Дзвони Чорнобиля душу тривожать…”


Скачати 95.91 Kb.
Назва Дзвони Чорнобиля душу тривожать…”
Дата 16.04.2013
Розмір 95.91 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фізика > Документи
ПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ОСВІТИ

ДОНЕЦЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ №105


Дзвони Чорнобиля душу тривожать…”

Сценарій вечора - пам’яті Чорнобильської трагедії

Підготовила заступник директора

з виховної роботи ДЗОШ №105

Федіна Тетяна Борисівна



ДОНЕЦЬК-2010



ПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ОСВІТИ

ДОНЕЦЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ №105


ДЗВОНИ ЧОРНОБИЛЯ ДУШУ ТРИВОЖАТЬ…”

(сценарій, присвячений 24-й річниці Чорнобильської трагедії)
Мета: виховувати глибоку повагу до людей, які своїм життям захистили людство від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Обладнання: зал прикранений червоними квітами з чорними стрічками; музичне оформлення.
- Чи буде квітень, як завжди,

Дарунком весняної здоби,

Чи власним іменем біди

Ми назвемо його “Чорнобиль”?

Чи, може, викреслим його

З календарів своїх, допоки

Нас теплий грітиме вогонь

Ще не відкритих ізотопів?

Безмежна мисль, немає меж,

Її спинити годі!

І ти, Чорнобилю, ти теж

Не маєш меж сьогодні.


  • Ти відомий сьогодні кожному –

Не ім’ям своїм, а бідою,

Тою вулицею порожньою

Понад прип’ятською водою…


  • Мій Чорнобиль! Зелений пагорбе!

У якому ти жив сторіччі?

Запеклись перестиглі ягоди,

Наче кров, на твоїм обличчі.


  • 26 квітня 2006 року – 24-а річниця жахливої для всієї планети події.Чорний день Чорнобильської трагедії не одне десятиріччя хвилюватиме людей – і тих, кого зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто народився далеко від покривдженої землі. Цей день завжди об’єднуватимевсіх, живучих одним спогадом, однією печаллю, однією надією.

  • Чорнобиль. Це назва невеличкого районного центру, що знаходиться в 130 км від Києва. Заснований ще за часів Київської Русі, стародавній Чорнобиль дав свою гірку назву потужній атомній електростанції, будівництво якої було розпочато в 1971 році. В 1983 році вже працювало чотирі енергоблоки цієї електростанції із запланованих шести. Але в історію Чорнобиль увійде назавжди як місто, що дало назву одній з найбільших в історії людства техногенних катастроф.

  • Для України, для всіх, хто прямо чи побічно причетний до трагедії Чорнобиля та її наслідків, час ніби розділився на дві частини: до 26 квітня 1986 року і після нього. Цим частинам часу в народі вже дано назву – два кольори часу: червоного та чорного.

  • Ту мирну весняну українську ніч на берегах Прип’яті люди ніколи не забудуть. Вона була, як зараз усім здається, найтихішою, найтеплішою і такою звичайною та лагідною. Проте в ту саму ніч з 25 на 26 квітня 1986 року відлік часу став уже далеко не мирним, а бойовим і аварійним. Відлік часу пішов на години, хвилини і секунди.

(звуки метронома)

  • О першій годині 24 хвилини і 40 секунд, коли містечко атомників Чорнобиль і вся Україна спала безтурботним сном, раптом пролунав вибух, і над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції велетенське полум’я несподівано розірвало нічну темряву.

  • Жилось легковажно,

Жилось безбережно,

Та вибух дістав нас –

Пожежа!

Сади очманіло квітнуть,

Бентежно,

А в дзвонах відгуків –

Пожежа!

  • Зойкнула земля чаїним криком:

“Сину, збережи і захисти!” –

вийшла Мати із іконним ликом:

“Йди, синочку. Хто ж, коли не ти?”

Спалахнуло небо, впало крижнем.

Вийшла жінка з немовлятком ніжним:

“Йди, коханий. Хто ж, коли не ти?”

… І уже ні сина, ані мужа.

Лиш розверсті зоряні поля…

Та пліч-о-пліч стали біль і мужність,

Дух і воля. Небо і Земля.

( на фоні музики)

  • 26 квітня 1986 року ніч чорного невимовного горя й біди. Найперший удар стихії прийняла на себе воєнізована пожежна частина атомної станції. Пожежники боролися з усіх сил. Вони добре розуміли, на що йшли, спинившись у самому пеклі смертельної радіації. Важкий випав їм жереб. Однак вони відчували, що за їхніми плечима – їхні ж діти, дружини, матері, весь отчий край, котрий мають собою заступити.

  • За покликом рідної землі на захист свого народу першими до палаючого реактора по тривозі прибули пожежники по охорогні Чорнобильської АЕС на чолі з начальником караулу Володимиром Правиком.

  • “Я кинувся до вікна. За вибухом миттєво ствався наступний вибух. Я побачив чорну вогняну кулю, що здійнялася над дахом четвертого блоку…”

  • Мить вибуху і сирену в пожежній частині розділяля хвилина. Навряд чи цього часу було досить, щоб усвідомитидо кінця всю небезпеку, а головне – що доведеться зробити пожежникам найближчими годинами поряд із зруйнованим реактором.

  • 1.година 30 хвилин. До станції під’їзала машина Правика. Лейтенант визначив місце пожежі і зорганізував гасіння з боку машинної зали і реакторного відділення. Як потім з’ясувалося, це було єдино правільне рішення. Завдяки йому і вдалося запобігти поширенню пожежі.

  • 1 година 35 хвилин. До місця події прибув черговий караул іншої пожежної частини міста Прип’яті на чолі з начальником караулу лейтенантом Віктором Кибенком. Діями караулу було припинено поширення вогню в бік третього енергоблоку.

  • 1 година 46 хвилин. На місце пожежі прибув начальник ВПЧ-2 майор Леонід Телятников: “Ми оглянули четвертий блок і вирішили: світіння йде від реактора. Подзвонив, доповів ситуацію для передачи до Києва”.

  • 23-річний Правик, як потім було встановлено комісією, вибрав найбільш правильне рішення – направив свій загін з 14 чоловік на дах машинного залу площею в 500 кв. метрів. Адже в цьому залі знаходились всі турбини, через нього йшли численні кабелі високовольтної лінії, які від вогню могли б перетворитисяна бікфордів шнур.

  • “…роботу виконали до кінця і чесно”, - могли написати і шестеро інших. Але вони цього зробити не встигли. Загинули від вогню, від радіації, що пронизала тіло:

сержант Микола Ващук,

старший сержант Василь Ігнатенко,

лейтенант Віктор Кибенок.

лейтенант Володимир Правик,

старший сержант Микола Титенок,

сержант Володимир Тищура.

Заступили не тільки близьких своїх, але й далеких. Усіх нас.

Хвилина мовчання.

  • Пожежникам Чорнобиля присвячується:

Коли зловісна блискавиця

Споруко в серце уп’ялась

І обпалила ваші лиця,

І в танці дикому зайшлась,

Коли вже й хмари спопеліли

У знавіснілому вогні, -

Ви смерть приборкати зуміли

На тім, останнім рубежі.

Не віддали їй на поталу

Світанків наших ніжний щем.

Ви, як один, супроти стали,

Пекельним січені дощем…

У тій жорстокій веремії

Ви до кінця приймали бій

І пронесли свої надії

Крізь вогнесвіт усіх надій…

Шумлять жита, як і раніше,

Пливуть у небі літаки…

За вас історія допише

Суворі подвигу рядки.

  • У видавництві “Веселка” 1989 року вийшла документальна повість київської журналістки Галини Ковтун “Я писатиму тобі сьогодні…”. В ній авторка розповіла світові про Володимира Правика та його світлу любов.

  • Вони жили як лебеді, - Володимир Правик і його дружина Надійка, випускник Черкасського пожежного учілища і випускниця Черкасського музичного учілища. Молоді, закохані в життя і музику, у поезію і землю.

Володя завжди у всьому був щедрий – у любові і службі, у дружбі з товаришами, у ніжному ставленні до матері, у музиці, у віршах.

А якою великою була у нього потреба говорити, спілкуватись, ділитись думками і планами! Тонкий, делікатний, стриманий, він часом не міг довірити розмові те, що було для нього дуже дорогим і потаємним, і тільки паперові звіряв усі ніжні освідчення і призначення.

За чотирі роки знайомства і подружнього життя вони написали понад вісімсот листів.

(Сумна музика, на її фоні – слова)

  • Хіба він знав, хіба знала вона, що ті листи стануть його заповітом – як їй жити, як їй бути далі. Що у години найбільшого горя раптом прийдуть і стануть перед очима рядки: “Рідна моя, кохана моя, навік єдина – дружина моя незрівнянна, моє маленьке зайченя”. І ще багато інших слів. І оживе його голос. І заповнить собою весь світ. І менше стане горя в їхньому домі. І вона візьме на руки маленьку донечку їхню Наталочку і шепотітиме їй ніжні слова. Ніби то до їх доні каже батько, який переступив поріг вічності, коли маленькій виповнився місяць. Саме у ту ніч, через місяць після її народження, - у московській кліниці №6. Весною, коли вся природа кликала: ЖИТИ!

Їхнє листування було як гра. Дуже серйозна гра, за якою стояловелике почуття. Це було як музика. Його листи були як музика.Слова – ноти, за якими поставалиобрази їхнього нинішнього і майбутнього щастя. Вона, музикант, розуміла його: ціна слів така висока. Він їх нікому не може звірити: ні сонцю, ні вітру – тільки їй. Своїй коханій.

Листоноша приносила відразу і по два, і по чотири листи. Вкидала прямо у кватирку, і вони влітали, мов білі, чисті голуби, і несли на своїх крилах слова, зрозумілі тільки двом.

  • 1 лист. Моя мила! Мій рожевий ніжний цвіт. Ти вічна, як самам любов, і цвіт цей ніколи не зів’яне, ніколи не ослабне яскравість барв, бо свою силу вони беруть у серці моєму. Будь щаслива. Будь ніжною, як голубка, вірною, як лебедина вірність. Мої діла йдуть непогано.Набираю в команду людей. Справа налагоджується, і через місяць я почну працювати по-справжньому. Ти будеш мною задоволена. Пиши, як проводиш канікули, як працюєш на будові, як твоя музика. Будь щасливою, моя дорога музикантшо.

Липень 1982року, Чорнобиль. Твій пожежник.

  • 2 лист. Здрастуй, кохана! Тільки вчора розмовляв з тобою, почув твій голос, а здається, все було хтозна-коли. Так давно не слухав твоїх пісень, я їх дуже люблю – вони для мене ніби казки. Завтра їду в Київ на змагання з пожежно-прикладного спорту. Повернусь с перемогою. І ми зустрінемось. У мене тут, в Чорнобилі, з’явилось дуже багато хороших друзів, ти ще познайомишся з ними. Вони тобі сподобаються: хоробрі, чесні. Душевні, з почуттям обов’язку. Вогненні хлопці. Будемо дружити. Яке щасливе життя буде в нас! Ти завжди житемеш у моєму серці і ніколи його не покинеш.: ти його друга половина. Спасибі за всі світлі і радісні хвилини наших зустрічей, за те, що я щасливий їх чеканням.

Мама запрошує тебе в гості. Хоче побачити майбутню свою невістку. Готуйся.

Дуже люблю тебе.

Осінь 1982 року. Чорнобиль. Твій Володя.

  • 3 лист. Здрастуй! Від усього гарячого серця вітаю, кохана, з 19-річчям. Люба моя дружинонько, чи думала ти, чи гадала, що у 18 років вийдеш заміж? А в 19 будеш господинею нашого дому? Бажаю тобі довгих-довгих років світлого життя, хай незгоди ніколи не впадуть на твою голівку, а сльози і плач обминуть твій дім, забудуть назавжди. Бажаю тобі багато Наталочок і Сергійків найближчим часом.

А як на лугу прекрасно зараз, яке повітря! Яка надзвичайна природа! Там навіть плакат вивішений, кличе, на ньому написано: “Ласкаво просимо до нас. Ми напоїмо вас ароматом квітів, пахощами трав”.

До швидкого побачення.

Передавай привіт батькам, друзям.

Червень 1984 року. Чорнобиль. Люблячий чоловік, твій Волошка.

  • 4 лист. А ось лист із московської кліники, датований травнем 86-го:

… Живу я добре. Поселили нас у кліниці для огляду, як ви знаєте. Тут усі, хто був тоді там. Так що мені весело, адже мій караул весь при мені. Ходимо, гуляємо, милуємося вечирньою Москвою. Одже погано, що милуватися приходиться через вікна. І йе триватиме, мабуть, місяців півтора-два. На жаль, тут такі закони: доки все не обстежать, не випишуть.

Надійко, ти читаєш мого листа і плачеш. Не треба, витри слізки, все обійшлося добре, ми ще проживемо до 100 літ і донечка наша ненаглядна тебе переросте разів в три… Володя.

Травень 1986 року. Москва. Клінічна лікарня №6.

  • Скільки треба мужності, людяності, любові, щоб так спокійно вимовити своє останнє слово прощання.

  • За мужність, героїзм і самовідданість, виявлені під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Володимиру Правику присвоєно звання Героя. Посмертно.

(Пісня “Журавлі”)

  • Впала з неба додолу потривожена Ангелом зірка.

Покотилась до обрію, збурила зоряну синь…

На душі стало сумно, на устах стало солоно-гірко,

Бо чорнобиль-трава – то полин.

Чом же ти, Україно, материнська вербова колиска,

Знов така мовчазна, мов обпалена груша, стоїш?

І течуть твої сльози, і болять твої рани так близько.

Чом не просиш у Бога здоров’я для діток своїх?

Ти завжди була з Богом, не нужденна ні хлібом, ні сіллю,

Як же ти допустила, щоб скалічили душу твою?

Впала з неба зоря, покотилась Чорнобильська зірка…

Сіра осінь прийде, готуватись до вічності треба,

І петля радіації стягує шию твою…

Встань, моя Україно, постягни свої руки до неба,

Знай, що Бог ще чекає молитву твою.

(Лунає музика)

  • У важкий час з першими приборкувачами вогню на атомній були вертолітники, шофери, міліціонери, хіміки, лікарі. Ні у кого з них не створювалось враження, що вони роблять щось незвичайне.

Тільки з Донецької області на боротьбу із стихією було направлено у Чорнобиль більше 30 тисяч чоловік.

  • На сьогодняшній день 2,5 мільони людей проживає в забрудненій зоні, з них 800 тисяч дітей. Смерть 35 тисяч людей пов’язана з аварією на ЧАЕС та її наслідками.

  • Від аварії постраждало населення багатьох регіонів України, Білорусі, Росії. 160 тисяч чоловік із 170 населених пунктів змушені були залишити свої будинки і переїхати на нові місця проживання.

  • Величезних збитків було завдано господарствам Київської, Житомирської, Чернигівської областей. Тільки в Україні від Чорнобильської катастрофипостраздало 3,5 млн. чоловік, 73 тис. З яких стали інвалідами.

  • Проходять роки після аварії на Чорнобильській, а біль не вщухає, тривога не полишає людей, пов’язаних скорботним часом ядерного апокаліпсиса.

  • Чорнобиль атомний… Він, мабуть, зникне після того, як ми витравимо в собі Чорнобиль духовний. А поки що не заживає чорнобильська рана.

  • Радіаційна днина б’є на сполох,

Радіаційні стогнуть небеса.

Двадцятий вік – як доля, а не спомин,

Як хліб душі, як мамина сльоза.

Людство прагне всесвіт осягнути

І себе у ньому зрозуміть:

А тривожне “бути чи не бути” –

Грізно над планетою висить.

На Землі, у домі вселюдському,

Протиріч і негараздів тьма.

Люди! Будьмо пильними у ньому –

Іншого житла у нас нема!

  • Біля мертвої Прип’яті дерево-хрест,

Поруч – братська могила і братська ЧАЕС,

Ліс рудий хоронили щоночі й щодня,

Тільки хрест уберігся, як нагадування.

Із могилою поруч і побіля ЧАЕС,

Біля мертвої Прип’яті – дерево-хрест.

Тих, хто впали у квітні, мов у герці війни,

Просить дерево-пам’ять: “Пом’яни… Пом’яни…”

(“Аве Марія”)

Підготувала заст. директора з ВР Федіна Т.Б.

Схожі:

Зала святково прибрана. На сцені столик з калиною і колосками. На...
Плекаймо рідну мову – душу українського народу. Учні заходять під музику «Козацький марш»
Одним із найбільш розповсюджених вірувань первісної людини був анімізм...
Таким чином, анімізм у його повному розвитку включає вірування в “керівні” божества і підлеглих їм духів, у душу й майбутнє життя,...
«Дзвони Чорнобилю»
Весь захід супроводжується показом слайдів, що висвітлюють події трагедії на ЧАЕС. Під мінорну музику учень читає вірш
МЎНЎСТЕРСТВО ВНУТРЎШНЎХ СПРАВ УКРА°НИ ЧЕРКАСЬКИЙ ЎНСТИТУТ ПОЖЕЖНО° БЕЗПЕКИ iм. ГЕРО°В ЧОРНОБИЛЯ

Суспільно-культурне товариство «Любачівщина»
Львівське обласне відділення Міжнародного благодійного фонду «Допомога дітям Чорнобиля»
Передвиборча програма
Встановимо пряму залежність між доходами державних службовців та зміною середніх доходів на душу населення по країні
Творить ту душу дитини, з якою вона іде у світ. Ю. Завалевський
Робота позашкільного закладу з народознавства, українознавства, сучасної української мови
Ображений Торквемада
Я звинувачую тебе в тім, що ти продав свою душу дияволу і стоїш з на супроти царства Бога отця і Бога Духа святого
Королів виховували з пелюшок
Звичайно, всі королями бути не можуть, але мати красиву душу, яка допоможе стати дитині успішною, щасливою, самодостатньою, повинен...
Н ІКОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
«Про дозвіл ТОВ «Уніком» на проектування та будівництво шкільних майстерень на території ЗОСШ №2 з подальшим обміном їх на існуючу...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка