Виклад основного матеріалу дослідження


Скачати 28.84 Kb.
Назва Виклад основного матеріалу дослідження
Дата 12.04.2013
Розмір 28.84 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фінанси > Документи
УДК 330.322:334

Платова Ю.Ю., магістрант

Національний університет кораблебудування, м. Миколаїв
ДЖЕРЕЛА ІНВЕСТУВАННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ
Постановка проблеми. Інвестиції – це широка категорія, що охоплює багато аспектів підприємницької діяльності. Для суб’єкта господарювання інвестиції, перш за все,  інструмент розвитку та розширення діяльності у довгостроковій перспективі.

Поняття "інвестиції" тісно пов’язане з поняттям "інвестиційні ресурси підприємства", які представляють собою всі форми капіталу, що залучається для здійснення вкладень в об’єкти реального чи фінансового інвестування. Для підприємства, що здійснює інвестиції, завжди буде виникати питання, де саме знаходяться їхні джерела. Прагнення ідентифікувати та систематизувати можливості, які в цьому контексті з'являються, обумовили мету даного докладу.

Виклад основного матеріалу дослідження. Законодавство України передбачає, що інвестиційна діяльність може здійснюватися за рахунок: власних фінансових ресурсів інвестора (прибуток, амортизаційні відрахування, відшкодування збитків від аварій, стихійного лиха тощо); позичкових фінансових коштів інвестора (облігаційні позики, банківські та бюджетні кредити); залучених фінансових коштів інвестора (кошти, одержані від продажу акцій, пайові та інші внески громадян і юридичних осіб); бюджетних інвестиційних асигнувань; безоплатних та благодійних внесків, пожертвувань організацій, підприємств і громадян.

В економічній літературі можна зустріти розподіл всіх джерел інвестування на джерела формування власних коштів, позикових коштів та залучених коштів. Серед внутрішніх джерел формування власних інвестиційних ресурсів домінуюча роль належить нерозподіленому прибутку, тому що він забезпечує збільшення ринкової вартості підприємства, підвищення його фінансової стійкості. Важливу роль відіграють амортизаційні відрахування, особливо на підприємствах з високою вартістю основних засобів та нематеріальних активів.

Серед зовнішніх джерел формування власних інвестиційних ресурсів, або залучених ресурсів, основне місце належить емісії акцій (для акціонерних товариств) та залученню додаткових пайових внесків (для інших видів господарських товариств). Обидва ці джерела збільшують статутний капітал підприємства. Підприємство має достатньо альтернативних можливостей для формування необхідного обсягу позикових інвестиційних ресурсів на відповідних сегментах кредитного ринку.

Більша частина капітальних інвестицій в Україні здійснюється за рахунок власних коштів підприємств – амортизаційних відрахувань та прибутку. В 2006 р. в порівнянні з попереднім періодом сума інвестицій за рахунок власних коштів підприємств зросла на 35712 млн. грн., а в 2007 р. – на 41378 млн. грн. Їх частка у загальному обсязі зростала протягом всіх трьох періодів. Частка капітальних інвестицій за рахунок бюджетних коштів не перевищила 12 % протягом останніх років. Бюджетним інвестиціям приділяється недостатньо уваги. В 2006 р. обсяг капітальних інвестицій, освоєних за рахунок кредитів банків та інших позик виріс на 7517 млн. грн., а в 2007 – на 12647 млн. грн. Попри все, частка їх у загальному обсязі залишається невеликою.

Висновки. Левова частка капітальних інвестицій в Україні здійснюється за рахунок власних коштів підприємств. Проте, не завжди прибуток є доступним джерелом інвестування, оскільки велика кількість суб’єктів господарювання все ще залишається збитковими. Власники підприємств можуть прийняти рішення про виплату дивідендів, а не про капіталізацію прибутку. Власних внутрішніх джерел не достатньо для здійснення крупних інвестиційних проектів. Підприємствам слід розширювати можливості формування інвестиційних ресурсів.

В Україні недостатньо розвинуте банківське інвестиційне кредитування. На практиці вітчизняним підприємцям дуже важко отримати довгостроковий кредит, що пов’язано з фінансовою слабкістю кредитних установ, недосконалістю законодавчого регулювання цього процесу. Альтернативою кредиту може бути використання фінансового лізингу.

Українській економіці необхідне збільшення обсягів державної інвестиційної підтримки. Самій державі доцільно інвестувати розвиток стратегічно важливих підприємств, впровадження інноваційних технологій. Інноваційна спрямованість економіки посилить позиції України на світових ринках, допоможе збільшити обсяги майбутніх доходів.

Схожі:

Систематизація та виокремлення властивостей грошових потоків та формування...
Систематизовано та виокремлено властивості грошових потоків підприємства та сформовано сутність кожної із запропонованих властивостей...
I хронологічний (первісна епоха), стародавній світ, середньовіччя, новий і новітній час; II
А тому в підручниках і посібниках з історії України більшість авторів ці проблеми, як правило, оминають. Хоч сам виклад матеріалу...
УРОК №1 ТЕМА: ДАВНЯ ІСТОРІЯ УКРАЇНИ
Двічі прочитайте конспективний виклад матеріалу. Обов’язково запам’ятайте дати, поняття та положення, які виділенні жирним шрифтом...
 Урок пояснення нового матеріалу
Тема. Вибір типу осцилографа для дослідження того чи іншого сигналу. Цифрові осцилографи. 
ТЕМА ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
ПРЕДМЕТ АСТРО­НОМІЇ, її РОЗВИТОК І ЗНАЧЕННЯ В ЖИТТІ СУ­СПІЛЬСТВА. КОРОТКИЙ ОГЛЯД ОБ'ЄКТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ В АСТРОНОМІЇ
Урок засвоєння нового матеріалу з елементами дослідження та експерименту
Учитель української мови та літератури вищої категорії Миколаївської гімназії №4, вчитель-методист
Тема Сутність педагогічного дослідження
На практиці, як правило, дослідник використовує як теоретичні, так і емпіричні методи дослідження. Таке дослідження прийнято називати...
 Урок пояснення нового матеріалу
Тема. Підготовка осцилографа до роботи, вибір режиму роботи осцилографа. Дослідження амплітудних і часових параметрів сигналу за...
ПО КУРАЦІЇ ТА ОФОРМЛЕННЮ ІСТОРІЇ ПОЛОГІВ
Об’єктивне дослідження: а загальне об’єктивне дослідження; б спеціальне акушерське дослідження
БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
Методичні рекомендації та конспективний виклад питань, визначених для самостійної
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка