Микола Володимирович Силенко Олена Анатоліївна


Скачати 24.66 Kb.
Назва Микола Володимирович Силенко Олена Анатоліївна
Дата 21.04.2013
Розмір 24.66 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фінанси > Документи
УДК 005.915:378

Фатєєв Микола Володимирович

Силенко Олена Анатоліївна

НУК, м. Миколаїв
Матрична система бюджетування в управлінні вищим навчальним закладом
Основні операційні функції вищого навчального закладу (ВНЗ) – підготовка фахівців з певної номенклатури спеціальностей та виконання науково-дослідних робіт. Джерелами фінансування ВНЗ є державний бюджет та оплата юридичних і фізичних осіб по договором на надання освітянських та науково-дослідницьких послуг.

Для забезпечення конкурентоспроможності ВНЗ повинен постійно реалізовувати проекти розвитку матеріально-технічної та методичної бази, що потребує певних ресурсів.

Ефективним інструментом управління фінансовими ресурсами організації є матрична система бюджетування. Це управлінська технологія, яка націлена на підвищення фінансової обгрунтованості управлінських рішень, на зміцнення фінансової дисципліни і підпорядкування інтересів окремих структурних підрозділів інтересам компанії в цілому і власникам її капіталу.

Матрична фінансова структура передбачає два типи центрів фінансової відповідальності:

  • функціональні підрозділи;

  • окремі проекти.

Це дозволяє формувати систему бюджетів по кожному центру фінансової відповідальності (ЦФВ) і по організації в цілому (бюджет доходів і витрат, бюджет прибутків і збитків, прогнозний баланс). ЦФВ – це специфічний структурний підрозділ, який планує і виконує певний перелік операцій і відповідає за ті показники, на які повинні і можуть впливати його керівники на протязі певного періоду. Від того, наскільки раціонально і обгрунтовано проведена робота по виділенню ЦФВ, залежить послідуючі результати управління організацією. Сукупність всіх ЦФВ представляє собою фінансову структуру організації.

По обсягу повноважень і змісту обовязків ЦФВ, діляться на центри витрат, центри доходу, центри прибутку, центри інвестицій та центри управління і контролю.

Відповідальність між керівниками підрозділів і менеджерами проектів розподіляється за рахунок чіткого планування повноважень по управлінню окремими центрами фінансового обліку. Таким чином, ЦФО – це елемент фінасової структури, який несе відповідальність за певні показники фінансової діяльності. Керівники проектів контролюють ресурси і терміни виконання проекту. Доходи і витрати проекту обов’язково відносяться на підрозділ, який несе за них відповідальність.

Створена структура центрів фінансового обліку передбачає, що всі статті витрат, пов’язані з роботою функціональних підрозділів, контролюються їх керівниками. Розмір доходу підрозділу, отриманий в результаті роботи над одним з проектів, а також витрати на його організацію і управління, контролюються менеджером проекту.

Матрична фінансова структура ефективно реалізується в проектно-орієнтованих виробничих системах. Організаційна структура ВНЗ може бути представлена таким чином: кожна ліцензована спеціальність, інші види освітянських послуг (друга вища освіта, довузівська підготовка та ін.), науково-дослідні теми, програми розвитку є окремими проектами. Інститути, факультети, відділи є функціональними підрозділами, які виконують певний перелік робіт по проектам.

Матрична фінансова структура ВНЗ дозволяє створити ефективну систему мотивації.

Така схема бюджетного управління ВНЗ може бути реалізована в середовищі інформаційної системи, яка сумісна з платформою системи бухгалтерського обліку. Програмний комплекс фірми «Альт-Инвест» відповідає вказаним вимогам і дозволяє формувати єдину стратегію управління ВНЗ.

Схожі:

КОНКУРС „КЛАСНИЙ КЕРІВНИК 2001” Маркович Олена Анатоліївна
Сім'я Родина Ці слова, мабуть, святі для кожного з нас. Святі тому, що в житті кожної людини сім'я займає особливе місце, є основою...
2008 Бабенко Оксана Анатоліївна, вчитель математики, вища кваліфікаційна...
Важливою умовою організації ефективного навчально-виховного процесу є вибір вчителем раціональної системи методів і прийомів активного...
Микола Хвильовий
Микола Хвильовий (*13 грудня 1893, Тростянець — †13 травня 1933, Харків) — український прозаїк, поет, публіцист, один з основоположників...
Бичок Ірина Анатоліївна
...
Аріх Людмила Анатоліївна
Аріх Людмила Анатоліївна, 09. 06. 1967 р н., освіта вища, ПП «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», тимчасово не працює, смт. Велика...
Боровинська Олена Вікторівна
Боровинська Олена Вікторівна, вчитель вищої категорії початкових класів, вчитель-методист Донецької спеціалізованої загальноосвітньої...
Стипендіальної програми БО “Фонд Віктора Пінчука” -2 тур Факультет...

Стипендіальної програми БО “Фонд Віктора Пінчука” 3 тур Факультет...

Конкурс малюнків (продовження до 22 квітня)
МОДГО «Миколаївська спілка скаутів», Сємєнков Анатолій Володимирович, 050-394-09-89
АНОТОВАНИЙ КАТАЛОГ
Відповідальний за випуск – Назаренко Галина Анатоліївна, заступник директора з наукової та видавничої роботи ЧОІПОПП
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка