Побудова мережної моделі з залученням маршрутизаторів


Скачати 73.53 Kb.
Назва Побудова мережної моделі з залученням маршрутизаторів
Дата 27.03.2013
Розмір 73.53 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Лабораторна робота №5

Побудова мережної моделі з залученням маршрутизаторів

Мета роботи. Вивчити роботу та особливості функціонування маршрутизаторів, знати їх конструктивні особливості та основні функції.

Вихідні дані. Мережний маршрутизатор, який з’єднує три окремі локальні мережі, котрі визначають за структурою три окремі будівлі і складаються з різного мережного обладнання. Робочі станції типу Fast Ethernet (вбудований мережний адаптер Ethernet), які між собою обмінюються інформацією через мережні комутатори Ethernet Switch (по одному в кожній локальній мережі).

Теоретичні відомості

Маршрутизатор (англ. Router) – пристрій мережного рівня, який використовує одну або більше метрик для визначення оптимального шляху передавання мережного трафіку. Маршрутизатор обирає найкращий шлях та шлях, який визначається найменшою метрикою (довжина шляху, час передавання пакетів, час затримки, тощо).

Маршрутизатор з визначеною періодичністю зчитує адреси отримувачів пакетів та порівнює їх з даними метрики своєї таблиці маршрутизації.

Сусідні ж маршрутизатори мережі порівнюють отримані дані зі своїми, і в разі помічених відмінностей вносять у свої таблиці зміни. Після цього вони передають від себе повідомлення щодо оновлення своїх записів.

Гіпермережа на основі маршрутизатора являє собою мережу, де окремі три локальні мережі з’єднуються за допомогою маршрутизатора. Для забезпечення такого зв’язку, як і в попередній лабораторній роботі необхідно створити “петлі”.

Конфігурація мережі, яку треба створити в лабораторній роботі показана на рисунку 5.1. На цьому рисунку, окрім маршрутизатора, показана статистична інформація – поточне навантаження ліній зв’язку між маршрутизатором та локальною мережею (параметр “current utilization”). Слід також відзначити, що між роутером та локальною мережею, зв’язок здійснюється, як приклад, на основі комутатора (рисунок 5.2).



Рисунок 5.1 – Загальна модель мережі (рівень вікна “Top”)



Рисунок 5.2 – Ілюстрація зв’язку між маршрутизатором та другою локальною мережею (Link assistant)

Окремі локальні мережі, представлено на рисунках 5.3 (“Building”), 5.4 (рівень Building(2)) та 5.5 (рівень “Biulding(3)”). На рисунку 5.4 показане середнє навантаження між комутатором та маршрутизатором (у байтах за секунду).



Рисунок 5.3 – Перша локальна мережа “Building” (варіант)



Рисунок 5.4 – Друга локальна мережа “Building(2)” з SuperStack II Switch (варіант)



Рисунок 5.5 – Третя локальна мережа “Building(3)” з вікном, яке ілюструє властивості переданих даних між роутером та комутатором (варіант)

Завдання (основне).

  1. Створити телекомунікаційну модель мережі з багаторівневою структурою, яка має у своєму складі маршрутизатор, який визначає зв’язок між трьома різноплановими локальними мережами. Вихідні дані до телекомунікаційних параметрів маршрутизатора наведено в таблиці 5.1.

  2. Проаналізувати, як зміниться робота по передаванню пакетів в локальних мережах при зміні заданих параметрів маршрутизатора відповідно до таблиці 5.1.

  3. Параметри трафику в локальних мережах, які між собою з’єднуються за допомогою мостів, слід взяти з таблиці 3.1 лабораторної роботи №3.

  4. Структура трьох локальних мереж повинна визначатися даними таблиці 5.2. Вибір мережного обладнання за фірмами провести самостійно. В кожній з трьох локальних мереж повинен бути мережний Ethernet комутатор.

  5. На лініях зв’язку маршрутизатора з локальними мережами додатково виміряти середнє робоче навантаження (Average Workload); середнє завантаження (Average utilization); поточне число запитів (Current number of calls). Графічно показати, як змінюються вказані параметри при роботі гіпермережі.

Таблиця 5.1 ‒ Завдання до лабораторної роботи (параметри маршрутизатора за бригадами)

Номер бригади

Маршрутизатор

Latency

Bandwidth

Filtering Speed

Forwarding Speed

1

Router

10 мс

-

-

-

2

Router

-

10 біт/сек

-

-

3

Router

-

-

100 пакетів/сек

-

4

Router

-

-

-

1000 пакетів/сек

5

Router

1 с

-

-

-

6

Router

-

5 байт/сек

-

-

Таблиця 5.2 ‒ Структура локальних мереж (за бригадами)

Номер бригади

Номер локальної мережі

Робочі станції або ПК з LAN-адаптерами (сам. добудувати до структури)

Ethernet Server (од.)

1

Локальна мережа 1

5

1

Локальна мережа 2

7

-

Локальна мережа 3

8

1

2

Локальна мережа 1

6

-

Локальна мережа 2

4

1

Локальна мережа 3

8

1

3

Локальна мережа 1

3

1

Локальна мережа 2

5

-

Локальна мережа 3

9

1

4

Локальна мережа 1

2

1

Локальна мережа 2

5

1

Локальна мережа 3

7

-

5

Локальна мережа 1

4

-

Локальна мережа 2

8

1

Локальна мережа 3

6

1

6

Локальна мережа 1

7

-

Локальна мережа 2

5

1

Локальна мережа 3

10

1

Питання до захисту лабораторної роботи №5

  1. Опишіть порядок створення мережі, яка складається з двох рівнів (двох локальних мереж).

  2. Опишіть алгоритм створення налаштування лінійного об’єкту типу Building з локальною мережею до обраного та з’єднаного маршрутизатора. Відповідь поясніть на прикладі створеного проекту.

  3. Опишіть порядок створення мережі, яка складається з двох рівнів (двох локальних мереж). Відповідь поясніть на прикладі створеного проекту.

  4. Як впливає на роботу маршрутизатора зміна у сторону збільшення затримки роботи ? Відповідь поясніть на прикладі створеного проекту.

  5. Як впливає на роботу маршрутизатора збільшення швидкості фільтрації ? Відповідь поясніть на прикладі створеного проекту.

  6. Що відбувається з навантаженням окремих елементів гіпермережі, у випадку розриву фізичної лінії зв’язку між маршрутизатором та однієї з локальних мереж ? Відповідь поясніть на прикладі створеного проекту.

  7. Яким чином відбувається налаштування в гіпермережі обраного мережного маршрутизатора ? Відповідь поясніть на скриншоті властивостей вибраного роутера.

  8. Які дії слід виконати для того щоб з’єднати головну мережу (лист Top) та мережу Building(3) ? Відповідь поясніть на прикладі створеного проекту.

  9. Які дії слід виконати аби встановити трафик у багаторівневому проекті мережі між маршрутизатором та елементами обраної локальної мережі ?

  10. Як задати шлях проходження трафику між різними мережами, які з’єднанні між собою маршрутизатором ? Відповідь поясніть на прикладі створеного проекту.

Схожі:

Побудова інфокомунікаційної корпоративної мережі з залученням транспортної технології ATM
Мета роботи. Навчитися будувати моделі корпоративних мереж та вивчити транспортну технологію ATM (Asynchronous Transfer Mode)
3. Проаналізувати та вивести статистичні дані пристроїв моделі. Зокрема,...
Побудова мережного проекту з декількох підмереж на основі технології Fast Ethernet. Аналіз VLAN-мереж
3. Проаналізувати та вивести статистичні дані пристроїв моделі. Зокрема,...
Побудова однорівневого мережного проекту на базі технології Ethernet і оцінка його роботи
Моделювання області знань в системі безперервного навчання на основі...
Ання і визначення області знань в інтелектуальній системі безперервного навчання на базі моделі Web-контенту Tree-Net і понятійно-тезисної...
План лекції Методи кореляційно-регресійного аналізу. Методи математичного...
Ключові слова: модель, моделювання, кореляційний аналіз, регресійний аналіз, методи лінійного і динамічного програмування, прямий...
Що таке модель теорії організації?
Бюрократична модель як складова класичної моделі: сутність, представники, основні риси бюрократичної моделі
Екзаменаційна програма з курсу ” ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА ” для студентів...
Економічні моделі народного господарства різних країн. Моделі ринкової економіки
УРОК №4 Тема. Поняття про конструювання алгоритмів різними способами....
Тема. Поняття про конструювання алгоритмів різними способами. Вхідні дані та результати, їх взаємозв'язок. Практична робота №1 «Побудова...
ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНІ МОДЕЛІ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У ПРОГНОЗУВАННІ...
В роботі досліджено сучасні підходи до прогнозування соціально-економічних показників, побудовано моделі прогнозу курсу валют на...
План Вступ Розділ Право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки...
Розділ Право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка