ЗАТВЕРДЖУЮ


Скачати 187.58 Kb.
Назва ЗАТВЕРДЖУЮ
Дата 21.02.2016
Розмір 187.58 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фінанси > Документи
Мiнiстерство освiти і науки України

Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського

“Харківський авіаційний інститут”
Кафедра № 604 «Фінанси і аудит»

ЗАТВЕРДЖУЮ


Проректор з науково-

педагогічної роботи

______________ В.М. Павленко

“_____” ______________ 2014 р.

Фахове вступне випробування за напрямом підготовки:

6.030509 «Облік і аудит»




Галузь знань: 0305 «Економіка і підприємництво»
Молодший спеціаліст за спеціальністю: 5.03050901 «Бухгалтерський облік».

Програму розроблено і затверджено на кафедрі фінансів і аудиту,

протокол № 5 від “ 23січня 2014 р.
Завідуючий кафедрою професор В.П. Божко


Декан факультету №6 професор М.О. Латкін

Харків 2014 рік

Вступ

Фахове вступне випробування за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит» складається з двох дисциплін:

– "Фінанси",

– "Бухгалтерський облік".

Згідно п. 7.8.1 Правил прийому до ХАІ у 2014 р. результат фахового випробування визначається за 100-бальною шкалою.


Програма з дисципліни "Фінанси"
1. Предмет фінансової науки як пізнання сутності фінансів.

Предмет науки про фінанси. Фінанси - специфічна форма суспільних відносин. Об'єктивні передумови виникнення і розвитку фінансів. Фінанси як економічна, вартісна, розподільна, історична категорія. Специфічні ознаки фінансів, їх суспільне призначення. Фінансові ресурси як матеріальні носії фінансових відносин. Класифікація об'єктів і суб'єктів фінансових відносин.

Фінансові категорії як форма наукового пізнання сутності фінансових відносин. Прості і складні фінансові категорії. Взаємозв'язок фінансів з іншими економічними категоріями.

Функції фінансів як виявлення суттєвих ознак, властивостей і суспільного призначення фінансів. Розподільна функція, її зміст. Об'єкти і суб'єкти розподілу і перерозподілу вартості суспільного продукту. Контрольна функція. Фінансова інформація та її роль у реалізації контрольної функції. Взаємозв'язок розподільної і контрольної функцій. Дискусійні питання щодо функцій фінансів.
2. Генезис і еволюція фінансів.

Історичні та економічні передумови виникнення фінансів як специфічної форми суспільних відносин і сфери економіки.

Товарне виробництво як одна із основних причин виникнення фінансів. Процес формування фінансових відносин на основі суспільного виробництва, розподілу, обміну та споживання.

Дія закону вартості як визначальна об'єктивна необхідність фінансів. Грошові потоки на основі руху вартості за доходами і видатками суб'єктів економіки.

Обмінно-розподільний характер фінансових відносин. Фінансові протиріччя між суб'єктами економіки у процесі первинного розподілу і вторинного розподілу (перерозподілу) ВВП.

Наявність держави як передумова фінансів. Об'єктивні потреби встановлення системи фінансових відносин для забезпечення виконання державою суспільних функцій.

Моделі фінансових відносин у суспільстві. Фінансова модель ринкової економіки, її характерні ознаки та різновиди. Фінансова модель адміністративної економіки та її суттєві протиріччя.

Роль фінансів у сучасному суспільстві та основні напрями їх впливу на соціально-економічний розвиток країни. Фінансові показники як індикатори економічного і соціального рівня суспільства.
3. Становлення та розвиток фінансової науки.

Мета фінансової науки - аналіз впливу грошових відносин, пов'язаних з формуванням, розподілом і використанням централізованих і децентралізованих фінансових ресурсів на соціально-економічний розвиток країни.

Зародження фінансової науки: від античних часів XVII ст. (Аристотель, Д. Карафа, Ж. Боден).

Досягнення наукових шкіл XVII-XVIII ст. у розвитку науки про фінанси (німецькі камералісти, французькі фізіократи, англійська класична школа політичної економії).

  1. ст. як період остаточного виділення фінансової науки з політичної економії.

  2. ст.: від кейнсіанства - до соціального ринкового господарства. Дж. Кейнс про вплив державних витрат за рахунок податків і позик на інвестиції та економічний розвиток. Фінансові розробки неокейнсіанства та неокласичної економічної теорії. Посткейнсіанство, концепції соціального ринкового господарства, неолібералізм у галузі фінансів.

Дискусії щодо ролі фінансів у суспільстві серед представників радянської фінансової школи.

Українська сучасна фінансова наука: основні напрями досліджень.

4. Фінансове право і фінансова політика.

Фінансове право, його джерела і методи фінансово-правового регулювання. Суб'єкти фінансового права: держава та її адміністративно-територіальні утворення; юридичні особи - підприємства та організації усіх форм власності, громадські організації, установи, тобто колективні суб'єкти; громадяни як індивідуальні суб'єкти. Особливості суб'єктів фінансових правовідносин. Фінансове право як регулятор фінансових відносин.

Фінансова політика - складова економічної і соціальної політики держави. Складові фінансової політики. Завдання і принципи фінансової політики. Стратегія і тактика фінансової політики.

Фінансовий механізм як сукупність форм і методів організації фінансових відносин. Взаємодія фінансового механізму з господарським механізмом і фінансовою політикою. Складові елементи фінансового механізму.

Фінансове планування і прогнозування: суть, принципи, методи, завдання. Система фінансових планів, їх характеристика. Зведене фінансове планування.

Фінансовий контроль. Зміст фінансового контролю, його призначення. Види, форми і методи фінансового контролю. Фінансовий аудит як незалежний фінансовий контроль. Суб'єкти фінансового контролю в Україні, їх функції.

Організаційно-правове забезпечення реалізації фінансової політики в Україні. Функції органів державної влади у сфері фінансової діяльності держави. Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері фінансової діяльності.
5. Податки. Податкова система.

Економічна сутність податків. Класифікація податків, її ознаки та види податків. Прямі податки. Непрямі податки. Збори, плата, відрахування і внески.

Основні елементи оподаткування.

Податкова система: поняття, основи побудови. Функції податків. Принципи оподаткування.

Становлення та розвиток податкової системи України. Система оподаткування в Україні. Підсистема оподаткування юридичних осіб: загальнодержавні податки і збори, місцеві податки і збори. Внески до державних цільових фондів. Підсистема оподаткування фізичних осіб: загальнодержавні податки і збори, місцеві податки і збори. Основні етапи та проблеми становлення податкової системи України. Податковий кодекс України, його значення для функціонування науково-обґрунтованої і стабільної податкової системи держави.
6. Бюджет. Бюджетна система.

Сутність та призначення бюджету. Бюджет як економічна і правова категорія. Особливості фінансових відносин у сфері бюджетного розподілу. Функції бюджету. Основні напрями бюджетної політики держави.

Бюджетна система: поняття і принципи побудови. Структура бюджетної системи і зведеного бюджету України.

Бюджетний процес, його стадії та принципи. Учасники бюджетного процесу. Порядок складання, розгляду і затвердження проектів державного і місцевих бюджетів. Казначейська система виконання державного і місцевих бюджетів в Україні.

Бюджетне регулювання та його основні методи. Дотації, субвенції, субсидії. Бюджетні права державних органів законодавчої і виконавчої влади.
7. Доходи та видатки державного бюджету. Бюджетний дефіцит.

Економічна сутність доходів і видатків бюджету. Форми їх прояву і матеріальне втілення. Загальний і спеціальний фонди державного бюджету.

Класифікація бюджетних доходів. Джерела формування бюджетних доходів. Форми і методи мобілізації грошових коштів у бюджет.

Податкові і неподаткові надходження, їх склад і структура. Офіційні трансферти.

Видатки державного бюджету, їх класифікація. Основні напрямки використання бюджетних коштів. Поточні та капітальні видатки. Витрати державного бюджету на соціальний захист населення. Склад і структура витрат державного бюджету в соціально-культурній сфері. Фінансування науки. Витрати державного бюджету на фінансову підтримку економіки. Витрати на оборону і державне управління.

Бюджетний дефіцит: поняття, форми прояву і причини виникнення. Рівень бюджетного дефіциту як важливий індикатор фінансової безпеки держави та оцінки його граничного розміру. Інфляційні та неінфляційні джерела фінансування бюджетного дефіциту.

Структура і динаміка Державного бюджету України. Проблеми скорочення і можливі джерела покриття бюджетного дефіциту.
8. Державний кредит.

Економічна сутність державного кредиту, його роль у формуванні додаткових фінансових ресурсів держави і покритті бюджетного дефіциту. Відмінність державного кредиту від банківського.

Види державного кредиту. Внутрішній і зовнішній державний кредит. Розвиток міжнародного й умовного державного кредиту.

Форми внутрішнього державного кредиту. Державні позики, їх види. Класифікація державних внутрішніх позик. Обернення частини вкладів населення у державний кредит. Залучення коштів загальнодержавного позикового фонду. Казначейські позики. Гарантовані позики як форма умовного державного кредиту.

Форми зовнішнього державного кредиту. Державні зовнішні позики. Позики міжнародних фінансових організацій. Міжурядові позики, зовнішні банківські кредити, їх значення у фінансовій підтримці України.

Державний борг. Види державного боргу. Структура державного боргу, механізм його формування.

Боргова залежність держави. її критичний рівень. Вплив державного боргу на фінансовий стан держави.

Управління державним боргом і його обслуговування.
9. Місцеві фінанси. Міжбюджетні відносини та фінансове вирівнювання.

Сутність місцевих фінансів, їх склад і роль у здійсненні політики зміцнення економічної самостійності адміністративно-територіальних формувань.

Фінансові ресурси місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Склад доходів місцевих бюджетів. Закріплені доходи. Роль місцевих податків і зборів у формуванні доходів місцевих бюджетів. Загальний і спеціальний фонди місцевих бюджетів.

Видатки місцевих бюджетів. Обов'язкові видатки і видатки на реалізацію делегованих центральною владою повноважень. Соціальна направленість видаткової частини місцевих бюджетів. Фінансування місцевого господарства.

Бюджет розвитку місцевих бюджетів. Позички місцевим бюджетам. Обслуговування боргу місцевих рад.

Критерії розмежування доходів і видатків між ланками бюджетної системи. Міжбюджетні відносини. Регулювання міжбюджетних відносин. Міжбюджетні трансферти. Види міжбюджетних трансфертів. Фінансові нормативи бюджетної забезпеченості та їх використання для визначення розподілу міжбюджетних трансфертів. Порядок надання міжбюджетних трансфертів.

Основні сфери діяльності та види підприємств комунальної власності. Фінансові ресурси комунальних підприємств.

Основні напрями зміцнення фінансової незалежності місцевого самоврядування в Україні.
10. Державні цільові позабюджетні фонди.

Необхідність створення та призначення державних цільових фондів. Принципи їх організації.

Загальнодержавні соціальні фонди та їх значення для забезпечення системи соціального страхування. Пенсійний фонд. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Фонд України соціального захисту інвалідів.

Джерела формування доходів і напрямки видатків державних соціальних фондів.

Державні цільові економічні фонди. Порядок їх формування і використання.

Цільові фонди місцевих органів влади, джерела формування доходів і напрямки використання.
11. Фінанси суб'єктів господарювання.

Сутність фінансів господарських суб'єктів і принципи їх організації. Грошові надходження від діяльності підприємств, їх склад і економічна характеристика. Валовий і чистий дохід. Загальний і чистий прибуток. Класифікація доходів і видатків. Фінансові ресурси. Власні і залучені грошові кошти.

Особливості фінансів підприємств різних організаційно-правових форм. Джерела формування і напрямки використання фінансових ресурсів комерційних підприємств державної і недержавної форм власності. Взаємовідносини підприємницьких структур із бюджетом і цільовими державними фондами. Вплив галузевих факторів на організацію фінансів підприємств.

Фінанси бюджетних установ. Кошторисне фінансування, його зміст і принципи. Неприбуткова діяльність громадських формувань і доброчинних фондів.
12. Фінанси домогосподарств.

Соціально-економічна сутність та функції фінансів домогосподарств у ринковій системі господарювання. Соціально-економічний зміст категорії «фінанси домогосподарства». Домогосподарства в системі фінансових відносин: внутрішні фінанси домогосподарств; зовнішні фінансові відносини домогосподарств. Функції фінансів домогосподарств: розподільна, контрольна, інвестиційна. Чинники, що обумовлюють економічні та фінансові рішення домогосподарств.

Склад, значення і показники доходів домогосподарств. Доходи в грошовій і натуральній формі. Грошові доходи домогосподарств за джерелами надходжень: заробітна плата; пенсії, стипендії та інші соціальні виплати; доходи від підприємницької діяльності; доходи від операцій з особистим майном і грошові накопичення у кредитно-фінансовій сфері.

Видатки в бюджеті домогосподарств. Структура обов'язкових платежів домогосподарств. Видатки на споживання. Грошові заощадження та фактори, що їх обумовлюють у ринковій економіці.

Структура та динаміка фінансових ресурсів домогосподарств у перехідній економіці України.
13. Страхування. Страховий ринок.

Економічна необхідність і роль страхування в забезпеченні безперервності суспільного виробництва. Особливості фінансових відносин у сфері страхування. Функції страхування.

Суб'єкти страхових відносин: страховик, страхувальник, застрахований отримувач.

Форми і методи страхового захисту. Система страхових фондів.

Класифікація страхування за об'єктами і за ознакою ризику. Принципи обов'язкового і добровільного страхування.

Страхування майна юридичних і фізичних осіб, його види і форми.

Страхування кредитних і фінансових ризиків. Економічна необхідність, значення і види. Умови страхування кредитних і фінансових ризиків.

Особисте страхування, його сутність і значення в забезпеченні соціального захисту громадян. Види особистого обов'язкового і добровільного страхування.

Перестрахування. Необхідність і роль перестрахування в забезпеченні сталості страхових операцій.

Доходи і витрати страховика. Страхові платежі як основне джерело доходів страховика. Витрати на виплату страхового відшкодування і страхових сум, відрахування в запасні і резервні фонди.

Фінансові результати страхових операцій, їх рентабельність. Прибуток страхових організацій, його розподіл і використання.

Страховий ринок. Поняття страхового ринку і його організаційна структура. Учасники страхового ринку. Організаційні форми існування страхових компаній.

Державний нагляд за страховою діяльністю в Україні. Ліцензування страхової діяльності.

Формування і розвиток страхового ринку в Україні.
14. Фінансовий ринок.

Сутність фінансового ринку, його роль у мобілізації і розподілі фінансових ресурсів. Економічні передумови функціонування фінансового ринку в Україні. Суб'єкти фінансового ринку.

Структура фінансового ринку. Грошовий ринок. Ринок кредитних ресурсів. Фондовий ринок як найважливіший сегмент фінансового ринку. Первинний і вторинний фондовий ринок, їх призначення. Біржовий і позабіржовий ринок цінних паперів.

Види цінних паперів, які можуть випускатись і обертатися в Україні. Основні характеристики цінних паперів.

Правове регулювання фондового ринку. Державний контроль за випуском і обігом цінних паперів.

Фондова біржа: правове становище, організація і порядок роботи. Функції фондової біржі. Порядок допуску цінних паперів до обігу на фондових біржах.

Ринок фінансових послуг, його роль у функціонуванні економічної системи. Види фінансових послуг.

Перспективи розвитку фінансового ринку в Україні.
15. Фінансовий менеджмент.

Сутність фінансового менеджменту. Структурно-логічна схема фінансового менеджменту як цілісна система управління фінансами підприємства. Фінансовий механізм в управлінні підприємством: фінансові методи; фінансові важелі; правове, нормативне та інформаційне забезпечення.

Функції фінансового менеджменту.

Організація фінансового менеджменту. Об'єкти фінансового менеджменту на підприємстві. Основні напрями організації та регулювання фінансової діяльності підприємств.

Стратегія і тактика фінансового менеджменту. Етапи формування фінансової стратегії підприємства. Стратегічний фінансовий менеджмент, його структура і методи. Оперативно-тактичний фінансовий менеджмент.
16. Міжнародні фінанси.

Сутність, призначення і роль міжнародних фінансів. Світові фінансові потоки: валютні, кредитні, фінансові ринки. Міжнародна фінансова інтеграція та її вплив на фінансові інтереси країн і регіонів.

Фінансова діяльність міжнародних організацій. Фінанси Організації Об'єднаних Націй і Європейського Союзу.

Міжнародні фінансові інституції: Міжнародний валютний фонд, Група Світового банку (Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна асоціація розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Агентство з гарантування

багатосторонніх інвестицій). Банк міжнародних розрахунків. Європейський Інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку. їх завдання, сфери діяльності, формування капіталів та ресурсів.

Співпраця України з міжнародними фінансовими інституціями. Проблеми гармонізації фінансів України відповідно до критеріїв і стандартів Європейського співтовариства. Міжнародний фінансовий ринок: міжнародний ринок грошей (валютний ринок), міжнародний ринок кредитних ресурсів, міжнародний ринок цінних паперів.
Література

1. Василик О.Д. Теорія фінансів: Підручник. -К.: НІОС, 2000. -416 с.

2. Василик О.Д., Павлюк К.В. Державні фінанси України: Підручник. - К.: Центр навчальної літератури, 2003. - 608 с.

3. Гутник В.П., Подколзина И.А., Островская Е.П. и др. Финансовая политика стран ЕС. - М.: Наука, 2004. - 267 с.

4. Ковальчук С.В., Форкун І.В. Фінанси: Навч. посібник. - Львів: «Новий Світ - 2000», 2006. - 568 с.

5. Опарін В.М. Фінанси (Загальна теорія): Навч. посібник. - 2-ге вид., доп. і перероб. - К.: КНЕУ, 2005. - 240 с.

6. Пушкарева В.М. История финансовой мысли и политики налогов: Учеб. пособие. - М.: ИНФРА, 1996. - 192 с.

7. Фінанси: Навч.-метод, посібник для самост. вивч. дисципліни. - 2-ге вид., перероб. і доп./О.Р. Романенко, С.Я. Огородник, М.С. Зязюн, А.А. Славкова.-К.: КНЕУ, 2003.-387 с.

8. Финансы: Учебник / Под ред. В.В. Ковалева. - М.: Проспект, 2001. - 604 с.

Програма з дисципліни "Бухгалтерський облік"
1. Господарський облік, його сутність і характеристика.

Поняття господарського обліку. Господарські засоби та джерела господарських засобів. Види господарського обліку. Бухгалтерський облік, його сутність, ціль, функції, основні принципи, завдання, вимоги. Облікова політика підприємства.

2. Предмет і метод бухгалтерського обліку.

Предмет бухгалтерського обліку. Об’єкти бухгалтерського обліку і його елементів.
3. Методичні прийоми бухгалтерського обліку та їх використання на підприємствах.

Загальнонаукові методи в бухгалтерському обліку. Взаємозв’язок між предметом і методичними прийомами бухгалтерського обліку.

4. Бухгалтерський баланс.
Суть поняття бухгалтерського балансу. Структура та основи побудови балансу, його зміст, послідовність і періодичність складання. Вимоги до балансу. Господарські операції та їх вплив на статті балансу. Типи балансових змін.
5. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис.

Поняття про рахунки бухгалтерського обліку, їх побудова, форма. Взаємозв’язок рахунків з балансом. Суть плану рахунків бухгалтерського обліку. Класифікація рахунків бухгалтерського обліку. Сутність подвійного запису. Синтетичні і аналітичні рахунки, їх призначення. Взаємозв’язок синтетичного рахунку з аналітичним. Оборотні відомості.
6. Документація та інвентаризація.
Поняття бухгалтерських документів і вимоги до їх складання, їх значення. Організація документопотоку на підприємстві. Класифікація бухгалтерських документів. Організація проведення інвентаризації, її значення і види. Вимоги до проведення інвентаризації.
7. Оцінювання і калькуляція в системі бухгалтерського обліку.
Сутність та значення вартісної оцінки. Оцінка об’єктів обліку. Суть калькуляції. Калькуляційний облік.
8. Облік основних господарських процесів.
Облік процесу постачання. Облік процесу виробництва. Облік процесу реалізації. Облік фінансових результатів.
9. Облік регістри, техніка і форми та організація обліку на промислових підприємствах.
Форми ведення бухгалтерського обліку, їх загальна характеристика. Облікові регістри, їх види і форми, значення і сутність. Поняття про форми бухгалтерського обліку.
10. Фінансова звітність.

Суть та призначення фінансової звітності. Вимоги до фінансової звітності та її види.
11. Облік на підприємствах малого бізнесу.

Форми ведення бухгалтерського обліку. Регістри обліку для малих підприємств. Спрощена форма бухгалтерського обліку.
12. Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку.

Роль і місце МСБО. Концептуальні основи МСБО.

терського обліку. Види бухгалтерського обліку.
13. Облік основних засобів.
Основні нормативні документи по обліку основних засобів. Первинні документи обліку основних засобів. Визнання основних засобів. Амортизація та знос основних засобів. Документування господарських операцій.
14. Облік нематеріальних активів.

Основні нормативні документи з обліку нематеріальних активів. Первинні документи обліку. Амортизація та знос нематеріальних активів. Документування господарських операцій.
15. Облік виробничих запасів.

Основні нормативні документи з обліку запасів. Загальна характеристика та визначення запасів. Первинна вартість запасів. Особливості обліку запасів. Облік придбання виробничих запасів. Синтетичний та аналітичний облік виробничих запасів.
16. Облік грошових коштів та дебіторської заборгованості.

Порядок організації готівкових розрахунків. Типові первинні форми обліку касових операцій. Безготівкові форми розрахунків. Бухгалтерський облік операцій на поточних та інших рахунках підприємства у банку. Бухгалтерський облік довгострокової дебіторської заборгованості.
17. Облік фінансових інвестицій.

Основні нормативні документи з обліку інвестицій. Поняття, визначення, оцінка фінансових інвестицій. Документування господарських операцій.
18. Облік власного капіталу.

Облік статутного капіталу і його змін. Облік резервного капіталу. Вилучений капітал – поняття та облік. Облік нерозподіленого прибутку підприємства.
19. Облік зобов’язань.

Поняття та оцінка зобов’язань та розрахунків. Облік розрахунків з покупцями, замовниками та різними дебіторами. Бухгалтерський облік довгострокових зобов’язань.
20. Облік праці, її оплати та соціального страхування персоналу.

Основні нормативні документи з обліку праці та її оплати. Порядок нарахування і виплати заробітної плати. Синтетичний облік розрахунків з оплати праці. Облік розрахунків з органами соціального страхування і пенсійним фондом.
21. Облік витрат діяльності підприємства.

Загальні підходи до формування та обліку витрат діяльності підприємства. Облік витрат за елементами. Облік адміністративних витрат. Облік витрат на збут.
22. Облік доходів і фінансових результатів.

Основні нормативні документи з обліку доходів і результатів діяльності підприємства.

Бухгалтерський облік доходів від операційної діяльності підприємства. Поняття фінансових результатів та порядок їх формування. Облік фінансових результатів діяльності.
Література

  1. Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник для студентів спеціальності «Облік і аудит» вищих навчальних закладів./ За редакцією Ф.Ф.Бутинця. – 4-е вид., доп. і перероб. – Житомир. ПП «Рута», 2002. – 688 с.




  1. Верига Ю.А. Звітність підприємств / Ю.А. Верига. Начальний посібник рекомендовано МОН України. – К: ЦУЛ, 2005. – 656 с.




  1. Добровський В.М. Звітність підприємств / В.М. Добровський: Навч. - метод. посібник для самост. вивч. дисц. – К.:КНЕУ, 2001. – 195 с.




  1. Завгородний В.П. Бухгалтерский учет в Украине (с использ. нац. стандартов) / В.П. Завгородний: Учеб. пособие для студентов вузов. – 5-е изд., доп. и перераб. – К.:А.С.К., 2001. – 848 с. – (Экономика. Финансы. Право).




  1. Костюченко В.М.: Консолідована фінансова звітність: міжнародний досвід та практика України / В.М. Костюченко. Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ, 2007. – 528 с.

  2. Лень В.С. Звітність підприємств / В.С. Лень. Підручник затверджено МОН України. – К.: ЦУЛ, 2006. – 612 с.

  3. Лень В.С. Звітність підприємства / В.С. Лень, В.В. Гливенко. Підручник – К.: 2006. – 598 с.

  4. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік, оподаткування і звітність / Н.М. Ткаченко: Підручник. – К.: Алетра, 2006. – 1080 с.

Схожі:

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка