які описані в пункті 4.4, але при цьому потрібно вибрати початкову дату і кінцеву в рядках „Початок” та „Кінець”

Дії в кінці робочого дня:

  1. Х-звіт

Для того щоб зняти Х-звіт, Вам потрібно повернути ключ на ФП в положення „Х” та вибрати в головному меню програми Фіскальний принтер -> X-звіт.
5.2 Перевірка даних;

В Х-звіті дивитеся, на яку суму було видано фіскальних чеків. Потім заходите Режим роботи -> Адміністративний і дивитесь звіт за даний день. В звіті буде рядок „Всього готівкою”. Сума в звіті і Х-звіті чи Z-звіті повинна співпадати.

Увага! Аналювання квитанції в програмі не призводить до анулювання чеку в Фіскальному принтері. В фіскальному принтері чек не можливо анулювати, тому у разі такої ситуації Вам потрібно буде писати „пояснювальну записку”.


  1. Вилучення грошей

Вибираєте Фіскальний принтер -> Вилучення грошей (див. Рис.12) і вводите суму, яку хочете вилучити.



Рис. 12 – вилучення грошей

Примітка: не можливо вилучити більше чим знаходиться в фіскальній пам’яті.

  1. Z-звіт (Добовий звіт)

Поверніть ключ на ФП в положення “Z” та виберіть в програмі Фіскальний принтер -> Z-звіт -> Добовий звіт.

  1. Непередбачувані ситуації. Як з ними „боротися”!?!

1) Якщо не вводяться цифри, то перевірте чи горить лампочка з надписом „Num Lock”. У разі, якщо вона не буде горіти, то нажміть кнопку „Num LOck” на цифровій клавіатурі (знаходиться справа на клавіатурі)

2) При повідомленні „Нема зв’язку з ФП” перевірте чи включений ФП і зайдіть в меню „Фіскальний чек” -> „Ініціалізація ФП” і роздрукуйте нульовий чек. Якщо після цього не буде зв’язку з ФП, то закрийте програму і виключте на секунд 10 ФП, після чого включіть ФП і запустіть програму.
7. Довідник
ФП- фіскальний принтер;

Альт(Alt) + ТАб(Tab) – клавіші на клавіатурі. Задопомогою цих клавіш здійснюється перехід між вікнами програм і папками; Для цього потрібно натиснути клавішу Alt і не відпускаючи її натиснути одним коротким натиском на клавішу Tab;

Ентер (Enter) клавіша на клавіатурі, використовується для підтвердження дій та перехід на новий рядок при набиранні тексту.

Ескей або Еск (Esc) клавіша на клавіатурі, яка використовується для відміни дій.

Цифровий блок клавіш – це набір клавіш, які знаходяться справа. Це такі клавіші, як „0”, „1” ... „9” та „-”, „+” ,”, „*”, „/”. Для того щоб можна було вводити цифри на цифровому блоку, то потрібно щоб горіла лампочка над написом „Num Lock”. Для включення і виключення цієї лампорчки служить кнопка „Num Lock” на клавіатурі (цифровий блок).
ЛКМ – ліва кнопка миші;

БД – база даних;

Пробіл – клавіша на клавіатурі, яка знаходиться в нижньмо ряді і має довгу форсу. Служить для вставлення знаку пропуск.
7.1 „Бистрі клавіши”
Це клавіші або комбінація клавіш, які використовуються до бистрого доступу до певних ф-цій програми.

Ctrl+A – відкриває вікно „Режим адміністратора”

Ctrl+Q – закриває програму

Ctrl+N – добавити організацію в базу даних „Організацій”

Ctrl+M – Встановити курсор ввода символів на рядок „Пошук по:”

Ctrl+F – виділити наступний запис в базі організацій та занести їх в поля форми

Ctrl+O - друк нульового чеку

Ctrl+X друк „Х-звіту”

F5 – друк квитанції як Безготівка

F7 – друк квитанції як Безкоштовно

F12 - друк квитанції як Готівка





Додаток А


Рис. А – Друк квитанції та перепусток

Для того, щоб друкувати дві квитанції (тобто першу сторінку – див. Рис. А) і один листок, де знаходяться перепустки на автівку і людину, то вам потрібно натиснути на значок принтер (значок обведений червоним кольором в лівому верхньому кутку), після чого з’явиться вікно (див. Рис. Б), де



Рис. Б - друк
























вам потрібно натиснути мишкою на ОК. Потім знову потрібно у вікні з перепусткою (див. Рис. А) натиснути на значок принтера, після чого з’явиться знову вікно, яке зображене на Рис. Б, де вам мишкою потрібно посатвити перемикач в положення „Текущая” (див. Рис. Б – обведена червоним кольром) і натиснути ОК. Після цих дій ви можете закрити вікно, яке зображене на рис. А.
Примітка: Ці операції виконувати тільки при друці квитанції, які йдуть як БЕЗГОТІВКА.

Перемикач „Текущая” означає, що буде надрукована сторінка, яка перед вами, тобто яку ви зараз бачите на моніторі. Те що буде нижче цієї сторінки (тобто наступна сторінка) не буде друкуватися.

УВАГА! Слідіть за своїми діями, коли друкуєте квитанцію та перепустки. Може статися так, що при друці квитанції, наприклад, як Готівка ви можете у вікні друку машинально (на автоматі) вибрати „Текущая”, після чого надрукується тільки та сторінка, яка була в полі зору і Ви будете ламати голову, чому так сталося. Тому для запобігання від лишньої головної болі, слідіть за своїми діями.

Якщо ж таки сталося так, що надрукувалася тільки одна сторінка або ви випадково закрили вікно звідки відбувається друк документів, то все можна роздрукувати зайшовши в Режим->Адміністративний і вибрати квитанцію, яку потрібно роздрукувати, після чого натисніть правою клавішою мишкою на цій квитанції і в випадаючому меню виберіть „Друкувати”, після чого появиться вікно, де ви можете роздрукувати квитанцію. У випадку коли Вам потрібно не все роздрукувати, то можна:

1. У вікні друку (Див. Рис. Б) поставити перемичку в положення „Номера” і навпроти ввести через кому номера сторінки, які потрібно роздрукувати. Наприклад, перемичка в положенні „номера:”, а в рядок введена цифра 1 означає що буде роздрукована сторінка під номером 1 (див. Рис. В).


Рис. В – фрагмент з вікна друку, який зображений на рис. Б

Якщо вам потрібні дві копії цієї сторінки, то вам потрібно ввести кількість копій 2 (див. Рис. Г)


Рис. Г – фрагмент з вікна друку, який зображений на рис. Б





2. Зробіть так, щоб на екрані відображалася та сторінка (за допомогою мишки або колесика мишки (прокрутіть в верх чи низ)), яку вам потрібно роздрукувати і натисніть на значок принтера. У вікні друку (Див. Рис. Б) поставте перемикач в положення „Текущая”. Після цього роздрукується та сторінка яка була в вашому полі зору.









Додаток Б
Якщо при вході в програму або в Режим роботи->Адміністративний з’являється вікно такого типу:

Вам потрібно виконати ті дії, які записані в тому вікні. Тобто потрібно зайти в Режим роботи->Адміністративний і перевірити чи є з таким номером квитанція, яка була вказана. Якщо вона є (при умові що дані співпадають з даними квитанції, яка зависла, тобто відображається в Режим роботи->Налаштування), то заходите Режим роботи->Налаштування натискаєте правою клавішою мишкою на цій квитанції і в контексному меню вибираєте видалити. В інакшому випадку вибираєте „Перенести в БД”.

Зависання квитанції може виникнути в разі зависання комп’ютера, зникнення напруги, або закриття програми під час друку квитанції (тобто через Диспетчер задач).






Схожі:

ПЛАН КОНСПЕКТ проведення заняття з радіотелефоністами та особами, що їх підміняють СДПЧ-1 Тема
Тема: Інструкція з охорони праці № ІОП–ГУ-9/2007 для радіо телефоністів, затверджена наказом ГУ МНС в Миколаївській області №127...
Л. О. Тимчук ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ
Ця інструкція складена на основі кваліфікаційного довідника професій робітників, яким встановлюються місячні оклади згідно діючому...
ПЛАН КОНСПЕКТ проведення заняття з радіотелефоністами та особами, що їх підміняють СДПЧ-1 Тема
Тема: Інструкція з охорони праці № ІОП–ГУ-4/2007 з надання першої медичної допомоги потерпілим при нещасних випадках. Затверджена...
Л. О. Тимчук ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ
Дана посадова інструкція розроблена на основі тарифно-кваліфікаційної характеристики керівника освітнього закладу
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ МЕДИЧН ОЇ СЕСТР И
Ця посадова інструкція розроблена на основі тарифно-кваліфікаційної характеристики
П О С Т А Н О В А від 14 березня 2007 р. N 443 Київ
Університет є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в установах банків, власний герб, прапор, печатку із
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ЗАВІДУВАЧ А КАБІНЕТОМ
Дана посадова інструкція розроблена на основі Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів
АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК ЩОДО ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ...
ДКЦПФР №313 від 13. 02. 07 р., на підставі договору №28/07 від 12 березня 2007 року була проведена перевірка повноти та достовірності...
Інструкція з техніки безпеки учнів при виконанні робіт з кулінарії...
Правильно одягніть спецодяг (застебніть його на всі ґудзики, сховайте волосся під головний убір)
З А К О Н   У К Р А Ї Н И  
ВВР, 2006, N 32, ст. 271 N 424-V ( 424-16 ) від 01. 12. 2006, ВВР, 2007, N 9, ст. 67 N 996-V (996-16 ) від 27. 04. 2007, ВВР, 2007,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка